MEMBRI

DESPRE NOI


RISE Moldova este o comunitate de jurnaliști de investigație, programatori și activiști din Republica Moldova și România.

RISE Moldova investighează crima organizată și face conexiuni din zone offshore, dezvăluie scheme de spălare a banilor din Europa de Est și Asia Centrală, scheme de corupție, contrabandă, fraude fiscale, trafic de arme și scoate la lumină afacerile ascunse ale politicienilor.

RISE Moldova face parte din rețeaua globală a jurnaliștilor de investigație „Global Investigative Journalism Network” și se numără printre membrii organizației „The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)”. În 2015 și 2016, RISE a fost partenerul pentru Republica Moldova al proiectelor globale de investigație #PanamaPapers și #SwissLeaks, coordonate de The International Consortium of Investigative Journalists.


RISE Moldova a fost fondat în 2014.


RISE Moldova este operator de date cu caracter personal înregistrat la Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal cu numărul 0000467 – 001.Ghid de Investigație pentru Studenți | DESCARCĂ⇓RISE Moldova © 2016 | 


CONDIȚII DE PRELUAREA CONȚINUTULUI

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.


CONTACT

Republica Moldova, Chișinău, str. Armenească 44/1, et.II, of.3, MD-2012

E-mail:  info@rise.md
Facebook: www.facebook.com/risemoldova
Twitter: twitter.com/risemoldova


IURIE SANDUȚA


Iurie este director RISE Moldova și membru al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Specializat în investigații transfrontaliere, Iurie a coordonat departamentul de investigații de la Ziarul de Gardă. În ultimii ani, a dezvăluit mai multe scheme de corupție la nivel înalt, a deconspirat organizații criminale și a făcut conexiuni din zone offshore.

El este co-autor al proiectelor de investigație transfrontaliere “A Murderer’s Trail” și “The Russian Laundromat”.

În 2013, 2015 și 2016 a fost desemnat unul dintre cei 10 jurnaliști ai anului (Gala CIJ), iar în 2014 a fost premiat pentru ”Cea mai bună investigație” (API).

E-mail: iurie@rise.md

VLADIMIR THORIK


Vladimir este editor de limba rusă RISE Moldova și membru al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). El este specializat în investigarea fraudelor din domeniul economic și politic în Europa de Est și Asia Centrală. Anterior, a fost redactor-șef la ziarul de limba rusă „Panorama” și redactor-șef adjunct la ziarul „Молдавские Bедомости”, fiind responsabil de coordonarea unei rețea de jurnaliști din 15 orașe. În 2010 a fost desemnat „Cel mai bun reporter din presa scrisă”. În cooperare cu organizațiile neguvernamentale locale și internaționale, el ține training-uri în domeniul jurnalismului de investigație.

E-mail: vladimir@rise.md

ION PREAŞCA


Ion este redactor la MoldStreet. Specializat în jurnalism economic, timp de șase ani, a fost redactor-şef al revistei „Energia”. Aproape patru ani, a lucrat redactor şi colaborator al ziarului „Adevărul”, ediția din Moldova. În paralel, el a realizat mai multe investigații despre privatizările unor companii de stat, tranzacții cu energia electrică, trafic de influență și cazuri de corupție. El a colaborat și a realizat mai multe investigații împreună cu OCCRP și Centrul de Investigații Jurnalistice. Anterior, Ion a fost reporter la ziarele: „Țara”, „Jurnal de Chişinău” şi săptămânalul „ECOnomist”. De două ori a fost declarat ziaristul anului de către Centrul pentru Jurnalism Independent.

E-mail: ion@rise.md

NICOLAE CUŞCHEVICI


Nicolae este reporter RISE Moldova. Specializat în investigații şi reportaje-anchetă, el este autorul investigației „Aventura CNSM: Comoara sindicatelor”, în care dezvăluie cum o mână de oameni a ajuns să dețină controlul asupra întregului imperiu sindicalist, moștenit în urma destrămării URSS. În 2010, articolul a fost desemnat drept cea mai bună investigație jurnalistică de către Asociația Presei Independente. Anterior, Nicolae a scris despre ofițerii din Armata Naționala care scăpau doar cu amendă pentru fărădelegile lor, în loc să fie acuzați de tratament inuman și degradant sau tortură – „Tratamentul KAKI”, dar și despre modul în care unii preoți și-au transformat vocația în business.

E-mail: nicolae@rise.md

MARCELA ZĂMOSTEANU


Marcela este reporteră RISE Moldova din septembrie 2019. Anterior, timp de patru ani, a lucrat în presa de actualitate, fiind reporteră pe domeniul social-politic. În 2018 a fost premiată de Asociația Presei Independente pentru promovarea egalității de gen în presă. Marcela a absolvit Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul USM în 2017, iar ulterior a făcut un masterat în Politici Publice și Integrare Europeană la București.

E-mail: marcela@rise.md

LILIANA BOTNARIUC


Liliana este reporteră la RISE Moldova din septembrie 2021. Ea a lucrat timp de patru ani în presa scrisă și online: la Ziarul de Gardă și Oameni și Kilometri.

În 2019, Liliana a fost premiată la concursul internațional Premiile Superscrieri, România, cu locul I pentru reportajul „Prăbușire”, fiind pentru prima dată când un jurnalist dintr-o redacție din Republica Moldova s-a clasat pe prima poziție la acest concurs. În 2020, obține premiul II cu reportajul „Troleibuzul 21” la Premiile Superscrieri. În același an, ea mai obține unul dintre cele zece „mere” oferite anual de Centrul pentru Jurnalism Independent, pentru cei mai buni jurnaliști ai anului, cu reportajul video: „Oameni de Urgență”.

Liliana este interesată în special de domeniile sănătate și justiție. Ea crede că investigațiile pot schimba sisteme, iar poveștile scrise bine pot schimba minți.

Studii: Facultatea de Relații Internaționale și Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) din cadrul Universității de Stat din Moldova și Școala de Studii Avansate în Jurnalism.

E-mail: liliana@rise.md

MIHAI MUNTEANU


Mihai este reporter-at-large la Organized Crime and Corruption Reporting  Project (OCCRP) și membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Specializat în investigații transfrontaliere, Mihai este lead-reporter al proiectelor de investigație “Offshore Crime Inc.”, “The Proxy Platform”, “The Russian Laundromat”, “A Murderer’s Trail”, “Cupola”, “Republica lor”. Anterior, a coordonat departamentul de Investigații al ziarului Evenimentul zilei. Mihai a fost reporter EVZ, Jurnalul Național și Cotidianul. În 2005, articolele lui au contribuit la demisia șefului Cancelariei Prezidențiale, Elena Udrea.