19/08/2015

Reporterii RISE Moldova s-au infiltrat în rețeaua unui grup organizat care deține monopolul la exportul de fructe în Federația Rusă și au obținut două seturi de documente, semnate de fitosanitari și vameși de la Chișinău. Actele permit exportul pe piața rusească a două camioane de fructe, ocolind embargoul rusesc. Membrii grupării au pretins 10 mii de dolari de la reporterii sub acoperire, bani care urmau să fie transferați pe un cont din Rusia, înainte ca marfa să ajungă la vama rusească.

Mere-stampilate21 iulie 2014. Federația Rusă impune embargo la exportul de fructe și legume moldovenești. În februarie 2015, serviciul fitosanitar rus Rosselhosnadzor decide cu titlu de experiment să permită exportul de mere companiilor înregistrate în raioanele din stânga Nistrului. În listă au mai fost incluse alte 10 firme din nordul țării. Exportul a fost aprobat sub garanția Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Detalii, AICI

12 iunie 2015. Rosselhosnadzor expediază o nouă listă a exportatorilor moldoveni. „Aceasta (scrisoarea – n.r.) a fost una politică, deoarece acolo erau doar companii din Găgăuzia, Transnistria și două companii moldovenești. Certificatele se eliberează tuturor companiilor transnistrene, fără taxe suplimentare. Se indignează cei care nu vor să activeze conform legislației. De exemplu, avem una sau două companii care, chiar dacă sunt de pe malul drept (al Nistrului –n.r.), timp de o zi au devenit transnistrene, și încă nu oferă toată informația necesară despre originea produselor, despre transport și cum pot fi verificate”, declară Alexandru Ciobanu, inspectorul fitosanitar principal de stat.

Viorel MINCIUNĂ, președintele Asociației importatorilor și exportatorilor: De la sfârșitul lunii iulie s-au început niște încercări de a ne limita dreptul la export și, în baza unor motive inventate, a început să ni se refuze eliberarea certificatelor. Asta în timp ce două companii transnistrene, în spatele cărora stau oameni de afaceri din Chișinău, continuă să exporte fructe de pe întreg teritoriul Moldovei.

Monopolul
RISE Moldova a obținut o înregistrare audio făcută în ziua de 30 iulie curent, din care reiese că un grup de exportatori pun la cale o schemă de monopolizare a exportului de fructe. Aceștia enumeră denumirile unor companii, exportatori, inspectori fitosanitari, procurori și politicieni care ar fi „oamenii lor”. Pe fundal se aude transmisiunea în direct a discursului din Parlament al candidatului la funcția de premier, Valeriu Streleț.

Potrivit unor producători și exportatori de fructe, tot atunci, inspectorii fitosanitari moldoveni au început să refuze perfectarea documentelor de export chiar și unor companii înregistrate în Transnistria, făcând referire la un ordin verbal al conducerii ANSA. „Ca să am dreptul să export mi se cer bani pentru fiecare camion trimis în Rusia. Taxa pentru acordarea certificatelor fitosanitare pentru export o încasează inspectorii fitosanitari din raioane sau persoanele intermediare”, spune producătorul Iurie Bivol.

Reporterii RISE au identificat o companie moldovenească, „transformată” peste noapte în firmă transnistreană, ce poate obține tot pachetul de documente necesar exportului în Federația Rusă, indiferent de regiunea de proveniență și calitatea producției.

În schema monopoliștilor apare firma DVT Broker SRL, fondată în 2013 de către omul de afaceri din Chișinău Vasile Diaconu, cu sediul juridic, inițial, într-un bloc din str. Miron Costin din sect. Râșcani al capitalei. Pe 19 martie 2015, DVT Broker SRL „s-a mutat” în stânga Nistrului, pe str. Lenin din s. Mălăiești, r. Grigoriopol. Detalii, AICI

Operațiunea „Fantomă”
Luni, 3 august. Un jurnalist RISE Moldova sub acoperire îl contactează pe Vasile Diaconu, fondatorul DVT Broker SRL. Reporterul se prezintă a fi un antreprenor care a cumpărat de la diferite persoane fizice din r. Cantemir 19 tone de mere și 19 tone de prune.

Reporter: Vrem să le exportăm în Rusia. Avem nevoie de etichete și documente pentru export. Diaconu: Când și unde ne încărcăm? Care sunt soiurile de mere și prune? Reporter: „Melba” și „Kabardinka”. Cât va costa perfectarea pachetului de documente? Diaconu: Cinci – mărul, și patru cinci sute – pruna (5 mii de dolari taxa de intermediere pentru camionul de mere și 4,5 mii de dolari – pentru un camion de prune – n.r.).

Export fără acte de proveniență
Miercuri, 5 august. Prima întâlnire cu intermediarul a avut loc în preajma pieței„Bogdan Voievod” din sect. Râșcani. Atunci Diaconu ne-a dat etichetele care urmau să fie lipite pe lăzile cu fructe: 1400 de autocolante pentru lăzile cu mere și 1900 pentru cele cu prune (aproximativ atâtea lăzi încap în două camioane – n.r.).

Pe etichetele făcute special pentru încărcătura noastră inexistentă este indicat soiul, data producerii, termenul de păstrare, producătorul, importatorul și datele de contact. Unica înscriere veridică este: „Nu conțin organisme modificate genetic”. Detalii, AICI

Joi, 6 august, Vasile Diaconu ne dă și o ștampilă specială care trebuie aplicată pe toate lăzile care confirmă că ambalajul de lemn a trecut procedura de fumigație – prelucrare specială de distrugere a paraziților. „Fără ștampilă (pe lăzi – n.r.) nu veți fi lăsați să ieșiți din Moldova”, ne avertiza afaceristul. Detalii, AICI

Ulterior, reporterul sub acoperire l-a anunțat pe Diaconu că a mai apărut o „problemă” – lipsa actelor de proveniență a fructelor, document obligatoriu în cazul exporturilor. Cu toate acestea, șeful DVT Broker SRL s-a angajat să exporte „marfa” în Federația Rusă fără documentele respective.

Singura lui condiție a fost să-i aducem copia buletinului de identitate a unei persoane, indiferent de viza de reședință, care să figureze în acte în calitate de vânzător. Intermediarul a cerut să menționăm în scris pe copia buletinului faptul că persoana a vândut câte 19 tone de mere și prune. „Dacă te contactează cei de la serviciul fiscal, confirmă că mi-ai vândut fructele”, a sugerat Diaconu.

Diaconu, exportator & importator În seara aceleiași zile de 6 august, reporterii RISE Moldova au primit de la Diaconu două pachete de acte oficiale care permit exportul în Federația Rusă a circa 38 tone de fructe inexistente, fără analize de laborator sau inspecția mărfii.

Fiecare pachet conținea opt și, respectiv, 10 documente în original, printre care certificat fitosanitar, act de control fitosanitar, certificat de inofensivitate, protocol privind cercetarea producției la capitolul pesticide, nitrați și nitriți, declarația vamală etc. Detalii, AICI

Din acte am aflat că „marfa noastră” nu provine din Cantemir, localitate din care i-am spus lui Diaconu că am fi procurat fructele, dar din s. Mălăiești, r. Grigoriopol, sediul juridic actual al firmei exportatoare DVT Broker SRL.

În calitate de importator în Federația Rusă a celor 38 de tone de fructe inexistente figurează compania rusească „Elișka”. Conform Registrului persoanelor juridice din Federația Rusă, firma are un capital de 10 mii de ruble (circa 3000 de lei – n.r.) și a fost înregistrată pe 20 iulie 2015. Fondator unic este același afacerist, Vasile Diaconu. Detalii, AICI

SMS de la Diaconu. 620 000 de ruble pe contul lui Holeavka În momentul în care am primit documentele de export, intermediarul ne-a spus că îi datorăm cu 100 USD mai mult decât convenisem inițial, invocând un comision bancar de care uitase. I-am promis că îi transferăm cei 9700 USD (5100 USD pentru camionul cu mere și 4600 USD pentru cel cu prune) pe contul bancar din Federația Rusă indicat de el.

Datele contului le-am primit de la Diaconu prin SMS: „Cont 4279420010092134 termenul până la 10.08.2015 Sberbank, Holeavka Victor Andreevici 620.000 rub” (Detalii, AICI). Anume această sumă constituia „datoria noastră” la cursul Băncii Naționale a Federației Ruse la 7 august 2015. „Trimiteți banii înainte ca încărcătura să ajungă la terminalul vamal în Rusia”.

Sâmbătă, 8 august, la o zi de la obținerea documentelor de export, observând că banii încă nu au intrat în cont, Diaconu ne-a anunțat la telefon: „Camioanele încă nu au ieșit din Moldova!”, ne-a spus intermediarul și a cerut numerele de telefon ale șoferilor.

Reporterul i-a dat asigurări că va rezolva situația și a încercat să negocieze taxa de intermediere pe care i-o datora, sugerând că aceasta ar fi prea mare. „Nu mă interesează cine și ce vă spune. V-am spus această sumă înainte ca să luați actele. Dacă banii nu vor fi, mașinile vor sta la terminal (vamal – n.r.). Fiecare zi de staționare vă va costa suplimentar 50 de dolari”, ne-a preîntâmpinat Diaconu.

De menționat că, în ziua în care am mers să ne întâlnim pentru un interviu cu inspectorul fitosanitar principal al Republicii Moldova, Alexandru Ciobanu, din cabinetul acestuia a ieșit Vasile Diaconu. Atunci afaceristul s-a prins că noi suntem de fapt jurnaliști și ne-a cerut să-i returnăm actele și ștampila. „Hai să ne înțelegem cumva…”, a zis intermediarul.

La rândul său, Ciobanu a negat că l-ar cunoaște pe Vasile Diaconu. „Este un agent economic”, a spus evaziv funcționarul. Ulterior, însă, și-a amintit numele fondatorului DVT Broker SRL.

Funcționarii care au semnat acte pentru fructe inexistente Documentele fitosanitare primite de la Vasile Diaconu sunt semnate de Boris Cojocari, inspector principal în cadrul subdiviziunii teritoriale Criuleni a ANSA. L-am contactat ca să ne explice regulile de perfectare a documentelor pentru export, prezentându-ne ca find producători din stânga Nistrului.

Trebuie să aduceți jurnalul tratamentului chimic al merelor și câte un kilogram de mere în laboratorul nostru și în cel de la Chișinău pentru verificări privind conformitatea calității și carantină. În principiu, eu mai trebuie să vin în livadă să mă conving că luați producția anume de acolo. De regulă, verificarea fructelor în laboratoare durează o zi, dacă e urgent, sau 48 de ore. Fără expertiză de laborator nimeni nu vă va da actele pentru export, mai ales în Rusia”, explică Cojocari.

După prima discuție, l-am sunat din nou pe Cojocari, însă de această dată ne-am prezentat drept o cunoștință de-a șefului DVT Broker SRL.

Reporter sub acoperire: Vă sun la recomandarea lui Vasile Diaconu. Am prune în raionul Cantemir și nu am timp de verificări. Ajutați-mă să perfectez actele necesare. Inspectorul de Criuleni: Nu pot să-ți perfectez nimic până nu verific dacă compania ta nu este fantomă. Noi toți am fost anunțați care este lista companiilor transnistrene (cu drept de export în Federația Rusă – n.r.). Du-te și vorbește cu dânsul, deoarece el are dreptul să exporte din Transnistria în Federația Rusă. A treia oară, l-am contactat pe inspectorul fitosanitar de la Criuleni în calitate de jurnaliști. L-am întrebat dacă poate elibera certificate fitosanitare pentru fructe crescute în Cantemir. „Nu, așa ceva este inadmisibil”, ne-a declarat Cojocari.

Setul de documente obținute de RISE Moldova conține și două certificate de proveniență a produsului, unul pentru mere și altul pentru prune, semnate de un alt funcționar public. E vorba de Veronica Sajin, inspector al Secţiei originea mărfurilor din cadrul Biroului Vamal Chişinău. În 2013, Comisia Națională de Integritate (CNI) a inițiat un control pe numele ei, aceasta fiind suspectată de tăinuirea calității de administrator și fondator al companiei Vivisan-Lux SRL. Detalii, AICI

Transnistria, fereastra spre Rusia Viorel MINCIUNĂ, președintele Asociației importatorilor și exportatorilor: Teritoriul de pe malul stâng era ferestruica noastră moldovenească pentru exportul în Federația Rusă, care știa perfect despre acest lucru, dar închidea ochii, deoarece rușii nu intenționau să blocheze complet exportul din Moldova.

Iurie BIVOL, producător agricol: Exportatorul se adresează inspectorului fitosanitar și primește refuz de eliberare a certificatului. Inspectorii fitosanitari (locali – n.r.) sunt hărțuiți – li s-a ordonat să acționeze conform indicațiilor de la Chișinău. După ce exportatorul pleacă de la inspector, informația despre „client” este transmisă în oficiul central al ANSA. Un intermediar îl contactează pe reprezentantul companiei, propunându-i ajutor la exportul producției prin intermediul unor companii de încredere care se află în listă. Chiar și reședința transnistreană nu salvează compania, deoarece nu sunt în lista celor apropiați șefului inspectorilor fitosanitari, Alexandru Ciobanu.

Alexandru Ciobanu

Fructele infestate ale companiei lui Ciobanu De amintit că, indirect, însuși actualul director general adjunct al ANSA a contribuit la impunerea embargoului de către Federația Rusă. Pe 10 septembrie 2013, Alexei Saurin, șeful Rosselhoznadzor-ului, atenționa Ministerul Agriculturii asupra faptului că Moscova a declarat Republica Moldova ca fiind țară „cu risc sanitar înalt”. Se întâmpla după ce într-un lot de prune exportate în Rusia de firma Bioplanprotect SRL au fost descoperiți dăunători periculoși.

La acel moment, inspectorul fitosanitar principal, Alexandru Ciobanu, deținea 50 la sută din acțiunile companiei, iar tatăl lui, Ion, figura în calitate de administrator (Detalii, AICI). „În 2013, când au fost găsite fructele infestate, eu nu mai dețineam compania”, susține Ciobanu. Însă, potrivit istoricului firmei, Ciobanu a renunțat la Bioplanprotect SRL după alarma dată de Rosselhoznadzor. Detalii, AICI

În schimb, la „Fruit Trade Company”, firma rusească care urma să preia prunele infestate, inspectorul fitosanitar principal încă mai figurează în calitate de fondator (Detalii, AICI). „În Rusia, nu. Eu acolo precis nu am nicio afacere. Și nici n-am avut”, declară Ciobanu. Funcționarul nu a indicat cele două companii în declarația sa de avere și nici venitul obținut din vânzarea cotei părți deținute în firma din Republica Moldova. Detalii, AICI

Monopolul lui Coca În 2013, colaboratorii vamali și inspectorii fitosanitari i-au impus pe exportatorii de fructe să procure, contra sumei de 150 USD, așa-numitul „clește” – termen folosit pentru a denumi certificatul privind inofensivitatea producției eliberat de Asociația producătorilor și exportatorilor de produse vegetale „MoldRusProdExpo”, condusă de controversatul om de afaceri, Leonid Coca.

Un an mai târziu, Coca a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție într-un dosar pornit pentru spălare de bani, corupere pasivă şi trafic de influentă (Detalii, AICI). După câteva luni de arest în izolator, Coca a fost plasat în arest la domiciliu, și, fără să aștepte sentința, a fugit din țară. Eduard Harunjen, prim-adjunctul Procurorului General, a precizat pentru RISE Moldova că Leonid Coca se ascunde de organele de drept ale țării și că acesta a fost anunțat în căutare internațională.

Vladimir THORIC


VEZI ȘIReacția CNA la ancheta RISE: Ofițerii vor analiza pretinsele abuzuri ale factorilor de decizie ai ANSA

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol