8/10/2021

O firmă din paradisul fiscal Belize și un cont bancar în Austria. Asta a uitat Vitalie Iurcu să includă în declarațiile lui de avere din perioada în care exercita funcția de director general la Moldtelecom SA și, apoi, cea de vice-ministru și de secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei.

Datele reies din documentele obținute de RISE Moldova în cadrul proiectului internațional #PandoraPapers. „Rugămintea mea este să nu faceți mare zarvă din toată povestea aceasta… Nu prea am ce verifica, staţi liniştit şi gata”, ne-a replicat Iurcu.

caricatura-vitalie-iucru-cover

CONTURILE DIN AUSTRIA
La finele lui octombrie 2019, la câteva luni de la demisia lui Vitalie Iurcu din funcţia de secretar de stat la Ministerul Economiei şi Infrastructurii, European American Investment (Euram) Bank AG, o mică bancă din Viena, Austria, o înştiinţa pe soţia sa, Angela, că pe conturile ei bancare private se află o sumă de peste 450.000 de euro.

În documentul din #PandoraPapers, reprezentanții instituţiei bancare menţionează că are o „relaţie de afaceri” cu Angela Iurcu încă din 8 iulie 2015, timp în care „clienta și-a respectat obligațiile, iar noi nu avem plângeri”. Totodată, banca preciza că „toate depozitele și transferurile au fost realizate în concordanță cu a patra directivă a UE” privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.

Mesajul era însoţit şi de un extras dintr-un cont deţinut de Angela Iurcu la această bancă, din care aflăm că, de la 1 ianuarie şi până la finele lunii octombrie 2019, au fost efectuate cinci operaţiuni. Inclusiv, intrarea pe cont, la finele lunii august 2019, a unei sume de jumătate de milion de euro şi efectuarea unui transfer pe piața monetară, la începutul lunii octombrie, în valoare de peste 450.000 de euro. În consecinţă, pe cont mai rămăsese, după plata unor comisioane bancare, suma de 49.593 euro.

Euram Bank este controlată prin intermediul Euram Holding AG, de un grup de investitori privați, potrivit raportului anual al instituţiei. Euram a fost fondată în 2006, iar extrasele arată că printre fondatorii ei s-a numărat și austriacul Uwe Eschner, numele căruia a apărut și în ancheta RISE, „Palatul de la intersecția Shor-Plahotniuc”, acesta fiind conectat la câteva tranzacții cu implicarea unor companii din Republica Moldova.
Contul de la Euram Bank deschis de Angela Iurcu nu figurează în declarațiile de avere ale lui Vitalie Iurcu din acea perioadă, chiar dacă legea îl obliga să-l indice. Or, toate conturile bancare declarate de Iurcu în 2015-2019, timp în care a fost director general la Moldtelecom, viceministru și de secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, erau deținute la bănci din Republica Moldova.

OFFSHORUL DIN BELIZE
Tot în anul 2015, când Vitalie Iurcu era încă director general la Moldtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixă din țară, Angela Iurcu a deschis și o companie în paradisul fiscal Belize din America Centrală.

Compania Noland Business Limited a fost înregistrată la 25 martie 2015, cu un capital social de 50.000 de dolari. Extrasele din registrul comercial din Belize, dezvăluite în #PandoraPapers, nu indică direct că Angela Iurcu este proprietară.

Oficial, proprietari ai companiei au figurat asociați nominali: inițial Elmbrook Nominees Limited (25.03.2015-02.03.2017), după care Reddington Nominees Limited (02.03.2017-06.06.2018) și, într-un final, Michael Crawford Flett, un businessman de origine britanică, cu adresă în Cipru.

Însă un document din #PandoraPapers, datat cu 14 august 2018, arată că Angela Iurcu este beneficiar final al companiei Noland Business Limited de la momentul fondării, în martie 2015.

La fel ca și contul bancar din Austria, nici firma din Belize nu apare în nicio declarație de avere a lui Vitalie Iurcu.

IURCU: „STAŢI LINIŞTIT ŞI GATA”
În discuția telefonică cu Vitalie Iurcu acest a zis iniţial că habar nu are de firma soţiei sale din Belize şi a încercat să ne convingă că subiectul nu este important.

Vitalie IURCU: Trebuie să ne documentăm. Rugămintea mea este să nu faceți mare zarvă din toată povestea aceasta…Nu prea am ce verifica, staţi liniştit şi gata.

După ce convorbirea telefonică s-a întrerupt, ca urmare a legăturii proaste, el a solicitat să îi trimitem în scris întrebările referitoare la firma din Belize şi la contul bancar din Austria ale soţiei. Dar răspuns așa și nu am primit.

ANGELA IURCU, FOSTĂ ANGAJATĂ BEM ȘI INVESTPRIVATBANK
În #PandoraPapers apare şi un scurt CV al Angelei Iurcu, din care aflăm că, în anii 1994-1996, ea a activat ca dealer în Departamentul operaţiuni valutare la Banca de Economii.
Din 1996 trece la Investprivatbank, unde, până în 1998, va fi specialist principal în Departamentul operațiuni valutare și decontări internaționale, iar din 1998 şi până în 2009, va conduce acest departament. Amintim că, în iunie 2009, Banca Naţională a retras licenţa Investprivatbank, care deja de 12 ani se află în procedură de lichidare.
Din 2015, potrivit CV-ului din #PandoraPapers, Angela Iurcu conduce Art Studio Picasso, o școală de arte pentru copii și adolescenți, conform paginii studioului pe o rețea socială.
Verificările efectuate de RISE în registrul companiilor din Republica Moldova arată că, din aprilie 2019, Angela Iurcu devine asociată cu 33% la compania Lobi-N SRL, fiind, astfel, parteneră de afaceri cu Maria Vîlcu, sora lui Alexandru Vîlcu, un influent om de afaceri din Moldova, şi cu Alexander Tereshchenko din Rusia. Detalii, AICI
Din 2020, deţine compania TCI-Prim SRL, cu domenii de activitate de la construcții, la comerț, consultanță și publicitate. Detalii, AICI

ANTECEDENTE OFFSHORE 
Vitalie Iurcu a activat în mai multe funcții oficiale, dar și a reprezentat interesele unor companii offshore în diferite tranzacții din Moldova. Astfel, în perioada 2006-2009, a reprezentat două companii offshore conectate la postul de televiziune NIT. Mai întâi, World Group Assets Limited, iar ulterior Advac Associates Ltd. Ultima a fost reprezentată de Iurcu și când acesta deținea și funcția de director general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (2007-2009) în perioada guvernării comuniste.

Totodată, Vitalie Iurcu a fost, din octombrie 2010, membru în Consiliul de Administrare al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, organizație fondată și condusă de Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat. Detalii, AICI 

ÎN VIZORUL CNI
Datele din CV-ul lui Iurcu arată că, din 2009 și până în 2015, a fost director general al Moldtelecom, iar din august 2015 – viceministru al Economiei. (Detalii, AICI) După reorganizarea Ministerului, în 2017, în perioada guvernului condus de premierul Pavel Filip, în prezent liderul Partidului Democrat, a devenit secretar de stat, funcție pe care a exercitat-o până în iunie 2019, când și-a depus demisia. Detalii, AICI

El este asociat la câteva companii din Moldova şi Rusia, iar, în 2015, Comisia Naţională de Integritate, în prezent Autoritatea Națională de Integritate, a efectuat un control privind eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2014, admise de către Vitalie Iurcu în perioada când era director general al Moldtelecom.

Prin actul de constatare din 29 octombrie 2015, autoritatea a clasat cauza, invocând „lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2014”, fiind vorba de faptul că Iurcu nu a declarat firma Helencom din Rusia, pe motiv că aceasta nu a desfăşurat nicio activitate. Detalii, AICI

Ion PREAȘCA

Fact-checking: Inna CÎVÎRJIC
Caricatură: Art of Alex Buretz



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol