14/12/2017

137 de milioane de lei din „Miliardul dispărut” au fost folosiți pentru procurarea sediului central ASITO din Chișinău. Banii au fost luați din Banca de Economii din Moldova (BEM) sub forma a două credite. După ce s-au plimbat prin offshore, aceștia au revenit în țară sub forma unei investiții britanice. Datele Băncii Naționale arată că cele două credite nu au fost restituite nici până în prezent.

În schimb fosta clădire ASITO și-a schimbat proprietarii de câteva ori și, într-un final, a ajuns pe mâna omului de afaceri Vladimir Russu. Tranzacția a coincis cu vinderea unei vile pe care același Russu a cedat-o unui offshore cipriot, reprezentat prin procură de Iurie Luncașu – un personaj din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc.

10 noiembrie 2014. BEM oferă un credit de peste 375 de milioane de lei companiei Provoliron SRL.

11 noiembrie 2014. BEM oferă un credit de peste 50 de milioane de lei companiei Voximar Com SRL.

Creditele au fost scoase din bancă atunci când „operațiunea furtul miliardului” din BEM, Banca Socială și Unibank se apropia de apogeu. Ambele credite au fost luate de către firme care, potrivit raportului Kroll, fac parte din grupul companiilor afiliate lui Ilan Șor, aflat atunci la conducerea BEM.

Procurorii Anticorupție susțin că banii au fost scoși din bancă în urma unei înțelegeri dintre bancherul Veaceslav Platon și Ilan Șor. În prezent, cei doi sunt condamnați, în primă instanță, pentru implicare în „furtul miliardului” din sistemul bancar. Platon a primit 18 ani de închisoare pentru spălare de bani și escrocherie, iar Șor – șapte ani și jumătate pentru abuz de încredere și spălare de bani și se află sub control judiciar.



După ce s-au plimbat prin conturile mai multor companii din Marea Britanie și din zone offshore, aproape 140 de milioane de lei din creditele BEM au ajuns pe conturile firmei britanice Calmview Service LTD. Aceasta, prin intermediul companiei Pavrapid SRL, a transferat banii companiei de asigurări ASITO SA, care atunci era controlată de omul de afaceri Veaceslav Platon.

Eduard RUDENCO, avocatul lui Veaceaslav Platon: Concluzia organelor de reper se bazează pe declarațiile lui Ilan Șor și ale Stelei Pahomi (fost preşedinte al Consiliului de Administraţie „Moldasig” – n.r.). […] Ilan Șor spune că Veaceslav Platon l-a sunat prin intermediul aplicației Viber sau WatsApp și l-a rugat să-i acorde un credit. […] Platon este clar că nu recunoaște că a fost o discuție în genere prin Viber sau prin altceva și spune că: „Dacă eu mă creditam, mă creditam așa cum prevede legea, prin încheierea contractului de împrumut”.

RISE Moldova a încercat să obțină un comentariu de la Ilan Șor, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Partidului Șor, Alina ȘARGU. Deocamdată, însă, nu am primit niciun răspuns privind înțelegerea sa cu Platon de accesare a creditelor BEM, la care fac referire procurorii.

Viorel MORARI, șeful Procuraturii Anticorupție: Noi am investigat că banii au ajuns la Platon, inclusiv a achiziționat [compania] ASITO. – Cert este că sediul ASITO a fost cumpărat din banii BEM-ului? Da, că este urmă.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, cele două credite până în prezent „sunt înregistrate în evidența contabilă a Băncii de Economii, în proces de lichidare, ca datorii”. Detalii, AICI

asito-bem-cover-2

BENEFICIARUL FINAL
Fostul sediu central al ASITO SA este o clădirea de birouri de peste 6.600 de metri pătrați și se află pe str. G. Bănulescu-Bodoni din Chișinău. În ultimii doi ani, imobilul cumpărat pe banii BEM-ului și-a schimbat de trei ori proprietarul. Printre ei și Capital Investments SRL, firmă care, în această vară, a vândut Palatul de Cultură al Sindicatelor unui dezvoltator Kaufland. Detalii, AICI

Actualul proprietar al imobilului este compania Continental Business Invest, la care asociați figurează businessmanul Vladimir Russu și partenera sa de afaceri – Nina Ladîghina, o femeie în vârstă de 75 de ani. Cei doi au preluat firma, la pachet cu fostul sediu ASITO, dar și a Centrului de Modă din Chișinău, în martie 2017. Detalii, AICI

Tot în martie 2017, Vladimir Russu a cedat o vilă de peste 2.000 de metri pătrați din cartierul Telecentru al Capitalei. Cumpărătorul – offshorul cipriot Investar Investments LTD – a fost reprezentat prin procură de Iurie Luncașu, un personaj din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. În 2014, Luncașu a fost surprins în compania lui Plahotniuc, în timpul unei vizite la vila din Sciez (Franța) a actualului lider al Partidului Democrat. Detalii, AICI

Inna CÎVÎRJIC, Liuba ȘEVCIUC, Nicolae CUȘCHEVICI


Citiți la acest subiect și:
Veaceslav Platon: Sunteți cu toții o grămadă de fraieri
Amendă de 3 milioane de euro pentru o bancă implicată în dispariția miliardului


Acest material este publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat de RISE Moldova în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2017 este asigurată de Fondul Naţional pentru Democrație (NED). Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS


КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ