10/04/2015

Omul de afaceri Tudor Ceaicovschi, reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) în „dosarul licitațiilor trucate”, a câștigat, prin intermediul companiilor sale, peste 700 de contracte de achiziții, livrând echipamente medicale și consumabile instituțiilor publice în sumă de peste 200 de milioane de lei.

Grafic-Contractele-familiei-CeaicovschiAu jucat cum a cântat Ceaicovschi
15 funcționari, inclusiv fostul ministrul al Sănătății, Andrei Usatîi, și omul de afaceri Tudor Ceaicovschi, au fost escortați la CNA, pe 8 aprilie, fiind reținuți pentru 72 de ore în cadrul unui dosar de corupție. Șase dintre ei au ajuns în arest.

Aceștia sunt bănuiți că ar fi aranjat un șir de licitații publice pentru achiziționarea echipamentelor și consumabilelor medicale. Potrivit CNA, persoanele vizate în dosar au inclus intenționat în caietele de sarcini parametrii tehnici care corespundeau echipamentelor comercializate pe teritoriul ţării în exclusivitate de companiile GMG-MDL SRL și Intermed SRL, gestionate de Ceaicovschi. Ofițerii CNA dețin date potrivit cărora au fost trucate 20 de licitații, fiind semnate contracte de 200 milioane de lei, iar prejudiciul adus statului depășește suma de 2,7 milioane de lei.

Bogdan Zumbreanu, şef al Direcţiei urmărire penală a CNA
„În total, au fost reținute 16 peroane și 5 au fost audiate. Dintre oamenii de afaceri implicați în schemă figurează doar Tudor Ceaicovschi. El este principalul beneficiar prin intermediul firmelor GBG-Moldova SRL și Intermed SRL. Toate acțiunile care au avut loc, sunt investigate sub aspectul depășirii atribuțiilor de serviciu, pentru luare și dare de mită. Valoarea mitei a fost de 5% și 10% din valoarea contractului”.

Afacerile din medicină ale lui Ceaicovschi
Tudor Ceaicovschi a fondat în 1998 Întreprinderea Individuală „Alex-Ceaicovschi”, de la care încasează venituri prin intermediul unei tarabe instalate în piața din or. Nisporeni. Detalii, AICI

El deține 90% din capitalul social al companiei specializate în vânzări de utilaje medicale GBG-MLD SRL, iar cu 10% este asociată și Vera Coleva. Sediul central al întreprinderii și depozitele comerciale sunt situate pe str. Tighina, 65, din Chișinău. Detalii, AICI

GBG-MDL SRL a câștigat în ultimii 3 ani peste 650 de contracte în sumă totală de peste 174 de milioane de lei. Cea mai importantă licitație publică câștigată de GBG-MDL SRL a avut loc în iunie 2013. Atunci compania a livrat simulatoare Universității de Stat de Medicină „N. Testimițeanu”, în valoare de 11,7 milioane de lei. Detalii, AICI

Tot în 2013, compania lui Ceaicovschi a mai fost desemnată câștigătoarea unei licitații de peste 10 milioane de lei. Banii publici au fost cheltuiți atunci pentru achiziția tehnicii medicale solicitate de Staţia Zonală Asistenţă medicală Urgentă „Centru”. Alte peste 10 milioane de lei au intrat pe conturile companiei în 2014, după ce a câștigat licitația anunțată de Centrul Medical de Diagnostică Medicală pentru achiziția reactivelor, calibratoarelor și consumabilelor medicale.

Potrivit Raportului Comisiei parlamentare de anchetă privind examinarea situației pe piața farmaceutică, compania GBG-MLD a câștigat cele mai multe contracte de achiziții publice de vânzare a protezelor de șold. Detalii, AICI

„Un alt lucru ne-a pus în gardă că la aceste licitații practic participă doar două firme – ÎM GBG -MLD SRL – întreprinderea mixtă moldo-americană și IMUNOTEHTOMED SRL. Câștigător în majoritatea cazurilor era desemnată ÎM GBG -MLD SRL. Nu încercăm să analizăm de ce anume acest agent economic a câștigat licitațiile, deoarece în toate procesele-verbale este menționat faptul că grupul de lucru a solicitat opinia specialiștilor de la Centrul Republican Protezare, Ortopedie și Reabilitare, care au solicitat anume aceste proteze. Deci totul este corect”, a fost concluzia comisiei de anchetă.

Tudor Ceaicovschi mai este asociat cu partenera sa de afaceri Vera Coleva în firma „Finance Leasing Company”, specializată pe tranzacții de leasing cu automobile, imobile și utilaje (Detalii, AICI). Administratorul companiei este Dmitri Colev, care anterior a deținut funcția de director general la SA Moldova Agroindbank-Leasing (MAIB-Leasing). Tot în 2012, Colev a dat în judecată instituția pentru care lucrase și a solicitat încasarea unei prime-restanţă în valoare de 990 000 de lei, 39 000 de EURO și 62 de USD. Acesta și-a motivat cererea făcând referire la contractul de muncă care prevedea o primă specială în mărime de 0,25% din resursele financiare atrase (Detalii, AICI). Reprezentanții MAIB-Leasing susțin că procesul s-a finalizat cu împăcarea părților.

Contracte trucate pentru companiile soției
Zinovia, soția lui Tudor Ceaicovschi, figurează în calitate de fondatoar unic în firmele Intermed SRL și Euroclinic SRL, ambele având licență pentru vânzarea utilajelor medicale și de oferire a asistenței medicale (Detalii, AICI și AICI). Prin intermediul Euroclinic SRL, Zinovia Ceaicovschi a deschis un cabinet stomatologic în or. Orhei. În ultimii 3 ani, Intermed SRL a câștigat 74 de licitații publice în sumă totală de peste 50 milioane de lei. Cel mai important contract l-a semnat cu Institutul de Cardiologie în 2013. Atunci Intermed SRL a livrat instituției medicale utilaj în valoare de 13,6 milioane de lei, iar un an mai târziu, i-a vândut aceleiași instituții articole parafarmaceutice și materiale angiografice de circa 3 milioane de lei. Detalii, AICI

Intermed SRL în raportul Curții de Conturi
Într-un raport al Curţii de Conturi este menţionat că, în anul 2012, firma Intermed a câştigat licitaţiile organizate de spitalele raioanle din Căuşeni, Cimişlia şi Teleneşti pentru livrarea instalaţiilor radiologice, în cadrul unui proiect de modernizare şi sporire a eficienţei şi calităţii serviciilor radiologice. Detalii, AICI

Costul total al acestor dispozitive a constituit 6,6 milioane de lei. Controlorii au constatat că „parametrii tehnici solicitaţi în documentele de licitaţie la toate 3 instituţii medicale în majoritate au fost identice”, dar utilajul livrat la Cimişlia a fost mai scump cu 83.000 de lei.

Deşi în proiectele investiţionale şi contractele cu furnizorii, toate trei instalaţii procurate au fost calificate ca dispozitive digitale, în realitate serviciile radiologice nu utilizează acest regim de lucru, imaginile fiind developate pe peliculă, ceea ce a dus la cheltuieli suplimentare de peste 250 mii de lei doar în anul 2012. În plus, tehnica nu funcţiona la parametrii necesari, depistându-se lipsa unor dispozitive.

Un alt caz cu implicarea firmei Intermed SRL a fost achiziţia de către Spitalul Republican al Asociaţiei Curativ-Sanatoriale şi de Recuperare a Cancelariei de Stat a unui tomograf computerizat cu 64 slice-uri (Optima CT 660 cu acomodarea spaţiilor). La semnarea contractului în valoare de 10,5 milioane de lei, inclusiv lucrări de acomodare a spaţiului în sumă de 1,2 milioane lei) nu a fost asigurată depunerea garanţiei de bună execuţie (5%, adică 0,5 milioane de lei).

Pentru comparaţie, al doilea ofertant era gata să facă aceste lucrări contra unei sume de patru ori mai mică, adică de 339,5 mii lei. Auditorii au constatat că oferta nu corespundea cerinţelor expuse în documentele de licitaţie şi, respectiv, trebuia respinsă. Astfel, grupul de lucru (care a selectat câştigătorul) a decis, cu încălcarea legii achiziţiilor publice să atribuie companiei Intermed SRL acest contract.

Deși potrivit contractului tomograful trebuia să fie achiziţionat de la producătorul GE Healthcare Japan Corporation din Japonia, înscrierea de pe tomograf (plăcuţa) certifică producătorul GE Hangwei Systems Co.LTD din China. În plus, acesta a fost pus în funcţie fără a avea Certificat de securitate emis de Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice.

    Tranzacția de 55 milioane – anulată
În august 2014, după ce firma Intermed SRL a câştigat licitaţia organizată de Agenţia Medicamentului privind achiziția a 18 dispozitive de radiodiagnostice digitale, a izbucnit un scandal. Atunci, Intermed SRL a propus cel mai mare preț – de 55 de milioane de lei pentru utilaj, cu 18 milioane mai mult decât următoarea ofertă. Ulterior, licitația a fost anulată.

Potrivit e-sănătate.md, directorul GBG-MLD, Tudor Ceaicovschi, cel care a câștigat licitația, reprezentând firma soției sale – Intermed SRL, s-a arătat dezamăgit de criticile aduse în adresa sa. „Fondatoarea acestei companii este soția mea, iar eu sunt acolo angajat oficial. Am contract. Nimeni nu interzice angajarea mea în câteva companii concomitent”, a replicat omul de afaceri. Totodată el a susţinut că nu a existat niciun aranjament și că a câștigat licitația respectând specificațiile tehnice.

„Este un proiect major și s-a cerut minim trei ani de experiență în acest domeniu, precum și surse disponibile. Este vorba despre specificații de credibilitate. Niciunul dintre cei care au participat nu are certificatul cu marcaj CE pentru tot sistemul integru”, a mai adăugat Ceaicovschi.

Foto: Revista Fashion VIP

Alte companii, alte contracte cu statul
Intermed-Service SRL, o altă companie a familiei Ceaicovschi, fondată de Intermed SRL (Detalii, AICI), figurează pe site-ul oficial al Agenției Achiziții Publice ca fiind câștigătoare a 7 licitații publice, în sumă totală de 1 milion de lei. Cel mai important contract, în valoare de 684 mii de lei, a fost câștigat de aceasta firmă pentru servicii de deservire tehnico-profilactică oferite Spitalului Republican al Asociației Curativ Sanatoriale și de Recuperare. Detalii, AICI

Euroclinic SRL, fondată în anul 2010 de către Zinovia Ceaicovschi, a câștigat, în ultimii doi ani, șase licitații anunțate de instituții medicale de stat și a semnat un acord adițional de majorare, îngroșându-și astfel conturile cu aproape jumătate de milion de lei, bani publici. A livrat ciment ortopedic de peste 100 mii de lei Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie și a vândut Spitalului raional din Comrat, doi ani consecutiv, consumabile medicale în sumă totală de peste alți 100 mii de lei. Produsele medicale furnizate de Euroclinic au ajuns și în spitatlele raionale din Ungheni, Șoldănești și Briceni. Detalii, AICI

Familia Ceaicovschi locuiește într-o vilă de lux, cu suprafața de 157 m.p., situată în sect. Buiucani. Locuința cu două niveluri, estimată la 8 milioane de lei, este protejată de mai multe camere video. Unul dintre vecinii lui Ceaicovschi care făcea curat lângă poartă, ne-a spus că nu l-a văzut pe omul de afaceri de câteva zile. „Este liniște. Cred că este plecat, dar unde – eu nu știu”. Detalii, AICI

03

Omul de afaceri – Tudor Ceaicovschi, fostul ministrul al Sănătății – Andrei Usatîi, dar și alți funcționari implicați în „Dosarul licitațiilor trucate”, vor fi aduși astăzi, 10 aprilie, în fața judecătorului de instrucție pentru a se decide dacă vor rămâne în arest sau vor fi cercetați în libertate.

Businessmanul V.I.P. cu un grad înalt de credibilitate în fața FISC-ului

Tudor Ceaicoschi are 49 de ani. În ultimii doi ani s-a afișat la petrecerile mondene alături de vedetele autohtone, dar și a foștilor președinți ai Republicii Moldova: Mircea Snegur și Petru Lucinschi.

  În 2014, Revista Fashion Guide l-a numit pe Ceaicovschi – „Cel mai stilat bărbat de afaceri”, în cadrul concursului Fashion VIP. Tot anul trecut, Compania Teleradio-Moldova i-a oferit titlul onorific „Omul anului 2014”, în cadrul concursului „Compania anului”, fiind nominalizat la categoria: „Promotor al tehnologiilor ultraperformante întru asigurarea preciziei înalte a diagnosticului medical”. Iar Inspectoratul Fiscal de Stat i-a atribuit titlul de „Contribuabil cu un grad înalt de credibilitate”. În 2013, businessmanul a fost surprins la Gala premiilor VIP unde i-a fost înmânat premiul „Pentru excelenţă în afaceri”.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ