1/08/2016

Peste 13 milioane de dolari proveniți dintr-un sistem gigant de spălare a banilor din Rusia care a tranzitat Republica Moldova – „Laundromatul” – s-au întors la Chișinău. Banii au fost investiți în acțiuni la cea mai mare bancă din țară – „Moldova-Agroindbank” (MAIB).

MAIB-Filiala-nr-1-Chisinau

„Spălătoria rusească” sau „Laundromatul” este cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est. În perioada 2010-2014, organizații criminale și politicienii corupți din Rusia au transferat 20 miliarde de dolari obținuți din afaceri murdare, prin acest sistem format din zeci de companii offshore și bănci, în care au fost utilizate credite false și interpuși. Procesul de spălare a banilor a fost „legalizat” de judecători din Republica Moldova, iar o dată „albite”, sumele au fost răspândite în întreaga Europă prin intermediul băncilor letone.

Procurorii din mai multe țări urmăresc proveniența și traseul banilor, iar la Chișinău – organele de anchetă susțin că cel puțin 13 milioane de dolari din „Laundromat” au revenit în Republica Moldova prin diverse companii offshore.

Reporterii RISE Moldova au urmărit firul tranzacțiilor prin care mai multe firme offshore, reprezentate de persoane “proxy” din Ucraina, au devenit acționare la MAIB.

Azyol Development Ltd., cu sediul în Cipru (Detalii, AICI), este una dintre companiile care au primit bani din „Laundromat”. La începutul acestui an, firma deținea 4 la sută din acțiunile MAIB (Detalii, AICI) pe care le-a cumpărat în două tranșe, în 2013 și 2014, cu aproximativ 3,54 milioane de dolari. Detalii, AICI

Recent, pachetul de acțiuni al Azyol a fost anulat. Asta după ce Banca Națională a Moldovei (BNM) a depistat că firma, cu sediul în Cipru, împreună cu alți acționari – care în total dețineau 39,5% din MAIB – au acționat în mod concertat, procurând acțiuni MAIB fără permisiunea BNM. Detalii, AICI

Potrivit legii, în cazul în care există o relaţie sau înțelegere între anumite persoane la achiziționarea de pachete de acțiuni la o bancă în mărime de peste 1% din capitalul băncii, acestea sunt obligate să notifice BNM.

Într-o schemă tipică de spălare a banilor, o sumă mare de capital este adunată de mai multe grupuri, după care este trecută prin câteva firme-fantomă, controlate de aceeași oameni, cu scopul de a ascunde originea banilor. Tranzacțiile sunt „ambalate” și însoțite de documente fictive pentru a părea legale. După finalizarea procesului de spălare, banii sunt transferați proprietarilor reali.

În cazul Azyol, banii au avut un traseu complicat, călătorind prin contul a cel puțin șase companii offshore, pe care RISE Moldova le-a putut identifica. În acest caz, circuitul banilor din „Laundromat” la MAIB a trecut prin următorul coridor financiar: Executorul judecătoresc Svetlana Mocan, având la mână o ordonanță de judecată, emisă de un judecător din Republica Moldova, încasează bani de la companii din Rusia, în contul ei de la Moldindconbank. În continuare, banii sunt transferați în bănci din Letonia, în contul unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie. După mai mute tranzacții financiare între companii străine, în final, banii ajung în contul Azyol Development Ltd care cumpără acțiuni la MAIB.

Încă o companie – mai mulți bani spălați
Un alt acționari MAIB, compania letonă Dilnoro Group SIA, a beneficiat de bani proveniți din „Laundromat”. Dilnoro este reprezentată de cetățeanul ucrainean Anatolii Mykosianchuk. Detalii, AICI

Banii care au ajuns în conturile Dilnoro au migrat prin mai multe bănci din diferite țări. Suma inițială, de 967 mii de dolari, a crescut la 988 mii de dolari în traseul ei spre destinatarul final.

Din acești bani, pe 18 martie 2013, Dilnoro Group a cumpărat 4093 de acțiuni MAIB (reprezentând 0,4% din valoarea totală a acțiunilor băncii), achitând pentru ele 4,4 milioane de lei (337 mii de dolari la ziua respectivă – n.r.).

De asemenea, în extrasul bancar al companiei Dilnoro destinația plății este menționată ca „achiziția materialelor de construcție”. Anchetatorii moldoveni, însă, susțin că banii au fost folosiți pentru a achiziționa acțiunile MAIB, iar după tranzacțiile adiționale, Dilnoro a cheltuit, în martie 2013, aproape 1 milion de dolari pentru a-și mări prezența sa în bancă.

Валентин Канавченко

Valentyn Kanavchenko, reprezentantul Hessond Solution Ltd

Pe 22 martie 2013, alarmată de tranzacțiile suspecte, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a suspendat operațiunile companiei Dilnoro ce ține de pachetul celor 4093 de acțiuni ale MAIB.

Ulterior, Dilnoro a vândut o parte din acțiunile deținute la MAIB offshore-ului britanic Hessond Solution Ltd., care de asemenea a beneficiat de banii proveniți din „Laundromat”, fiind reprezentată de ucraineanul Valentyn Kanavchenko (Detalii, AICI). Aceste două companii au devenit parte a „consorțiului” care în martie 2013 a acționat concertat, intrând în posesia a circa 40% din acțiunile MAIB.

Dilnoro, însă, este până și în prezent proprietara a 0,39% din acțiunile MAIB, în timp ce Hessond, ca și alte companii din „consorțiu”, a fost obligată, conform documentelor oficiale MAIB, să vândă cota sa de 4,49 % din acțiunile băncii. Totuși nu este clar de ce Dilnoro i s-a permis să-și păstreze acțiunile. Detalii, AICI

Felina și împrumutul pentru un polițist ucrainean
Compania Felina Investment, cu sediul în Delaware, SUA, este o altă companie care a investit în MAIB, implicată în „Laundromat”. Procurorii susțin că activitatea companiei Felina este vizată și într-o altă investigație legată de spălarea a 400 de milioane de dolari prin intermediul altei bănci din Republica Moldova – Moldindconbank. Detalii, AICI

Pe 16 aprilie 2015, Felina a împrumutat 819 mii de dolari companiei britanice Tush Enterprises Ltd. În aceeași zi, Tush a achiziționat 0.9% din acțiunile MAIB.

Tush Enterprises Ltd. a fost fondată în Marea Britanie în 2014 de fostul polițist ucrainean Ivan Liubymov.

Liubymov, în vârtă 38 de ani, a acceptat să se întâlnească la Kiev cu reporterii RISE. El a refuzat, însă, să ne spună cine sunt adevărații beneficiari ai Tush Enterprises: „Nu știu nimic. Voi aveți toate documentele. Ce vreți de la mine?!”, a zis fostul polițist.

„Trimiteți solicitarea prin e-mail și eu voi consulta avocații mei, apoi voi reveni cu un răspuns. Nu dețin nicio companie… Nu sunt implicat în vreo activitate criminală și nu sunt obligat să vă spun nimic”, a răspuns Liubymov.

Felina Investments, offshore-ul care a împrumutat bani companiei Tush Enterprises Ltd, este conectată la fostul deputat moldovean, Veaceslav Platon, arestat recent la Kiev pentru fraude bancare, fiind anchetat la Chișinău pentru suspiciuni privind implicarea sa în „Laundromat”. În anul 2001, fostul politiciani a împrumutat suma de 60 de milioane de dolari cash companiei Felina Investments Ltd. Detalii, AICI

Platon-V-IDViorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție: Veaceslav Platon este anchetat în două dosare penale inițiate în anul 2015, pentru care s-a cerut extrădarea lui din Ucraina. Primul a fost inițiat pe faptul spălării de bani în proporții deosebit de mari, iar al doilea pentru escrocherie și deposedare de avere. Ambele au fost conectate într-un singur dosar. În baza probelor acumulate, procurorii din Moldova au cerut autorităților din Ucraina extrădarea omului de afaceri Veaceslav Platon.

Platon a fost reținut pe 25 iulie, curent, de serviciile secrete ucrainene, după ce a fost anunțat în căutare internațională de poliția din Republica Moldova. Acum câteva zile, pe 28 iulie, judecătorii ucraineni au decis ca Platon să fie deținut în arest pentru 40 de zile.

Iurie SANDUȚA, Ion PREAȘCA


Alte articole la acest subiect puteți citi mai jos:

Cum au fost jefuiți acționarii celei mai mari bănci din moldova

Vânătorii de bănci

Interviu cu Veaceslav Platon


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol