7/10/2015

RISE Moldova a documentat afacerea controversată cu produse cosmetice „Desheli” și a aflat cine sunt afaceriștii, lanțul de companii și rețeta secretă care îi aruncă pe oameni, fără voia lor, în brațele companiilor de microfinanțare.

Mitropolitul Vladimir, de asemenea, a optat pentru produsele cosmetice Desheli”, susține luptătorul de box, Eduard Filbger, care este și bossul din spatele brand-ului „Desheli”.

(c) Mitropolitul Vladimir, (d) Eduard Filbger

În 2013, Centrul Național Anticorupție (CNA) a constatat, în baza unor informații operative, că la subsolul centrului comercial Grand Hall activează o reţea de distribuire ilegală a produselor cosmetice (pentru corp, față și păr) marca „Desheli” – produse neînregistrate pe teritoriul Republicii Moldova.

Reprezentanții companiei selectează femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 25 şi 50 de ani, cărora le oferă o procedură SPA gratuită, cu utilizarea produselor „Desheli”. Ulterior, acestora li se propune un set de produse, iar dacă persoanele nu au bani pentru a le achita li se sugerează semnarea unui contract de creditare. În cazul în care, după un timp, clientul vrea să returneze marfa, din cauza calității proaste a produselor sau că acestea provoacă diverse reacţii adverse, compania refuză să primească produsul, iar beneficiarul este obligat să ramburseze suma creditată băncii.

Tot atunci, CNA a identificat că reprezentanţii companiei sustrag în mod fraudulos sume considerabile de bani, prin înşelăciune, asemenea scheme fiind utilizate și pe teritoriul Ucrainei şi a Federaţiei Ruse. Pe acest caz, Procuratura Generală a deschis un dosar penal în 2014, iar peste un an a clasat procesul penal. Motivul – compania a reziliat contractele a trei victime, iar procurorii au decis că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”. Detalii, AICI

 CLIENȚII DESHELI
RISE a discutat cu mai mulți clienți ai companiei Monte de Farm SRL, firmă care administrează afacerea Desheli la Chișinău. Ei ne-au explicat cum au ajuns în această schemă. „Am fost sunată ca să trec o procedură gratuită. Am mers la centru unde m-au ținut șase ore. La final mi-au spus să semnez un contract. Nu știu ce s-a întâmplat în capul meu că am semnat contractul… Abia când am ajuns acasă mi-am dat seama ce prostie am făcut. După asta, am mers să reziliez contractul, iar jurista mi-a spus că nu este posibil și eu trebuie să le dau 50 mii lei”, povestește G. Gaju.

În timp ce documentam acest subiect, o angajată RISE Moldova a fost apelată de o reprezentată Monte de Farm SRL. La telefon, ne-a spus să mergem la sediul firmei pentru o ședință gratuită. Singura condiție – să avem buletinul în geantă. Ne-am programat pentru a doua zi, la ora 10.00.

Echipați cu o cameră ascunsă am mers la recepția Monte de Farm.
Buletinul, vă rog!
-Am doar permisul de conducere. Aici este indicat CNP-ul.
Nu putem să vă primim. Este obligatoriu cu buletinul.

După un sfert de oră, colega noastră prezintă buletinul la recepție. Ulterior, este preluată de o angajată și condusă într-unul din birourile de la subsolul centrului comercial.

Timp de aproape două ore, reprezentanta companiei i-a spus colegei noastre că are probleme grave cu pielea și părul. I-a sugerat că este necesar în mod urgent să folosească produsele Desheli. Mai jos vă prezentăm o înregistrare audio cu fragmente din discuția purtată de colega noastră cu reprezentanta companiei.

Când colega noastră a anunțat angajata Monte de Farm că trebuie să plece, aceasta s-a enervat.

Cum să plecați? Trebuie să faceți și diagnostica… Așezați-vă aici! Trebuie să vă fac și la ochi… Trebuie să vă fac diagnostica, eu nu pot să vă las așa. Trebuie să vorbim… Așa ceva nu se permite. Luați loc”, îi indică angajata colegii noastre și iese nervoasă din birou.

În timp ce părăseam sediul Monte de Farm, am văzut cum, din biroul juristei, a ieșit o femeie cu o mâna în gips. În cealaltă mână ținea un pachet cu produse Desheli. Nervoasă, aceasta a strigat: „Merg la poliție! Rupeți contractul ăsta!”.

RADIOGRAFIA CONTRACTELOR
RISE a analizat contractele încheiate între Monte de Farm și clienți. Compania încheie un contract de prestări servicii, prin care, contra sumei de până la 49,9 mii lei, oferă clienților un abonament cu 60 de proceduri pentru o perioadă de doi ani. La contract este anexat un act de predare-primire a mărfii, care include două seturi de cosmetică marca „Desheli”. Pe lângă aceste documente, clientul primește un „certificat Kokon Med&SPA”, în care sunt incluse numărul de proceduri (Detalii, AICI). Din acest act reiese că serviciile vor fi prestate de salonul Kokon care este situat la etajul doi din Grand Hall, și nu de Monte de Farm. Totodată, compania oferă și un card de reducere „Client VIP – Monte de Farm”. Detalii, AICI

După ce a fost încheiat contractul de prestări servicii între client și Monte de Farm, reprezentantul firmei de cosmetică expediază, în regim online, către ÎCS Easy Credit SRL, o solicitare de împrumut pe numele clientului. Timp de aproximativ 15 minute, compania de microfinanțare verifică datele primite. Ulterior, prin intermediul Monte de Farm, tot în regim online, ÎCS Easy Credit SRL încheie cu clientul un contract de împrumut. În decurs de 4-5 zile, compania de microfinanțare transferă banii în contul companiei de cosmetică, reținând 18-26% din sumă, în funcție de termenul creditării.

Juriștii cu care am discutat, ne-au explicat că, prin contractul încheiat cu clienții, Monte de Farm nu vinde produsele „Desheli”, ci doar le distribuie. În caz contrar, compania urma să încheie un alt tip de contract decât cel de prestări servicii, și să elibereze bon fiscal sau factură pentru produsele vândute.

Maria Preguza, jurista companiei Monte de Farm SRL:
Nu pot să numesc contractul cu două denumiri: prestări servicii și cumpărare-vânzare. De aceea, denumirea e una… Și abonamentul care include complexul de proceduri și cosmetică care se predă în baza actului de predare. Din punct de vedere juridic este corect”.

Atunci când unul dintre clienți s-a întors la sediul Monte de Farm pentru a rezilia contractul, jurista companiei, Maria Preguza, i-a spus că nu este posibil acest lucru, deoarece, conform legii, produsele cosmetice nu pot fi returnate. Ulterior, ea i-a propus o altă ofertă, prin care contractul să fie reziliat parțial.

Maria Preguza, jurista companiei Monte de Farm SRL:
Dacă dvs. ați încheiat un contract de o sumă mare de bani, sunteți conștient dacă o puteți sau nu plăti… Eu, contract de 50 de mii nu-mi pot permite, pentru că am alte priorități… Dar, când ei încheie contracte de sume așa mari de bani, și în următoarea zi citesc pe internet…, se întorc înapoi și spun că nu au așa bani, aceasta nu este adevărat. Eu așa oameni nu-i cred. Eu am lucrat mulți ani în Procuratură și văd cine minte și cine nu”.

În ultimii doi ani, Agenția pentru Protecția Consumatorilor a înregistrat 17 petiții referitor la serviciile prestate de Monte de Farm SRL. Agenția a făcut trei controale la sediul companiei, iar în rezultat a întocmit 4 procese-verbale. Agentul economic a soluționat revendicările a 15 consumatori, iar două petiții se află la etapa de examinare. Detalii, AICI

De la începutul anului, Direcția investigare a fraudelor economice din cadrul IGP a constatat mai multe încălcări la Monte de Farm: surplus de mijloace băneşti, mărfuri depistate în lipsa documentelor de origine şi proveniență legală, aparat cleaton pentru îngrijirea pielii – 4 unităţi și aparat de faţă ,,Twinrey” – 19 unităţi. Oamenii legii au întocmit două procese-verbale cu privire la contravenţie pentru „achiziţionarea, păstrarea, transportul spre comercializare şi comercializarea ilegală a valorilor materiale”, aplicând o amendă de 7 mii de lei. Detalii, AICI

PROFILUL COMPANIILOR DIN SPATELE BRANDULUI „DESHELI”
Brandul „Desheli” – fondat de doi sportivi din Israel. Eduard Filbger (administrează banii companiei) – luptărtor de box. Și Daniel Polonsky (relații cu partenerii străini)– maestru de judo. Polonsky este și director la compania Desheli International INC., înregistrată în jurisdicția offshore din Panama. Detalii, AICI

Nicolae Creimer

Monte de Farm SRL (intermediar în relația client – compania de microfinanțare) – a fost creată la Chișinău pe 21 mai 2013 de către omul de afaceri Nicolae Creimer (Detalii, AICI). Pe 6 iulie 2015, Camera de licențiere a retras licența firmei pentru acordarea asistenței medicale în domeniul dermatologiei și cosmetologiei (Detalii, AICI). La moment, compania încheie contracte cu clienți și intermediază relația client – produse „Desheli” – compania de microfinațare ÎCS Easy Credit SRL. Pagina web a companiei: www.desheli.md a fost înregistrată la MoldData de firma rusească Desheli Invest OOO (Detalii, AICI), în care asociat unic este afaceristul israelian Eduard Filbger. Detalii, AICI

P&F Invest ML SRL (importator de produse cosmetice) – a fost creată pe 8 iulie 2013 de afaceristul Eduard Filbger (Detalii, AICI). Firma importă produsele Desheli în Republica Moldova. Cu aceeași denumire de „PF Invest”, Eduard Filbger a mai înregistrat două companii. Una în Rusia (Detalii, AICI) și alta în SUA (Detalii, AICI).

Kokon ESTET SRL (oferă servicii de cosmetologie) – a fost fondată pe 18 mai 2015 de către Iurii Țîlea (Detalii, AICI), fost angajat la Monte de Farm SRL. Firma Kokon administrează salonul „Kokon Med&SPA”, situat la etajul doi al centrului comercial Grand Hall. Conform actelor eliberate de Monte de Farm, clienții ar trebui să urmeze procedurile cosmetologie la Kokon. Potrivit Camerei de licențiere, Kokon a obținut licența pentru acordarea asistenței medicale în domeniul dermatologiei, fiind valabilă până în 2020 (Detalii, AICI). Atât Monte de Farm, cât și Kokon au aceeași adresă juridică și folosesc aceleași numere de telefon.

E.L. Erman Cosmetic Manufaturing Ltd (producător de cosmetică) – companie israeliană, care se prezintă pe sitre-ul oficial ca fiind cel mai mare producător de cosmetică din Israel, iar printre clienții firmei este menționat și „Desheli”, în calitate de beneficiar.

Forten Ltd. (exportă produsele Desheli din Israel) – societate comercială de tip offshore, înregistrată în Marea Britanie (Detalii, AICI). Forten exportă produsele cosmetice din Israel în or. Riga. Ulterior, prin intermediul unui contract încheiat cu compania P&F Invest ML SRL, ultima importă produsele în Republica Moldova.

ÎCS Easy Credit SRL (oferă împrumut clienților Monte de Farm) – companie de microfinanțare fondată în 2005. 80,19% din capitalul social este deținut de compania cipriotă „DK Easy Credit Ltd”, iar cota de 19,81% din acțiuni sunt repartizate între patru greci. Detalii, AICI

Iurie SANDUȚA (RISE Moldova), Mariana JACOT (TV7), Raisa RĂZMERIȚĂ (Freelancer)


Articol publicat în cadrul programului de training-uri „Jurnalismul de Date / Follow the Money” realizat de RISE Moldova, cu suportul financiar al National Endowment for Democracy și al Ambasadei Olandei în cadrul programului Matra / Fondului Drepturile Omului.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol