19/04/2016

Cel mai important jucător de pe piața farmaceutică din Republica Moldova se află în vizorul procurorilor din Bosnia și Herțegovina. Anchetatorii bosniaci califică drept suspecte o serie de tranzacții derulate între compania farmaceutică Bosnalijek și directorul Dita Estfarm-Moldova și soția acestuia. Pe circuitul financiar au fost incluse companii offshore și contracte de consultanță.

Medicamente-Bosnalijek-MDȘapte persoane, printre care fostul director Bosnalijek (cea mai importantă companie farmaceutică din Bosnia și Herțegovina în care statul deține peste 19% de acțiuni), au fost arestați de procurori într-un dosar de spălare de bani, evaziune fiscală și fals în acte. Activităție ilegale le-au adus beneficii de peste 13 milioane de dolari, spun procuratorii, citați de occrp.org.

Discount în conturi personale
Ulterior, Poliţia Financiară din Sarajevo a verificat legalitatea contractelor şi a plăţilor făcute de Bosnalijek în perioada 2006-2012. În rapoartele anchetatorilor bosniaci, obținute de reporterii RISE, Dita Estfarm, directorul companiei Iurie Chirtoacă și soţia acestuia Svetlana, apar alături de companii din Rusia, Emiratele Arabe Unite (Dubai) și Libia.

Captura-din-Raportul-Politiei-Financiare-BosniaDocumentele arată că, în perioada respectivă, Bosnalijek şi Dita Estfarm au încheiat anual contracte de colaborare. În total, în baza acestor contracte, Dita Estfarm a vândut pe teritoriul Republicii Moldova medicamente în valoare de peste 2,5 milioane de euro.

Primul contract, semnat în 2006 de Bosnalijek şi Dita Estfarm, prevedea că firma din Republica Moldova poate beneficia de un discount de 10% din valoarea totală a medicamentelor vândute. Atunci, reprezentanții celor două companii au convenit ca reducerea de preț să fie acordată Dita Estfarm prin dimunarea valorii facturii externe (invoice). În schimb, în 2007 și 2008, discountul nu a mai ajuns la companie, ci în conturile personale ale soților Chirtoacă. Asta după ce directorul Dita Estfarm a încheiat cu firma bosniacă două contracte de consultanță.

Bani de la bosniaci pentru familia Chirtoacă
În baza contractului din 2007, Bosnalijek a transferat în contul lui Chirtoacă peste 5 mii de dolari, iar în contul soției acestuia – peste 28 mii de dolari. Asta, deși Svetlana Chirtoacă nu avea, potrivit documentelor, nicio legătură cu serviciile care au fost prestate de soțul ei pentru bosniaci.

Poliţia Financiară din Sarajevo constată ilegalitatea transferului din 2007: Prin plata sumei de 28.307,09 dolari Svetlanei Chirtoacă în locul lui Iurie Chirtoacă, există suspiciunea rezonabilă că Samir Telibečirević, directorul Departamentului de marketing al Bosnalijek, acționând contrar prevederilor contractului de consultanță, i-a dat posibilitatea Svetlanei Chirtoacă să obțină un venit ilegal, prejudiciind acționarii Bosnalijek.

Iurie-Chirtoaca

Iurie Chirtoacă, directorul Dita Estfarm SRL / Foto: Captură video

Un an mai târziu, compania farmaceutică din Bosnia și Herțegovina a mai transferat în contul Svetlanei Chirtoacă circa 41 mii de euro. De această dată onorariul a fost achitat în baza unei decizii a Departamentului Plăți Internaționale a Bosnalijek.

Contactat de reporterii RISE, Iurie Chirtoacă susține că și-a îndeplinit întocmai obligațiile stabilite în contractele cu Bosnalijek. Directorul Dita Estafarm precizează că el și soția sa au pregătit dosarele pentru înregistrarea medicamentelor la Agenția Medicamentului, au elaborat studii de piață privind oportunitatea înregistrării unor medicamente noi în Republica Moldova, servicii pentru care au și fost remunerați.

Iurie Chirtoacă: Eu sunt medic și soția mea e medic. Noi am prestat aceste servicii perfect legal. M-am ocupat de asta în 2007 și 2008. După, am renunțat. Nu se merita efortul. În paralel, am avut contracte de acest fel și cu alte firme.

Consultanță din offshore
În 2009 și 2010, Bosnalijek a semnat contracte de consultanţă similare celor încheiate anterior cu Iurie Chirtoacă cu firma Wagner Agency LLP, înregistrată în Marea Britanie.

Wagner Agency a fost fondată în 2008 de două companii offshore din Insulele Seychelles: Trevis Investment Limited și Worldwide Management Holdings Limited. Detalii, AICI

Astfel, Bosnalijek se obliga să plătească firmei Wagner Agency LLP un „onorariu” de 10% din valoarea totală a medicamentelor vândute de Dita Estfarm în Moldova. În schimb, Wagner Agency LLP urma să presteze „servicii de consultanță cu privire la vânzarea și plasarea produselor Bosnalijek pe piața din Republica Moldova”.

În perioada în care au fost derulate contractele de consultanță, Wagner Agency nu a declarat autorităților fiscale din Marea Britanie nicio tranzacție sau venituri, chiar dacă Bosnalijek i-a achitat aproximativ 85 mii de euro.

Raport-Wagner-Agency-LLP-2009-2010 (Text)

Anchetă în Bosnia
Iurie Chirtoacă admite că el a fost cel care le-a propus partenerilor bosniaci să contracteze o companie „specializată”. „În 2009 am a avut o discuție cu Bosnalijek. Le-am zis să găsim o firmă specializată în consultanță. Într-o discuție cu avocații lor, a fost găsită Wagner. […] Avocații au recomandat Wagner. E o firmă amărâtă, care a avut doi angajați acolo. Nu e nimic spectaculos”, explică directorul Dita Estfarm.

Chirtoacă a ținut să sublinieze că nu are calitate de suspect și nu este considerat nici măcar martor de către organele de urmărire penală din Bosnia și Herțegovina sau din Republica Moldova. „Acest fapt denotă legalitatea acțiunilor mele”, a mai adăugat Iurie Chirtoacă.

Pe 11 aprilie însă, Procuratura Sarajevo ne-a anunțat, în prezent, „procurorii colectează probe în cadrul unei anchete care vizează autorizarea și plata onorariilor achitate consultanților companiei Dita Estfarm din Moldova”.

Și Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova are în lucru o cauză penală în care figurează Dita Estfarm. O listă de companii, printre care și firma condusă de Iurie Chirtoacă, sunt suspectate de evaziune fiscală „care a condus la neachitarea impozitului în proporții deosebit de mari”. Detalii, AICI

Iurie Chirtoacă: Nu există niciun dosar penal. Niciodată nu am avut.

În „lista neagră”
În 2014, Dita Estfarm a ocupat locul șase în topul celor mai mari importatori din Republica Moldova, cu vânzări de aproximativ 1,3 miliarde de lei. Firma este lider și la contracte cu statul, câștigate în ultimii cinci ani.

Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice (AAP), în perioada 2011-2015, Dita Estfarm a obținut aproape un miliard de lei din contracte semnate cu instituțiile publice. Doar în 2015, valoarea totală a acestora depășește 250 de milioane de lei.

Dita-Estfarm-SRL-Contracte-Publice-2011-2015 (Text)

Pe 27 martie 2015, AAP a inclus însă Dita Estfarm în lista de interdicție a agenților economici și i s-a interzis participarea la licitațiile organizate de instituțiile de stat în următorii trei ani. Motiv a servit nelivrarea la timp a produselor parafarmaceutice (mănuși, seringi, vată și sistemelor de perfuzie) mai multor centre medicale din țară. Compania a atacat în instanță decizia Agenției și, patru zile mai târziu, a obținut suspendarea acesteia. Detalii, AICI și AICI

Anul acesta, pe 23 martie, Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia AAP. Adjunctul șefului Direcției Reglementare și Control a AAP, Gheorghe Ghidora, a declarat pentru RISE că Agenția va ataca la Curtea Supremă de Justiție hotărârea Curții de Apel, „întrucât o consideră nefondată”.

Procesul de judecată cu AAP nu a afectat Dita Estfarm. Pe toată durata acestuia, firma a continuat să participe la licitații publice și a câștigat contracte în valoare de peste 200 milioane de lei.

Imperiul Dita Estfarm
Dita Estfarm a fost înregistrată în 1995 de Iurie Chirtoacă și de cetățenii români Adrian-Roland Țăruș și Cornel Mircea Opriș. Țăruș este fondatorul grupului de firme Dita România, vândut, în 2006, companiei Gedeon Richter, cu 14,5 milioane de euro. Astăzi, Dita Estfarm are un singur acționar – Iurie Chirtoacă, care e şi director al firmei. Detalii, AICI

Iurie Chirtoacă figurează, în calitate de fondator sau co-fondator, în zece companii, printre care şi Farmacia Familiei, cea mai mare rețea de farmacii din Republica Moldova, cu o cifră de afaceri de peste jumătate de miliard de lei în 2014.

Filat în vizită la Dita
În 2010, fostul premier liberal-democrat Vlad Filat a vizitat depozitele farmaceutice ale Dita Estfarm, iar evenimentul a fost mediatizat pe larg de mass-media. Filat a vrut să vadă dacă, după acţiunile Guvernului de atunci, preţurile medicamentelor s-au redus. Doi ani mai târziu, Iurie Chirtoacă l-a însoțit pe Filat în vizita sa oficială în Israel.

Iurie Chirtoacă a declarat pentru RISE că nu are nicio legătură cu Vlad Filat sau cu vreun alt politician: „Noi suntem niște mici oameni de afaceri și nu ne complicăm cu politica”.

Soția lui Grama, șefă la Bosnalijek Moldova
Compania farmaceutică bosniacă şi-a deschis reprezentanţă în Republica Moldova în 2005. Filiala este condusă de Stela Grama, soţia deputatului liberal-democrat Octavian Grama.

În octombrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că Octavian Grama, pe atunci viceministru al Sănătății, „a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese prin participarea la luarea deciziilor în elaborarea Listei de medicamente compensate de stat și facilitarea includerii a opt medicamente produse de către o companie bosniacă, reprezentanța căreia în Moldova este condusă de soția sa”. Octavian Grama a cerut în instanţă anularea actului de constatare al CNI. Judecătoria sect. Râşcani i-a respins acțiunea, pe 27 ianuarie anul acesta. Deputatul a contestat hotărârea la Curtea de Apel.

Stela Grama (despre decizia CNI în cazul soțului ei): În 2005 în lista de medicamente compensate de stat au fost incluse trei produse Bosnalijek și acolo au rămas. În 2010, în listă a fost inclus automat un nou produs Bosnalijek, fără implicarea mea. Domnul Grama nu a participat la ședințele Comisiei Medicamentului. Unica problemă: el (Octavian Grama – n.r.) trebuia să depună o cerere prin care să declare posibilul conflict de interese. […] Acum în lista produselor compensate a rămas un singur produs Bosnalijek. Restul au fost excluse din listă la cererea mea.

Olga CEAGLEI, Dumitru LAZUR
A contribuit: Miranda Patrucic (OCCRP), Jasna Fetahovic (cin.ba)


Ancheta este publicată în cadrul programului de training-uri „RISE Investigative Journalism”, realizat de RISE Moldova, cu suportul financiar al Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ