19/12/2018

Patroni de firme care fac afaceri cu statul s-au aliniat în listele sponsorilor de partid. Fac donații generoase și angajații lor. Îngroașă buzunarele de partid și cei care țintesc funcția de deputat în următorul parlament.

Donează în special pentru democrați și socialiști, care dețin majoritatea în actualul legislativ aflat la sfârșit de mandat. Unii dintre sponsori au renunțat la mai bine de jumătate din venitul încasat oficial, doar pentru a-și susține favoritul politic.

Se apără simplu:„Veniți în sat să vedeți ce s-a făcut”, „Am soț, copii care lucrează și care au contribuit și ei”, „Am muncit toată viața. Cum credeți, nu am bani puși deoparte?”.

caricatura-donatorii-partidelor-interese-pecuniare

În timp ce majoritatea partidelor parlamentare au colectat donații modeste în prima jumătate a 2018, lucru despre care am relatat în Donatorii partidelor [I]: „Am donat și Dumnezeu cu dânșii”, două dintre ele au marcat performanțe de milioane. E vorba de Partidul Democrat din Moldova (PDM) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

La PDM s-au aliniat zeci de donatori de la instituții de stat. La aceștia se mai adaugă afaceriști abonați la lucrări sau servicii plătite din bani publici.

În registrul donatorilor PSRM sunt mai multe persoane care țintesc un loc în următorul parlament, dar și angajați ai companiilor din anturajul socialist.

AFACERI DEMOCRATE CU STATUL

Conform listelor donatorilor depuse de partide la Comisia Electorală Centrală (CEC), democrații sunt cei care au contabilizat cei mai mulți simpatizanți. În prima jumătate a anului 2018, circa o mie de persoane au donat în total peste 5,6 milioane de lei. În medie, fiecare dintre ei a oferit partidului de guvernământ aproape un salariu mediu pe economie.

Trei sferturi dintre sponsorii democraților sunt angajați ai unor instituții și întreprinderi de stat, cum ar fi: Agenția Servicii Publice, Moldtelecom, Poșta Moldovei, SA RED Nord, dar și angajați din medicină sau învățământ. Printre donatori sunt și antreprenori care fac afaceri cu statul.

Un salariu pentru partid
În acestă primăvară 18 angajați ai Galicus SRL au făcut front comun și au donat partidului 90 de mii de lei. Câte 5 mii de lei de căciulă. Și doar unul dintre ei a indicat că este membru al PDM.

Fondatorul și directorul firmei, Iurie Casap, nu se regăsește în lista donatorilor. În schimb firma sa a câștigat în acest an, potrivit datelor Agenției Achiziții Publice (AAP), 12 contracte în sumă totală de peste 12 milioane de lei. Două dintre ele – în valoare de peste 4 milioane de lei fiecare.

Unul a fost semnat în luna septembrie cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, condus de democrata Monica Babuc, și prevedea lucrări de înlăturare a consecințelor incendiului din aprilie produs la Institutul de zoologie din Chișinău.

O lună mai târziu, în prima zi din octombrie, Galicus mai încheie un contract de 4 milioane de lei bani publici. În schimbul lor compania s-a angajat să reconstruiască oficiului medicilor de familie din satul Izbiște, Criuleni. Detalii, AICI

Iurie Casap ne-a asigurat că nu cunoaște că 18 din cei circa 40 de angajați ai companiei au sponsorizat partidul de guvernământ, iar o eventuală legătură dintre donațiile făcute de aceștia și licitațiile câștigate de firma sa ar fi „o speculație”.

Tot el ne-a spus că salariile pe care le oferă subalternilor sunt de 4-5 mii de lei pe lună și doar cei are au o poziție managerială câștigă în jur de 10-15 mii de lei.

„Aștept să fie mai bine în țară”
Eduard Țurcanu este un om de afaceri din or. Fălești. Nu este membru de partid, dar a donat democraților 15 mii de lei. Se întâmpla în luna februarie, la doar trei luni după ce, la sfârșitul anului trecut, firma sa, Emtec-Nord SRL, a fost desemnată câștigătoarea unui contract în valoare de peste 800 de mii de lei, încheiat cu Primăria Fălești. Pentru acești bani firma lui Țurcanu s-a angajat să pună la punct sistemul de alimentare cu energie termică, apă potabilă, apă caldă și canalizare al Grădiniței nr. 8 din oraș.

În 2017 firma lui Țurcanu a mai câștigat cinci contracte unde s-au pus la bătaie bani publici. Mai exact, peste 1,6 milioane de lei. Cel mai mare contract, în valoare de peste 700 de mii de lei, a fost semnat tot cu Primăria Fălești și prevedea lucrări de reparație a acoperișului unei instituții de învățământ din oraș.

Potrivit datelor AAP, în 2018 Emtec-Nord a încheiat doar un contract de achiziție publică pe care l-a semnat cu Gimnaziul din s. Popovca, Fălești, pentru reparația blocurilor sanitare. Valoarea contractului – peste 200 de mii de lei.

Eduard Țurcanu spune că este simpatizant al PDM, pentru că „aștept să fie mai bine în țară”, iar licitațiile câștigate nu au nicio legătură cu donațiile virate partidului.

Conexiuni de familie
Pe lângă businessmeni angajați în cursa banilor publici, în lista donatorilor PDM regăsim și persoane care sunt parteneri de afaceri sau rude cu angajați la stat.

Un exemplu este Ion Curmei, unul dintre cei mai generoși donatori. A virat partidului 38,5 mii de lei. „Nu sunt la curent. Fiul meu e stomatolog în Franța”, ne-a răspuns scurt tatăl bărbatului, Alexandru Curmei – primar de Vălcineț, unul dintre cele mai mari sate din r. Călărași.

Vălcinețul este și una dintre cele 27 de localități din Călărași unde s-au reparat drumuri în cadrul „Drumuri bune pentru Moldova”, proiectul guvernamental lansat la inițiativa democraților. Aici s-a turnat asfalt pe o porțiune de 850 de metri, care a costat aproape 2 milioane de lei.

Totodată, Ion Curmei este frate cu Gheorghe Curmei, șeful Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), instituție responsabilă de implementarea programului „Drumuri bune pentru Moldova”. Cei doi frați sunt co-fondatori ai firmei Gicomrex SRL, împreună cu mama lor, Natalia Curmei, care este și directoarea grădiniței din s. Vălcineț.

curmei-si-gaburici

(s) Gheorghe Curmei, directorul ÎS „Administraţia de Stat a Drumurilor”, și (c) Chiril Gaburici, ministrul Infrastructurii şi Economiei, în timpul unei vizite la Strășeni pe marginea Programului „Drumuri bune pentru Moldova”. // Foto: www.straseni.md

E o greșeală enormă. Fratele meu este medic în Paris de doi ani. Iar firma Gicomrex nu a fost niciodată activă. Anul acesta fratele meu nici nu a fost în Moldova”, susține Gheorghe Curmei, șeful ASD.

Ulterior l-am contactat pe Ion Curmei în Franța, care spune că a făcut totuși o donație PDM-ului, doar că suma oferită a fost mult mai mică. „Nu vă pot da mai multe detalii, pentru că nu prea știu cu cine vorbesc și despre ce vorbesc. Dar așa un minim de informație – da, am făcut donație partidului”.

„Veniți în sat”
Și Constantin Andriuța, directorul cooperativei de producție CVA -VIROCAGRO, a fost generos cu democrații. În prima jumătate a anului 2018 acesta a contribuit cu 20 de mii de lei la bugetul partidului.

În același timp, potrivit datelor publicate pe site-ul AAP, în ianuarie 2018 cooperativa pe care o administrează a livrat Internatului Psihoneurologic Bădiceni, Soroca, produse alimentare în sumă de 6 mii de lei.

Constantin Andriuța este soțul Victoriei Andriuța, primara s. Șeptelici, Soroca, și rudă cu Aliona Andriuța, șefa Direcției agricultură și alimentație a Consiliului raional Soroca.

Contactat telefonic Andriuța nu a vrut să explice sursa banilor, ci doar generozitatea față de partid: „Veniți în sat să vedeți ce s-a făcut”. Șeptelici se regăsește și el în lista satelor incluse în programul guvernamental „Drumuri bune pentru Moldova”.

Democratul socialist
Printre donatorii democraților din primul semestru al anului 2018 este și un fost candidat socialist. Este vorba de Andrei Mardari, directorul Decebal SA, care a donat 30 de mii de lei. În 2011 îl regăsim în lista candidaților PSRM la funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău. Detalii, AICI

Un alt sponsor generos este și Constantin Cernev, fratele lui Serghei Cernev, candidatul la postul de başcan al UTA Găgăuzia la alegerile din 2015. În primul semestru al anului 2018 acesta a donat democraților 20 de mii de lei.

Nu vreau să intru în detalii cui și cât donez, dar dintre toate partidele din Moldova, pe acesta (PDM – n.r.) îl consider cel mai pragmatic și care merge în pas cu timpul”, ne-a declarat Constantin Cernev.

SPONSORII SOCIALIȘTILOR

În prima jumătate a anului 2018, 213 persoane au umplut buzunarul socialiștilor cu 2,9 milioane de lei. În medie, fiecare a donat circa 14 mii de lei, echivalentul a peste două salarii medii pe economie.

O treime din suma tuturor donațiilor acumulate de PSRM, mai exact, peste 900 mii de lei, au virat-o 38 de deputați și diverși angajați ai Parlamentului. Printre sponsori sunt și oameni de afaceri care țintesc un fotoliu în următorul legislativ.

„Am soț, copii care lucrează”
Printre sponsorii socialiștilor conectați și la lumea afacerilor o găsim pe Alla Pilipețcaia, consilier PSRM la Soroca, care a contribuit cu 36 de mii de lei. Donația generoasă ocupă poziția a șasea în topul încasărilor de partid în primul semestru al anului 2018.

La un miting din 16 septembrie aceasta a fost prezentată drept candidata socialiștilor la scrutinul parlamentar din februarie 2019, pe circumscripția electorală Soroca.

Am soț, copii care lucrează și care au contribuit și ei”, explică Pilipețcaia donația care constituie două treimi din venitul declarat în 2017.

Pilipețcaia administrează Debut-Sor SRL, companie la care deține și 50% din acțiuni. Potrivit datelor AAP, Debut-Sor este unul dintre agenții economici din Soroca care câștigă licitații publice.

În 2018 firma a oferit Direcției Învățământ Soroca servicii de transport în sumă de peste 130 de mii de lei, iar Internatului Psihoneurologic din Bădiceni, Soroca, i-a furnizat produse alimentare în sumă de circa 54 de mii de lei.

În anii trecuți firma a mai câștigat și alte licitații publice, cele mai importante contracte fiind semnate tot cu Direcția Învățământ Soroca: în 2017, în sumă de pe peste 170 de mii de lei, iar în 2016 – 174 de mii de lei.

De la vopsea și cărămizi la „videoecran”
Printre donatorii socialiștilor se numără și Vasili Mihailov, consilier raional Cahul din partea PSRM. Mihailov a donat 14,3 mii de lei. Suma constituie venitul mediu obținut în două luni ale anului 2017, potrivit declarației sale de avere. Spune că a donat pentru că vede un sens în asta, fiind membru activ al PSRM la Cahul. „E ceva normal”, consideră Mihailov.

În listele donatorilor acesta a indicat că este directorul societății pe acțiuni Concom-Modern. Tot el este și unul dintre acționarii societății, cu o cotă de 23% evaluată la peste 380 de mii de lei.

Peste cinci luni de la donația lui Mihailov, Concom-Modern a câștigat o licitație publică în sumă de 148,5 mii de lei și prevedea furnizarea unui „videoecran” Liceului „Mihai Sadoveanu” din Hîncești.

De notat că domeniile de activitate declarate ale societății sunt comerțul cu articole de fierărie, vopselei sau sticlei, fabricarea cărămizilor și țiglei, activități de transport. Nimic, însă, despre activități de comercializare a echipamentelor electronice. Detalii, AICI

Firme „de partid”
Printre donatorii socialiștilor se remarcă și angajații unor companii conectate la partid, cum e cazul Exclusiv Media SRL, a cărei asociat unic este deputatul socialist Corneliu Furculiță.

La sfârșitul anului 2015 firma a obținut licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV, unde asociat majoritar este grupul Gazprom. (Detalii, AICI) Din ianuarie 2017 Exclusiv Media a lansat un nou proiect televizat, Exclusiv TV, care retransmite emisiunile THT din Federația Rusă.

În prima jumătate a lui 2018 șase persoane angajate la această firmă au virat partidului un total de 85,5 mii de lei. Printre cei șase îl regăsim și pe administratorul Exclusiv Media, Petru Burduja, care a făcut o donație de 15,9 mii de lei. Burduja este și candidatul anunțat de socialiști pentru funcția de deputat pe circumscripția electorală nr. 30 Chișinău.

Tot în calitate de angajat al firmei Exclusiv Media a donat și Veaceslav Anghel, candidatul PSRM pentru funcția de deputat în circumscripția nr. 20 Strășeni. Anghel a donat socialiștilor 14,5 mii de lei.

Și Ludmila Furculiță, soția fondatorului Exclusiv Media, se numără printre donatorii socialiștilor. Aceasta a făcut o donație de 21,1 mii de lei. La rândul său, Corneliu Furculiță a virat partidului 19,5 mii de lei.

Contactat de reporterul RISE, administratorul Exclusiv Media, Petru Burduja, a evitat să facă declarații: „Eu nu vă cunosc ca să vă răspund la întrebări. Faceți o solicitare oficială”.

De asemenea, prima doamnă, Galina Dodon, este director financiar la Exclusiv Media. În 2017, de exemplu, a încasat un salariu de 282 de mii de lei. Detalii, AICI

canalul_offshore_psrm_005_ro1000

Anterior, RISE Moldova a scris că Exclusiv Media apare în schema prin care socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza: un transfer de peste 30 de milioane de lei. Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, prin firma Exclusiv Media. Milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului, în baza unor contracte de împrumut. Detalii, AICI

„Am muncit toată viața”
Și șase angajați ai Întreprinderii individuale „Jolnaci Alexandru” au fost generoși cu PSRM. Aceștia au sponsorizat partidul cu un total de 65,6 mii de lei. Dintre ei, cea mai mare donație, de 21 de mii de lei, a făcut-o fondatorul Alexandru Jolnaci, care este consilier raional la Ștefan Vodă.

În declarația de avere pentru anul 2017 el a indicat un venit de circa 35 de mii de lei. Respectiv, două treimi din veniturile sale anuale le-a donat partidului. „Am muncit toată viața. Cum credeți, nu am bani puși deoparte?”, se apără Jolnaci.

Banii de la angajații „Jolnaci Alexandru” au intrat pe conturile socialiștilor în luna mai, iar în septembrie a fost anunțată candidatura lui Jolnaci pe circumscripția nr. 36 Ștefan Vodă. Anunțul a fost făcut în cadrul unui miting la care au participat președinta PSRM, Zinaida Greceanîi, și secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

Deputații și avocații
Doi parteneri de afaceri, acționari ai firmei Vig-Vet SRL, au donat socialiștilor peste 10 mii de lei fiecare. Este vorba de Valeriu Macrii și Iurie Samson. Coincidență sau nu, dar la aceeași firmă lucrează soția deputatului socialist Radu Mudreac.

Și angajații biroului de avocați Lebedinsky & Partners au sponsorizat partidul. Fadei Nagacevschi e unul dintre avocații PSRM și a donat 12 mii de lei. „Am încredere în acest partid și totuși eu sper că el o să aibă capacitatea să schimbe lucrurile în Republica Moldova”, explică Nagacevschi de ce a decis să susțină partidul nu doar prin servicii juridice, dar și financiar.

Mihail Lebedinschi, care a indicat că este angajat al aceluiași birou de avocați, a donat 10 mii de lei. Fiul sau, deputatul Adrian Lebedinschi, a fost mai generos cu partidul și i-a pus pe tavă peste 26 de mii de lei, echivalentul salariului său de deputat pentru două luni.

La data de 4 octombrie socialiștii au anunțat candidatura lui Adrian Lebedinschi pe circumscripția electorală nr. 29 Chișinău, la scrutinul parlamentar din februarie 2019.

Olga CEAGLEI
A contribuit: Liuba ȘEVCIUC


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului „Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections” implementat de RISE Moldova în baza unui grant oferit de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe și National Endowment for Democracy. Opiniile exprimate în această publicație aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Ministerului sau a National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul investigațiilor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol