26/12/2018

Dintre toate formațiunile politice din Republica Moldova, Partidul Democrat are cei mai mulți donatori – peste o mie de persoane în toată țara. Sunt preponderent angajați la instituții și întreprinderi de stat și au virat în bugetul democraților un total de circa 5,6 milioane de lei. Asta, doar în prima jumătate a acestui an.

RISE Moldova a discutat cu zeci de donatori ai democraților și i-a întrebat despre condițiile în care au ajuns să contribuie la visteria partidului de guvernământ și de unde sunt banii donați.

Unii nici nu știau că sunt incluși în lista donatorilor sau că sunt prezentați drept membri de partid. Alții au fost loviți de amnezie când i-am luat la întrebări, iar câteva persoane ne-au declarat că au donat prin transfer, asta deși partidul a raportat oficial doar încasări cash.


REZINA // „Eu trebuia să fac donația, dar nu am făcut-o eu”
Prima destinație – Rezina, unul dintre raioanele cu cei mai generoși donatori. Suma minimă – 10 mii de lei, suma maximă – 20 de mii de lei. Toate donațiile din acest raion au fost făcute în aceeași zi – 1 martie 2018. Atunci, 14 persoane și-au scuturat buzunarele pentru bugetul democraților.

Unul dintre donatori este Victor Panfilii, directorul Școlii sportive din or. Rezina. A sponsorizat partidul cu 15 mii de lei.

victor-panfil

Victor Panfilii

Victor PANFILII: – Treaba e în aceea că eu trebuia să fac donația, dar nu am făcut-o eu, dar a făcut-o domnul Dumitru [Stăvilă, directorul adjunct al școlii sportive].
Reporter: – El a donat din numele Dvs.?
V.P.: – Nu din al meu, din numele lui.
R.: – Dar banii au fost de la Dvs.?
V.P.: – Nu, tot ai lui.
R.: – Pe Dvs. doar v-a trecut pe listă?
V.P.: – Eu vă spun că aici e o eroare. A fost domnul Dumitru în Magadan, uitați-vă, medalia de aur a câștigat. Și acolo au dat niște bani și noi am făcut donații din banii aceștia.
R.: – Dar de ce ați decis să faceți donații la partid și să nu investiți în condițiile din școală, să premiați sportivii!?
V.P.: – Fiindcă 15 mii sunt nimic pentru investirea în școală. Noi investim 15 mii în partid, dar el ne ajută, de exemplu, ne dă tatami care costă 15 mii de euro.

Dumitru Stăvilă, directorul adjunct al școlii, la fel, figurează în lista donatorilor cu o contribuție de 15 mii de lei.

R.: – Cine a semnat? Când donați cash trebuie să fie o semnătură.
Dumitru STĂVILĂ: – Eu.
R.: – Ați semnat în locul lui [Victor Panfilii]?
D.S.: – Da, da.

DONDUȘENI // „Ne impuneau. Semnam și ne duceau la Chișinău”
Următorii donatori cu care am stat de vorbă au fost cei din Dondușeni. 20 de persoane din acest raion au contribuit la visteria Partidului Democrat cu sume care variază între o mie și 25 de mii de lei. Și aici, cu o singură excepție, toate donațiile au fost făcute în aceeași zi – 22 ianuarie 2018.

Alexei Boico este unul dintre donatori. În prezent lucrează gardian la oficiul unei bănci. La începutul anului, când a făcut donația, era angajat al filialei din Dondușeni a societății pe acțiuni Rețelele electrice de distribuție Nord (RED Nord).

alexei-boico

Alexei Boico

Reporter: – Pe data de 22 ianuarie ați donat 25 de mii de lei Partidului Democrat.
Alexei BOICO: – Unde m-am iscălit? Eu nu m-am iscălit nicăieri.
R.: – Dar ați dat din bugetul Dvs. așa sumă de bani?
A.B.: – Nu. Eu vă spun deodată. Eu să am 25 de mii, eu nici nu aș lucra aici.
R.: – Dvs. sunteți membru al Partidului Democrat?
A.B.: – Nu.
R.: – Că v-au trecut aici în lista de membri.
A.B.: – Pe noi ne impuneau.
R.: – Vă impuneau să fiți membri?
A.B.: – Membri și ne suiau după listă, făceam iscălituri și ne duceau la Chișinău.
R.: – La evenimente?
A.B.: – Da.
R.: – Și ați fost, ați participat?
A.B.: – Am fost. Dacă nu eram – nu lucram.

Societatea pe acțiuni RED Nord aparține statului. Directorul filialei Dondușeni neagă faptul că unii angajați au fost duși în mod organizat la evenimentele Partidului Democrat. Cât despre existența unui donator care nu știa că este în listă…

VASILE LUNGU, directorul filialei Dondușeni a RED Nord SA: Eu nu știu de așa ceva și cine v-a spus nu știu, dar Dvs. listele le aveți, este semnătura donatorului? Dacă este semnătura lui înseamnă că benevol a dat.

Tot la Dondușeni am întâlnit o altă situație bizară. În lista donatorilor a fost trecută și o femeie care, deși la începutul anului lupta cu o boală gravă, a sponsorizat partidul cu 10 mii de lei. Trei luni mai târziu aceasta s-a stins din viață. Este vorba de Tatiana Melnic, pe atunci angajată a filialei din Dondușeni a Edineț-Gaz SRL, firmă deținută de întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz.

Pavel MELNIC, soțul Tatianei Melnic: Eu nu cred să [fi] putut dona, pentru că ea nu lucra deja. Ea și-a luat din cont propriu de prin luna ianuarie. Eu personal nu știu să [fi] donat. Că nu avea să mă mintă.

Oleg BERNAZ, directorul filialei Dondușeni a Edineț-Gaz SRL: Doamna știa.

ȘOLDĂNEȘTI // „Donăm organizat, frumos”
Următoarea destinație – Șoldănești. Simpatizanții din acest raion au virat în bugetul formațiunii democrate sume mai modeste – între 4 și 15 mii de lei. Zece din cei 17 sponsori sunt angajații ai două societăți cu capital de stat responsabile de furnizarea și, respectiv, distribuția energiei electrice în nordul țării.

Ludmila RĂCILĂ, angajată a FEE Nord SA, Șoldănești: – Eu deja sunt în Partidul Democrat și am și bilet de membru a partidului.
Reporter: – Și cât ați donat?
L.R.: – Nu mai țin minte. Mi se pare că vreo trei sau vreo cinci. Nici nu știu cât.
R.: – Cinci mii de lei.
L.R.: – Da, da, așa ceva.
R.: – Ați donat mai mulți în acea zi.
L.R.: – Sunt lucrători de-ai noștri.
R.: – V-ați organizat?
L.R.: – Nu, nu.

Fiodor LESNIC, manager de vânzări la FEE Nord SA, Șoldănești: – Aceștia măcar fapte se văd din urma lor.
Reporter: – Ați donat mai mulți în aceeași zi.
F.L.: – Luăm hotărâre și donăm, ca să nu umblăm cu trei fasole în șapte farfurii. Organizat, frumos și e tot.

SOROCA // „Sau e falsificat, sau e o greșeală”
Ultima destinație – Soroca, raionul cu cei mai mulți donatori democrați. În prima jumătate a acestui an, peste 200 de soroceni au sponsorizat partidul de guvernământ. Printre ei și câțiva angajați ai Direcției învățământ a Consiliului Raional Soroca.

donos-si-babuc

(s) Ghenadie Donos și (d) Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării // Foto: Ghenadie Donos via Facebook.com

La începutul anului șef al direcției era Ghenadie Donos. Este și el în lista sponsorilor. Contribuția lui este cea mai consistentă – 10 mii de lei.

Ghenadie DONOS, fost șef al Direcției învățământ Soroca: Mi-am schimbat deja locul de muncă și nu țin minte ce a fost. Cu referire la 10 mii nu pot să spun nimic, nu știu, nu țin minte așa ceva. Vreo dovadă este? Cererea mea? Vreau să văd ce documente aveți și dacă este acolo semnătura mea? În principiu, nu ar trebui să fie. Eu vă zic: sau e falsificat, sau e o greșeală. 10 mii pentru mine e o sumă mare.

Deși Partidul Democrat a raportat Comisiei Electorale Centrale doar donații cash, mai mulți angajați ai filialei RED Nord din Soroca ne-au comunicat despre donații prin transfer.

Maria LEAȘCENCO, angajată a RED Nord SA, filiala Soroca: – Asta a fost organizat de către șef, șeful nostru e activist mai mare acolo în partid. Asta nu o fost pus obligatoriu, iată ce pot să vă spun. Mai mult nu vreau, pentru că vreau să lucrez.
Reporter: – Donați cash, da?
M.L.: – Nu. Asta a fost organizat altfel.
R.: – Ce aveți în vedere?
M.L.: – Este contabilitatea care ei…
R.: – Transferă?
M.L.: – Mai precis contabila s-a ocupat.

Contabila a refuzat categoric să stea de vorbă cu noi, iar directorul instituției nu a fost de găsit.

„Cea mai organizată formațiune politică”
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, instituție care monitorizează finanțările partidelor, trezorierul fiecărei formațiuni politice este responsabil de recepționarea donațiilor și de întocmirea registrului donatorilor. În cazul donațiilor cash, persoanele trebuie să completeze obligatoriu o declarație pe care să o semnează.

Am contactat-o pentru explicații pe Nina Scutaru, trezoriera democraților.

Reporter: – Cine a întocmit aceste registre? Cine poartă responsabilitatea pentru informația inclusă aici, Dvs. sau reprezentanții din teritoriu?
Nina SCUTARU: – Eu.
R.: – Noi am vorbit cu mai multe persoane din aceste liste și am depistat că unele persoane au rămas surprinse că sunt în aceste liste, adică nu știau. Alții ne-au mărturisit că au semnat în locul altor persoane, ceea ce este ilegal.
N.S.: – Nu poate să fie așa ceva. Nu știu eu de la cine ați luat așa date. Este declarația, este copia buletinului, singură persoana s-a semnat și a depus banii. Care probleme?

Iată cum explică și premierul Pavel Filip, care este și prim-vicepreședinte al Partidului Democrat, performanța democraților de a colecta zeci și sute de donații de la persoane din mai multe localități într-o singură zi.

Pavel FILIP: Cred că o să vă surprind acum. Partidul Democrat este cea mai organizată formațiune politică din Republica Moldova. Și putem face aceste lucruri bine organizat, rapid, pentru că avem foarte multă lume în structuri de partid.

Într-un răspuns în scris Comisia Electorală Centrală ne-a informat că instituția nu are competența de a se autosesiza, ci doar de a examina sesizări și contestații în cazul existenței unor încălcări.

Liuba ȘEVCIUC
Au contribuit: Vladimir THORIK, Olga CEAGLEI, Tudor IAȘCENCO (ziarul „Cuvântul”, Rezina)


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului „Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections” implementat de RISE Moldova în baza unui grant oferit de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe și National Endowment for Democracy. Opiniile exprimate în această publicație aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Ministerului sau a National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul investigațiilor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS


КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ