30/09/2022

În timp ce banii zburau din cele trei bănci moldovene implicate în „Frauda bancară”, compania braziliană Embraer a livrat două avioane noi către doi beneficiari din Moldova.

O navă Embraer Legacy 650, din categoria business class, a ajuns la Ilan Șor și alta identică – pentru oligarhul Vladimir Plahotniuc.

RISE Moldova a urmărit traseul banilor și prezintă locația unde oligarhul Plahotniuc și-a ascuns avionul.

Avionul Embraer Legacy 650 cu numerele OE-LPV a fost procurat cu bani de la BEM. Beneficiarul din umbră a acestei aeronave a fost Vladimir Plahotniuc. Foto: Chris_N / jetphotos.com

Kroll 2. Pista de plecare
În raportul Kroll 2 ne-a atras atenția, în mod special, partea în care anchetatorii privați au analizat companiile străine și conturile bancare din mai multe state, urmărind tranzacțiile mai mari de o jumătate de milion de dolari.

Bani suspecți proveniți din „Miliardul dispărut” s-au împrăștiat în zeci de țări printre care: Letonia, Cipru, China, Rusia, Estonia și Elveția. O parte din ei au ajuns și pe conturile unor firme offshore de la băncile din Moldova.

La Victoriabank, cea mai mare sumă suspectă a fost de 21 de milioane de dolari. Acești bani au intrat pe conturile firmei cipriote Seppota Services Limited. „Extrasul de cont este în așteptare, iar destinația finală a acestor fonduri este în prezent necunoscută”, menționa raportul Kroll 2 din 2018.

Destinația plății: avans pentru avion
RISE Moldova a aflat de unde au venit cei 21 de milioane de dolari și care a fost destinația lor finală.

Pe 24 noiembrie 2014, Banca de Economii a oferit un credit de 34 de milioane de euro către firma Dracard SRL, o companie din grupul Șor.

De aici, banii au trecut prin conturile altor 18 companii offshore, cu acționariat opac sau de tip fantomă, și în final, pe 12 decembrie 2014, suma de 21 de milioane de dolari a fost virată către compania cipriotă Seppota Services Limited. În aceeași zi, Seppota transferă aproape toți banii, 20,6 milioane de dolari, către uzina de avioane Embraer SA, iar la destinația plății indică „plata în avans pentru avion”.

Adresa IP: GBC-ul lui Plahotniuc
Conturile bancare ale Seppota Services Limited au fost gestionate de pe adresa IP: 46.55.111.110.

Vladimir Plahotniuc

Aceeași adresă IP a fost utilizată și la administrarea conturilor bancare ale mai multor companii controlate de Plahotniuc, inclusiv Finpar Invest SRL, Fundația lui Vlad Plahotniuc, Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova și General Media Group SRL.

IP-ul 46.55.111.110 a fost localizat pe adresa unde se află Global Business Centre, fostul sediul al oligarhului Vlad Plahotniuc.

În primele zile din acest an, Procurorii anticorupție au anunțat că, Plahotniuc este acuzat de un nou episod legat de „Frauda bancară”:

Noul episod incriminat lui Vladimir Plahotniuc are ca referință perioada 24.11.2014 – 29.06.2015, atunci când numitul acționând ca conducător al organizației criminale, fiind beneficiar efectiv și gestionar prin persoane interpuse al mai multor companii nerezidente, a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor, prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de 21 000 000 USD, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Banca de Economii” SA.

Procurorul Anticorupție, Alexandru Cernei, ne-a spus că „în privința acestor acuzații, la 22.08.2022 a fost expediat un demers către Judecătoria Chișinău sediul Ciocana, prin care se solicită autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc, în scopul de a expedia cauza în instanța de judecată”.

Reporter: Care este poziția dl. Plahotniuc la învinuirea procurorilor precum că el a cumpărat un avion cu bani proveniți de la BEM?

Lucian Rogac, avocatul lui Vladimir Plahotniuc: Nu avem o poziție oficială (legat de acest caz – n.r.). Nu țin minte… Poate am discutat acest moment, dar la moment nu cunosc…

Reporter: Procurorii v-au invitat la procuratură ca să vă aducă la cunoștință noile acuzații?

Lucian Rogac, avocatul lui Plahotniuc: În învinuire i-au adăugat ceva de genul acesta…, dar fără detalii și fără careva probe… […] Dosarele care au apărut pe parcurs nu au fost aduse la cunoștința învinuitului sau a apărării după cum prevede procedura, dar prin comunicate de presă.

Avionul lui Plahotniuc
Este un Embraer Legacy 650 (ERJ135BJ), categoria business, cu viteza maximă de croazieră de 828 km pe oră. La bord pot urca 14 pasageri, iar scaunele pot fi transformate în loc de dormit.

Bucătăria este spațioasă, cu frigider, cuptor cu microunde și sertar pentru gheață.

Pasagerii au acces la internet și telefon prin satelit.

Este o „limuzină executive sky” – așa o descrie MJET GmbH, o companie austriacă, cu angajați și asociați din Moldova.

În 2015, MJET GmbH a încasat aproape o jumătate de milion de euro de la compania controlată de oligarhul Plahotniuc – Rowallan Overseas SA. Banii au fost transferați „pentru servicii de charter”.

Pentru servicii similare, MJET GmbH a primit bani și de la compania controlată de Ilan Șor – Hezburg LLP.

În flota Mjet
Avionul lui Plahotniuc a ieșit din fabrică la finalul lui 2014 cu seria „14501192”, având numărul de înregistrare PR-LEJ. Aeronava a aterizat în flota Mjet și a fost re-înregistrată cu alte două numere (OE-LPV și OE-IIG).

În acea perioada, avionul a fost fotografiat de mai multe ori pe aeroporturile din Elveția și Austria.

Peste aproximativ șase luni de la achiziție, aparatul de zbor a fost vândut unei companii offshore din Bermuda – Artjet Ltd, și de atunci acesta apare pe radare cu denumirea: M-ILAN. RISE Moldova a aflat că printre asociații Artjet Ltd sunt mai mulți cetățeni ruși.

Avionul lui Șor
Un avion asemănător cu al lui Plahotniuc, în aceeași perioadă – decembrie 2014, a ajuns și în flota lui Ilan Șor. Avea numărul de serie „14501191”, similar ca la cealaltă aeronavă, fiind diferită doar ultima cifră.

Aparatul de zbor a fost deținut de companiile controlate de Șor: Nobil Air și Classica Air, ulterior fiind vândut către o firmă austriacă – Avcon Jet.

Cu acest avion, în 2016, fostul președinte al Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev, a călătorit la Chișinău pentru o vizită secretă cu oligarhul Plahotniuc. Detalii, AICI

Fostul avion al lui Ilan Șor. Foto: Airyura / planespotters.net

RISE Moldova l-a contactat Ilan Șor și i-am expediat întrebările prin intermediul purtătoarei de cuvânt a Partidului Șor, Alina Șargu, însă nu am primit niciun răspuns.

În cadrul cauzei penale „Frauda bancară” este în curs de investigare și circumstanțele cu referire la achiziționarea avionului de model Embraer Legacy 650 de către Classica Air SRL”, ne-a spus procurorul Anticorupție, Alexandru Cernei.

Iurie SANDUȚA

Fact-checking: Dumitru Stoianov


Acest material jurnalistic a fost realizat cu sprijinul International Media Support (IMS).


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol