22/10/2021

Afacerile hoteliere Nobil și Codru, clubul de noapte Drive, precum și postul de radio Maestro FM, toate au fost deținute, la un moment dat, de un jurnalist din Kârgâzstan. Doar pe hârtie, evident.

Beneficiarul final era altul. Un personaj din anturajul lui Vladimir Plahotniuc conectat la mai multe dintre afacerile oligarhului, în special la cele pornite în perioada guvernării comuniste.

Datele din #PandoraPapers dezvăluie identitățile celor aflați în spatele unui offshore din Belize care, de-a lungul anilor, s-a perindat prin acționariatul a cel puțin șase firme din Republica Moldova.

caricatura-corporatia-distractia

Într-un viitor foarte, dar foarte îndepărtat, omenirea a ajuns în mult așteptatul rai capitalist. Dar, în agitație și muncă, oamenii au uitat cu desăvârșire de distracție.

În 1999, asta citea o voce, deformată tehnic, în preludiul unei emisiuni TV prezentată de Vadim Osadchenko, un jurnalist din Kârgâzstan. 11 ani mai târziu, însuși Osadchenko va deveni proprietarul unei adevărate corporații de distracție și relaxare. Dar nu în Kârgâzstan, ci în Republica Moldova.

ACȚIONARUL
Două documente, obținute de RISE Moldova în cadrul proiectului internațional #PandoraPapers și datate cu iulie 2010 și august 2011, îl prezintă pe Osadchenko asociat unic al Entertainment & Publicity Investment LTD, o companie din paradisul fiscal Belize.

Ambele documente au fost elaborate de aceeași firmă de registratură și erau adresate Financial Intelligence Unit, o agenție guvernamentală din Belize menită să controleze fluxurile financiare ale țării și să combată spălarea banilor și finanțarea terorismului.

Evident, Osadchenko era proprietar doar în acte. În viața de zi cu zi, el a continuat să fie jurnalist. În acea perioadă, el lucra la oficiul din Londra al unei televiziuni, conform profilului său de LinkedIn, iar acum e moderator la biroul din Kârgâzstan al postului rus de radio Sputnik.

Inițial, acesta a evitat să discute la subiect, „mai ales la telefon.” Ulterior, după ce i-am expediat mai multe întrebări în scris, Osadchenko a acceptat să vorbească, insistând că aude pentru prima data despre firma din Belize și că habar nu are cum numele lui a ajuns să figureze în documentele companiei din America Centrală. „Din câte știu, eu nu sunt și nici nu am fost asociat în această companie”, ne-a declarat el.

Totodată, Osadchenko a ținut să precizeze că, prin 2009-2010, în timp ce se afla în capitala Federației Ruse, și-a pierdut pașaportul. Ne-a și expediat un certificat, obținut de la autoritățile din Kârgâzstan, care ar demonstra acest lucru. Documentul nu prevede expres că Osadchenko și-a pierdut actul de identitate, ci că, în 2010, la trei după ce i-a fost eliberat un pașaport, i s-a dat unul nou.

Doar că datele din #PandoraPapers îl leagă pe Osadchenko și de o altă firmă din Belize. Se numește Vados International Media Group și, în 2010, era suspectată de către autoritățile din Kazahstan de spălare de bani.

Documentele firmei de peste ocean arată că, cel puțin în acel an 2010, jurnalistul din Kârgâzstan figura drept beneficiar final al Vados, însă conexiunea lui cu offshorul din Belize era mai veche. El a figurat director și asociat încă de la fondarea lui, în 2008. Altfel spus, înainte să-și pierdut actul de identitate în Moscova. Însă, și despre acest offshore Osadchenko ne-a declarat practic același lucru ca și în cazul Entertainment & Publicity Investment: „Nu știu” și „Habar nu am.



BENEFICIARUL
Documentele care îl indică pe Osadchenko proprietarul Entertainment & Publicity Investment LTD menționează că beneficiarul efectiv al companiei este de fapt moldoveanul Serghei Noscov, un personaj discret din anturajul fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc.

De altfel, în fața autorităților din Republica Moldova, el nu o dată și-a reprezentat propriul offshore prin procură. Documentul i-a fost eliberat de Lana Zamba din Cipru, tot ea fiind cea care a figurat asociată la offshorul din Insulele Virgine Britanice prin care Noscov s-a conectat la piața metalelor.

„Voi nu sunați la cine trebuie. Eu nu știu despre ce vorbiți”, a reacționat Noscov, când l-am sunat. „Eu înțeleg [că numele meu apare în documente], dar eu nu am nicio informație pentru voi, jurnaliștii”, a încheiat el.

INCURSIUNILE
Entertainment & Publicity Investment a fost fondată în 2007, activitatea ei de bază fiind „să dețină companii în Republica Moldova”, conform documentelor din #PandoraPapers.

Am reușit să identificăm șase firme prin care offshorul din Belize s-a perindat de-a lungul anilor. Pe cinci dintre ele, le-a preluat în 2009 – an marcat de protestele postelectorale din aprilie și parlamentarele anticipate din iulie, soldate cu trecerea în opoziție, după opt ani de guvernare, a Partidului Comuniștilor.


Companiile din Republica Moldova prin care s-a perindat Entertainment & Publicity Investment din Belize 

Perioadele din grafic sunt indicate reieșind din data semnării contractului de vânzare-cumpărare


În unele companii, offshorul s-a reținut câțiva ani, în timp ce la altele abia de a rezistat o lună. Însă toate au fost conectate, la un moment dat, la Vladimir Plahotniuc, vânat, în prezent, de autoritățile de la Chișinău, pentru crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Printre ele, Nobil-Club SRL (administrează hotelul cu același nume), Drive SRL (a administrat clubul de noapte cu același nume), Angel-S SRL (i-a făcut publicitate democratului Marian Lupu), precum și Mediagrup-Megapolis SRL (a deținut licență pentru difuzarea postului de radio Maestro FM).

EVADAREA
Tranzitarea companiilor din Republica Moldova de către offshorul din Belize s-a lăsat cu tranzacții însumate la 3,5 milioane de dolari (echivalentul a circa 43 de milioane de lei). Suma reiese din achiziția firmelor (circa 450 de mii de dolari), injectarea capitalului social (circa 690 de mii de dolari) și, într-un final, vinderea lor (circa 2,4 milioane de dolari).

grafic-enertainment-publicity-investment-belize-tranzitarea-companiilor-din-republica-moldova

Datele apărute în #PandoraPapers mai arată că Entertainment & Publicity Investment avea contul bancar deschis la Aizkraukles Banka. Aceasta este denumirea inițială a deja celebrei ABLV Bank din Letonia, instituție prin care, în perioada 2012-2014, cel puțin o parte din miliardul dispărut din sistemul bancar al Republicii Moldova a zburat în offshore.

Nicolae CUȘCHEVICI
Au contribuit: Eldiyar ARYKBAEV și Metin DZHUMAGULOV (Kloop)

Fact-checking: Inna CÎVÎRJIC
Caricatură: Art of Alex Buretz


Acest material a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Fostering Accountability through Investigative Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol