Băncile americane au declanșat alarma pentru bani suspecți când s-au prins că fac afaceri grele cu bănci și companii din regiunea separatistă – „Transnistria”.
Datele confidențiale din #FinCENFiles arată că, băncile de peste ocean au raportat Trezoreriei SUA aproape fiecare dolar suspect care intra sau ieșea de pe ușa de la Tiraspol. Printre plățile dubioase înregistrate au fost și cele făcute de Federaţia Kaiac-Canoe a Rusiei spre o bancă din regiunea transnistriană.
De sub lupa americanilor de la combaterea spălării banilor nu au scăpat nici banii Sheriff-ului, un holding deținut de doi oligarhi de peste Nistru.
#FinCENFiles — este una dintre cele mai mari scurgeri de rapoarte bancare confidențiale care arată banii unor lideri mondiali, teroriști, traficanți de droguri, persoane implicate în spălări de bani sau în inginerii financiare. Datele includ un număr mare de rapoarte de activități suspicioase, depuse de către bănci și alte instituții financiare către Guvernul SUA.
Sursa datelor este o scurgere de la Rețeaua de Combatere a Infracționalității Financiare din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii (FinCEN), și au fost obținute de BuzzFeed News și The International Consortium of Investigative Journalists.Documentele provin în urma unei solicitări de informație adresată de Comisiile Congresului SUA. Solicitarea a vizat date ale FinCEN legate de investigația procurorului special Robert Mueller referitor la implicarea rușilor în alegerile prezidențiale americane din 2016.
RISE Moldova este partenerul pentru Republica Moldova al proiectului de investigație #FinCENFiles.
Citește, AICI: Urmele lui Iaralov din Miliardul dispărut
În 2011, Rețeaua de Combatere a Infracționalității Financiare din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii (FinCEN) a inclus băncile din regiunea transnistreană, atunci fiind opt la număr, într-o „listă neagră” și le-a cerut instituțiilor financiare americane să verifice atent dar și să raporteze toate activitățile suspecte (SAR), asociate cu „Transnistria” – regiunea separatistă nerecunoscută în Republica Moldova, dar și pe plan internațional.
În ultimii ani, în Stânga Nistrului, mai multe bănci și-au schimbat proprietarii sau au fuzionat. Astfel, acolo mai activează trei din cele opt bănci („Eximbank”, „Sberbank” și „Agroprombank”), plus așa-zisa bancă centrală a transnistriei.
Nici una dintre ele nu este autorizată de Banca Națională a Moldovei să facă operațiuni internaționale. Astfel, acestea nici nu au obligația să păstreze un registru al tranzacțiilor, informații de identificare al clienților sau să raporteze tranzacțiile suspecte către autoritățile de la Chișinău.
Chiar și așa, ele sunt active pe piața valutară internațională, în special, prin intermediul instituțiilor financiare din Rusia, care, în această ecuație figurează drept „banca beneficiară”, iar cele de la Tiraspol – drept „beneficiar” sau „client” al băncii din Rusia. Detalii, AICI
În 2019, autoritățile neconstituționale de la Tiraspol au declarat că regiunea transnistreană a avut un PIB de 909 milioane de dolari, adică de 12-13 ori mai mic decât PIB-ul Republicii Moldova pentru aceeași perioadă.
Într-un răspuns primit de RISE Moldova de la Banca Națională a Moldovei (BNM) este menționat că, așa-numitele bănci de la Tiraspol fac operațiuni valutare ilegale.
Banca Națională a Moldovei: BNM este singura instituție împuternicită prin lege și recunoscută la nivel internațional să elibereze licențe băncilor care desfășoară activități pe teritoriul Republicii Moldova. Așa-numitele bănci din regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu dispun de licența Băncii Naționale a Moldovei. Respectiv, Banca Națională nu reglementează și nu supraveghează activitatea acestor așa-numite bănci.
Prin urmare, deschiderea de către aceste așa-numitele bănci a conturilor la alte bănci, inclusiv cele din străinătate, precum și efectuarea operațiunilor valutare prin conturile respective este, o activitate care nu corespunde prevederilor legale. Având în vedere cele menționate, BNM nu deține informații despre modalitatea și posibilitățile efective de realizare de către aceste entități a plăților și tranzacțiilor valutare. Detalii, AICI
Banii din jurul Bank Ipotechniy
Pe 5 aprilie 2013, Bank of New York Mellon a informat autoritățile americane despre faptul că, prin intermediul conturilor intermediare deschise la alte bănci, a înregistrat cinci operațiuni suspecte, în sumă de 66.400 de dolari.
Jumătate din acești bani au intrat pe conturile băncii din regiunea transnistreană de la Federaţia Kaiac-Canoe a Rusiei, pe 11 octombrie 2012, în două tranșe. Cealaltă jumătate din bani a fost transferată între mai multe companii din Ucraina, Belarus, Vietnam și regiunea transnistreană, pentru a deconta diverse mărfuri printre care: parfumuri și lichior.
Beneficiarul transferurilor a fost Bank Ipotechniy cu sediul la Tiraspol. În 2010, proprietarii așa-zisei bănci erau doi afaceriști ruși, frații Valeriu și Pavel Zadorin. (Detalii, AICI). Ulterior, prin structura de acționariat au figurat și Dmitry Bashkatov un adjunct al „bancherului negru” German Gorbuntsov, dar și o persoană de încredere al milionarului kazah Talgat Baitaziev.
Acum trei ani, Bank Ipotechniy a fuzionat cu o altă bancă de la Tiraspol – Eximbank, care anterior a purtat denumirea de Gazprombank.
Ce sunt Rapoartele de Activități Suspecte (SAR)?
Începând cu 1 Aprilie 2013 instituțiile financiare trebuie să folosească Sistemul Bank Secrecy Act (Actul privind Secretul Bancar) pentru a depune Rapoartele de Activități Suspicioase.
În temeiul Actului privind Secretul Bancar (BSA), instituțiile financiare sunt obligate să asiste agențiile guvernului SUA în detectarea și prevenirea spălării banilor, și anume:
– Să ducă evidența achizițiilor în numerar a instrumentelor negociabile,
– Să depună rapoarte a tranzacțiilor ce depășesc $ 10,000 (suma totală pentru 1 zi),
– Să raporteze activitatea suspicioasă ce ar putea semnala despre activitatea criminală (de ex. spălare de bani, evaziune fiscală).
Cazul Tirotex
În prima zi de octombrie 2013, Bank of New York Mellon face o nouă raportare. De această dată sunt vizate 12 companii internaționale cu acționariat netransparent sau care au fost înregistrate în diferite paradisuri fiscale.
Suma suspectă este de 40 de milioane de dolari.
Una din aceste firme se numește Cotton Capital Asia LP, cu sediul în Edinburgh, Marea Britanie în aceeași locație fiind și alte aproape 170 de companii, inclusiv Axiano Limited, care a oferit servicii de secretariat la companii, implicate în Laundromat și „furtul miliardului”, dar și la companii afiliate lui Vladimir Plahotniuc.
Cotton are o relație veche cu Tirotex, o importantă fabrică de textile de la Tiraspol, conectată la holdingul Sheriff.
Astfel, în prima jumătate a anului 2013, Cotton a încasat (prin contul său de la filiala Danske Bank din Estonia, pe unde au trecut 200 de miliarde de euro prin diverse scheme de spălare de bani și inginerii financiare), aproape 1,5 milioane de dolari de la Tirotex, transferați prin contul de la Mobiasbancă, plată raportată de BNY Mellon către Trezorerie.
Ulterior, Cotton a încasat alte câteva milioane de la Tirotex, iar în 2017 a fost lichidată.
Banii Sheriff-ului
În mai 2016, o altă bancă americană – HSBC Bank USA (HBUS), a creat un raport de activități suspecte în baza aceluiași aviz dat de Rețeaua de Combatere a Infracționalității Financiare din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii (FinCEN) în 2011.
HSBC Bank a alertat autoritățile după ce a identificat două bănci de la Tiraspol, incluse în „lista neagră” care îi foloseau conturile corespondente pentru a efectua 117 transferuri în sumă de 8,7 milioane de dolari.
Acestea erau Bank Ipotechniy și Agroprombank, ultima fiind una dintre cele mai mari bănci din stânga Nistrului și este afiliată grupului Sheriff.
Mai mult, în același document sunt indicate și transferurile companiei Sheriff cât și cele ale societății cu acționariat netransparent Running Corporation LLP (UK) – ambele fiind prinse și într-o inginerie financiară în regiunea separatistă.
Mai exact este vorba de un caz de contrabandă cu bani, în sumă de 250 de milioane de dolari, scoși cash din regiunea separatistă în valize de voiaj.
Un detaliu interesant este că HSBC Bank din SUA declară că, instituțiile financiare neautorizate, adică cele două bănci de la Tiraspol, și clienții lor, cum ar fi Sheriff sau Running Corporation LLP, nu sunt clienți ai HSBC. Mai curând, acestea sunt niște entități care au dobândit acces la instituția financiară de peste ocean prin intermediul băncilor corespondente, adică bănci intermediare din alte țări.
Practic, aproape toată suma de peste opt milioane de dolari, indicată în acest raport de activități suspecte, a fost executată de Sheriff prin conturile de la Agroprombank din Tiraspol. Cea mai mare plată a fost făcută către rafinăria lituaniană ORLEN Lietuva în sumă de 4,4 milioane de dolari.
În iarna lui 2017, deja Bank of China Limited, cu sediul la New York, a raportat suma de 2 milioane de dolari, virate de Sheriff-ul de la Tiraspol de pe conturile deținute la o bancă rusească către mai multe societăți din Polonia, Lituania, Ucraina și SUA.
În SUA banii au fost transferaţi firmei PRIME H.M. EXIM INC., din Florida, condusă de Iuri Blincov, nume identic cu cel al unui afacerist local. Aceasta apare şi într-un litigiu contra aşa-zisului comitet vamal din regiunea separatistă, figurând ca furnizor de motorină pentru compania Sheriff.
Una dintre suspiciunile care au apărut ca urmare a acestor transferuri a fost și faptul că la destinația plății a fost trecut „marfă pe cale ferată”, fără a descrie exact produsul livrat, iar altă observație fiind: „adresa companiei Sheriff reprezintă o jurisdicție geografică cu risc ridicat”.
RISE Moldova a expediat mai multe întrebări către așa-zisa „bancă centrală a transnistriei”, „Agroprombank” și holding-ului Sheriff, însă timp de cinci luni nu am primit niciun răspuns.
Reporter: Iurie SANDUȚA
Fact-checking: Ion PREAȘCA