12/10/2021

Serghei Ostaf, reprezentantul Parlamentului trimis să supravegheze activitatea Autorității Naționale de Integritate, a apelat la serviciile creatorilor de firme offshore.

Documentele confidențiale din #PandoraPapers îl indică pe Ostaf drept beneficiar al unei firme înregistrate în paradisul fiscal – Insulele Virgine Britanice (BVI).

Am încercat funcționarea sistemului pentru posibila desfășurare a consultanței internaționale. Am conchis, însă, că sistemul nu este potrivit”, afirmă Ostaf.

ostaf-rise

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) verifică averea și interesele personale ale demnitarilor, funcționarilor publici și ale altor angajați la stat.

Consiliul de Integritate (CI) este un organ consultativ pe lângă ANI. În special, acesta se ocupă cu organizarea concursului prin care sunt aleși șefii ANI, aprobă planul de activitate al Autorității, rapoartele anuale de activitate și multe alte documente interne, inclusiv verifică dacă șefii ANI au depus în termen declarațiile de avere și interese personale.

CI este format din șapte membri: câte un reprezentant de la Parlament, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Congresul Autorităților Locale din Moldova și câte doi reprezentanți ai societății civile – selectați de către Ministerul Justiţiei.

Serghei Ostaf a intrat în CI prin ușa de la Parlament. Mai exact, pe 22 decembrie 2016, legislativul de la Chișinău, condus atunci de speakerul democrat Andrian Candu, l-a desemnat pe Ostaf în funcția de membru al Consiliului de Integritate pe un termen de 5 ani. Astfel, el a devenit unul dintre cei șapte membri ai CI.

Mandatul lui Ostaf expiră la finalul acestui an.

AFACERILE ȘI INTERESELE DIN MOLDOVA
La început de mandat, în ianuarie 2017, Ostaf a depus prima declarație de avere și interese personale pentru anul 2016. În acest document, el a indicat mai multe imobile, automobile, conturi bancare, calitatea sa de asociat unic în firma de consultanță Procertex SRL și faptul că este membru fondator în câteva organizații din Moldova.

Am consultant CV-ul lui de pe site-ul Parlamentului și nu am găsit mențiuni că el ar fi fost director sau beneficiarul unor companii din străinătate.

INTERESELE DE PESTE OCEAN
Datele din #PandoraPapers dezvăluie însă detalii importante despre interesele lui Ostaf.

Astfel, în 2014, el a devenit clientul SFM Corporate Services S.A., un furnizor de companii offshore în peste 20 de jurisdicții cunoscute drept paradisuri fiscale, care oferă și servicii de înregistrare a iahturilor sau de obținere a cardurilor bancare secrete.

ReverPass Co Limited se numește firma lui Ostaf, înregistrată pe 24 noiembrie 2014, în paradisul fiscal Insulele Virgine Britanice. Detalii, AICI

La înființare, compania avea un director din Seychelles și un acționar din Moldova, iar în spatele lor – Serghei Ostaf, beneficiarul real.

Pe 1 decembrie 2014, Ostaf a primit nota de plată pentru firma offshore. În total l-a costat 2480 de euro. Cei mai mulți bani au mers pentru înregistrarea firmei în Insulele Virgine Britanice – 1.090 de euro, „oficiul virtual în Geneva” – 400 de euro, cont bancar în Insulele Virgine Britanice – 320 de euro, directorul fictiv din Seychelles – 320 de euro, o procură – 90 de euro și restul banilor reprezintă alte servicii.

Aproape un an mai târziu, în octombrie 2015, furnizorul offshore SFM Corporate Services SA a eliberat o nouă factură. Suma totală este de aproape 1900 de euro și reprezintă mai multe servicii de întreținere a companiei.

Din corespondența angajaților SFM Corporate Services SA cu Serghei Ostaf, reiese că, acesta nu a achitat nota de plată din octombrie 2015. Astfel, deja în decembrie 2015, Ostaf a primit a patra notificare prin care era anunțat că, dacă nu va plăti serviciile sau nu va reveni cu un răspuns la agenții offshore, el va primi un anunț de închidere a firmei.

Ulterior, conform gazetei oficiale din Insulele Virgine Britanice, pe 3 mai 2016, compania lui Ostaf a fost radiată din Registrul companiilor. Detalii, AICI

Cu toate acestea, numele lui Ostaf a apărut și în registrele interne ale furnizorului offshore din 2017, iar printre documentele asociate cu el se regăsesc copii de pașaport, o factură pentru energia electrică și CV-ul acestuia.

so

RISE Moldova l-a întrebat pe membrul CI cu ce scop a apelat la serviciile furnizorului offshore și de ce nu indicat această firmă în CV-ul trimis la Parlament.

– Reporter: De ce ați apelat la serviciile furnizorului de companii offshore SFM Corporate Services S.A?

274141

Serghei Ostaf. Foto: ani.md

– Serghei Ostaf: Prin 2012 sau undeva în acea perioada am încercat funcționarea sistemului. Nu a fost vreo o activitate, doar încercare.

– Reporter: La ce vă referiți că, ați „încercat funcționarea sistemului”?

– Serghei Ostaf: Am încercat funcționarea sistemului pentru posibila desfășurare a consultanței internaționale. Am conchis, însă, că sistemul nu este potrivit. Nu a existat vreo activitate, nu a existat vreun cont bancar, și asocierea mea nu a mai existat.

– Reporter: Cu ce scop ați devenit beneficiarul acestei firme: ReverPass Co Limited din BVI?

– Serghei Ostaf: Am încercat activitatea de consultanță internațională în mai multe țări, folosind acest mecanism legal, dar am conchis că nu este potrivit, astfel nicio activitate nu a fost desfășurată.

– Reporter: De ce nu apare această companie în declarațiile de venit și interese?

– Serghei Ostaf: Ea (compania – n.r.) a sistat să existe după vreo 6 luni, cu mult înainte de a avea obligația de a depune declarația. Dar, nici nu a avut vreo activitate, nici măcar cont bancar nu a existat.

– Reporter: Dar printre documente există un chestionar de deschidere a contului la JSC „Rietumu Banka” (Letonia). Cunoașteți despre aceasta?

– Serghei Ostaf: Probabil a existat chestionare oferite pentru evaluarea oportunității. Știu exact că nu a existat nici un cont bancar. Și entitatea a sistat în câteva luni.

– Reporter: Ați putea să ne prezentați o dovadă că ați solicitat să fiți exclus din lista beneficiarilor sau să nu mai aveți vreo legătură cu ReverPass Co Limited?

– Serghei Ostaf: […] Am renunțat demult, prin mai multe mesaje către ei, și nici nu am achitat taxa anuală care ar presupune sistarea entității. Știu că în 2016 am mai trimis un mesaj de renunțare, dar nici nu am mai primit de câțiva ani vreo reacție de la ei. […] A fost demult și nici nu s-a valorificat activitatea, astfel am trecut pe linie moartă asta. […]

(NOTĂ: Serghei Ostaf ne-a prezentat o captură din poșta electronică, cu un mesaj recepționat în decembrie 2015 de la SFM Corporate Services S.A. Furnizorul offshore l-a informat a patra oară că, dacă nu va plăti factura din octombrie 2015 își va pierde compania din BVI)

– Reporter: În gazeta oficială din BVI este menționat că firma a fost închisă în mai 2016. Așa reiese din anunțul publicat. Nu credeți că urma pe anul 2016 să indicați compania în declarația de venit și interese, atât timp cât încă erați legat de această firmă din BVI?

– Serghei Ostaf: Dacă era închisă de ei, în mai 2016… eu credeam că, nu mai am ceva în 2016. Dacă e așa, trebuie să văd dacă am avut careva obligațiuni în 2016. Oricum, nu am avut vreo activitate. Era formală.

Iurie SANDUȚA

Fact-checking: Dumitru STOIANOV

Caricatură: Art of Alex Buretz



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol