RISEBLOG

RISE Leaks

15/11/2017

RISE Moldova lansează platforma „RISE Leaks”, o punte securizată de comunicare dintre jurnaliști și surse.

Anonimatul și securitatea surselor de bună-credință sunt foarte importante pentru noi. De aceea vă punem la dispoziție un sistem de comunicare securizat și anonim: SecureDrop, un program „open-source” ce funcționează exclusiv prin intermediul Tor (browser care permite utilizatorilor să navigheze complet anonim pe internet).


Contactează-ne dacă deții informații sau documente despre posibile fraude, cazuri de corupție și abuz de putere, scheme de spălare a banilor, înșelătorii sau dezastre ecologice.


Vă prezentăm mai jos pașii principali pentru a transmite, în mod securizat, informații de interes public către jurnaliștii RISE Moldova.

Sistemul SecureDrop a fost, inițial, creat de hackerii Aaron Swartz și Kevin Poulsen, iar ulterior, platforma fiind dezvoltată de organizația Freedom of the Press Foundation. Acest canal securizat este folosit și de jurnaliștii de investigație de la ProPublica, dar și de către mai multe instituții de presă renumite la nivel mondial: The Guardian, The New York Times, The Associated Press, The Washington Post sau The Intercept.

securedrop_logo

RISE Moldova face parte din rețeaua globală a jurnaliștilor de investigație „Global Investigative Journalism Network” și se numără printre membrii organizației „The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)”. În 2015 și 2016, RISE a fost partenerul pentru Republica Moldova al proiectelor globale de investigație #PanamaPapers și #SwissLeaks, coordonate de The International Consortium of Investigative Journalists.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol