5/03/2019

Documentele din Troika Laundromat dezvăluie relația neștiută dintre un fost șef al Poliției Criminale din Republica Moldova cu bancherul rus German Gorbuntsov, supus unei tentative de asasinat la Londra în 2012.

Pe cei doi îi leagă o listă cu 85 de posesori de carduri conectată la o firmă offshore din Insulele Virgine Britanice care avea conturi la banca lituaniană AB Bankas Snoras, închisă de autorități din cauza datoriilor.

gorbuntsov-si-tretiacov-cover-rise

(s) Bancherul rus German Gorbuntsov și fostul șef al Poliției Criminale, Gheorghe Tretiacov (d). Colaj: RISE Moldova / Credit foto Gorbuntsov: EPA / Credit foto Tretiacov: via Facebook

Troika Laundromat este una dintre cele mai mari scurgeri de documente bancare. Cuprinde peste 1,3 milioane de tranzacții de la 233 de mii de companii și indivizi, în valoare totală de peste 300 de miliarde de euro. Datele reprezintă o compilație de documente ce provin din mai multe surse și au fost obținute de OCCRP și portalul lituanian 15min.lt.

Documentele au fost furnizate unui număr de 23 de parteneri media din întreaga lume, inclusiv jurnaliștilor RISE Moldova.

Investigația transfrontalieră arată cum miliarde de dolari au fost spălate prin companii opace și bănci care mai târziu au fost închise. Printre marii beneficiari se numără oligarhi ruși și politicieni. Aceștia au achiziționat în secret acțiuni în companii de stat, au cumpărat imobile de lux, au plătit studiile copiilor la școli britanice și au decontat facturi medicale.

Troika Laundromat a lăsat urme și în Republica Moldova. Detalii, AICI

Nicktown Ventures Inc. a fost înregistrată în 2002 în paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice, un arhipelag preferat de oligarhii care vor să se ascundă în spatele unor persoane interpuse și fabrici creatoare de firme opace.

Primele informații despre oamenii conectați de această firmă au apărut în scurgerea de date #OffshoreLeaks, un proiect global de investigație coordonat de The International Consortium of Investigative Journalists.

Potrivit bazei de date offshoreleaks, Nicktown Ventures Inc. este administrată de cetățeanca britanică Tracy Anita Conroy, iar la fondatori este trecut un cetățean cu reședința în Federația Rusă – Roman Jazikov. Din informațiile publice nu este clar dacă Jazikov este un beneficiar real sau o persoană interpusă.

Datele din scurgerea recentă Troika Laundromat – conțin extrasele de cont ale Nicktown Ventures de la banca din Lituania – AB Bankas Snoras. În tranzacțiile bancare ale acestei companii apare, în peste o sută de operațiuni, și German Gorbuntsov, supranumit “bancherul negru” și soția sa, Larisa.

credit-julius-kalinskas-_-15min

Una dintre plățile tipice făcute de Nicktown pe contul lui Gorbuntsov a fost înregistrată pe 16 aprilie 2007. Atunci compania offshore i-a transferat 65.000 de euro. Transferul s-a făcut de la distanță prin aplicația „Internet Banking” al băncii lituaniene, iar la destinația plății apare mențiunea „plata pentru consultație juridică”.

gg-rise-moldova

Extras de cont. Capture: RISE Moldova

Nicktown a făcut mai multe transferuri pe conturile lui Gorbuntsov deținute la banca elvețiană Rothschild Bank, în Lituania la AB Bankas Snoras, în Letonia la Latvijas Krājbanka și în Moldova la Universalbank.

Banii au mers și pe conturile de card ale lui German și Larisa Gorbuntsova de la Bankas Snoras. De exemplu, pe 2 iunie 2009, Nicktown Ventures Inc. a alimentat cardul Larisei Gorbuntsova cu 4.718 dolari, iar pe cel a lui German Gorbuntsov cu peste două sute de euro.

nicktown-accont

Extras de cont. Capture: RISE Moldova

Contactat de un reporter RISE Moldova, German Gorbuntsov a negat că ar avea vreo conexiune cu offshore-ul din Insulele Virgine Britanice: „Scuzați, dar eu pentru prima dată aud de această companie…”.

Lista de carduri


Printre extrasele de cont ale companiei Nicktown Ventures Inc. apare și o listă cu 85 de persoane. Documentul are denumirea – cardholders (deținători de carduri – n.r.). Pentru fiecare persoană este indicat numele, țara de origine, data nașterii, dar și alte informații de identificare.

Cardurile companiei Nicktown au fost utilizate în mai multe țări, printre care în Rusia, Letonia și Moldova. În perioada 28 iulie 2007 – 12 aprilie 2008, la Chișinău au fost înregistrate 66 de operațiuni cu cardul. Beneficiarii au plătit cu cărțile de credit în cafenele, restaurante scumpe, hoteluri de lux, plăți la „Duty Free VIP”, au procurat bilete de avion, iar de câteva ori au extras și bani de la bancomatele din Chișinău.

Primul pe lista „cardholders” apare German Gorbuntsov. Acesta a controlat banca de la Chișinău – Universalbank, în perioada 2008-2011. Practic la un an după ce pierduse banca sub pretextul unor datorii mai vechi, Gorbuntsov s-a trezit sub ușă, la Londra, cu killerul moldovean Vitalie Proca care a reușit să-și descarce pistolul în corpul lui, însă bancherul a rămas în viață. Detalii, AICI și AICI

German Gorbuntsov: Eu am avut card bancar personal la banca mea, dar nicio legătură cu asemenea companii nu am avut niciodată în viață.

card-list-tgPrintre posesorii de card se mai numără: Larisa Gorbuntsova, Diana Motologa – fostă membră în Consiliul de administrare de la Universalbank (Detalii, AICI și AICI), dar apare și numele colonelului Gheorghe Tretiacov, fostul șef al Poliției Criminale (instituție reorganizată în Inspectoratul Național de Investigații – n.r.).

Contactat de RISE Moldova, Tretiacov a recunoscut că a primit un card la mână.

10847413_783330471739494_8862048024493582382_o

Colonelul Tretiacov. Foto: via Facebook

Gheorghe Tretiacov: În 2007 am fost șeful securității la Universalbank. De la Moscova mi-a eliberat un card. Mai degrabă cred că este acel card. Salariul îmi venea pe card. Moscova mi l-a eliberat că eu eram angajat la Universalbank și, după cum știți, Universalbank era a unor cetățeni de la Moscova.

– Reporter: Firma Nicktown vă este cunoscută?
Tretiacov: Nu cunosc. Eu de la Moscova am primit cardul. În țările baltice nu am fost niciodată.

– Reporter: Ce ați făcut cu cardul?
Tretiacov: Mai degrabă că l-am aruncat…

– Reporter: Îl lista noastră de carduri apare și Gorbuntsov.
Tretiacov: Pe Gorbuntsov îl cunosc. El era directorul nostru.

– Reporter: Cât timp ați lucrat la Universalbank?
Tretiacov: Am lucrat în poliție până în 2007. M-am pensionat. M-am angajat la bancă și am lucrat vreo 3 luni. După aceea banca a început să aibă probleme și eu m-am eliberat. În 2010 m-am angajat din nou în Ministerul de Interne.

În prezent, colonelul Tretiacov este pensionar, iar la începutul acestui an președintele Igor Dodon i-a oferit Ordinul de stat „Credinţă Patriei” clasa I, în calitate de membru al Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova. Detalii, AICI

Anterior, Tretiacov a nimerit într-un scandal public după ce cooperase ilegal cu miliția transnistreană. Mai exact, în 2012, mai multe ONG-uri și-au exprimat nemulțumirea după ce colonelul de poliție a furnizat miliției de la Tiraspol datele personale ale familiei unui om de afaceri, arestat ilegal de regimul de la Tiraspol.

Pe acest caz, omul de afaceri s-a plâns în instanță, iar judecătorii de la Chișinău au decis că autoritățile i-au încălcat dreptul la protecția datelor cu caracter personal prin divulgarea ilegală a acestora către structurilor ilegale de la Tiraspol. În final, Ministerul de Interne a fost obligat să-i plătească omului de afaceri despăgubiri morale în sumă de 32 de mii de lei.

La acest subiect, Gheorghe Tretiacov a evitat să discute cu noi: „Nu vreau să-mi aduc aminte”.

Iurie SANDUȚA



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol