3/10/2021

#PandoraPapers reprezintă cea mai mare scurgere de informație din istorie privind paradisurile fiscale.

Aceasta dezvăluie tranzacțiile secrete și activele ascunse a peste 330 de politicieni din peste 90 de țări și jurisdicții, inclusiv 35 de lideri de țară și zeci de alți oficiali, printre care consilieri prezidențiali, generali și un guvernator al unei bănci naționale.

Adică expune de aproape trei ori mai mulți actuali și foști lideri de țară și de peste două ori mai mulți oficiali și foști oficiali, decât orice altă scurgere anterioară de documente privind zonele offshore.

pandora-papers-overview-credit-icij-inkyfada-tayma-ben-ahmed

Credit ICIJ-Inkyfada-Tayma Ben Ahmed

Datele au fost obținute de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), o redacție non-profit cu sediul în Washington DC, SUA, și provin de la 14 furnizori de companii offshore – întreprinderi care înființează și administrează firme și trusturi fantomă în paradisurile fiscale din întreaga lume.

Cei 14 furnizori de companii offshore ale căror documente alcătuiesc setul de date #PandoraPapers își au sediile în Anguilla, Belize, Singapore, Elveția, Panama, Barbados, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Bahamas, Insulele Virgine Britanice, Seychelles și Vietnam, Noua Zeelandă, și atrag clienți din peste 200 de țări.

Datele din #PandoraPapers includ foi de calcul, declarații fiscale, facturi, prezentări PowerPoint, e-mailuri și documente ale companiei care listează directorii și acționarii. De asemenea, conțin rapoarte de activitate suspectă, liste de sancțiuni, rapoarte de verificare a potențialilor clienți, copii ale pașapoartelor, informații bancare, facturi de utilități, CV-uri și fotografii.

O echipă de peste 600 de jurnaliști din 117 țări, inclusiv din Republica Moldova (redacția RISE Moldova), au segregat și verificat datele, au cercetat dosare în instanțele de judecată și au analizat alte documente publice din zeci de țări.

pp-logo-smallAstfel, #PandoraPapers scoate la iveală holdingurile offshore a peste 130 de miliardari din 45 de țări, inclusiv 46 de oligarhi ruși. Printre clienții furnizorilor de companii offshore se mai numără bancheri, mari donatori politici, traficanți de arme, criminali internaționali, vedete pop, șefi ai serviciilor secrete și sportivi cu renume mondial. Și nu doar.

#PandoraPapers scoate în evidență faptul că înșiși liderii internaționali care au puterea de decizie și pârghii pentru a reduce evaziunea fiscală prin intermediul zonelor offshore și-au mutat, în secret, bani și active în diverse paradisuri fiscale.

Printre actuali și foști lideri de țară care au deținut sau dețin companii și trusturi offshore, după cum dezvăluie ancheta internațională #PandoraPapers, se numără regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, prim-ministrul Cehiei și fostul prim-ministru britanic, Tony Blair, președinții din Ecuador, Kenya și Gabon și foști președinți din El Salvador, Panama, Paraguay și Honduras. De asemenea, figurează și nume din showbiz, precum diva muzicii pop Shakira sau fotomodelul Claudia Schiffer.

Ancheta internațională #PandoraPapers mai cuprinde și un număr mare de funcționari publici și persoane extrem de bogate care, în unele cazuri, sunt unele și aceleași, și care folosesc sistemul offshore pentru a-și gestiona, muta și, adesea, a-și ascunde averea. Ei joacă după reguli diferite de restul umanității, într-un joc plin de intrigi și privilegii care alimentează crima și corupția și întărește puterea elitei economice și a politicii mondiale.

Deși nu este ilegal să deții companii offshore, ascunzișul pe care îl oferă poate camufla fluxurile de bani ilicite, favorizând mita, spălarea de bani, evaziunea fiscală, finanțarea terorismului, traficul de persoane și alte abuzuri asupra drepturilor omului, spun experții.

Pandora Papers prezintă noi informații despre scandalurile internaționale de corupție, inclusiv operațiunea de luare de mită a gigantului brazilian Odebrecht S.A., scandalul internațional din lumea fotbalului cunoscut sub numele de FIFAGate și așa zisul jaf al bunurilor publice din Venezuela.

Țările sărace, precum Republica Moldova, sunt afectate de transferul averii în paradisurile fiscale, fapt care se răsfrânge asupra bugetului public destinat drumurilor, școlilor și spitalelor.

Începând de astăzi, RISE Moldova va începe publicarea unei serii de anchete în baza datelor și documentelor obținute în cadrul investigației globale #PandoraPapers.

Ele vizează foști demnitari, șefi la stat, angajați ai unor instituții publice, precum și mai mulți oameni de afaceri.



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol