14/12/2018

În noiembrie anul trecut Partidul Democrat și-a dezvelit sigla pe fațada noului sediu din strada Armenească din capitală. Mutarea democraților a provocat o avalanșă de schimbări în tot cartierul – lucrări de reparație de amploare, instituții de stat evacuate cu hurta, parcare restricționată pe străzile adiacente, iar întreaga regiune – securizată la greu. Totul pentru confortul și siguranța democraților.


Sediul central al Partidului Democrat (PD) se află la doi pași de blocul din str. Bulgară în care locuiește oficial Vladimir Plahotniuc, liderul formațiunii politice. Înălțată pe terasa unui postament de vreo patru metri, clădirea are patru etaje și peste 7.200 de metri pătrați. Detalii, AICI

COMUNIȘTII
Până la mutarea democraților, imobilul a pustiit aproape zece ani. Ridicat în perioada 2006-2008 de Stayer SRL, pe site-ul companiei proiectul e identificat drept „bloc administrativ şi hotel”. Stayer este afacerea de familie a lui Vladimir Baldovici, fost ministru al Construcțiilor în perioada comunistă. Detalii, AICI și AICI

Beneficiarul și proprietarul construcției a fost Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Formațiunea l-a construit pentru propriii membri, dar care așa și n-au mai apucat să se mute în ea. A fost vândută în ianuarie 2017.

Vladimir VORONIN, liderul PCRM: – Pentru noi era prea mare.
Reporter: – Cu cât ați vândut-o?
V.V.: – Cu atât cât am reușit să investim.
R.: – Ne puteți spune suma?
V.V.: – 25,4 milioane de lei.

CONEXIUNILE
Oficial, proprietar al noului sediu democrat este firma Constar Invest. Aceasta a cumpărat imobilul în ianuarie 2017, la nici două săptămâni după ce Plahotniuc a preluat șefia PD-ului. Detalii, AICI și AICI

Firma Constar Invest a fost fondată în 2008, iar adevărații beneficiari se ascund în spatele Jarrow Business, un offshore din Belize. (Detalii, AICI) Totuși, între acest offshore și Vladimir Plahotniuc există o conexiune. Mai exact, interesele Jarrow Business au fost reprezentate prin procură de moldoveanul Serghei Noscov, un personaj-cheie în administrarea afacerilor controlate de Plahotniuc.

La momentul preluării actualului sediu democrat, director al Constar Invest figura Serghei Daşevskii, un chișinăuian de 35 de ani. Acesta a avut dosare penale pentru escrocherie, deținere de droguri și conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Am vrut să aflăm mai multe detalii despre firma pe care a reprezentat-o, așa că l-am căutat la domiciliu. Locuiește într-un bloc modest din sect. Botanica.

Serghei DAȘEVSCHI: – Așa a trebuit să fie. Eu nu vă pot răspunde.
Reporter: – Cineva v-a rugat? Cum s-a întâmplat?
S.D.: – Nu, nimeni nu m-a rugat.
R.: – Era firma dumneavoastră sau pur și simplu lucrați acolo?
S.D.: – Nu, eu nu am nicio firmă.

Daşevskii a rezistat în funcția de administrator până la începutul anului 2017. La scurt timp după ce RISE a făcut publice detaliile tranzacției cu clădirea comunistă de milioane, acesta a fost înlocuit de Serghei Orlov.

Orlov e și el chișinăuian și, pe lângă administrarea Constar Invest, mai figurează asociat în două companii – Vizit SRL și Aleanta SRL. Prima și-a declarat activități în domeniul turismului, cealaltă se ocupă cu fabricarea vinului. Detalii, AICI și AICI

DEMOCRAȚII
cover-pd-micConstar Invest le dă democraților imobilul cu chirie. Din rapoartele financiare depuse la Comisia Electorală Centrală nu e clar cât anume plătește PD, pentru că acestea nu ne oferă detalii despre chiria fiecărui sediu în parte, ci pentru toate sediile laolaltă. De exemplu, în prima jumătate a acestui an cheltuielile democraților pentru chirie a crescut de trei ori față de 2017. Ce-i drept, și numărul sediilor s-a majorat de la 15 la 25. Detalii, AICI și AICI

Am insistat la purtătorul de cuvânt al PD să aflăm cât costă totuși chiria sediului din str. Armenească.

Vitalie GAMURARI: – În principiu eu de aspectele financiare nu m-am interesat niciodată, cel puțin doar domeniul meu pe care îl comentez și la care dau răspunsuri.
Reporter: – Dvs. sunteți intermediarul dintre noi și PD și, vă rog, dacă e posibil, să ne spuneți cifra asta.
V.G.: Dacă am ceva informații eu vă scriu un mesaj și vă dau informația.

Când s-a mutat în clădirea de pe Armenească, Vladimir Plahotniuc, liderul democraților, și-a adus cu el și fundația de caritate care-i poartă numele, dar și asociația de business pe care a fondat-o.

Până a se muta la casă nouă, Plahotniuc și-a avut reședința de afaceri în clădirea de oficii „GBC” de pe bd. Dimitrie Cantemir, pe care între timp a vândut-o unui offshore din Gibraltar. La fostul sediu Plahotniuc a fost ținta unei tentative de asasinare. Killerii, care și-au schițat planul pe nisip, urmau să folosească în acest scop inclusiv aruncătoare de grenade. Detalii, AICI

Vitalie BUSUIOC, adjunct al procurorului-șef al PCCOCS (în cadrul unei conferințe de presă din aprilie 2017): Membrii grupării criminale și executorii discutau la concret că este vorba de Vladimir Plahotniuc.

cartierul-democrat

PROCURATURA
Mutarea democraților la casă nouă a fost precedată de o adevărată metamorfoză a întregii zone. Din clădirea de vizavi, un imobil cu ieșire la bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, au fost evacuați mai mulți agenți economici, cât și instituții de stat, cum ar fi Camera Înregistrării de Stat sau Bursa de Valori.

Printre autoritățile evacuate se numără și Judecătoria sect. Centru, unde zilnic erau aduși la ședințele de judecată presupuși infractori. De regulă deținuții erau debarcați la intrarea din spate a clădirii, adică exact în fața noului sediu PD.

În clădirea de aproape 3.400 de metri pătrați a rămas loc exclusiv pentru mai multe structuri ale procuraturii, care urmează să se mute în ea. Nu înainte ca aceasta să fie reparată, lucrări de aproape 23 de milioane de lei care au demarat după evacuare.

Din acești bani au fost tencuiți pereții, schimbate geamurile și ușile, au fost reparate rețelele de electricitate și sistemul de canalizare. Ce-i drept, lucrările au început din spatele clădirii procuraturii, care dă exact spre intrarea principală a sediului democrat. La fațadă s-a ajuns abia peste un an și durează până în prezent.

Potrivit Procuraturii Generale, firma care a câștigat licitația și se ocupă de reparație este Eurostil Construct. Acum trei ani aceasta a fuzionat cu Moldconstruct Market, companie la care Oleg Voronin, fiul fostului președinte comunist, figura drept economist. Detalii, AICI și AICI

În perioada guvernării comuniste Moldconstruct Market a participat la construcția și reparația mai multor obiective finanțate din bani publici, printre care tronsonul de cale ferată „Cahul-Giurgiuleşti” și Complexul Memorial „Eternitate”. (Detalii, AICI) Tot în acea perioadă compania a ridicat și hotelul „Nobil”, afacere deținută de Finpar Invest, cea mai veche companie a familiei liderului democrat, Vladimir Plahotniuc. Detalii, AICI

ABSURDITATE
Reparația noii clădiri a Procuraturii a demarat în aceeași perioadă în care și democrații își amenajau noul sediu. Însă intervențiile nu s-au limitat doar la fostul imobil comunist, ci și la amenajarea și securizarea întregii curți, teritoriu care în acte aparține Guvernului.

caineAsfaltul a fost înlocuit cu dale gri, toate cele patru căi de acces spre partid au fost blocate cu piloni mobili și bariere, iar pentru traficul mașinilor democrate au fost instalate, în curte, și două semafoare. Totul este vegheat de mai multe camere de supraveghere, iar un ciobănesc german vine periodic în inspecție.

Oficial, lucrările de amenajare a curții, inclusiv a parcării din fața PD-ului, nu au fost efectuate de firma care repară Procuratura, și nici de compania care deține sediul democraților, ci de Art Business Club, proprietara centrului de afaceri „NBC” din vecinătate. Detalii, AICI

Firma e o altă afacere de familie a lui Vladimir Baldovici, fostul ministru al Construcțiilor în perioada comunistă. (Detalii, AICI) În această primăvară Baldovici a fost numit șef al Agenției Proprietății Publice în cadrul Guvernului condus de Pavel Filip, subalternul de partid al lui Plahotniuc. Detalii, AICI

Reporter: – Are vreo legătură numirea Dvs. în această funcție cu amenajările făcute acolo?
Vladimir BALDOVICI, șeful Agenției Proprietății Publice: – Ce vreți să vă răspund, că are o legătură?
R.: – Răspundeți ce vreți, eu vă întreb.
V.B.: – Păi gândiți-vă Dvs. dacă are, nu are.
R.: – Păi, are o legătură?
V.B.: – Dvs. mă întrebați niște întrebări absolut, deci, care n-ar trebui să mi le dați.
R.: – Firma Dvs. a oferit niște servicii – a amenajat o parcare….
V.B.: – Firma mea construiește, am multă activitate. Toată viața am fost privat, nu știu dacă mă înțelegi, da? Dacă o să-mi faceți legătură cu tot ce e în țara asta atunci e o absurditate.

DRUMUL
Compania lui Baldovici nu a făcut curățenie doar în ogradă. În septembrie 2017, la trei ani de la darea în exploatare a centrului de business, aceasta anunță Primăria Chișinău că între timp i-a apărut „necesitatea stânjenită pentru proiectarea și construirea unui drum suplimentar” care să asigure accesul din str. Armenească în situații excepționale.

În realitate drumul duce direct spre pasajul din spatele sediului PD, care este înconjurat de un gard metalic înalt de câțiva metri și face legătura cu str. Bulgară.

Vladimir BALDOVICI: – Este director, administrator, întrebați-l pe el.
Reporter: – Păi Dvs. sunteți proprietar.
V.B.: – Proprietarul e proprietar, administratorul e administrator. El răspunde de activitate, nu eu.

Respectiv, l-am sunat pe Valerii Gligor, cel care administrează afacerea familiei Baldovici.

Valerii GLIGOR, administratorul Art Business Club: Noi n-am cerut niciun fel de drum. Uitați-vă în documentele de la primărie, dacă asta vă interesează, nu este vorba despre niciun drum. Asta a fost amenajarea teritoriului. […] Eu am un respect profund pentru meseria dumneavoastră, dar vă spun: eu nu sunt o persoană publică și tare nu vreau să mă întâlnesc și să povestesc nu știu ce.

PASAJUL
Din documentele analizate de RISE reiese că pasajul democrat a fost lărgit din contul unui parc amenajat de Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”. Parcul se află pe un teren public amplasat între sediul PD și blocul unde locuiește oficial Plahotniuc.

Dacă înainte de efectuarea lucrărilor „terenul democrat” avea 27 de ari, ulterior a devenit de 30 de ari. (Detalii, AICI și AICI) Pentru cei trei ari în plus firma care deține sediul democrat a plătit în bugetul municipiului Chișinău un milion de lei.

Serghei ORLOV, administrator Constar Invest: Eu n-am să comentez acest subiect, pentru că nu am niciun motiv să comentez și nu înțeleg de ce ar trebui să comentez. Există documente oficiale și publice din care vă puteți informa.

Amenajarea parcului Edelweiss s-a făcut în vara anului trecut, practic concomitent cu reparația sediului democrat. Tot atunci unii copaci au fost curățați, iar cei mai apropiați de clădire au fost defrișați. Motivul – erau uscați.

SCUARUL
scuar-pretura-centruCurățenie a fost făcută nu doar în ograda PD-ului, dar și la Pretura sect. Centru. În fața instituției, care se află chiar lângă blocul în care locuiește Vladimir Plahotniuc, a fost amenajat un scuar în memoria compozitorului și interpretului Mihai Dolgan. Proiectul s-a prăfuit prin sertarele primăriei din 2012, dar a prins viață tocmai în 2017 – 2018, perioadă în care și democrații se acomodau în cartier.

Pavel RUSU, pretorul sect. Centru: Scuarul, placa comemorativă și panoul informativ a fost sponzorizat de către Fundația lui Vlad Plahotniuc. […] Scaunele, pavajul și pilonii au fost efectuate în 2017 de către Pretura sectorului Centru din banii publici.

CHEMAREA
Venirea democraților s-a extins și asupra circulației rutiere. De exemplu, pe str. Armenească, în perimetrul str. Veronica Micle și bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost interzisă parcarea, iar o mașină a poliției rutiere staționează practic zilnic acolo.

Reporter: – De ce acest echipaj al poliției staționează zilnic aici?
Alexandru LAZĂR, inspector de patrulare: – Am primit o chemare și am venit să verificăm chemarea și după asta ne ducem mai departe în sector.
R.: – Aici stă mașina poliției în fiecare zi, de dimineață până seara?!
A.L.: – Nu cunosc, astăzi noi am primit chemarea, am venit să verificăm chemarea și am plecat.
R.: – Și dacă vin peste o oră și sunteți, și peste două, și peste trei? Pentru că filmăm în fiecare zi și aici este permanent poliția.
A.L.: – Veniți, nu stăm aici permanent.

O oră mai târziu polițiștii se aflau tot acolo, la fel ca și peste cinci ore.

R.: – Bună seara, deja.
A.L.: – Bună.
R.: – Tot aici stați?
A.L.: – Pentru defluidizarea traficului.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) ne-a informat într-un răspuns oficial că angajații săi sunt dislocați în locurile care prezintă riscuri pentru siguranța rutieră sau pentru ordinea și securitatea publică.

Înarmați cu poziția IGP am mers pe str. Bulgară. Și acolo o mașină de-a poliției o face pe santinela, chiar la doi pași de blocul în care locuiește Plahotniuc. Asta deși pe porțiunea respectivă de drum există tocmai două indicatoare – Oprire interzisă.

Reporter: – De ce staționați aici zilnic?
Roman GAVRIȘ, comisar: – Menținerea ordinii publice.
R.: – Aici este indicator oprire interzisă.
R.G.: – Foarte corect.
R.: – De ce e nevoie să stea permanent aici și un echipaj al poliției?
R.G.: – Deci ne străduim să menținem ordinea publică. Dacă sunt careva întrebări vă adresați la 2 – 902. […]
R.: – Am aici un răspuns de la IGP și ei spun că voi stați aici pentru că există risc pentru siguranța rutieră, ordinea și securitatea publică. În ce constă acest risc?
R.G. (după ce analizează răspunsul IGP): – Eu v-am lămurit. Este procuratura, mai aduc de la comisariate persoane, ca să fie trafic liber și menținerea ordinii publice.

Vladimir PLAHOTNIUC (din primul său discurs în calitate de președinte al PD, decembrie 2016): Noi împreună să mergem în 2018 ca un partid care s-a adaptat la nevoile reale ale oamenilor, un partid al moldovenilor, un partid care a reuşit să-şi facă ordine nu doar în propria ogradă, dar şi în ţară.

Liuba ȘEVCIUC, Nicolae CUȘCHEVICI


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului „Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections” implementat de RISE Moldova în baza unui grant oferit de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe și National Endowment for Democracy. Opiniile exprimate în această publicație aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Ministerului sau a National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul investigațiilor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

Citiți mai jos și alte articole la acest subiect:
Culisele afacerii imobiliare Voronin-Plahotniuc
[VIDEO] Teren de joacă pentru Plahotniuc
Un milion pentru extinderea „teritoriului democrat”


RISE LEAKS


Comenteaza acest articol