Luăm un offshore din Insulele Virgine Britanice – unul dintre cele mai secretoase paradise fiscale din lume.
Adăugăm o alianță cu Metalferos – companie controlată de stat și lideră pe piața colectorilor de metale.
Condimentăm cu un împrumut de la Uzina Metalurgică din Rîbnița – unul dintre pilonii economici ai regiunii nerecunoscute din stânga Nistrului.
Și, la final, decorăm cu o companie din Cipru – dealerul exclusiv al uzinei din Rîbnița pe piața internațională.
Aceasta e rețeta prin care un personaj cheie din anturajul lui Vladimir Plahotniuc s-a conectat la piața metalelor din Republica Moldova.
E anul 2008. Conexiunea originară a fost setată.
La 9 martie 2010, directoarea unei companii care oferă servicii de înregistrare a companiilor în zone offshore solicită de la un partener din Europa să-i prezinte, în regim de urgență, mai multe informații referitoare la o firmă. Vrea, în mod special, să obțină informații despre activitatea firmei, dar și numele beneficiarului ei final.
Firma se numește Travis Group LTD și a fost înregistrată în Insulele Virgine Britanice (BVI) – „unul dintre cele mai vechi și mai respectate centre financiare offshore din lume”.
A doua zi, dis-de-dimineață, primește prin e-mail copia unui buletin de identitate moldovenesc. E pe numele cetățeanului Serghei Noscov.
REGIZORUL
Serghei Noscov, 71 de ani. Este un personaj discret din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc. Fără ieșiri și fotografii publice. Doar cu o veche viză de reședință într-un apartament de 43 de metri pătrați în sect. Botanica al capitalei.
Odată cu avântul lui Plahotniuc în domeniul afacerilor, a fost conectat la unele dintre ele, în special în calitate de reprezentant prin procură a unor companii din jurisdicții offshore.
Printre afacerile la care Serghei Noscov a fost conectat, direct sau indirect, se numără:
◾ hotelele Codru și Nobil Club (ambele deținute de Finpar Invest SRL, cea mai veche companie a oligarhului Vladimir Plahotniuc. Primul a fost vândut, în 2016, băncii Moldova Agroindbank, al doilea – sechestrat, în 2019, de procurori, într-un dosar de spălare de bani),
◾ sediul nefinisat al comuniștilor din centrul Chișinăului, (devenit, ulterior, sediu pentru Partidul Democrat, sechestrat și el de oamenii legii, în 2019),
◾ postul de televiziune (comunist) NIT (închis, între timp), și
◾ agenția de pază Argus-S.
La momentul în care compania de registratură din BVI se interesa de beneficiarul final al Travis Group, Republica Moldova era guvernată de Alianța pentru Integrare Europeană, cu Vladimir Filat – premier și Mihai Ghimpu – speaker al Parlamentului și președinte interimar. Plahotniuc încă stătea în umbră, de unde avea să iasă peste câteva luni, parțial – odată cu primul său interviu TV și, definitiv – cu anticipatele din noiembrie 2010, când a devenit deputat democrat.
BUTAFORIA
Din documentele #PandoraPapers reiese că Travis Group a fost înregistrată la pachet cu alte 14 firme încă în 2007, la solicitarea unui registrator din Cipru care intenționa să le vândă, ulterior, în calitate de companii-paravan. La majoritatea dintre ele, director și asociat unic a figurat aceeași persoană – Lana Zamba din Cipru.
Nu este clar dacă Noscov a cumpărat acțiunile companiei sau acestea au rămas în continuare să fie deținute pe hârtie de Zamba. Cert e că Noscov era beneficiarul Travis Group cel puțin de la începutul anului 2009, pe când la guvernare încă se mai aflau comuniștii lui Vladimir Voronin. Informația reiese dintr-o declarație de activitate comercială semnată în numele lui Noscov.
„Din păcate, nu vă pot ajuta cu nimic. Mă scuzați”, ne-a declarat Noscov, după ce i-am zis că îl sunăm în legătură cu compania Travis Group din BVI.
ACTORII
Declarația semnată în numele lui Noscov relevă că activitatea firmei Travis Group era vânzarea fierului uzat și a produselor din metal, pe care le achiziționa din Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă. Documentul indică și un partener de bază al Travis Group. E vorba de Panfermag Holding LTD, o companie din Cipru.
Din 2003, Panfermag era dealer exclusiv al Uzinei Metalurgice Moldovenești (Молдавский Металлургический Завод – MMZ) pe piața internațională. Tot în acel an, controlul asupra uzinei a început să fie preluat de companii afiliate miliardarului rus Alisher Usmanov.
◾ PANFERMAG HOLDING LTD – de-a lungul anilor, pe la cârma firmei s-au perindat mai multe persoane din diferite țări. Printre ele, Anatolie Belitcenco, fost director general al MMZ timp de 20 de ani, Valery Markotenko, la acel moment președinte al Consiliului de administrație al MMZ, precum și Haress Yussef, un om de afaceri ucrainean de origine siriană și consilier al fostului președinte ucrainean Viktor Iușcenko.
◾ UZINA METALURGICĂ MOLDOVENEASCĂ – este amplasată în stânga Nistrului, regiune controlată de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol, fiind unica uzină de pe teritoriul de jure al Republicii Moldova specializată în reciclarea fierului uzat. Până în 2015, când a cedat pachetul de acțiuni „guvernului Republicii Moldovenești Nistrene”, a fost controlată de Alisher Usmanov.
RECUZITA
Dintr-un alt document din #PandoraPapers reiese că beneficiarii Travis Group planificau să investească jumătate de milion de dolari în activitatea firmei, o parte din bani fiind împrumutați direct de la MMZ.
MMZ figurează în același document drept unul dintre clienții de bază ai firmei lui Noscov din BVI, la fel ca și Metalferos, o societate pe acțiuni controlată de stat care, până în 2019, a fost oficial monopolistă pe piaţa de comercializare şi export a metalelor, fiind, totodată, și unul dintre cei mai importanți furnizori de materie primă ai uzinei din Rîbnița.
Am expediat mai multe întrebări administrației MMZ privind colaborarea cu Travis Group, însă așa și nu am primit un răspuns. În schimb Igor Cujba, directorul Metalferos, ne-a informat, într-un răspuns oficial, că societatea „nu a achiziționat resturi și deșeuri de metale” de la compania lui Noscov din BVI.
Pe de altă parte, Cujba a confirmat că, „în 2008, 2009 și 2010”, Metalferos a avut mai multe relații comerciale cu Travis Group, fără să ofere detalii privind „volumul și prețul de livrare”, pe motiv că „termenul de păstrare a documentelor de export și [a] contractelor este [de] 6 ani”.
De altfel, în acea perioadă, și MMZ, și Metalferos, s-au numărat printre principalele companii din Republica Moldova care și-au exportat produsele prin intermediul unor firme din zone offshore, arată un raport de audit al Curții de Conturi.
SCENARISTUL
Documentul care leagă compania Travis Group din BVI cu MMZ și Metalferos nu este datat, în schimb este semnat de moldoveanul Vladimir Marian. Care anume era legătura lui Marian cu firma din BVI, nu este clar, dar e aceeași persoană care, ulterior, avea să apară alături de Serghei Noscov și Vladimir Plahotniuc în dosarul #MetalLeaks, în calitate de beneficiari finali ai unor companii din zone offshore care au căpușat Metalferos.
Vladimir Marian, 67 de ani, e originar dintr-un sat din fostul raion Căinari, actualmente – Căușeni. Bărbatul este în viață, conform datelor Agenției Servicii Publice, și are viză de reședință încă valabilă în satul Oxentea, raionul Dubăsari.
Acest lucru ne-a fost confirmat și de Valeriu Rusu, primar al localității de 14 ani. Doar că Rusu ne-a asigurat că nu-l cunoaște pe Vladimir Marian și că i-ar fi și lui interesant să afle cine este el. Or, „eu sunt [primar] din 2007, la al patrulea mandat, și îmi cunosc oamenii.”
Semnătura lui Marian pe documentul expediat registratorului din BVI a venit la pachet cu o recomandare, și ea nedatată, din partea directoarei unei companii de audit din Chișinău. Îi spune Natalia Rusu și dă asigurări că, reieșind din cunoștințele sale, Marian nu a fost implicat vreodată în activități criminale și că acesta este de bună credință.
Am încercat să aflăm de la Natalia Rusu când anume și în ce context a ajuns să-i semneze lui Marian acea recomandare. Inclusiv, am rugat-o să ne pună în contact cu el. Însă, la șirul de întrebări și precizări pe care i le-am expediat prin e-mail, Rusu a răspuns abstract: „Prin prezenta, vă comunic că nu dețin careva informații la întrebările D-stră”.
De menționat că, în trecut, Rusu, după care firma sa de audit, a fost cenzor la Petrom-Moldova, în acea perioadă compania fiind condusă de Vladimir Plahotniuc.
ANTRACTUL
Conform aceluiași document semnat de Marian, reprezentanții companiei Travis Group estimau vânzări de 1 milion de dolari în primul an de activitate. Totuși, documentele din #PandoraPapers nu dezvăluie care anume au fost beneficiile firmei lui Noscov din BVI de pe seama afacerii cu metale, inclusiv în urma parteneriatului cu Panfermag, dealerul oficial al MMZ.
De altfel, în anii 2008-2009, Panfermag a obținut un profit de aproape 53 de milioane de dolari, la vânzări de jumătate de miliard de dolari, dar ulterior a înregistrat în mare parte pierderi și, în martie 2021, a fost lichidată.
Noscov și-a lichidat compania din BVI mult mai devreme. De fapt, a fost radiată în iunie 2011, pentru „neplata taxelor anuale”. Însă Noscov avea să rămână conectat la piața metalelor din Republica Moldova, după cum am arătat în #MetalLeaks, doar că deja prin alte firme din zone offshore, dar alături de același Vladimir Marian, cât și de Vladimir Plahotniuc. Ultimul este vânat acum de autoritățile de la Chișinău pentru crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Nicolae CUȘCHEVICI
Fact-checking: Inna CÎVÎRJIC
Caricatură: Art of Alex Buretz