27/10/2021

Un offshore din Belize, numele căruia face parte din istoria atacurilor de tip raider din sistemul bancar din ultimele două decenii, a avut încă de la fondare un singur beneficiar – omul de afaceri Viorel Țopa. 

Anume prin acest offshore, Țopa a intrat în 2005 în acționariatul Victoriabank împreună cu alte patru companii, printre beneficiarii cărora era și Vladimir Plahotniuc. „Atunci nimeni nu știa cine e Plahotniuc și de ce e capabil.”

Ulterior, Țopa a fost lăsat fără acțiuni. I-a rămas în schimb offshorul din Belize, care încă luptă în instanță pentru a recupera o parte din active, inclusiv acțiunile de la Victoriabank. 

caricatura-topa-plahotniuc

Pe 1 martie 2019, un furnizor de offshoruri din Belize raporta unei agenții guvernamentale responsabilă de controlul fluxurilor financiare ale țării și combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului despre faptul că Viorel Ţopa, beneficiarul final al firmei Atrium Limited, a fost implicat, la începutul anilor 2000, în tranzacţii suspecte în valoare de 400.000 de dolari.

În document este menţionată şi Hextable Limited (în raport e scris eronat Hexable Limited), o companie din Bahamas care figura secretar al unui grup de 19 companii implicate în spălarea a circa 20 de miliarde de dolari. Este vorba de celebra schemă denumită Laundromatul rusesc.

Raportul venea după câteva verificări a lui Viorel Ţopa, a firmei acestuia – Atrium Limited şi a Hextable Limited și conţine, în special, informaţii culese din mass-media din Republica Moldova. Spre exemplu, aceeași sumă de 400.000 de dolari figurează în dosarul în care Viorel Țopa a fost condamnat, în 2012, la 8 ani de închisoare, după ce ar fi adus prejudicii Băncii de Economii. Detalii, AICI

Datele din rapoarte sunt în mare parte cunoscute, fiind citate şi unele anchete ale RISE Moldova. Nouă, însă, ni s-a părut interesant să depănăm, parţial, povestea offshorului Atrium Limited, pentru că numele lui face parte din istoria atacurilor de tip raider din sistemul bancar din ultimele două decenii.

CUM A AJUNS VIOREL ŢOPA ACŢIONAR LA VICTORIABANK
Informaţiile colectate de prestatorul de servicii offshore din Belize sunt însoţite şi de o declaraţie, din 22 noiembrie 2018, semnată de Răzvan Paveliu, directorul Atrium Limited, prin care acesta informează că Viorel Ţopa este proprietar şi beneficiar final al companiei din momentul fondării.

Atrium Limited din Belize a fost fondată în noiembrie 2002 şi, până în 2005, despre ea nu s-a ştiut nimic. Dar, în 2005, Atrium Limited a ajuns, alături de alte patru companii, acționar la Victoriabank cu un pachet de 5,76%. S-a întâmplat după retragerea din acţionariatul băncii a Danube Fund Ltd din Cipru, fondul fiind până atunci cel mai important acţionar la Victoriabank, deţinând 23,02% din capital. Detalii, AICI

La vremea sa, dar și ulterior, tranzacția a generat mai multe controverse, mai ales după ce s-a aflat că printre beneficiarii firmelor implicate în tranzacție se afla și Vladimir Plahotniuc care, în scurt timp, a ajuns prim-vicepreşedinte, iar din anul 2006 şi până în 2011 – preşedinte al Consiliului de Administraţie la Victoriabank.

Numele lui Viorel Ţopa nu apare, însă, în rapoartele băncii și nici în alte documente. De exemplu, la alegerile parlamentare din noiembrie 2010, Viorel Țopa nu a inclus în declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală faptul că ar deține vreo firmă în Belize și doar după scandalul iscat ca urmare a atacurilor raider el a declarat că este beneficiarul Atrium Limited.

Viorel ŢOPA (despre alegerea Belize pentru a crea Atrium Limited): Nu știu și nici nu cred că contează. Putea fi și altă jurisdicție. Ceea ce contează e (a) că totul e transparent, proprietarul real și directorul real sunt declarați deschis, deși jurisdicția permite să fie ascunși; și (b) că pe tranzacțiile din Moldova taxele și impozitele erau achitate în Moldova, unele deduse chiar automat la sursă.

Administrator al Atrium Limited a fost inițial Sergiu Manic, iar din martie 2006 este Răzvan Paveliu. Secretariatul companiei este asigurat celebra Hextable Limited din Bahamas, un alt offshore din Caraibe.
Hextable Limited apare ca secretar la circa 200 de companii, inclusiv și la câteva prin care au trecut bani din „Furtul miliardului” și „Laundromatul rusesc”. Printre ele, Jarrow Business SA din Panama, care deține compania Constar Invest SRL din Republica Moldova – proprietara fostului sediu al Partidului Democrat, și Valemont Properties Limited din Marea Britanie, una dintre cele mai importante figurante din Laundromat.

Viorel Țopa spune că a cumpărat pachetul de acţiuni de la Danube Fund „pentru că apăruse oportunitatea investițională” și a făcut acest pas abia după ce a discutat cu reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care era unul dintre asociaţii fondului.

„Înainte de achiziție, Viorel Țopa a vizitat sediul central BERD de la Londra pentru a obține consimțământul lor de a deveni co-acționar la Victoriabank și, după ce a fost studiat, l-am obținut. Așa a fost și cu Victor Țopa”, ne-a răspuns Dumitru Pavel, avocatul celor doi. Însăși Viorel Țopa susține că a fost „un gest etic, mai degrabă, de a afla dacă cel mai important acționar ne acceptă ca co-acționar”.

STARTUL ATACURILOR RAIDER
Peste cinci ani şi ceva de la cumpărarea pachetului, în toamna anului 2010, Atrium Limited, respectiv, Viorel Ţopa, se pomeneşte fără acţiunile Victoriabank.

Viorel ŢOPA: În 2005, nu cunoșteam cine este Plahotniuc și-l prezumam drept persoană de bună credință. Atunci nimeni nu știa cine e Plahotniuc și de ce e capabil. Plahotniuc a început să se manifeste mai târziu și atunci am decis să ne separăm – fie să plece el din bancă, fie noi. În timpul cât el imita discuțiile despre separare, Plahotniuc ne-a furat acțiunile.

Lilian Rogac, avocatul lui Vladimir Plahotniuc a spus că nu poate comenta acuzaţiile aduse, dar a promis că va transmite solicitarea noastră de a oferi un comentariu fostului lider democrat. Însă, până la publicarea acestui material, așa și nu am primit un răspuns.

Pe 19 noiembrie 2010, singurul magistrat de la Judecătoria Slobozia, Dan Dubcoveţchi, a emis o hotărâre prin care firma Atrium Limited a fost obligată să achite în beneficiul companiei CC Folignor (Africa de Sud) suma de 4,5 milioane de dolari şi o penalitate de peste 1,7 milioane dolari. Detalii, AICI

La scurt timp, preluarea unor pachete de acțiuni practic după aceeași metodă (în baza unor decizii de judecată) au avut loc și la Moldova Agroindbank, și la Universalbank, și la Banca de Economii. Astfel, în septembrie 2011, subiectul a fost dezbătut și în plenul Parlamentului, fiind menționat și cazul Atrium de la Victoriabank.
Uzual, astfel de preluări au devenit cunoscute sub denumirea de atacuri de tip raider, chiar dacă legislația penală a Republicii Moldova „nici nu prevede așa noțiune”, după cum menționa Valeriu Zubco, procurorul general de atunci, fiind vorba, de fapt, „de delapidare sau de escrocherie”.

În scopul asigurării executării hotărârii, instanța a aplicat și sechestru asupra mijloacelor băneşti ale Atrium Limited aflate în conturile de la Victoriabank, asupra a cotei de 5,76% din acţiuni pe care le deţinea firma din Belize în capitalul băncii, dar şi asupra altor bunuri mobile sau imobile, toate activele fiind estimate la peste 6,6 milioane de dolari.

Decizia va ieși la suprafață peste câteva luni, dar între timp pachetul de acțiuni de la Victoriabank a trecut în gestiunea CC Folignor, iar apoi a fost divizat în câteva părţi, ajungând la două companii înregistrate în Marea Britanie. Asta după ce, pe 14 aprilie 2011, prin ordonanţa Judecătoriei Slobozia, s-a dispus transmiterea, în proprietatea CC Folignor, a pachetului de 5,76% de acţiuni deţinute de Atrium Limited în Victoriabank și obligarea registratorului Registru-Corect de a înregistra în Registrul acţionarilor dreptul de proprietate al companiei sud-africane.

Atrium păstra acțiunile la registru (5,0198%) și la Depozitarul Național (0,74%). Când primul pachet a fost transferat către Folignor, offshorul, „în baza unei tranzacții de conciliere amiabilă”, a împărțit pachetul în două și a transferat 3,99% către Westex Management Ltd și 1,02% către Inatos Ltd. Apoi, Depozitarul Național a transmis și restul 0,74% către Folignor.

Nu este clar care anume a fost traseul celor 0,74% de acțiuni recepționate de Folignor de la Depozitarul Național. Cert e că, deja la finele anului 2011, acţiunile Atrium vor fi parte a celebrei tranzacții de 80 de milioane de dolari dintre Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, în urma căreia actualul fugar din Londra a devenit acționar majoritar la Victoriabank.

Asta chiar dacă, pe 17 octombrie 2011, același judecător decidea întoarcerea executării ordonanţei din 14 aprilie 2011 şi transmiterea în beneficiul Atrium Limited a dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni ale Victoriabank în mărime de 5,76%. Totodată, Registru-Corect a fost obligat să înregistreze modificarea în Registrul acţionarilor al Victoriabank. Detalii, AICIÎnsă Dumitru Pavel, avocatul lui Țopa, spune că verdictul instanței așa și nu a fost executat. Registru-Corect a motivat refuzul de a executa decizia instanței prin faptul că Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a blocat contul Folignor. Atrium s-a adresat la CNPF pentru deblocare (probabil pe 20 decembrie 2011). Cu două zile mai târziu, pe 22 decembrie 2011, [judecătorul Dan] Dubcovețchi, contrar legii, a admis obiecțiile părții terțe (Westex), deși nu avea dreptul, și și-a anulat propria încheiere de anulare a altei proprii încheieri, menționând că încheierea nu se supune niciunei căi de atac, adică, este definitivă”, explică avocatul lui Țopa într-un răspuns pentru RISE.

UNDE AU DISPĂRUT ACŢIUNILE?
„Soarta de mai departe a acțiunilor furate putea fi stabilită numai în cadrul unei anchete penale, însă procuratura a închis toate materialele și le-a păzit neatinse până în prezent. Prima dată, Atrium a cerut investigarea pe 7 septembrie 2011, imediat după ce a aflat despre jaf”, susține avocatul.

Într-o plângere depusă în 2016 la Direcția de investigare a infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism (DIICOT) din România, Veaceslav Platon susține că, în decembrie 2011, a preluat de la Vladimir Plahotniuc 34% din acţiunile Victoriabank.

O parte dintre ele – un pachet de 7,2864% de acţiuni, erau deţinute de patru firme: Folignor CC (Africa de Sud), Inatos Limited (Anglia şi Ţara Galilor), Westex Management Limited (Scoţia) și Maxpower Invest Limited (Scoţia). În plângere, Platon susţine că, la momentul tranzacţiei, nu ştia că aceste acțiuni au fost furate şi că abia ulterior a aflat despre acest lucru.

platon-si-plahotniuc

Veaceslav Platon (s) și Vladimir Plahotniuc (d)

Veaceslav PLATON: Eu am cumpărat aceste acţiuni de la Plahotniuc, dar ele au fost de câteva ori vândute şi este dificil de înţeles unde sunt aceste acţiuni. Or, Plahotniuc a avut acţiunile sale [la Victoriabank]. […] Eu nu am intrat în esenţă ce şi cum s-a întâmplat. Ei [Viorel și Victor Țopa și Vladimir Plahotniuc] aveau pretenţii unii faţă de alţii.

O hotărâre din 5 februarie 2014 a Consiliului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) scoate la iveală că Folignor deţinea la acel moment 0,74% din acţiuni, iar Westex Management – 4%. Prin aceeaşi decizie, BNM suspenda dreptul de vot al acestor acţionari pentru că ar fi acţionat concertat împreună cu alte două firme şi le obliga să vândă acţiunile în decurs de trei luni. Firmele deţineau împreună cu alte două companii 10,43% din capitalul Victoriabank. Detalii, AICI

În octombrie 2014, de exemplu, Westex Management Ltd, care deţinuse 4% din acţiunile Victoriabank, nu mai apărea ca acţionară la bancă, iar la mijlocul lunii noiembrie 2014, un pachet de 38,4% de acţiuni de la un grup de companii controlate de Veaceslav Platon au ajuns la Insidown din Cipru. Astfel că urma pachetului de 5,76% deţinut până în 2011 de Atrium Limited se pierde în urma acestui şir de tranzacţii. Detalii, AICI

Dosar la CtEDO
În prezent, Viorel și Victor Ţopa se află în Germania, unde s-au refugiat după ce, în 2012, au fost condamnați pentru șantaj, delapidare, spălare de bani și falsificare de documente de autoritățile din Republica Moldova. În urma condamnărilor, Viorel Țopa, împreună cu alte persoane, s-au adresat la CtEDO.
Potrivit avocatului Dumitru Pavel, pe atacul raider din 2010 (Victoriabank și Victoria Asigurări), comunicarea CtEDO a avut loc și acum s-a intrat în faza finală (dosarul a fost depus în septembrie 2011, cu mai bine de 10 ani în urmă).
În ce privește Atrium Limited și persecuțiile aferente, Viorel Țopa și Răzvan Paveliu au depus cererea la CtEDO pe 2 decembrie 2019. Pe 5 octombrie 2020, CtEDO a informat aplicanții privind acordarea numărului și codurilor. De atunci cererea (aplicația) e pendinte.

PROCESUL
În toamna anului 2019, Atrium Limited a iniţiat un proces contra executorului Gheorghe Boţan cu privire la întoarcerea executării, respectiv, restituirea unei sume de 41,77 milioane lei ce au fost „încasate ilegal şi eronat” în baza ordonanţei Judecătoriei Slobozia din 14 aprilie 2011. Iar din februarie 2021, a solicitat și restituirea „echivalentului costului a 1.254.965 acţiuni simple nominative, 5,0198% din capitalul social al Victoriabank, cu valoarea de 4 625 044,0 dolari SUA”. Detalii, AICI

Dar procesul a fost tergiversat din diverse motive, inclusiv refuzul instanţelor de a examina cererea, invocându-se obligativitatea ca partea reclamantă să prezinte „copia cererii de chemare în judecată cu actele anexate, cu traducerea acestora în limba engleză, pentru înmânarea pârâtului”, adică firmei Folignor din Africa de Sud.

Pe 21 septembrie 2021, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii de Apel Chişinău a dispus remiterea pricinii la rejudecare în prima instanță, în același complet de judecată.

Executorul judecătoresc George Boțan susține că avocatul Atrium Limited ar fi greșit când a depus cerere în instanță împotriva executorului, solicitând întoarcerea executării.

George BOȚAN: Legea spune clar că întoarcerea executării se face împotriva fostului executor dacă hotărârea a fost anulată. În cazul lor, a fost casată hotărârea și eu am făcut o explicație în instanță… și am atenționat ca să fie atenți. Or, în cazul ăsta, dacă s-ar anula toate hotărârile, apoi noi, executorii, ar trebui să devenim debitori pe toate dosarele de executare, ceea ce nu este nici logic și nici corect. Acum ei și-au concretizat pretențiile, dar au lăsat executorul ca copârăt.”

Ion PREAȘCA

Editare: Nicolae CUȘCHEVICI
Fact-checking: Dumitru STOIANOV
Caricatură: Art of Alex Buretz


Articol publicat în cadrul proiectului „Enhanced accountability of justice system representatives through investigative reporting” realizat de RISE Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA în Moldova.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ