Marbella – locul unde soarele strălucește 320 de zile pe an, iar bogații lumii își cumpără vile cochete. E partea Spaniei cu cele mai multe terenuri de golf. Și dacă banii curg gârlă, înseamnă că e locul potrivit pentru investiții.
Nu, aceasta nu este o invitație imobiliară. E mai degrabă rezultatul ambiției unui oligarh. Sau a dorinței de a-și susține afirmația: „Banii, pentru mine, sunt un instrument de a face proiecte”. Sau, pur și simplu, un mod de a-și ascunde banii.
Documentarea acestui subiect a început în toamna anului 2022 și a pornit de la o decizie a Tribunalului Nicosia, Cipru, în care fosta soție a lui Vladimir Plahotniuc, Oxana Childescu, încerca să-și revendice mai multe bunuri pe care le-ar fi pierdut. S-a întâmplat după ce interpușii pe numele cărora au înregistrat bunurile le-au tras țeapă. Cel puțin asta acuză Childescu în instanță. Mai exact, este vorba de un iaht, despre care am scris în ancheta „Iahtul oligarhului”, și despre un complex locativ din Spania.
„Moșia oligarhului” este rezultatul multor ore și zile de căutări în bazele de date din Spania, Cipru, Olanda, China, România, Republica Moldova, dar și ore de teren. Am zburat în Peninsula Iberică pentru a vedea cum arată complexul în valoare de peste 56 de milioane de euro.
PINII DIN ALCUZCUZ
Din centrul orașului Marbella, amplasat pe coasta sudică a Spaniei, sunt 20 de minute de mers cu mașina până la locul pe care-l căutăm. Complexul se află în zona urbană numită „La reserva del Alcuzcuz”, iar imaginile din satelit ne arată că intrarea pe teritoriul ei e delimitată de o barieră.
„Majoritatea zonelor de acest gen au barieră la intrare, însă, pe timp de zi, bariera este ridicată. Coboară doar seara, din motive de securitate”, ne spune taximetristul care ne duce la complex. Coborâm la cinci minute de mers pe jos până la construcție, lucru care ne permite să vedem împrejurimile.
Zona face parte din Benahavis, unul dintre cele mai bogate municipii din provincia Malaga. E așezat într-o regiune muntoasă, iar vilele și ansamblurile rezidențiale sunt poziționate în trepte, oferind fiecărei proprietăți priveliști splendide spre litoral. Are 12 terenuri de golf, fapt care-l face cunoscut printre pasionații de sportul regilor.
Se spune că aici au proprietăți oameni de afaceri, artiști, politicieni și chiar oligarhi. Tot aici se află și proprietatea pentru care am zburat în Spania.
Los PINOS del ALCUZCUZ este înscrisul de pe un perete afectat de ploi și de timp, amplasat chiar la intrarea pe proprietate. Se ivește printre gardul de plasă cu care este îngrădit o parte a complexului. Pereții vopsiți în alb și acoperișul de țiglă mențin aspectul arhitectural al zonei. Câțiva pași mai departe dezvăluie cealaltă parte a complexului – pereți gri, apoi câteva construcții doar din cărămidă. Complexul, în valoare de aproape 56 de milioane de euro, nu este finisat. Petele lăsate de apa care s-a scurs de-a lungul timpului pe la colțuri, dar și vegetația de pe teritoriu, arată că demult n-a mai trecut nimeni pe acolo.
Locul e liniștit, se aud doar macaralele care lucrează la câteva vile de prin preajmă. Drumul care șerpuiește pe lângă complex duce spre alte câteva proprietăți private și avertizează că „accesul pe drumul privat este interzis”.
„Să nu fie păzit de nimeni acest loc?” ne-am întrebat și, în speranță să găsim un paznic, am intrat pe teritoriul complexului.
„Los Pinos del Alcuzcuz” este proprietatea oligarhului Vladimir Plahotniuc. Alături de iaht, și complexul din Spania a fost mărul discordiei în cererea de chemare în judecată pe care Oxana Childescu a depus-o în Cipru.
FIRMA FANTOMĂ
Proprietatea care se întinde pe aproape trei hectare este deținută oficial de o firmă locală – Magna Capanes SL. Compania a fost fondată în noiembrie 2004 și, potrivit Registrului Comerțului din Spania, se ocupă cu dezvoltarea imobiliară. Doar că, de la fondare și până în prezent, singurul său proiect a fost Los Pinos del Alcuzcuz.
Magna Capanes a cumpărat terenul pe care se înalță complexul în august 2005, iar în noiembrie a obținut licență urbanistică pentru începerea construcției.
În 2018, firma spaniolă avea un capital social de 21,9 milioane de euro, iar adaosul de capital a avut loc spre finele aceluiași an. În octombrie 2018, capitalul firmei a fost mărit la 55,7 milioane de euro. Suma coincide cu prețul la care este evaluat complexul locativ.
Datele publice din Registrul Comerțului arată că ultimul proprietar al Magna Capanes este firma cipriotă Kroniaco Management Limited.
INTERSECȚIA „LOS PINOS”, „GEMENI” ȘI HOTELUL NAȚIONAL
Schimbul s-a produs în toamna anului 2018. A avut loc între firmele care controlau complexul din Spania și proprietarul majoritar din acea perioadă al Gemeni SA, societatea care deține centrul comercial cu același nume din Chișinău, și deținătorul Hotelului Național din capitală.
În instanța din Nicosia, Oxana Childescu a povestit că a devenit beneficiara finală a „proprietății spaniole”, așa cum o numește, în octombrie 2018. S-a întâmplat în urma „unei serii de tranzacții, inclusiv schimburi de active între companii în care ea a fost beneficiarul final și o serie de companii în care omul de afaceri rus, domnul Goncharenko, a fost beneficiarul final”.
Andrey Goncharenko e afaceristul rus de la care Plahotniuc a preluat, tot prin firme offshore, iahtul „Honor” și căruia i-a cedat, tot prin offshore, o vilă de lângă Parlament, fostul său sediu de afaceri Global Business Center și un teren de 10 hectare de lângă Autogara de Nord din Chișinău.
În perioada în care în Spania Plahotniuc prelua „Los Pinos” prin intermediul a două companii – EFA Holdings din Gibraltar și Kroniaco Management din Cipru (pe ultima, Childescu și-o atribuie direct în dosar), la Chișinău aveau loc două tranzacții cu implicarea firmelor conectate la complexul din Benahavis.
Prima tranzacție a implicat clădirea fostului Hotel Național. Atunci, EFA Holdings a transferat firma care deține hotelul către De Bron Administratie BV din Olanda. S-a întâmplat în aceeași zi în care De Bron Administratie și Trading House 2000 BV, o altă companie olandeză, cedase proprietatea spaniolă către EFA Holdings și Kroniaco Management.
Șase zile mai târziu, și centrul comercial Gemeni „pleacă” în Olanda. Kroniaco Management, care deținea la acel moment 95,7% din acțiunile Gemeni SA printr-o firmă nou creată, vinde acțiunile către firma Trading House 2000 BV. Trading House 2000 este una dintre fostele proprietare ale complexului locativ din Spania.
Schema tranzacțiilor imobiliare este asemănătoare cu cea a iahtului. Înainte ca Centrul comercial „Gemeni” din Chișinău și Hotelul Național să treacă de la Plahotniuc la Goncharenko, după cum reiese din declarațiile lui Childescu, în Spania rocada avuse deja loc.
De menționat că, în vara anului 2022, procurorii au pus sechestru pe Hotelul Național în dosarul „Metalferos”, în care este vizat și Plahotniuc, dar i-au atribuit imobilul fostului deputat Vladimir Andronachi, unul dintre oamenii de încredere ai oligarhului.
ROCADA MOLDOVA-SPANIA
23 ianuarie 2014. Este fondată compania Kroniaco Management Limited, cu sediul în Nicosia, Cipru. Firma este controlată și deținută 100% de Leader Inc. Limited din Hong Kong. Beneficiarul efectiv în documente a celor două firme este Gheorghe Cezar-Chiriac, cetățean român, stabilit în Dubai.
14 noiembrie 2014. Kroniaco decide să cumpere 47,87% din acțiunile casei de comerț „Gemeni”, societatea pe acțiuni care deține centrul comercial Gemeni din Chișinău. În această zi, Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare înregistrează oferta publică a firmei Kroniaco Management Limited.
5 ianuarie 2015. Kroniaco devine unul din cei doi acționari majoritari ai Gemeni SA. Pentru pachetul de acțiuni achiziționat, Kroniaco a plătit peste cinci milioane de euro, bani împrumutați de la compania mamă din Hong Kong, Leader Inc. Limited.
10 iulie 2018. Kroniaco fondează la Chișinău firma Consens Imobil SRL și-i transmite în capitalul social acțiunile pe care le deține în Gemeni SA, ceea ce înseamnă mai exact 237.937.300 de lei (circa 12,1 milioane de euro).
14 septembrie 2018. Kroniaco cumpără compania Geomold SRL, celălalt acționar majoritar al Gemeni SA. Geomold deține 47,87% din acțiuni și avea în spatele său o altă companie cipriotă – Tamarix Limited.
21 septembrie 2018. Asociat al Consens Imobil, alături de Kroniaco, vine Geomold SRL. Astfel, capitalul social al Consens Imobil se dublează, adică ajunge la 24,3 milioane de euro.
28 septembrie 2018. Kroniaco Management cumpără cota de 49,99% pe care Geomold o deține în Consens Imobil, devenind unicul asociat al companiei și, totodată, acționar majoritar (95,7%) la Gemeni SA.
5 octombrie 2018. EFA Holdings Limited, o companie din Gibraltar fondată câteva luni mai devreme, preia Alfa – Engineering SRL, firma care deține (prin Moldova-Tur SA) clădirea fostului Hotel Național din centrul Chișinăului.
16 octombrie 2018. În Spania, Kroniaco Management și EFA Holdings preiau de la De Bron Administratie BV și Trading House 2000 BV, ambele din Olanda, firma spaniolă Magna Capanes SL. Magna Capanes deține un complex locativ cu apartamente de lux în municipiul Benahavis, regiunea spaniolă Malaga.
16 octombrie 2018. La Chișinău, EFA Holdings din Gibraltar cedează firma Alfa – Engineering din Moldova, implicit și Hotelul Național, către De Bron Administratie B.V. din Olanda.
22 octombrie 2018. Kroniaco vinde Consens Imobil, acționarul majoritar al Gemeni SA ajungând în proprietatea Trading House 2000 BV din Olanda. Prețul acțiunilor – 31,4 milioane de euro.
26 septembrie 2019. EFA Holdings cedează cele 14% din acțiunile pe care le deține în Magna Capanes SL către Kroniaco. Astfel, firma cipriotă ajunge 100% proprietar al firmei spaniole.
17 octombrie 2019. La câteva luni după ce Vladimir Plahotniuc pierde guvernarea și fuge din Republica Moldova, fosta lui soție se plânge în instanța din Cipru că a fost deposedată de proprietatea spaniolă – complexul locativ pe care-l deținea prin firma Magna Capanes SL. Childescu susține că ambele companii din spatele firmei spaniole – Kroniaco Management din Cipru și Leader Inc. din Hong Kong – sunt ale ei și că i-au fost suflate de interpușii care au abuzat de încrederea sa.
31 martie 2020. Instanța din Cipru respinge cererea de chemare în judecată.
UN PROIECT ABANDONAT?
Am mers la complex în luna februarie curent. Meteorologii anunțaseră cod galben de vânt și ploua de câteva zile, iar nivelul apei în mare crescuse atât de mult, încât proprietarii teraselor de pe litoral își închiseseră localurile.
Gardul complexului oprește la un pin bătrân, lucru care ne permite accesul pe teritoriu. La stânga, construcția se mărginește cu o pădurice de pini. De aici și denumirea – „Los Pinos del Alcuzcuz”, adică „Pinii din Alcuzcuz”. Cum intrăm, zărim o adunătură de ghivece aruncate, apoi câteva panouri publicitare aruncate unele peste altele cu fața în jos. Cărămidă, lemn, oale și alte materialele de construcție zac în apă. La fel și câteva perechi de bocanci de muncă în stare de putrefacție.
Lucrările par să se fi încheiat subit. În una dintre construcții găsim documente și planuri pline de praf. Cândva în mâinile meșterilor iscusiți, astăzi – drept loc de adăpost pentru câteva insecte. Un întreg sertar cu facturi fiscale, licențe urbanistice și documente care se referă la construcție și la firma Magna Capanes, stă prăfuit la parter.
De sus, de la terasă clădirii, în fața complexului se deschide o priveliște spre câteva terenuri de golf, iar în zare se întinde marea.
Nici urmă de paznic, iar firma proprietară a Los Pinos del Alcuzcuz nu e de găsit.
10 februarie 2023, orașul Marbella, Spania. Mergem la adresa unde-și are sediul juridic compania Magna Capanes. La recepție suntem întâmpinați de o femeie care ne spune că nu au o asemenea companie în bloc, aici având sedii doar birouri de avocatură.
Am sunat și la numerele atribuite companiei, însă acestea sunt fie inexistente, fie la ele nu răspunde nimeni.
APARTAMENTE DE LUX ȘI PENTHOUSE-URI
Proiectul complexului locativ a fost pornit în 2006 și, de atunci, a suferit schimbări în ceea ce privește designul. Constantă a rămas ideea unei grădini tropicale, cu palmieri și verdeață din abundență. Până și pereții au fost prevăzuți cu spații destinate plantelor.
Motoarele de căutare nu ne oferă astăzi prea multe informații despre „Los Pinos del Alcuzcuz”. Site-ul cu aceeași denumire, lansat în 2006, este inactiv din 2017. Am reușit, însă, să facem o incursiune în timp și să vedem cum arăta proiectul la început.
Cu pereți de culoare maro deschis, piscine pe acoperiș și pe teritoriu, așa se prezenta complexul rezidențial cu apartamente de lux și de tip penthouse.
„Apartamente cu camere spațioase, confortabile și luminoase, acoperite cu materiale fine, marmură și lemn, care vor da o nota distinsa locuinței tale. Cu un design modern, elegant și cald […], calitate la standarde înalte, cu pardoseli strălucitoare, aer condiționat, jacuzzi și băi turcești în fiecare apartament. Penthouse-urile au fost concepute cu lifturi interioare, jacuzzi, piscine, saune și gratare”, se arată într-o descriere timpurie de pe site-ul de promovare a complexului.
Ulterior s-a renunțat la multitudinea de piscine de pe teritoriu, numărul lor reducându-se la trei, iar pereții au fost vopsiți în alb. Cele mai recente date arată că proiectul prevede 105 apartamente.
Cei care s-au ocupat de proiect încă de la început au fost Grupo Leon y Asociados SL, un grup de companii spaniole specializat în construcții și dezvoltare imobiliară. GrupoLeon a inclus „Los Pinos del Alcuzcuz” într-o broșură în care își prezintă proiectele de succes. Tot acest grup imobiliar s-a ocupat de promovarea și de vânzarea apartamentelor.
I-am adresat directoarei Grupo Leon y Asociados mai multe întrebări cu privire la „Los Pinos”, inclusiv de ce au fost stopate lucrările și dacă au vândut apartamente în complexul respectiv, însă, până la momentul publicării, aceasta nu ne-a răspuns la mesaj.
Firma Grupo Red Point a fost cea care s-a ocupat de construcție. Deși compania afișează pe site-ul său atât proiectele finisate, cât și cele în desfășurare, Los Pinos nu se regăsește printre ele. Pe site găsim doar câteva frânturi de articole mai vechi despre fazele construcției.
RISE Moldova a expediat mai multe întrebări în adresa Red Point, însă reprezentanții companiei nu ne-au răspuns nici la email, nici la mesajele lăsate pe rețelele de socializare.
OMUL DE FAȚADĂ
Îi spune Gheorghe-Cezar Chiriac și este un român în vârstă de 70 de ani, stabilit în Dubai. Anume el apare în acte drept beneficiar al proprietății din Spania, respectiv, al firmelor din spatele acesteia. Chiriac, alături de Ileana-Mihaela Burcea și Andrei Bogdan Gheorghiu, a figurat în dosarul judiciar intentat de fosta soție a lui Plahotniuc în Cipru, în încercarea de a-și recupera iahtul și complexul locativ de pe Costa del Sol.
Potrivit declarațiilor făcute în dosarul pornit în octombrie 2019, Chiriac a fost numit beneficiar final al proprietății de Spania la propunerea făcută de Burcea și Gheorghiu. „Nici reclamanta [Oxana Childescu], nici vreun membru al echipei sale nu știau” despre Chiriac și „alții care urmau să fie declarați beneficiari finali ai structurilor corporative, datorită încrederii pe care reclamanta și VP [Vladimir Plahotniuc] o aveau față de” Gheorghiu.
Childescu a explicat că a apelat la interpuși „pentru a asigura confidențialitatea cu privire la proprietatea lor, în scopul protejării carierei politice a vicepreședintelui de atacuri politice, precum și pentru a o proteja de riscul înalt al mediului de afaceri din Moldova” și a cerut instanței înghețarea activelor, ca imobilul din Spania să nu poată fi înstrăinat fără știrea ei.
Nu am reușit să discutăm cu Chiriac, dar în instanța din Cipru el a susținut că nu îi cunoaște pe Childescu și pe Plahotniuc „nici personal, nici prin reprezentanții acestora”. Românul se declară beneficiar final al proprietății spaniole, afirmând că este „un om de afaceri de succes și foarte bogat, având mai multe bunuri”. Iar despre râvna Oxanei Childescu asupra imobilului din Spania, susține că aceasta știa despre complexul locativ după ce ar fi fost înștiințată de ceilalți doi interpuși (Burcea și Gheorghiu) și s-a arătat „interesată să investească în proprietatea spaniolă, astfel încât proiectul să poată fi finalizat, dar nu a mai avut loc nicio investiție”.
„VP este un criminal căutat la nivel internațional, care a fost o puternică figură politică moldovenească cu o influență enormă”, este declarația care a însoțit cele spuse în apărarea lui Chiriac.
Instanța a ajuns la concluzia că Childescu a sfidat legile internaționale și, „în mod intenționat, a participat cu bună știință la aranjamente interzise la nivel internațional și care constituie, printre altele, încălcări ale Legii privind prevenirea și combaterea spălării banilor. […] Reclamanta a luat măsuri pentru a ascunde de bănci, autorități competente din diverse țări faptul că ea era adevărata proprietară”.
În martie 2020, Tribunalul din Nicosia a respins cererea de chemare în judecată.
CUM RECUPEREAZĂ AUTORITĂȚILE
În dosarul numit generic „Frauda bancară”, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri din Moldova deținute sau atribuite lui Vladimir Plahotniuc, oligarhul fiind acuzat în șase dosare penale de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice.
În ce privește proprietatea spaniolă și iahtul, i-am adresat lui Vladimir Plahotniuc mai multe întrebări prin intermediul avocatului, însă nu am primit niciun răspuns.
În octombrie și noiembrie anul trecut, RISE Moldova a făcut o serie de solicitări către procurori, pentru a afla mai multe informații.
„Este prematur să oferim alte informații privind bunurile menționate, existând riscul prejudicierii urmăririi penale”, ne-a răspuns Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), dând asigurări că se „întreprind măsuri pentru recuperarea acestora pe calea asistenței juridice internaționale, prin expedierea solicitărilor corespunzătoare către autoritățile competente din Spania”.
Totodată, PCCOCS a ținut să precizeze, „cu referire la bunurile deținute în Spania de către Vladimir Plahotniuc, în special un iaht de lux și a imobilelor în zonă rezidențială din regiunea Marbella”, că, „potrivit datelor acumulate, acestea au fost înstrăinate altor persoane”.
Doar că afirmația procurorilor este pe jumătate adevărată – iahtul nu a fost deținut niciodată în Spania și nici măcar nu a navigat sub steagul spaniol. În schimb complexul din Marbella încă mai aparține firmelor afiliate lui Plahotniuc. Totuși „Los Pinos del Alcuzcuz” nu e pus sub sechestru, ceea ce înseamnă că poate fi înstrăinat în orice moment.
Marcela ZĂMOSTEANU
Editare: Nicolae CUȘCHEVICI
Fact-checking: Dumitru BACIU
Grafică: Roman FILIPPOV