2/12/2022

În cele peste aproape 12 milioane de fișiere din scurgerea de date privind paradisurile fiscale #PandoraPapers apare și directorul grupului de companii Bpay, care deține sute de terminale de plată în mai multe orașe din Moldova.

Numele lui este Artiom Vasiliev – un personaj investigat pentru spălare de bani și evaziune fiscală, asociat în afaceri cu fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari și cu fostul director al Autorității Aeronautice Civile, Mircea Maleca.


Citiți anchetele din seria #PandoraPapers, AICI:


AFACEREA DIN SEYCHELLES
În scurgerea de date PandoraPapers am identificat mai multe documente care demonstrează relația lui Artiom Vasiliev cu furnizorii de servicii offshore.

Transfers Solutions Corp a fost creată în 2012, cu sediul în Seychelles – un arhipelag din Oceanul Indian.

În ziua înființării companiei, Vasiliev a obținut o procură care îi oferea dreptul să deschidă conturi bancare, să investească, să întreprindă practic orice acțiune de business din numele Transfers Solutions Corp.

Ulterior, Vasiliev a primit procuri similare pentru aceeași firmă din Seychelles. Dintr-un document semnat de el aflăm că acesta este beneficiarul Transfers Solutions Corp. Totodată, observăm că el și-a exprimat acordul ca toată corespondența ce ține de contabilitatea firmei să fie menținută la o adresă din paradisul fiscal Belize.

Artiom Vasiliev, despre offshore-ul din Seychelles: Eu am fost proprietar. A fost până în 2015. După, nu am continuat că nu am plătit. Ideea mea a fost colaborarea cu webmoney ca să fac un exchange (schimb valutar – n.r.). Dar nu am putut să deschid un cont bancar peste hotare, nu am reușit. Ideea mea a fost să o utilizeze ca un exchange în afara Moldovei. Ca un schimb de monedă virtuală.

Vasiliev a apărut în companii din Marea Britanie, Estonia dar și din Republica Moldova.

Terminal de plată Bpay. Foto: Iurie Sanduța

SCHIMBAREA DENUMIRII
La Chișinău, el s-a asociat cu fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari și cu fostul director al Autorității Aeronautice Civile, Mircea Maleca, în firma Bpay SRL, specializată în plăți electronice.

Compania deține sute de terminale în mai multe orașe din Moldova. Oamenii pot plăti facturi, amenzi, achita serviciile de telefonie, să transfere sau să extragă bani din unele terminale.

Bpay SRL deține în totalitate companiile MSM Star SRL și MMPS COM SRL. Ultima controlează sistemul de plăți MMPS – desfășurat prin intermediul platformei mmps.md, și site-ul infoplata.md conceput pentru achitarea facturilor.

Denumirea companiei Bpay SRL a apărut în 2018. Până atunci firma se numea Artosis SRL fiind creată în 2010.

Schimbarea denumirii vine pe fondul unor scandaluri.

Mai exact, în 2017 autoritățile au pornit un dosar penal în care era vizată Artosis SRL și directorul Artiom Vasiliev, dar și după ce, un an mai târziu, Banca Națională a Moldovei i-a suspendat temporar licența.


Comunicat BNM:

Prestatorul de servicii de plată Artosis SRL a solicitat Băncii Naționale a Moldovei reperfectarea licenței pentru activitatea de emitere a monedei electronice, ca urmare a schimbării denumirii în BPAY SRL și adresei juridice, după ce pe data de 9 august 2018, BNM i-a suspendat, pe un termen de șase luni, licența pentru prestarea serviciilor de plată și emitere a monedei electronice.

Urmare examinării cererii, Comitetul executiv al BNM a luat decizia privind reperfectarea licenței, nu însă și reluarea activității.

De a lungul anilor compania a intrat în conflict juridic și cu alte instituții publice. Una dintre acestea fiind Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor care a emis mai multe decizii ce nu au fost pe placul administrației Artosis SRL.

DOSARUL DIN MOLDOVA
În 2017 ofițerii de investigație au pornit un dosar penal pentru spălare de bani și evaziune fiscală în care erau implicate mai multe firme, afaceriști și persoane interpuse. Asta după ce bugetul public a fost fraudat, susțin procurorii. Suma totală fiind de aproape 29 de milioane de lei.

Anchetatorii susțin că Artiom Vasiliev a fost personaj-cheie în schema de evaziune.


Extras din Ordonanța ofițerului de urmărire penală Vitalie Rufanda din 12.11.2018, ARBI/CNA:

În perioada martie – august 2017, Artiom Vasiliev, activând în funcția de director al Artosis SRL a contribuit prin sfaturi, prestări de informație, acordarea de mijloace și instrumente, înlăturarea de obstacole la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, în complicitate și prin înțelegere prealabilă cu juristul Artosis.

I-a acordat posibilitatea directorului Ivivs Grup SRL (companie lichidată în octombrie 2022 – n.r.), Vladimir Malinovschii, la care prin dispoziția organului fiscal din 10.05.2017 i-au fost suspendate operațiunile la conturi bancare și, care este de fapt fondator cu 19% la Artosis SRL prin Galina Malinovschii, de a extrage mijloace bănești în sumă de 3.179.399 de lei, transferați de directorul KLM Fruct SRL, Dan Bahnaru, la contul personal a lui Vladimir Malinovschii, deschis la SRL Artosis, în baza actelor de verificare, contractelor de cesiune a creanțelor, facturilor fiscale între Dalimarcom SRL și KLM Fruct SRL, cu privire la producția agricolă procurată de către Dan Bahnaru de la persoane fizice și juridice neidentificate de pe teritoriul Republicii Moldova, fără întocmirea documentelor contabile de strictă evidență, în sumă de 28.772.838 de lei.

Mai exact, procurorii susțin că afaceriștii ar fi introdus date fictive în facturile fiscale.

În acest caz, la finalul anului 2018, anchetatorii l-au învinuit pe Artiom Vasiliev pentru infracțiuni de spălare de bani și evaziune.

Ulterior, dosarul în care Vasiliev și compania Artosis au statut de inculpat a fost trimis pe masa judecătorilor. Procesul se află în examinare la Judecătoria Chișinău, susține Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Artiom Vasiliev. Foto: linkedin.com/in/artiom-vasiliev

Artiom Vasiliev, despre proces: Aici m-am întâlnit cu un abuz de serviciu din partea procurorilor, în perioada 2018. La moment, dosarul se află în judecată dar nu este un progres. Eu am fost prezent la toate ședințele, dar cu părere de rău nu este un progres. A fost un dosar de evaziune fiscală… Dar eu nu cunosc nicio o persoană de pe acest dosar…

ACELAȘI CAZ. PRIMELE SENTINȚE: AMENDĂ…
Pe același caz de evaziune în care a fost implicat Vasiliev și firma Artosis SRL există mai multe dosare în instanță, iar persoanele vizate sunt judecate separat.

Într-unul dintre acestea figurează și fosta directoare a companiei Dalimarcom SRL, Elena Țurcanu. Magistrații din prima instanță au recunoscut-o vinovată și au pedepsit-o cu o amendă de 175.000 de lei.

Când a observat că sumele tranzacțiilor sunt foarte mari, a insistat să fie scoasă din calitatea de asociat din compania Dalimarcom SRL și să nu dețină funcția de administrator al acestei firme. Din luna martie 2017 și-a sistat activitatea și nu s-a mai prezentat la oficiul firmei”, se menționează în sentința de condamnare a Elenei Țurcanu. Pe lângă amendă, Țurcanu nu va putea deține funcții de administrare în cadrul unor companii timp de 4 ani. Detalii, AICI

Pe parcursul anilor 2018-2019, în același caz, magistrații au semnat și alte sentințe pentru unele persoane implicate:

Vladimir Gîncu, directorul Arbug-Service SRL, a fost recunoscut vinovat în prima instanță pentru evaziune fiscală și pedepsit cu o amendă în sumă de 175.000 de lei. Dosarul lui se află la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău.

Diana Miron, contabilă Arbug-Service SRL, a fost recunoscută vinovată pentru evaziune fiscală și pedepsită cu o amendă în sumă de 135.000 de lei. (Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea din prima instanță).

Compania Arbug-Service SRL a fost recunoscută vinovată pentru evaziune fiscală și pedepsită cu o amendă în sumă lei 200.000 de lei. (Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea din prima instanță).

Stanislav Balaur, directorul Megadom Grup SRL, a fost recunoscut vinovat pentru evaziune fiscală și pedepsit cu o amendă în sumă de 92.500 de lei. Detalii, AICI

Compania Megadom Grup SRL a fost recunoscută vinovată pentru evaziune fiscală și pedepsită cu o amendă în sumă de 130.000 de lei.

Valentin Dumitrașcu a fost recunoscut vinovat pentru evaziune fiscală și pedepsit cu o amendă în sumă de 167.500 de lei. Detalii, AICI


UPDATE: Poziția lui Vladimir Cebotari transmisă prin email (2 decembrie 2022):
Întrebându-l pe dl Vasiliev în privința acestui articol, dlui m-a informat că sunt multe date eronate și neadevărate/falsuri și este gata să demonstreze aceste lucruri. Totodată, chiar la începutul articolului, autorul face legătura dintre Artiom Vasiliev și persoanele Vladimir Cebotari și Mircea Maleca. Astfel făcându-se o asociere dintre acțiunile presupuse “lovitură de 29 de milioane” în care este suspectat/învinuit dl Artiom Vasiliev și persoanele Vladimir Cebotari și Mircea Maleca.

Pentru informație, Vladimir Cebotari și Mircea Maleca au făcut cunoștință cu Artiom Vasiliev abia în anul 2020 și din simple interese de afaceri de procurare a unei cote părți a unui prestator de servicii de plată, în intenția de optimizare a costurilor de optimizare a procesării plăților companiilor care le dețin (servicii care sunt contractate în outsourcing). Vladmir Cebotari și Mircea Maleca nu au nici o legătură cu informațiile descrise de către Dvs. în titlul articolului și în conținutul articolului și noi nu suntem siguri că ce ați scris despre dl Artiom Vasiliev și BPay este adevărat, deoarece faptele admise de acesta au fost verificate de BNM și în măsura în care au constituit încălcări au fost sancționate conform cadrului legal.

Totodată, nu putem să nu ne exprimăm indignarea, deoarece aceste afirmații coincid exact cu informațiile răspândite în piață de către unii concurenți ai BPAY, care dețin acționari din Federația Rusă, pe parcursul a unei luni. Intenția concurenților o înțelegem, este ghidată de frica pe care o au pentru că singura companie procesatoare de plăți total autohtonă se extinde rapid și vine cu foarte multe produse inovaționale, căpătând un important segment de piață, iar concurenții nu dezvoltă produse neinformaționale în Republica Moldova. Această “coincidență” ne ridică foarte multe semne de întrebare față de redacția rise.md, deși, vrem să credem că nu se acționează cu careva intenții ascunse sau ca rezultat al cărora influențe externe.

Iurie SANDUȚA

Fact-checking: Inna CÎVÎRJIC

Caricatură: Art of Alex Buretz


Acest material jurnalistic a fost realizat cu sprijinul International Media Support (IMS).


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol