Dosarul – „Furtul Miliardului”.
Inculpatul – Ilan Șor.
Procurorii anticorupție, cu probele pe masă, cer 19 ani de închisoare pentru spălare de bani și escrocherie.
Judecătorul îi oferă 7,5 ani. Măsura – arest la domiciliu se modifică. Acuzatul este eliberat imediat de sub strajă din sala de judecată.
După această decizie, concubina judecătorului lansează un salon de cosmetică pe Aeroportul Internațional Chișinău – controlat direct de inculpat.
De acolo, aleasa judecătorului zboară spre capitalele modei: Paris și Milano, împreună cu sora vitregă a lui Ilan Șor. Între timp, Șor devine fugar, iar judecătorul – un pasager fidel spre Israel, țara de origine a inculpatului.
Asta nu e tot.
Judecătorul lui Șor mai are ceva de ascuns. Averea.
Această investigație a apărut cu ajutorul unui număr impresionant de surse care ne-au confirmat faptele și evenimentele din jurul dosarului lui Ilan Șor. Majoritatea surselor care au acceptat să discute cu noi ne-au solicitat să le protejăm identitatea, asta din cauza influenței pe care o deține Ilan Șor asupra unor funcționari publici corupți. Într-un final, informațiile obținute în timpul documentării „pe teren” le-am confruntat cu cele din bazele de date publice. Faptele confirmate le prezentăm mai jos.
Dacă dorești să contribui la activitatea noastră de investigații poți să faci o donație, AICI.
DOSARUL
„Furtul Miliardului” este un titlu generic pentru întreaga spălătorie de bani care a condus la prăbușirea celor trei bănci, în perioada 2012-2014: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
Procurorii operează în anchetă cu un alt titlu generic – „Frauda bancară”.
În acest caz, procurorii anticorupție au trimis în instanța de judecată peste 20 de dosare penale. Cei ajunși pe banca acuzaților sunt învinuiți, în mare parte, de spălare de bani, escrocherie, trafic de influență și mită.
Numele lui Ilan Șor apare pe unul dintre aceste dosare. El este învinuit că, la finalul anului 2014, în calitate de șef al Băncii de Economii (BEM), ar fi obținut prin înșelăciune peste cinci miliarde de lei, iar ulterior i-a spălat prin firme offshore.
Cauza penală, în cazul Șor, a ajuns în prima instanță în august 2016. Judecătorul care a examinat dosarul se numește Andrei Niculcea.
Litigiul a durat mai puțin de un an.
La finalul procesului, procurorii au solicitat ca Ilan Șor să execute 19 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.
De cealaltă parte, apărătorii fostului șef de la BEM au pledat ca Ilan Șor să fie achitat pentru spălare de bani. Iar, cealaltă infracțiune de care era acuzat – „Escrocheria” (care îl costa între 8-15 ani de privațiune de libertate), să fie înlocuită cu alta – „Cauzarea de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere”, care prevede o pedeapsă mai blândă (până la 3 ani de închisoare), dar fiind eligibilă și cu Legea amnistiei.
Astfel, avocații lui Șor au cerut achitarea și amnistia clientului lor.
Pe 21 iunie 2017, judecătorul Andrei Niculcea a bătut cu ciocanul în masă. A citit sentința lui Șor. Propunerea avocaților prin care infracțiunea de escrocherie să fie înlocuită cu alta mai blândă a fost acceptată.
În total, în dosarul „Furtul Miliardului”, Șor s-a ales cu o pedeapsă de 7,5 ani de închisoare.
Sentința motivată a fost pronunțată la mijlocul lunii iulie 2017. Până astăzi, documentul integral, totuși, nu a fost publicat pe pagina web a instanței.
Ulterior, procurorii și avocații au făcut apel. Însă, timp de mai multe luni, judecătorul Niculcea a ținut dosarul la el, sub pretextul că materialele urmau să fie traduse.
DUPĂ PROCES, SALON PE AEROPORT
Abia la începutul anului 2018, judecătorul Niculcea a expediat dosarul lui Șor în instanța de apel, acolo unde se află în examinare timp de mai mulți ani. Ședințele sunt amânate din diverse motive.
Aproape trei luni mai târziu, după ce Niculcea scapă de dosarul lui Șor, mai exact pe 29 martie 2018, Aeroportul Internațional Chișinău, anunța pe pagina oficială că, în incinta aeroportului a fost deschis un salon de frumusețe. Detalii, AICI și AICI
Aeroportul Internațional Chișinău: „Fie că aveți programat un eveniment special după ce aterizaţi sau înainte de a decola de la Aeroportul Chişinău sau aveţi stabilită o întâlnire importantă dar nu ați avut timp pentru manichiură sau aranjarea părului deja puteţi să vă bucuraţi de serviciile Salonului de frumusețe din incinta terminalului aeroportului, etajul doi în sala sosiri.
Comoditatea de a avea un salon de frumuseţe în aeroport este fabulos și contribuie la economisirea timpului Dvs.”
Aeroportul Internațional Chișinău este administrat de compania Avia Invest SRL. În perioada în care a apărut salonul de frumusețe, președintele Consiliului de Administrare al companiei era Ilan Șor, adică inculpatul din dosarul „Furtul Miliardului”, examinat de Niculcea. Detalii, AICI
Salonul de frumusețe se numește – Diva Beauty.
RISE Moldova a aflat că acesta era administrat de Svetlana Tumanova, concubina judecătorului Niculcea, care deține compania Diva Moda SRL.
Aceasta se ocupa și de recrutarea angajaților, postând mai multe anunțuri pe site-uri de specialitate.
CĂLĂTORIILE JUDECĂTORULUI: Chișinău-Tel-Aviv
În 2019, situația politică din Moldova, în mare parte, a fost reconfigurată. În luna iunie, oligarhul Vlad Plahotniuc a cedat puterea de la Chișinău și a fugit din țară.
Tot în acea perioadă, la mijlocul lunii iunie 2019, Ilan Șor, originar din Israel, a traversat ilegal frontiera Republicii Moldova și a decolat cu o cursă charter, într-o direcție necunoscută, oficial.
La câteva zile după fuga lui Șor, pe 5 iulie 2019, judecătorul Andrei Niculcea zboară spre Tel-Aviv cu un avion de cursă, iar peste trei zile se întoarce la Chișinău.
RISE Moldova a urmărit deplasările lui Niculcea și a observat că, luna următoare, pe 23 august 2019, Andrei Niculcea călătorește din nou spre Tel-Aviv. De această dată, judecătorul petrece cinci nopți în Israel, iar pe 28 august revine la Chișinău.
Puțin mai târziu, pe 3 octombrie 2019, magistratul zboară a treia oară spre Tel-Aviv. Deja, el este însoțit de concubina Svetlana Tumanova și de către doi copii. Sejurul se întinde pe o perioadă de 18 zile.
Toate cele trei deplasări au fost făcute într-un interval de 4 patru luni, în iulie-octombrie 2019.
În cadrul unui briefing de presă din 3 septembrie 2020, procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a lăsat să se înțeleagă că Șor s-ar ascunde, de fapt, pe teritoriul Israelului. „Procuratura a cerut extrădarea lui Ilan Șor, dar conform legislației Israelului, cetățenii acestui stat nu sunt extrădați”, a declarat Stoianoglo.
CĂLĂTORIILE SPRE LUMEA MODEI
RISE Moldova a urmărit și călătoriile făcute de concubina judecătorului spre capitalele modei – Milano și Paris.
Am analizat liste cu pasageri dar și alte documente cu acces limitat. Astfel, am observat că, o lună mai târziu de la ultima deplasare spre Tel-Aviv, Svetlana Tumanova a plecat la Milano, pe 21 noiembrie 2019, cu un avion de cursă al companiei low-cost Wizz Air.
Cu aceeași aeronavă, în aceeași direcție – Milano, a zburat și Nina Guranda, sora vitregă a lui Ilan Șor. RISE Moldova a aflat că, Nina este fiica Ilonei Șor – mama vitregă a inculpatului Ilan Șor. De fapt, Nina Guranda și Ilona Șor au fost strâns legate de două companii conectate la o rețea de magazine duty-free, ambele deținând diferite poziții. Firmele se numesc DFM și Dufremol, fiind controlate de Ilan Șor. În plus, Partidul Șor, condus de inculpat, și candidații înaintați de acesta, au încasat de la Nina și mama sa, Ilona, sute de mii de lei, în cadrul alegerilor locale, parlamentare sau prezidențiale. Totodată, ambele au fost surprinse de mai multe ori în cadrul unor petreceri de familie organizate de Ilan Șor și soția acestuia, Sara Shor – interpreta de muzică pop „Jasmin”.
De la Milano, Nina Guranda și Svetlana Tumanova se întorc la Chișinău pe 23 noiembrie 2019.
La începutul lunii următoare, pe 4 decembrie 2019, Guranda și Tumanova zboară din nou. Destinația aleasă, de această dată, este – Paris. Aici, stau două zile și două nopți, iar pe 6 decembrie 2019, ambele se întorc la Chișinău, cu același avion de cursă.
JUDECĂTOR SĂRAC, CONCUBINĂ BOGATĂ
La finalul lunii martie 2021, judecătorul Andrei Niculcea a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2020, la Autoritatea Națională de Integritate. Detalii, AICI
Am consultat acest document și am constatat că magistratul nu și-a declarat concubina, casa, firmele ei și nici un automobil.
Să le luăm pe rând. Începem cu jumătatea lui – concubina Svetlana Tumanova.
Tumanova apare în două companii. Una este – Diva Moda SRL, cea care a deținut salonul de frumusețe de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Cealaltă – se numește Loris Prim SRL, unde deține 50% din firmă.
RISE Moldova a studiat istoricul companiei Loris Prim SRL și a aflat că, în 2009, Maria Niculcea, mama judecătorului, a fost co-fondatoarea acestei firme. Mai mult, în același an, Maria Niculcea l-a împuternicit pe fiul ei, Andrei Niculcea, să-i administreze cotele părți pe care le deținea în firmă, dar și să încheie orice tranzacție din numele ei. Astfel, doi ani mai târziu, apare în istoricul firmei și numele Svetlanei Tumanova.
În continuare, am răsfoit declarațiile de venit mai vechi, depuse de Niculcea, și am aflat că, în 2013, acesta conducea prin mandat un automobil Toyota RAV 4, proprietara căruia era Svetlana Tumanova.
Pe site-urile de socializare, în mai multe fotografii postate de către tatăl judecătorului, observăm că, la petrecerile de familie, Andrei Niculcea stă alături de concubina sa, Svetlana Tumanova.
La moment, cei doi locuiesc în aceeași casă spațioasă din localitatea Stăuceni, situată într-un cartier cu vile de lux de lângă Megapoliss Mall.
ACASĂ LA JUDECĂTOR
Vila are peste 170 de metri pătrați, este compusă din două nivele și decorată în stil modern. Conform datelor din Registrul Bunurilor Imobile, proprietara acestei casei este organizaţia de creditare nebancară Victoria Leasing & Finance SRL, deținută printr-o altă firmă de soția deputatului Vladimir Andronachi, un personaj din anturajul lui Vlad Plahotniuc.
Tot din informațiile cadastrale mai aflăm că, la finalul anului 2018, printr-un contract de leasing și ipotecă în sumă de o jumătate de milion de euro, Svetlana Tumanova deține dreptul de a locui în această vilă.
Acasă la judecător – am mers de mai multe ori ca să verificăm o listă cu informații obținute din diferite surse.
Pe 12 aprilie 2021, în prima parte a zilei, poarta era larg deschisă. În ogradă am observat două automobile de model Mercedes. Unul alb și altul negru.
Din observațiile noastre, Mercedesul alb este condus de Svetlana Tumanova. Am surprins-o la volan, de mai multe ori, în zile diferite.
Pe 14 aprilie 2021, în una dintre vizitele noastre pe teren am surprins și acel Mercedes-Benz negru din curtea casei de la Stăuceni, fiind parcat în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, acolo unde Andrei Niculcea activează în calitate de judecător. Mercedes-ul este un SUV de model GLE 300 d 4Matic, iar prețul de piață este de aproximativ – 70 de mii de euro.
ÎNTÂLNIREA CU JUDECĂTORUL
Pe 21 aprilie 2021, din nou am surprins SUV-ul negru, parcat, de această dată, în spatele Judecătoriei Buiucani. Puțin trecut de ora 15.00, judecătorul Andrei Niculcea a ieșit din judecătorie și a urcat în automobil. Atunci ne-am apropiat de el cu o listă de întrebări.
– Reporter: Domnule judecător, avem câteva întrebări la Dvs.
– Judecătorul Andrei Niculcea: Eu nu sunt judecător.
– Reporter: Dl. Andrei…?
– Judecătorul Andrei Niculcea: Da.
– Reporter: Documentăm un subiect despre averea Dvs…
– Niculcea: Oficial, faceți interpelare și, oficial, o să primiți răspuns.
– Reporter: Nu doriți să comentați?
– Niculcea: La momentul actual, nu.
– Reporter: Mai avem o întrebare referitor la zborurile spre Israel din 2019.
– Niculcea: Faceți demers…
– Reporter: Zborurile spre Tel-Aviv au fost în interes privat sau în scop de serviciu?
– Niculcea: A fost în scop privat, legat de sănătatea mamei mele. Mama trebuia să facă o operație… […].
– Reporter: Dvs. locuiți la Stăuceni? Am văzut acest automobil la Stăuceni, v-am văzut pe Dvs. acolo, de mai multe ori.
– Niculcea: Da, și ce? Citiți legea. Acolo este foarte clar scris ce înseamnă concubină, ce înseamnă soție… Faceți interpelare oficială și vă răspund…
– Reporter: Dar cunoașteți că trebuie să declarați numele concubinei…?
– Niculcea: Concubina – e atunci când omul trăiește cu dânsa. Am avut multe soții, am păcat în viața asta (râde).
– Reporter: Noi am văzut că Dvs. sunteți împreună cu doamna Tumanova, cel puțin din 2014.
– Niculcea: Tu nu ai stat acolo lângă mine (casa de la Stăuceni) cu lumânărica?
– Reporter: Nu, dar am fost pe teren să documentăm mai multe bănuieli.
– Niculcea: Am avut multe femei și dă doamne să mai am… Este un copil comun cu ea (Tumanova)… Eu vin la Stăuceni la copilul meu.
– Reporter: Pe Nina Guranda o cunoașteți?
– Niculcea: Cine este ea?
– Reporter: A zburat de mai multe ori cu Svetlana Tumanova, concubina Dvs.
– Niculcea: Eu încă odată îți spun: Ea nu este concubina mea, ea este mama copilului meu…
– Reporter: Acum, unde locuiți?
– Niculcea: La Durlești…
– Reporter: Acolo unde sunt părinții Dvs.?
– Niculcea: Da.
– Reporter: Dar, am văzut acest automobil, de mai multe ori, fiind parcat la Stăuceni.
– Niculcea: Eu vin la copilul meu. Viața mea personală…
– Reporter: Adică, temporar locuiți la o adresă, apoi la alta?
– Niculcea: Nu locuiesc temporar… Mai departe…, altă întrebare?
– Reporter: Acest automobil (Mercedes GLE300d) când a fost procurat?
– Niculcea: Tata a cumpărat-o. Este mașina lui. A lucrat 20 de ani în Italia.
– Reporter: Dar Dvs. o conduceți, nu ar trebui să o declarați?
– Niculcea: În 2022 o să o declar.
– Reporter: De ce? A fost procurată recent? O vedem des parcată aici.
– Niculcea: Da.
– Reporter: Legat de dl. Șor. În timpul procesului v-au fost oferite unele beneficii, promisiuni?
– Niculcea: Dacă o să observați ce am făcut eu… Eu l-am condamnat pe dl. Șor și nu înțeleg de ce asta este o isterie legată de el. Asta este o practică. Dacă persoana se condamnă nu este obligatoriu ca persoana să fie reținută din sală. Acesta nu este primul caz. Că dacă eu greșesc ceva, după aceasta, persoana pleacă la CEDO și spune că a fost reținut ilegal. Eu nu am achitat persoana. Eu l-am condamnat.
– Reporter: Întrebam dacă vi s-au făcut anumite propuneri?
– Niculcea: Nu, dar pentru ce propuneri?
– Reporter: Au fost unele informații (de la sursele noastre) referitor la recalificarea infracțiunii din articolul 190 în 196… (articol 196 prevede o pedeapsă mai blândă)
– Niculcea: Dacă nu mă greșesc, la moment sentința se află pe site.
– Reporter: Nu, noi nu o vedem pe site-ul instanței, sentința motivată?
– Niculcea: De ce este întrebarea la mine? Vedeți la Curtea de Apel […]
După acest dialog, Andrei Niculcea a plecat de la judecătorie.
Noi am mers spre locuința de la Stăuceni, aflată în zona Megapolis Mall, pentru a discuta și cu Svetlana Tumanova.
Pe drum, ne-am intersectat de mai multe ori cu judecătorul Niculcea. Iar în apropiere de locuința de la Stăuceni, judecătorul a virat stânga și a plecat într-o altă direcție.
Noi am ajuns la vilă și am sunat la poartă.
A ieșit Svetlana Tumanova. Ne-a întrebat cine suntem. Ne-am prezentat și i-am spus subiectul pe care am dori să-l discutăm. Ea ne-a răspuns că nu comentează și s-a întors grăbită în casă.
Am încercat de mai multe ori să discutăm și cu Nina Guranda. Am sunat la compania DFM (proprietara unui lanț de magazine Duty Free), acolo unde Guranda este angajată. Doi dintre reprezentanții companiei ne-au spus că îi va transmite Ninei numărul nostru de telefon și că încercăm să luăm legătura cu ea.
Contactat de RISE Moldova, Denis Calaida, unul dintre avocații lui Ilan Șor, ne-a declarat că nu cunoaște subiectul: „Eu nu cunosc. Eu am intervenit în cadrul examinării dosarului la Apel”. Acesta ne-a mai spus că nu poate să ne facă legătura cu Ilan Șor.
FINAL. JUDECĂTORUL ȘI INCULPATUL
Andrei Niculcea a fost procuror timp de 13 ani. În 2015, el pleacă de la Procuratura Generală și este numit judecător pe un termen de 5 ani de către fostul președinte Nicolae Timofti, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
Anul trecut, ex-președintele Igor Dodon, l-a numit „judecător pe viață”, adică până la atingerea plafonului de vârstă.
În cariera sa publică, Niculcea a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI – actuala Autoritatea Națională de Integritate – n.r.) care a constata că acesta, când era procuror, nu a declarat pentru anul 2014: un transfer de 10 mii de ruble rusești, un cont bancar și un apartament aflat în folosință. Deja ajuns judecător, Niculcea a atacat decizia CNI în instanță și a obținut câștig de cauză. Detalii, AICI
Ieri, după întâlnirea cu reporterul RISE Moldova, judecătorul Andrei Niculcea, a făcut mai multe modificări interesante. Aseară, magistratul a depus, repetat, Declarația de avere și interese personale pe anul 2020, pentru a lăsa să se înțeleagă că el, de fapt, locuiește cu părinții. În noua declarație, el indică o casă care lipsea din declarația depusă la finalul lunii martie 2021. Detalii, AICI
Ilan Șor a fost primar de Orhei, iar din 2019 este deputat.
La moment, el se află în căutare internațională, având un proces penal pe rol în dosarul „Furtul Miliardului”.
Din locația sa necunoscută, el coordonează Partidul Șor și oamenii săi din Parlament. Apare des pe un ecran și vorbește, iar oamenii îl ascultă.
UPDATE | 12 August 2021
Judecătorul lui Șor din dosarul – „Furtul Miliardului” va fi verificat de Colegiul Disciplinar din cadrul CSM, în urma anchetei RISE Moldova prin care am arătat relația ascunsă dintre judecătorul – Andrei Niculcea și inculpatul – Ilan Șor.
Evenimentele:
>> [22 Aprilie 2021] RISE Moldova publică ancheta Judecătorul lui Șor.
>> [23 Aprilie 2021] Deputatul Dumitru Alaiba sesizează CSM-ul în legătură cu ancheta RISE despre Judecătorul lui Șor.
>> [27 Aprilie 2021] Inspecția Judiciară se autosesizează pe marginea textului de pe www.rise.md
>> [26 Mai 2021] Inspecția Judiciară pornește procedura disciplinară și începe cercetarea disciplinară a judecătorului Andrei Niculcea.
>> [22 Iulie 2021] Inspecția Judiciară finalizează cercetarea disciplinară. „Constată existența bănuielii rezonabile a abaterii disciplinare, în acțiunile judecătorului Niculcea, raportate la examinarea cauzei penale de învinuire a inculpatului Ilan Șor”.
Inspecția a expediat cazul cercetat pentru examinare la Colegiul Disciplinar.
Raportul Inspecției Judiciare poate fi citit, AICI
UPDATE | 29 Noiembrie 2021
Judecătorul lui Șor din dosarul – „#FurtulMiliardului” pleacă din sistem.
– Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat, astăzi, cererea de demisie depusă de Andrei Niculcea „din propria inițiativă”.
– Se întâmplă la șapte luni după ce RISE Moldova a publicat ancheta „Judecătorul lui Șor”. Ulterior, Inspecția Judiciară a pornit o procedură disciplinară și a expediat cazul cercetat pentru examinare la Colegiul Disciplinar.
Iurie SANDUȚA
Fact-checking: Dumitru STOIANOV
Mulțumim voluntarilor care ne-au ajutat să verificăm unele locații.