„Decolăm! #Eu sunt rachetă, #Gagarin, #Să mergem”. Ceasul de bord al automobilului Bentley indică 250 km la oră. La volan se află una dintre cele mai cunoscute stiliste din Federația Rusă, moldoveanca Elina Cobaleva, fosta soție a lui Veaceslav Platon.
Un alt șofer de Bentley este moldoveanul Vitalie Mihailov. El conduce doar în documente. În realitate este un interpus, condus de Platon.
RISE Moldova a descoperit că cele două automobilele de lux au fost procurate din Germania cu bani proveniți din „spălătoria rusească” de 22 de miliarde de dolari care a tranzitat Republica Moldova.
În Moldova sunt înregistrate 23 de automobile de lux marca Bentley, produse de compania britanică Bentley Motors Limited. Două au conexiune cu Veaceslav Platon, unul dintre arhitecții care au proiectat mașinăria rusească de spălat bani – Laundromat. Astfel de automobile costă sute de mii de euro, în dependență de model și anul de fabricație.
Banii
Pe 27 aprilie 2012, judecătorul Valeriu Gâscă de la Judecătoria Rîșcani din Chișinău a emis o ordonanță judecătorească prin care dispunea încasarea sumei de 400.000.000 de dolari americani în beneficiul firmei Valemont Properties LTD. Suma uriașă urma să fie încasată de la un cetățean moldovean sărac, o companie fantomă britanică și trei firme din Rusia.
În baza documentului emis de Gâscă, firmele din Rusia au transferat banii pe contul executoarei judecătorești Svetlana Mocan. În continuare, Mocan a redirecționat banii, în mai multe tranșe, pe contul companiei fantomă Valemont Properties LTD, reprezentată de o persoană interpusă din Ucraina.
Una din tranșe a fost înregistrată pe 7 septembrie 2012. Atunci, Svetlana Mocan a transferat 5.928.225 de dolari în conturile firmei Valemont Properties LTD, deschise la Moldindconbank.
Plata pentru Bentley
Documentele bancare obținute de RISE Moldova arată că, în aceiași zi, Valemont Properties LTD a plătit 250.980 de euro companiei germane Fa. Sviridova Kneippstrae, indicând la destinația plății: „conform invoice 234 din 23.08.2012 pentru echipament auto KOBALvinSCBFJ63W9DC081243 KOBALvinSCBFJ63W2DC081360”.
Documentele obținute de RISE demonstrează că, la mai puțin de trei luni de la transferul bancar, pe 20 noiembrie 2012, în Republica Moldova au fost importate două automobile Bentley de model Continental GT V8. Bolidurile au fost procurate din Germania.
În adeverințele de import ale automobilelor sunt trecute drept numere de caroserie „SCBFJ63W9DC081243” și „SCBFJ63W2DC081360” – adică informațiile indicate și în plata transferului făcut de Valemont Properties LTD companiei germane.
Tot în documentele vamale apar și proprietarii de Bentley: Elina Cobaleva și Vitalie Mihailov.
Be happy!
Elina Cobaleva, 48 de ani, s-a născut la Chișinău, iar de ceva timp locuiește la Moscova. Anul trecut a apărut pe prima pagină a revistei ruse „Dessert Report”, fiind prezentată drept una dintre cele mai cunoscute stiliste din Rusia.
Recent, Dessert Report i-a oferit Elinei un trofeu în formă de Matrioșkă pe care este pictat chipul ei și mențiunea „pentru tema: Fashion Backstage (Culisele Modei – trad. din engleză).
În ultimii doi ani, Elina a publicat pe un site de socializare mai multe fotografii cu automobilul Bentley. În una dintre fotografii pozează relaxată pe capota bolidului, iar numărul de înmatriculare moldovenesc este acoperit parțial de două inimioare roșii. A afișat și un mesaj la fotografia publicată: Be happy! (Fii fericit – n.r.). O altă poză, cu ceasul de la Bentley ajuns la 250 km la oră, este însoțit de comentariu: „Decolăm! #Eu sunt rachetă, #Gagarin, #Să mergem”.
Elina s-a căsătorit cu Veaceslav Platon în 2001, iar în 2014 au divorțat oficial.
În iulie 2016, atunci când serviciile secrete ucrainene l-au reținut pe Platon la Kiev, acesta deținea un pașaport fals ucrainean pe numele Veaceslav Cobalev – nume asemănător cu cel al Elinei Cobaleva.
Șofer în documente
Vitalie Mihailov, al doilea proprietar de Bentley este originar din Căușeni, localitatea de baștină a lui Veaceslav Platon. Vitalie a locuit la părinți, într-un apartament la sol de pe str. Iuri Gagarin din Căușeni. La aceiași adresă, doar pentru o zi, familia Mihailov l-a avut vecin de apartament pe Vitalii Podvishevskyi, un proxy ucrainean din armata lui Platon (Detalii, AICI). La sfârșitul lui 2016, Podvishevskyi deținea 4,3% din acțiunile Moldindconbank. Detalii, AICI
Vitalie Mihailov figurează ca asociat și director la Pinar-Com SRL, o firmă moldovenească implicată, ani la rând, în diferite inginerii financiare și prinsă în litigii de milioane cu companii fantomă și offshore. Detalii, AICI și AICI și AICI
Mihailov mai apare, în calitate de reprezentant, și pe o procură emisă din numele offshore-ului Jet Business Limited, o companie înregistrată în Bahamas. Detalii, AICI
Potrivit unei note explicative la rapoartele financiare pentru anul 2009 al Moldindconbank, Jet Business Limited din Bahamas era acționar al acestei bănci încă în 2008. În 2009, acționarul Jet Business Limited și-a schimbat țara de reședință din Bahamas în Ucraina. Detalii, AICI
Potrivit Registrului companiilor din Ucraina, asociat la Jet Business Limited este omul de afaceri Veaceslav Platon. Din ultimele informații publicate de Moldindconbank, compania ucraineană deține 3,76% din acțiunile băncii, iar beneficiar este Platon. Detalii, AICI
L-am contactat pe Vitalie Mihailov la adresa de domiciliu din Căușeni. Am vrut să-l întrebăm despre Bentley și dacă, într-adevăr, el și-a pus semnătura pe mai multe documente folosite în inginerii financiare. La telefon ne-a răspuns tatăl său, Danil Mihailov, care a precizat că Vitalie este plecat în Rusia și că nu ne poate oferi numărul lui de telefon.
Reporter: Vrem să discutăm cu Vitalie Mihailov.
Danil Mihailov: El nu este aici. Probabil e prin Rusia. Uneori mai sună și mă întreabă cum cu sănătatea și atât.
Reporter: Dorim să vorbim cu el referitor la un automobil. Avem câteva documente.
Danil Mihailov: Îi dată comanda ca niciun fel de documente, nimic de luat. Ei nu lucrează… acolo s-a desființat tot… cu…
Reporter: Cu Platon?
Danil Mihailov: Naverna! (tr. din rusă – probabil!)
Dosarul Platon
Veaceslav Platon este anchetat la Chișinău pentru suspiciuni privind implicarea în Laundromat. Detalii, AICI
Totodată, el este anchetat penal și judecat pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „Jaful secolului”. Mai exact, Procurorii Anticorupție susțin că Platon a beneficiat de credite în valoare de peste 800 de milioane de lei de la Banca de Economii din Moldova, prin intermediul unor persoane interpuse. Pentru a obține banii, persoanele implicate în schemă au gajat acţiuni și imobile ce aparțineau Moldindconbank, companiei de asigurări Asito, precum şi bunuri din Federaţia Rusă.
Într-un final, banii au ajuns pe conturile a zeci de firme offshore, dar şi a unor companii şi bănci din Rusia, Letonia şi Ucraina.
Iurie SANDUȚA
Citiți mai jos și alte articole la acest subiect:
„Spălătoria rusească”: Moscova – Riga via Chișinău
Bani murdari spălați de ruși, investiți în cea mai mare bancă din Moldova
Interviu cu Veaceslav Platon
Identitățile și călătoriile internaționale ale lui Veaceslav Platon
Vânătorii de bănci