4/03/2019

Troika Laundromat este una dintre cele mai mari scurgeri de documente bancare. Cuprinde peste 1,3 milioane de tranzacții de la 233 de mii de companii și indivizi, în valoare totală de peste 300 de miliarde de euro. Datele reprezintă o compilație de documente ce provin din mai multe surse și au fost obținute de OCCRP și portalul lituanian 15min.lt.

Documentele au fost furnizate unui număr de 23 de parteneri media din întreaga lume, inclusiv jurnaliștilor RISE Moldova.

Investigația transfrontalieră arată cum miliarde de dolari au fost spălate prin companii opace și bănci care mai târziu au fost închise. Printre marii beneficiari se numără oligarhi ruși și politicieni. Aceștia au achiziționat în secret acțiuni în companii de stat, au cumpărat imobile de lux, au plătit studiile copiilor la școli britanice și au decontat facturi medicale.

Denumirea scurgerii #TroikaLaundromat – vine de la compania rusească de investiții „Troika Dialog”, conectată la bancherul rus de origine armeană – Ruben Vardanyan. Miliarde de dolari s-au scurs din Rusia în conturile UKIO Bankas (Lituania), sub egida Troika Dialog. O parte din bani au ajuns și la companii din Laundromatul rusesc.

troika_vardanian_web_012_en_1280px

Credit: Sergiu Brega / OCCRP

Troika Laundromat a lăsat urme și în Republica Moldova.

În primul caz arătăm cum trei companii înregistrate la Chișinău au fost folosite într-o inginerie financiară prin care s-au spălat peste 100 de milioane de dolari. În baza unor contracte fictive semnate la Moscova și Kiev, banii s-au scurs de pe conturile celor trei firme de la Banca de Economii în cele ale unor societăți offshore de la o bancă lituaniană.

Tranzacțiile au fost făcute în aceeași perioadă cu cele din celebra frauda fiscală din Rusia cunoscută drept „cazul Magnitski”, dar există și o conexiune strânsă cu frauda de combustibil de la Aeroportul Sheremetyevo din Moscova.


Cazul Magnitski a devenit cunoscut la nivel global după ce avocatul rus Serghei Magnitski a descoperit în 2007 furtul de 230 de milioane de dolari de la trezoreria rusă, iar peste doi ani a murit într-o închisoare din Moscova din cauza torturii și a lipsei de asistență medicală.

Banii din Rusia au dispărut atunci în firme offshore. În drumul lor spre paradisurile fiscale, acolo unde se ascund beneficiarii reali, milioanele de dolari au trecut prin mai multe societăți străine, inclusiv prin firme paravan din Republica Moldova. Printre ele se numără și Bunicon Impex SRL – cu sediul înregistrat într-o casă părăsită din centrul Chișinăului și care avea proprietari din regiunea transnistreană.

Firmele locale dețineau conturile la Banca de Economii. De aici, banii transferați pe conturile lor au fost redirecționați către mai multe bănci din afară, inclusiv la UKIO Bankas din Lituania.

În 2013, autoritățile lituaniene au închis UKIO Bankas, iar peste doi ani și Banca de Economii și-a închis ușile pe fondul dispariției unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova.

ukio-bankas-kaunas-511a45ff0dfe9

Un client la ușa băncii lituaniene UKIO Bankas, închisă de autorități în 2013. FOTO: Erikas Ovcarenko/15min.lt

Conexiunea Magnitski


Printre înregistrările bancare din Troika Laundromat am găsit nouă contracte fictive în valoare peste 100 de milioane de dolari, încheiate de trei companii din Moldova cu mai multe societăți offshore. Tranzacțiile s-au făcut după același tipar folosit în cazul Magnitski.

În majoritatea contractelor este indicat că au fost semnate la Moscova în perioada 2006-2009 și numai două din ele au mențiunea că ar fi fost semnate la Kiev.

Primul a fost încheiat pe 28 decembrie 2006. Potrivit contractului, Whitmore Limited, o firma fantomă britanică, se obliga să furnizeze echipament în valoare de 25 de milioane de dolari companiei Avertas-Prim SRL din Republica Moldova. Ultima avea conturile deschise la Banca de Economii.

Nu este clar cum a fost posibil ca acest contract să fie semnat la finalul anului 2006 în condițiile în care Avertas-Prim SRL a fost creată abia în luna mai 2007.

Deja în 2007, Avertas-Prim SRL a încheiat alte cinci contracte de aproape 50 de milioane de dolari cu firme de tip offshore din Belize, Noua Zeelandă și Santa Lucia. În toate aceasta figura drept – cumpărător.

Conform datelor bancare, de pe contul Avertas-Prim SRL de la Banca de Economii au plecat milioane de dolari către conturile unor firme paravan deținute la banca lituaniană UKIO Bankas. Una din aceste plăți a fost făcută pe 19 octombrie 2007. Avertas-Prim SRL a transferat 487 de mii de dolari către firma britanică Damac Limited, reprezentată de rusoaica Olga Semenova. Cu doar patru zile înainte de această tranzacție, pe contul Damac Limited intrase o plată similară de la Bunicon Impex SRL, investigată pentru spălare de bani în „dosarul Magnitski”.

Offshore-ul de pe Aeroportul Sheremetyevo


O altă firmă de la Chișinău prinsă în acest val de spălare de bani se numește Vlacom-Plus SRL. Printr-un contract din octombrie 2008, aceasta s-a obligat să transfere 10 milioane de dolari pe contul Meister Developers LTD, o firmă offshore din Santa Lucia, implicată în frauda de combustibil de la Aeroportul Internațional Sheremetyevo. Schema de evaziune fiscală a ieșit la suprafață în perioada 2008-2010. Prin firme opace era umflat artificial prețul la combustibil, iar în final aveau de pierdut pasagerii. 50% din prețul unui bilet reprezenta costul pentru combustibil. Detalii, AICI

Vlacom-Plus a fost înregistrată la Chișinău în octombrie 2007 de o persoană care numai este în viață.

Istoricul companiei arată că în 2008, firma a fost trecută pe numele unui alt moldovean. Se numește Veaceslav Raețchii și atunci lucra în construcții. În prezent, el este un simplu muncitor și se ocupă de sortarea gunoiului.

RISE Moldova a discutat cu Raețchii. Bărbatul ne-a povestit cum a fost băgat într-o afacere care de 10 ani a rămas în aer.

– Reporter: Firma Dvs. a încheiat contracte de milioane cu firme offshore. Știți despre asta?
Veaceslav Raețchii: Nu știu nimic…

– Reporter: Atunci cum ați devenit proprietar de firmă la Vlacom-Plus?
Raețchii: O persoană pe nume Gheorghe mi-a spus: hai să facem afaceri, că eu plătesc tot. Am fost cu el…, m-a înregistrat și a doua zi a dispărut tot cu documente și cu ștampila.

– Reporter: Ați auzit că pe contul firmei au trecut mulți bani?
Raețchii: Nu… Aș vrea să-l văd pe el (intermediarul Gheorghe – n.r.) ca să îi iau ștampila și să închid firma asta. Aș vrea să-l iau de gât….

– Reporter: Cum l-ați cunoscut?
Raețchii: El a venit cu o prietenă, Virginia. Eu îi duceam ei pachet la Rusca (Penitenciar pentru detenția femeilor – n.r.). Ea mi-a făcut cunoștință cu el.

– Reporter: V-a promis bani?
Raețchii: Noi ne-am înțeles că o să lucrăm împreună. Dar el a dispărut…

– Reporter: Ce fel de afaceri?
Raețchii: Cu materiale de construcții.

– Reporter: V-a sunat cineva de la poliție sau de la procuratură?
Raețchii: Nu, nimeni!

Rudona SRL este cea de a treia firmă paravan folosită în ingineria financiară prin care s-au scurs sume mari de bani. Această întreprindere a figurat în două contracte fictive în sumă totală de 20 de milioane de dolari. Jumătate din sumă a mers către Meister Developers LTD, compania prinsă în scandalul de la Aeroportul Internațional Sheremetyevo.

Conform datelor din registrul companiilor din Moldova, Rudona SRL a fost creată de moldoveanul Anatolie Mura. Detalii, AICI

Contact de RISE Moldova, Mura ne-a spus că nu are nicio legătură cu această firmă.

– Reporter: Sunteți fondator la Rudona SRL!?
Anatolie Mura: Ea este demult închisă…

– Reporter: Avem documente în care este indicat că această firmă a încheiat contracte de milioane de dolari cu firme offshore. Cunoașteți despre acest fapt?
Mura: Nu, nu, eu nu am fost… Asta a fost o escrocherie. M-a sunat și poliția. Această firmă a fost făcută de niște oameni, folosind pașaportul meu fără ca eu să știu.

– Reporter: Ați aflat cine a creat firma?
Mura: Eu nu știu. Ei… s-au clarificat singuri și după asta nimeni nu m-a deranjat.

Am întrebat autoritățile anticorupție dacă în perioada 2006 – prezent, companiile Rudona SRL, Vlacom-Plus SRL, Avertas-Prim SRL, Tarcon-Prim SRL, Meister Developers LTD, Dalion Trade LTD, Ardo Invest LTD, Alveyston Management Limited, Dekton Properties Ltd, Priamstone INC, Chesterman Capital Corp., inclusiv persoanele care reprezintă aceste firme implicate în inginerii financiare, au fost sau sunt vizate în careva cauze penale privind tranzacții suspecte sau scheme de spălare de bani? Iată ce au răspuns:

Viorel Morari, procuror-șef, Procuratura Anticorupție: Persoanele juridice enumerate în solicitare nu formează obiectul investigațiilor sau a cauzelor penale instrumentate de către Procuratura Anticorupție.

Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt, Centrul Național Anticorupție: Cu referire la solicitarea Dvs. privind o posibilă schemă de spălare a banilor prin intermediul Băncii de Economii vă comunicăm că, potrivit informației conținute în Registrul de informație criminalistică şi criminologică al Serviciului tehnologii informaționale MAI, în privința persoanelor juridice enunțate în solicitare nu au fost constatate înscrieri privind procese penale şi/sau cauze penale instrumentate de Centrul Național Anticorupție.

RISE Moldova publică mâine un alt subiect din Troika Laundromat.

Iurie SANDUȚA



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol