27/11/2018

RISE Moldova a mers la sediul Comisiei Electorale Centrale și a analizat și listele persoanelor care au susținut financiar partidele extraparlamentare cu cele mai mari șanse de a accede în următorul legislativ, potrivit sondajelor din ultima vreme.

Astfel, în prima jumătate a anului 2018 acestea au colectat de la persoane fizice circa 3,4 milioane de lei. Suma e semnificativ mai mică decât cea acumulată de colegii din Parlament, însă la o analiză secvențială se evidențiază clar Partidul „Șor”. La capitolul donații acesta este pe picior de egalitate cu socialiștii, a doua cea mai reprezentativă formațiune politică din actualul legislativ.

La polul opus s-a poziționat Partidul Nostru, condus de controversatul ex-primar de Bălți, Renato Usatîi, refugiat la Moscova. În perioada respectivă formațiunea n-a înregistrat nicio donație.

DONATORII PARTIDELOR [I]: „Am donat și Dumnezeu cu dânșii”

donatii-caricatura-2


În toate democraţiile partidele politice beneficiază de donaţii din partea businessului şi a cetăţenilor. Republica Moldova nu este o excepţie la acest capitol, doar că aici, în condiţiile în care salariul mediu pe economie de-abia ajunge la 6.000 de lei pe lună, și o donație de 10.000 de lei presupune o curățenie generală prin buzunare.
Conform datelor Agenției Servicii Publice, în Registrul de stat al persoanelor juridice sunt înregistrate 61 de partide și organizații social-politice, dintre care doar 38 au prezentat rapoarte financiare pentru prima jumătate a acestui an. Din cele 38, doar 13 partide au completat lista donațiilor primite de la persoane fizice, în timp ce majoritatea au indicat valoarea „0”.

PARTIDUL „ȘOR” // DE LA MAMĂ LA FIU

45647338_2182893605260164_6444825678662598656_o

Ilan Șor // Foto:Facebook.com/ilanshorofficial

De departe cel mai gras buget colectat de partidele extraparlamentare din donațiile persoanelor fizice este cel al Partidului „Șor”, condus de actualul primar de Orhei, Ilan Șor, condamnat în primă instanță în dosarul „Furtul miliardului”.

„Șor” a avut puțini donatori în prima jumătate a anului 2018, în schimb extrem de generoși. Astfel, doar 42 de persoane fizice i-au asigurat partidului un total de 3 milioane de lei.

Practic toți donatorii Partidului „Șor” – 39 din 42 – sunt angajați ai Dufremol SRL, companie cu activități duty-free care aparține familiei Șor. Alți trei sponsori importanți au indicat drept loc de muncă compania Aeroport Handling SRL, care prestează o gamă largă de servicii în Aeroportul Internațional Chișinău.

O treime din totalul donațiilor, adică 920 de mii de lei, a fost asigurat de doar cinci persoane.

Lider detașat în top este Ilona Șor, mama vitregă a primarului de Orhei și directoarea companiei Dufremol. Aceasta a donat 300 de mii de lei, echivalentul a circa 47 de salarii medii pe economie. Contribuția reprezintă circa 10% din totalul banilor încasați de partid de la persoane fizice.

Analiza viramentelor făcute în favoarea Partidului „Șor” arată că cea mai mică donație depășește valoarea a trei salarii medii pe economie. Or, cei mai „săraci” sponsori ai formațiunii, Tatiana Cocina, Maria Popșoi și Ala Gricalovscaia, toate trei angajate ale Dufremol, au donat câte 20 de mii de lei.

Pentru că au fost extrem de generoși și au vărsat în pușculița partidului sume peste limita legală de 75.000 de lei, 15 din cei 42 de donatori ai Partidului „Șor” vor trebui să explice fiscului proveniența banilor.

La finele lunii octombrie i-am expediat Ilonei Șor o solicitare în scris, întrebând-o despre așteptările pe care le are de la partidul pe care l-a finanțat generos, dar și cum a reușit să-i convingă pe mai mulți angajați ai Dufremol să-i urmeze exemplul. Până la publicarea acestui text n-am primit niciun răspuns.


PAS // „LIBERI PROFESIONIȘTI”

35923487_1714744511936629_1720297512021000192_o

Igor Grosu (s), Sergiu Litvinenco (c) și Maia Sandu (d) // Foto: Facebook.com/partidulpas

La rândul său, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, ministră a Educației între anii 2012-2015 și cea care s-a duelat cu actualul președinte al Republicii Moldova în turul doi la prezidențialele din 2016, a adunat în vistierie aproape 290 de mii de lei. Banii provin de la aproape 250 de persoane care au susținut formațiunea în prima jumătate a lui 2018. Suma donațiilor e cu circa 100 de mii de lei mai mică decât cea colectată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Igor Grosu, secretarul general al partidului, şi Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Național al PAS, au fost cei mai darnici sponsori, fiecare dintre ei contribuind în total cu câte 12.300 de lei.

În registrele donatorilor Grosu se prezintă liber profesionist, de altfel ca și ceilalți doi colegi de top – Sergiu Litvinenco și Elena Brașoveanu, și spune că banii i-a câștigat din contracte de consultanță şi analize sau trainer la seminare.

Igor GROSU: Când spun liber profesionist, nu am un serviciu permanent. Este un seminar, este o invitație, merg şi citesc o temă.

Secretarul PAS mai precizează că agenții economici nu se avântă să sprijine partidul, pentru că sunt vizitați de organele de control imediat după ce fac donații.


PPDA // LUPTA LUI MACHEDON

machedon-si-nastase-fb

Andrei Năstase (s) și Alexandru Machedon (d) // Foto: Facebook.com/AlexandruMachedon

În prima jumătate a anului 2018 la bugetul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) au contribuit 24 de donatori, însumând puțin peste 91 de mii de lei. Grosul donaţiilor, circa 63%, a venit de la omul de afaceri Alexandru Machedon. Acesta a virat formațiunii un total de circa 57 de mii de lei.

Machedon este asociat la șase companii și beneficiar la alte două. Majoritatea activează sub brandul Starnet, unul dintre cei mai importanți actori de pe piața telecomunicațiilor din Republica Moldova. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementări în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, în 2017 Starnet Soluții a avut o cotă de 20,7% pe piaţa serviciilor de acces la Internet fix şi vânzări de peste 250 de milioane lei.

Anterior Machedon a mai susținut financiar formațiunea, iar la alegerile pentru funcția de primar general al mun. Chișinău din această vară a făcut chiar parte din stafful electoral al lui Andrei Năstase, candidatul PPDA și liderul partidului. Amintim că Năstase a câștigat scrutinul, dar n-a mai devenit edil de Chișinău, după ce judecătorii au anulat rezultatul votului.

În 2017, bunăoară, Machedon a vărsat în vistieria PPDA circa 154 de mii de lei, ceea ce reprezenta aproape 50% din toate donaţiile încasate de partid de la persoane fizice.

Alexandru MACHEDON: Eu cred că e normal ca mediul de afaceri să ajute anumite partide sau anumite echipe care vor să aducă schimbarea şi care au anumite seturi de valori sau idei… Altfel, cum partidele ar putea să se dezvolte?! […] Eu vreau să văd o listă de oameni care să vină la guvernare şi să propună reforme. Visul meu este ca Moldova să devină membră a UE şi pentru asta voi dona în continuare.

În acelaşi timp Machedon spune că susținerea unui partid de opoziţie nu a trecut neobservat de către autorităţi: „Am avut mai multe controale [la companie], sunt permanent monitorizat. Am dosar de acumulare a informației. Au existat câteva tentative de deschidere a unor dosare penale”.

Printre donatorii PPDA se mai regăsesc şi alţi oameni de afaceri, cât şi pensionari, dar sumele sunt semnificativ mai mici.


PN // SALVAȚI DE COTIZAȚII

Partidul Nostru (PN), în frunte cu Renato Usatîi – care pe timpuri oferea cadouri generoase moldovenilor, n-a beneficiat în prima jumătate a anului curent de vreo donație, în schimb din cotizații a acumulat aproape 528 de mii de lei. Detalii, AICI

Dmitrii CIUBAȘENCO, vice-președintele PN: În prezent partidul într-adevăr există din contul cotizațiilor de membru. Lumea se teme să facă donații. Iar temerile lor țin de faptul că partidul este unul de opoziție, iar dacă ei vor dona bani în favoarea formațiunii, guvernarea le-ar putea prejudicia afacerile pe care aceștia le gestionează.

Vladimir THORIK, Ion PREAŞCA
A contribuit: Liuba ȘEVCIUC


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului „Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections” implementat de RISE Moldova în baza unui grant oferit de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe și National Endowment for Democracy. Opiniile exprimate în această publicație aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Ministerului sau a National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul investigațiilor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol