11/03/2015

RISE Moldova publică documentele bancare pe numele a opt cetățeni născuți în Republica Modova care au deținut conturi secrete în valoare de zeci de milioane de dolari în filiala băncii HSBC din Elveția. În aceeași bancă, peste 100.000 de indivizi şi companii din 200 de ţări au ascuns conturi și au făcut transferuri în valoare de peste 100 de miliarde de dolari. Potrivit documentelor obținute de International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ) care cuprinde perioada 1974-2007, printre clienții băncii s-au regăsit criminali, traficanți, evazioniști, politicieni și celebrități din toată lumea.

HSBC Private Bank (Elveția) din Geneva. Foto: Laurent Guiraud / Tamedia

Din documentele bancare analizate de RISE, șapte din persoanele care au deținut conturi secrete la HSBC s-au născut în Republica Moldova, iar alta, de naționalitate franceză, deține și cetățenia Republicii Moldova. În total, aceștia au ascuns în conturile secrete din Elveția 22,8 milioane USD. Contul cu cei mai mulți bani, în sumă de 20,9 milioane USD, deschis în aprilie 2006, îi aparține controversatului om de afaceri Marc Alexandrovich Ghelfand, născut în 1950, originar din or. Bender (Tighina).

În registrele filialei băncii HSBC din Elveția, contul bancar deschis pe numele lui Ghelfand este conectat la două persoane născute la Tiraspol – Janna și Regina Gelfand, dar și la companiile offshore Newington Limited şi Willard Limited din Gibraltar, în care același personaj figurează în calitate de director.

Contul elvețian al controversatului om de afaceri, Marc Ghelfand

Litigiile imobiliare: În 2011, Willard Limited s-a adresat instanțelor de judecată din Rusia, solicitând evacuarea dintr-un imobil a companiilor Future Trends LTD (insulele Seyshelles), Kapital Alians (Rusia) și a școlii sportive «ДЮСШ № 56» din Moscova. Potrivit unei hotărâri din octombrie 2013 a Curții de Arbitraj din Moscova, motivul invocat de compania din Gibraltar a fost că spațiul de peste 6 000 m.p. de pe bd. Nijnelihoborskii i-ar aparține de facto cu drept de proprietate. Și asta s-ar fi întâmplat după ce, în 2011, Serghei Jeltikov, reprezentantul Willard Limited, în lipsa unei procuri valabile, a vândut imobilul firmei Geoalians (Rusia), care, la rândul ei, l-a vândut peste câteva luni companiei Future Trends LTD. Într-un final, instanța de judecată a respins cererea companiei Willard Limited. Detalii, AICI

Un alt proces de judecată din Rusia în care a fost implicat direct Marc Ghelfand datează din noiembrie 2012. Cauza a ajuns pe rol după ce Ghelfand a transmis în proprietatea Romtorgtehnica SRL un „certificat special de capital privat”, evaluat la 25 de milioane USD. Ulterior, Romtorgtehnica SRL a încheiat cu Ghelfand un contract de vânzare-cumpărare a mai multor imobile industriale cu o suprafață totală de 14 607 m.p., plata pentru acestea fiind considerat certificatul de 25 de milioane USD. În cele din urmă, instanța a constatat nulitatea tranzacțiilor dintre Marc Ghelfand și Romtorgtehnica SRL ca fiind efectuate cu abateri de la legislație. Detalii, AICI

Afacerile lui Ghelfand: Pe Marc Ghelfand l-am localizat în Federația Rusă. Pe adresa indicată de acesta în registrele bancare ale HSBC – „Prechistenska, 13/7 8th Floor, Moscow 119034 Russian Federation” – figurează mai multe companii care au conexiuni cu omul de afaceri. Documentele obținute de RISE Moldova de la Registrul Comercial din Rusia (EGRUL) arată că la această adresă este înregistrată firma International Investment Financing Company Ltd (Detalii, AICI), care îl are în calitate de administrator chiar pe Marc Ghelfand. Compania prestează servicii de intermedieri financiare, consultanţă şi leasing financiar, afaceri imobiliare şi comerţ. Ghelfand deţine în această companie o cotă de 10%, restul de 90% din capitalul social aparțin firmei New Century Securities Management Anstalt din Liechtenstein. Detalii, AICI

Potrivit EGRUL, Ghelfand este manager şi la compania Magna-Steel SRL, ai căror fondatori sunt New Century Securities Management, cu o cotă de 42%, și cetățenii ruși Şamil Ishakov, cu 42%, şi Igor Kleimenov, cu 16%. Detalii, AICI

O altă companie rusească la care apar atât Marc Ghelfand, cât şi New Century Securities Management din Liechtenstein, este Intergazstroi, firmă care însă nu mai este activă.

Tranzacții dubioase și contrabandă cu petrol: În perioada 2004-2006, numele lui Ghelfand şi ale companiei New Century Securities Management Anstalt au figurat într-un scandal de proporții în Rusia. Compania din Liechtenstein a solicitat de la compania petro-chimică Angarsk plata unei cambii (document prin care emitentul se obligă a plăti cuiva o sumă de bani la un anumit termen – n.r.) în valoare de 9, 96 miliarde de ruble ruseşti (circa 305 milioane USD la cursul de atunci – n.r.). Cambia ar fi fost emisă în anul 1996, iar plata acesteia urma să fie efectuată de Angarsk, subsidiară a grupului Yukos. Detalii, AICI

În acest caz, prima instanţă, Arbitrajul din Moscova, a recunoscut pretenţia. Ulterior însă, experţii Institutului de Criminalistică al Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia au calificat cambia drept „o copie color executată la imprimantă”. Chiar dacă avocaţii firmei din Liechtenstein au declarat că au originalul, a doua instanţă a anulat primul verdict şi a respins pretenţia. Atunci, presa din Rusia l-a prezentat pe Marc Ghelfand drept om de afaceri canadian care ar stat în spatele firmei New Century Securities Management.

Potivit ziarului rusesc Komersant, Marc Ghelfand a fost implicat în afaceri cu produse petroliere în Federația Rusă. Cea mai celebră afacere a fost schema prin care în anii 1993-1995, circa cinci milioane de tone de petrol din Rusia au fost livrate prin contrabandă în state din CSI, Europa de Est, UE şi SUA. Prejudiciul calculat de autorităţile din Rusia, în acest caz, a fost estimat la circa 200 de milioane USD. În schemă figura compania Tomsknefti, care în acea perioadă era condusă de Victor Kaliujnâi, ulterior ministru al combustibilului în anii 1999-2000, în perioada când Vladimir Putin a devenit premier. Ziarul Moskovski Komsomolets, relata în iulie 1999 că numele lui Marc Ghelfand a fost menţionat într-un răspuns al Biroului Interpol al Rusiei, ca parte a acestei tranzacţii.

În mai multe investigaţii jurnalistice şi rapoarte din Federația Rusă, Marc Ghelfand este descris drept un controversat om de afaceri din Bender, care ar fi avut legături cu autoritatea criminală Atlant Nataev din Cecenia, asasinat în 1994.

RISE Moldova a încercat să ia legătura cu Ghelfand, apelându-l pe un număr GSM din Rusia pe care acesta l-a indicat în registrele bancare din Elveția, însă robotul telefonic ne-a informat că numărul de telefon nu mai apaține nici unei persoane.

HSBC Private Bank (Elveția) din Geneva. Foto: Laurent Guiraud / Tamedia

HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation) a fost înființată în anul 1865 în Hong Kong și Shanghai, sub numele The Hongkong and Shanghai Banking Corporation. Având sediul în Londra, Anglia, compania este prezentă la nivel mondial și are peste 300.000 de angajați și 10.000 de sucursale în 83 de țări. Conform revistei Forbes, HSBC era în anul 2008 cea mai mare bancă în ce privește valoarea la bursă (180,8 miliarde USD) și cea mai profitabilă bancă din lume cu un venit net de 19,1 miliarde USD în anul 2007.


Articolul a fost realizat cu suportul Foundation Open Society Institute în cadrul „Programului pentru Jurnalism Independent”.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol