28/09/2016

[:ro]

Socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul Partidului Socialiștilor de la alegerile locale din 2015.

Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. Unii dintre ei sunt politicieni și au urcat pe muntele Athos alături de liderul lor, Igor Dodon, candidatul cotat cu cele mai mari șanse la fotoliul de președinte.

canalul_offshore_rise_moldova

Infografic: Sergiu Brega | RISE Moldova © 2016

Grecia. Muntele Athos. Mănăstirea Zografu. Cu puțin timp înainte de a se lansa oficial în cursa prezidențială, Igor Dodon ține cu ambele mâini un păhărel de tărie și îl privește țintit pe un călugăr grec. În dreapta lui, cu servieta sub braț, ascultă atent Corneliu Furculiță, deputat socialist. El este omul de încredere a lui Dodon și personajul-cheie în afacerea secretă descoperită de reporterii RISE Moldova, în care este implicat și un membru al Comisiei Electorale Centrale.

RELAȚIA DODON-FURCULIȚĂ
Dodon și Furculiță sunt din aceeași localitate – Sadova (Călărași), deputați și colegi de partid. Îi leagă și o tranzacție imobiliară din 2013. Atunci, Dodon i-a vândut lui Furculiță un apartament de 50 m.p., cu peste 270.000 de lei, situat în sect. Rîșcani din Chișinău. Detalii, AICI

Dodon-si-Furculitafb

În același timp, soția lui Igor Dodon, Galina, este angajată de mai mulți ani la firma lui Corneliu Furculiță – Exclusiv Media SRL, de la care a încasat anul trecut peste 50.000 de lei. Detalii, AICI

Exclusiv Media SRL a fost fondată la Chișinău în 2011. Patru ani mai târziu, firma a ajuns în proprietatea lui Corneliu Furculiță, fiind administrată de socialistul Petru Burduja, asociat în afaceri cu Dumitru Ciubașenco – candidatul oficial la Prezidențiale al lui Renato Usatîi. Burduja este consilier municipal în Chișinău și face parte din Consiliul Republican al PSRM.

La sfârșitul anului 2015, Exclusiv Media a obținut licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV, unde asociat majoritar este grupul Gazprom. Detalii, AICI

Într-un comunicat al Consiliului Coordonator al Audiovizualului din 8 decembrie 2015 se arată că firma lui Furculiță a obținut licența de emisie doar după ce „[…] reprezentanţii postului NTV Moldova au ţinut cont de sugestiile şi recomandările membrilor CCA exprimate în cadrul şedinţei publice a CCA din 3 decembrie, majorând volumul produsului autohton şi renunţând la emisiunile cu caracter informativ-analitic din Federaţia Rusă”. Detalii, AICI

Exclusiv Media SRL este și proprietară a televiziunii on-line de limbă rusă TSN (Detalii, AICI), dar și a ziarului de limbă rusă Аргументы и факты (Argumente și Fapte – traducere din rusă), care a preluat marca comercială de la ziarul din Rusia cu același nume. Din documentele consultate de reporterii RISE, Exclusiv Media SRL a semnat pe 1 februarie 2012, la Moscova, contractul de utilizarea a mărcii Аргументы и факты.

Conexiunea IP, puntea dintre presă și partid
Din informațiile obținute din baza de date on-line „nic.md”, administrată de Î.S. MoldData, și din site-urile specializate, adresa IP: 195.22.228.187 găzduiește și conectează domeniile deținute de către: Televiziunea on-line TSN (tsn.md), Ziarul Аргументы и факты (aif.md), Pagina web a Partidului Socialiștilor (socialistii.md și psrm.md), Pagina personală a lui Igor Dodon (dodon.md) și cea a deputatului socialist Bogdan Țârdea (bogdantsirdea.eu), Asociația Garda Tânără – condusă de deputatul socialist Vlad Batrâncea (gardatinara.md) și Liga de umoriști TVC Moldova, cunoscută drept KVN Moldova (kvn.md).

AFACEREA OFFSHORE. De unde vin banii
Westerby Limited este o firmă din Bahamas cu acționariat secret. Înregistrată în 1999, compania a fost administrată până acum de șapte directori interpuși, dintre care cinci panamezi. Numele companiei figurează și în scurgerea masivă de documente #BahamasLeaks.

În februarie anul acesta, Westerby Limited a transferat 1,5 milioane de euro (echivalentul a 33 milioane de lei – n.r.) în contul firmei Exclusiv Media SRL, deschis la Victoriabank. Banii au ajuns în Republica Moldova în baza unui contract de împrumut, redactat în rusă și engleză, semnat cu trei zile înainte de transfer.

Reporterii RISE Moldova au obținut contractul confidențial dintre Westerby Limited și Exclusiv Media SRL și au analizat principalele clauze ale acestuia. Astfel, cei 1,5 milioane de euro i-au fost împrumutați firmei lui Corneliu Furculiță pentru o perioadă de un an, cu rata anuală de 1,7%.

Clauza contractuală rusească
La punctul 2.2 din Contract este menționat că „Împrumutul este oferit pentru scopuri care nu contravin statului Creditorului și legislației Republicii Moldova”. Iar la articolul 5 din același document, intitulat „Dispute”, se precizează că: „[…] Toate prevederile privind încheierea, realizarea, disputele, achitarea penalităților privind acest contract sunt reglementate de legislația materială și procesuală a Federației Ruse și urmează a fi examinate de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Moscova”. În document nu se specifică clar de ce se face referire la legislația Federației Ruse în condițiile în care offshore-ul se află în Bahamas, conturile în Elveția, iar compania care primește banii – în Moldova.

Documentele obținute de RISE mai scot la lumină încă un transfer de bani făcut de același offshore. În perioada octombrie 2015 – martie 2016, Westerby Limited a împrumutat peste 6 milioane de euro societății Natur Bravo, una dintre cele mai mari fabrici de conserve din Moldova, administrată de cetățeanul rus Vasily Kheyman.

Atât contractul dintre Westerby Limited și Natur Bravo SA, cât și cel dintre Westerby Limited și Exclusiv Media SRL – au fost semnate, din partea companiei offshore, de către directorul panamez Zulphy Saday Santamaria Guerrero. Deși a semnat aceeași persoană, semnăturile din cele două contracte sunt diferite.

Legăturile offshore-ului din Bahamas cu Federația Rusă sunt demonstrate și prin mai multe procese aflate pe rolul instanțelor. Astfel, potrivit deciziilor instanțelor de arbitraj din Moscova şi Republica Marii El (Federația Rusă), Westerby Limited apare într-un dosar în care mai multe companii încercau să recupereze aproximativ un miliard de ruble (echivalentul a 20 milioane de dolari) de la compania Nedra. Într-un alt dosar, cu firma offshore Clear Starinvest S.A., se discuta despre recuperarea a 460 000 de dolari. DetaliiAICI și AICI

Petru Burduja, administratorul Exclusiv Media SRL

TRASEUL BANILOR: Exclusiv Media – Donatorii partidului
Din cele peste 30 de milioane de lei primiți de la Westerby Limited și depozitați pentru scurt timp în contul Exclusiv Media SRL, peste 20 de milioane de lei au fost ridicați de la bancă, cash, de administratorul companiei Petru Burduja, în baza unor documente semnate de către soția lui Corneliu Furculiță, Ludmila.

În perioada martie-aprilie 2016, Burduja a motivat în fața funcționarilor băncii faptul că banii ridicați în numerar vor fi folosiți pentru „restituirea ajutorului financiar la persoane fizice”, dar și acordarea împrumutului pentru necesitățile curente ale împrumutatului. Din documentele analizate de reporterii RISE Moldova reiese că banii au ajuns apoi la persoane fizice, afiliate Partidului Socialiștilor.

Acestea au primit sume „rotungite”: între 300.000 și 500.000 de lei.

Potrivit contractelor de împrumut dintre Exclusiv Media SRL și persoanele fizice, banii au fost oferiți fără dobândă, data-limită a returnării fiind 31 decembrie 2017.

Petru Burduja: Este un împrumut contractat și înregistrat la Banca Națională. Ne-am încadrat în limita prevederilor legale. Sunt investiții pe care le-am utilizat pentru dezvoltarea postului de televiziune NTV Moldova. Dacă stai să te gândești cum unii scot banii din țară, noi am adus investiții în țară. Nu văd nicio problemă.

Reporter: Toți banii au fost investiți în NTV?

Burduja: Banii au mers la lansarea proiectului nostru, da!

Reporter: Atunci, de ce o mare parte din bani au plecat către mai multe persoane fizice?

Burduja: Este o afacere a Exclusiv Media și nu sunt obligat să vă spun detalii pentru că tot ce s-a făcut a fost în cadrul legal… Mai departe care au fost investițiile nu o să vă dau detalii.

Reporter: Cum ați luat legătura cu compania din Bahamas?

Burduja: Este o companie internațională cu care am contractat acest credit.

Reporter: Ați mai lucrat cu ei?

Burduja: Nu sunt îndrept să vă dau așa informații. Întrebați compania.

Lista „împrumutaților” donatori
Corneliu Furculiță, proprietarul Exclusiv Media SRL, a împrumutat de la compania sa 6,5 milioane de lei în baza a 13 contracte de împrumut, toate a câte 500.000 de lei, semnate în perioada aprilie – mai 2016.

Potrivit declarației pe venit pentru anul 2015, familia Furculiță a înregistrat un venit total de 25 de ori mai mic decât suma împrumutată de la Exclusiv Media în două luni. Din același document reiese că Furculiță deține un teren pentru construcții, două apartamente (unul din ele fiind procurate de la șeful său de partid), o casă, două automobile: Volkswagen Passat (2009) și Toyota Auris (2008), 9 conturi bancare și două companii: Exclusiv Media SRL și Poliactiv SRL – firmă de construcții. Detalii, AICI

În apartamentul familiei Furculiță de pe Str. Gheorghe Asachi, 62, din Chișinău se află însă sediul juridic al companiei Hunter Elit Club SRL, care, în urmă cu câțiva ani, a concesionat 168,7 ha de pădure de la Agenția Moldsilva, pentru vânătoare. În 2012, în baza unei decizii judecătorești, Hunter Elit Club SRL a renunțat la arenda pădurii. Detalii, AICI

Din documentele disponibile, în 2013 și 2014, Hunter Elit Club deținea 5,71% din acțiunile Fabricii de conserve din Călăraşi SA, unde Corneliu Furculiță era membru în Consiliul de Administrare. În același timp, Alina Boţoc, cumătra lui Igor Dodon, deținea 32,07% din acțiunile fabricii. Detalii, AICI

Postare-Furculita

Postarea lui Furculiță din ziua când RISE a publicat articolul: Afaceri offshore la sediul socialiștilor

Hunter Elit Club SRL este deținută de Veaceslav Anghel. Acesta a fost asociat al Exclusiv Media SRL încă de la crearea companiei pe care, ulterior, i-a vândut-o lui Furculiță. Detalii, AICI

Iar Veaceslav Anghel nu are legături doar cu afacerile socialiștilor. În 2014, în campania pentru alegerile parlamentare, a apărut într-un clip video electoral pro-Dodon, prezentându-se drept antreprenor.

Alături de Furculiță, în „platforma împrumuturilor” apare și deputatul socialist Vladimir Odnostalco. Potrivit contractului din 22 aprilie 2016, Odnostalco a împrumutat de la Exclusiv Media SRL suma de 500. 000 de lei. În ultimii 3 ani, el a donat, însă, partidului 350.100 lei.

Potrivit declarației de venit pentru 2015, tânărul deputat a încasat aproape 200.000 lei din salariu, deține o grădină, un cont cu 100 de lei și o întreprindere individuală care îi poartă numele. Detalii, AICI

Vasile Bolea, deputat PSRM, cunoscut mai ales ca jurist al Fundației „Soluția” – fondată de Igor Dodon, a donat partidului 184.500 lei. Numele său figurează într-un contractul de împrumut 11 aprilie 2016, prin care urma să obțină 500.000 lei de la Exclusiv Media SRL.

Maxim Lebedinschi este membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Și numele acestuia figurează într-un contract de împrumut din 22 martie 2016. Conform documentului, Lebedinschi obținea 500.000 lei de la compania lui Furculiță – Exclusiv Media SRL. Potrivit rapoartelor financiare depuse la CEC de PSRM, la alegerile din 2014, Maxim Lebedinschi a donat partidului 188.100 de lei.

Maxim Lebedinschi: Împrumutul a fost restituit. Toată suma!

Petru Corduneanu, fost şef al Direcţiei Ordine Publică din Ministerului de Interne, este din 2015 consilier municipal din partea PSRM. La alegerile parlamentare din 2014, Corduneanu a donat PSRM-ului 271.500 lei.

Pe 11 aprilie 2016, a fost inclus și el în „platforma împrumuturilor”. A luat un „credit” de 500.000 lei, fără dobândă, de la Exclusiv Media SRL.

Dinari Cojocaru, medic și afacerist, deține și el un fotoliu de consilier municipal. La alegerile parlamentare din 2014 a donat PSRM-ului 407.500 lei, iar pe 20 aprilie 2016 a semnat un contract de împrumut cu Exclusiv Media, cu cifrele „rotungite” – 500.000 lei.

Vadim Filipov, avocat la Cabinetul Avocatului „Filipov Vadim”, este și el consilier municipal al PSRM. La ultimile alegeri parlamentare, Filipov a donat partidului 228.300 lei. Potrivit unui contract din 23 martie 2016, și el a împrumutat 500.000 lei de la Exclusiv Media SRL.

Artur Borș este membru PSRM. În martie 2016, a împrumutat 500.000 lei de la Exclusiv Media SRL. Potrivit datelor CEC, în 2014, acesta a donat partidului 76.000.

Vasile Porubin a donat PSRM, la alegerile din 2014, suma de 76.100 lei. Atunci, a indicat în documente că este angajat la Vesma-Teh SRL, compania deputatei socialiste Alla Dolința, care deține sediul Socialiștilor. Detalii, AICI

În aprilie 2016, Porubin a luat și el 500.000 lei de la Exclusiv Media SRL.

Venitul și plățile partidului
Potrivit Raportului financiar pe anul 2015 al PSRM, partidul a încasat anul trecut peste 27 de milioane de lei. Cea mai mare sumă, 21,5 de milioane de lei, provin din cotizații de membru de partid, iar 5,6 milioane de lei din donații. Bani au fost cheltuiți în același an. Detalii, AICI

În campania electorală pentru alegerile locale din vara anului trecut, PSRM a făcut plăți de 18,5 milioane de lei, sumă comparabilă cu cea ridicată de la bancă în acest an de administratorul Exclusiv Media SRL, Petru Burduja, și distribuită sub formă de împrumut mai multor sponsori ai partidului.

Iurie SANDUȚA


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

[:ru]

Социалисты объединились вокруг секретного бизнеса с офшорной компанией, связанной с Россией и учрежденной в одной из самых известных налоговых раев в мире – на Багамских островах. Ставки высоки: перевод более 30 млн леев, что существенно превышает бюджет Партии социалистов на местных выборах в 2015 году. Деньги были перечислены за несколько месяцев до избирательной кампании по выборам президента республики. Миллионы леев от этой фирмы, по договорам о займе, дошли до спонсоров партии. Некоторые из них – политики, поднимавшиеся недавно на гору Афон вместе с их партийным лидером Игорем Додоном, – кандидатом, у которого один из самых больших шансов занять пост президента.

canalul_offshore_PSRM_005_RURISE-md

Инфографика: Серджиу Брега | RISE Moldova © 2016

Греция. Гора Афон. Монастырь Зограф. Незадолго до официального вступления в избирательную гонку Игорь Додон держит двумя руками стопку со спиртным и смотрит на греческого монаха. Справа от него, с портфелем под мышкой, внимательно слушает депутат-социалист Корнелиу Фуркулицэ. Он доверенное лицо Игоря Додона и главный персонаж секретного бизнеса, выявленный журналистами RISE Moldova, в котором замешан и член Центральной избирательной комиссии.

СВЯЗИ ДОДОН-ФУРКУЛИЦЭ

Додон и Фуркулицэ родом из села Садова (Кэлэрашский район), депутаты и коллеги по партии. Их связывает и сделка с имуществом от 2013 года. Тогда Додон продал Фуркулицэ квартиру площадью 50 кв. метров, расположенную в столичном секторе Рышкановка, более чем за 270 тыс леев. Подробности: ЗДЕСЬ

Dodon-si-Furculitafb

Тем временем, супруга Игоря Додона, Галина, работает уже несколько лет в компании Корнелия Фуркулицэ – Exclusiv Media SRL, которая выплатила ей за 2015 год зарплату в 50 тыс леев. Подробности: ЗДЕСЬ

Exclusiv Media SRL учреждена в 2011 году в Кишиневе. Спустя четыре года ее собственником стал Корнелиу Фуркулицэ. А администратор компании – социалист Петру Бурдужа, который числится бизнес-партнером Дмитрия Чубашенко, кандидатом в президенты от «Нашей партии» Ренато Усатого. Бурдужа также значится муниципальным советником Кишинева от ПСРМ, а также членом республиканского совета Партии социалистов.

В конце 2015 года, Exclusiv Media SRL получила лицензию на телеканал НТВ Молдова, использующий ту же коммерческую марку российского телеканала НТВ, мажоритарным учредителем которой является концерн «Газпром». Подробности: ЗДЕСЬ

В сообщении для прессы Координационного совета по телерадиовещанию (КСТР) от 8 декабря 2015 года говорится, что лицензию на трансляцию телеканал получил только после того как «[…] представители телеканала НТВ Молдова учли рекомендации и пожелания членов КСТР, высказанные на открытом заседании 3 декабря по увеличению отечественного контента и отказу от российских информационного-аналитических программ».

Exclusiv Media SRL владеет также онлайн-телевидением TSN, вещающем на русском языке (Подробности: ЗДЕСЬ), а также газетой на русском языке «Аргументы и Факты в Молдове». Из проанализированных RISE документов следует, что Exclusiv Media SRL подписала 1 февраля 2012 года в Москве контракт об использовании бренда «Аргументы и факты».

Общие IP – мост между прессой и партией

Согласно специализированным сайтам и онлайн базе данных nic.md, которую администрирует госпредприятие MoldData, к IP 195.22.228.187 подключены домены онлайн-телевидения TNS (tsn.md), газета «Аргументы и Факты» (aif.md), веб-страница Партии социалистов (socialistii.md и psrm.md), личные страницы Игоря Додона (dodon.md) и депутата-социалиста Богдана Цырдя (bogdantsirdea.eu), сайт Ассоциации «Молодая гвардия», которой руководит депутат-социалист Влад Бэтрынча (gardatinara.md) и Лига юмористов TVC Moldova, известная как КВН Молдова (kvn.md).

ОФШОРНЫЙ БИЗНЕС. Откуда приходят деньги

Westerby Limited – багамская компания со скрытой структурой акционеров. Компания зарегистрирована в 1999 году. За это время сменилось семь номинальных директоров, из которых пятеро – панамцы.

В феврале 2016 года, Westerby Limited перечислила 1,5 млн евро (около 33 млн леев) со своих счетов в Швейцарии на счета Exclusiv Media SRL, открытых в Victoriabank-е. Деньги дошли в Молдову на основании контракта займа, составленного на русском и английском языках, подписанного за три дня до самого перевода.

Корреспонденты RISE Moldova получили конфиденциальный контракт между Westerby Limited и Exclusiv Media и проанализировали основные его положения.

Как выяснилось, 1,5 млн евро были даны взаймы фирме Корнелия Фуркулицэ на год под 1,7% годовых.

Российский пункт контракта

В пункте 2.2. Контракта говорится, что «2.2. Заем предоставляется в целях не противоречащих уставу Заемщика и законодательства Республики Молдова». А в пункте 5 того же документа, который озаглавлен как «Споры», уточняется, что «[…]Все положения, касающиеся заключения, исполнения, споров, выплат пени по настоящему договору, регулируются материальным и процессуальным законодательством Российской Федерации и подлежат рассмотрению в Международном коммерческом арбитражном суде при Московской ТПП (Торгово-промышленной палате)». В документе четко не прописано, почему ссылаются на российское законодательство, учитывая, что офшор расположен на Багамах, счета в Швейцарии, а компания получает деньги в Молдове.

Документы, имеющиеся в распоряжении RISE, также проливают свет на еще один перевод денег багамским офшором. В период с октября 2015 года по март 2016 года, Westerby Limited одолжила более 6 млн евро одной из крупнейших консервных заводов АО Natur Bravo, которой управляет российский гражданин Василий Хейман.

От имени Westerby Limite d контракты с Natur Bravo и Exclusiv Media панамским директором Зулфи Садаи Сантамария Гереро. Несмотря на то, что контракты были заключены одним и тем же лицом, подписи на них различны.

Багамский офшор с Россией также связан судебными делами, находящимися на рассмотрения суда. Согласно решениям арбитражного суда Москвы и общефедерального России, Westerby Limited фигурирует в деле, в котором несколько компаний пытались взыскать около 1 млрд рублей (около $20 млн) от компании «Недра». В другом решении, совместно с офшорной компанией Clear Starinvest, говорится о возмещении $460 тыс. Подробности: ЗДЕСЬ и ЗДЕСЬ

ДВИЖЕНИЕ ДЕНЕГ: Exclusiv Media – спонсоры партии

Петру Бурдужа

Из 30 млн леев, полученных от Westerby Limited и депонированных на короткий период на счетах Exclusiv Media, более 20 млн леев были получены в банке наличными, администратором компании Петру Бурдужа, на основании документов, подписанных супругой Корнелия Фуркулицэ, Людмилой.

В период с марта по апрель 2016 года Бурдужа мотивировал перед сотрудниками банка, что полученные наличными деньги будут использованы для «возврата финансовой помощи физическим лицам», и предоставление займа на текущие потребности заемщика.

Из проанализированных документов RISE Moldova следует, что деньги дошли к физическим лицам, аффилированным Партии социалистов. Ими получены «круглые» суммы: от 300 до 500 тыс леев.

В частности, согласно контрактам между Exclusiv Media SRL и физическими лицами, им были предоставлены беспроцентные займы, крайний срок возврата которых – 31 декабря 2017 года.

Петру Бурдужа: Этот займ законтрактован и зарегистрирован в Нацбанке. Мы уложились в законодательные рамки. Это инвестиции, которые мы использовали для развития телевидения НТВ Молдова. Если думать о том, что некоторые выводят деньги из страны, то мы наоборот, привели инвестициии в страну. Не вижу никакой проблемы.

Корреспондент: Все деньги были инвестированы в НТВ?

Бурдужа: Да, деньги ушли на запуск нашего проекта!

Корреспондент: Почему тогда большая часть денег ушла физическим лицам?

Бурудужа: Это бизнес Exclusiv Media и я не обязан вам говорить о деталях так как все что было сделано было в рамках закона… Другие детали, куда были направлены инвестиции, я вам не предоставлю.

Корреспондент: Как вы связались с багамской компанией?

Бурдужа: Это международная компания, с которой мы заключили этот кредит.

Корреспондент: Вы до этого работали с ними?

Бурдужа: Я не вправе давать вам такую информацию. Спросите компанию.

Список «заемщиков»-спонсоров

Корнелиу Фуркулицэ, собственник Exclusiv Media SRL, одолжил у своей компании 6,5 млн леев на основании 13 контрактов по 500 тыс леев. Документы подписаны в апреле-мае 2016 года.

Согласно декларации о доходах за 2015 год, доход семьи Фуркулицэ был в 25 раз меньше суммы займа от Exclusiv Media SRL за два месяца. Из того же документа следует, что Фуркулицэ владеет землей под строительство, двумя квартирами (одна из них куплена у лидера партии Игоря Додона), домом, двумя автомобилями Volkswagen Passat (2009) и Toyota Auris (2008 года), девятью банковскими счетами и двумя компаниями: Exclusiv Media SRL и строительной компании Poliactiv SRL. Подробности: ЗДЕСЬ

По тому же столичному адресу, где расположена квартира семьи Фуркулицэ (Георге Асаки, 62) зарегистрирована компания Hunter Elit Club SRL, которая несколько лет назад взяла в концессию для охоты 168,7 га леса от Агентства Moldsilva. В 2012 году, решением суда Hunter Elit Club SRL отказалась от аренды леса. Подробности: ЗДЕСЬ

Из общедоступных документов следует, что в 2013 и в 2014 годах Hunter Elit Club SRL владела 5,71% акций консервного завода АО Calarasi, где Корнелиу Фуркулицэ был членом админсовета. В то же время, Алина Боцок (кума Игоря Додона) владела 32,07% завода. ПодробностиЗДЕСЬ

Учредителем Hunter Elit Club SRL является Вячеслав Ангел. Он изначально был учредителем Exclusiv Media SRL, которую впоследствии продал Фуркулицэ. Подробности: ЗДЕСЬ

Вячеслава Ангела связывает с Партией социалистов не только бизнес. В 2014 году, на парламентских выборах, Ангел появился в агитационном видео-ролике в пользу Додона. В ролике он представлен как бизнесмен.

Помимо Фуркулицэ, среди «заемщиков» числится и депутат Владимир Односталко. Согласно контракту от 22 апреля 2016 года, Односталко одолжил у Exclusiv Media SRL 500 тыс леев. Тем временем, за последние три года он пожертвовал партии 350,1 тыс леев.

Согласно декларации о доходах 2015 года, молодой депутат заработал 200 тыс леев. У него также есть огород, счет со 100 леями и одноименное индивидуальное предприятие.

Депутат-социалист Василе Боля, который также известен как юрист Фонда Solutie, учрежденной Игорем Додоном, пожертвовал партии 184,5 тыс леев. Его имя фигурирует контракт займа от 11 апреля 2016 года, посредством которого он должен был получить 500 тыс леев от Exclusiv Media SRL.

Имя члена Центризбиркома Максима Лебединского фигурирует в контракте от 22 марта 2016 года. Согласно документу, Лебединский получил 500 тыс леев от компании Фуркулицэ. Судя по финансовой декларации, представленной в ЦИК ПСРМ перед выборами 2014 года, Максим Лебединский пожертвовал партии 188,1 тыс леев.

Максим Лебединский: Займ был возвращен! Вся сумма.

Экс-глава Управления общественного порядка министерства внутренних дел Петру Кордуняну с 2015 года является муниципальным советником Кишинева от ПСМР. На парламентских выборах от 2014 года, Кордуняну пожертвовал ПСРМ 271,5 тыс леев. 11 апреля 2016 года, он также был включен в «список заемщиков». Он взял беспроцентный «кредит» на 500 тыс леев от Exclusiv Media SRL.

Врач и предприниматель Динарь Кожокару также является муниципальным советником от социалистов в Кишиневе. На парламентских выборах от 2014 года пожертвовал партии 407,5 тыс леев, а 20 апреля 2016 года подписал контракт займа с Exclusiv Media SRL на кругленькую сумму – 500 тыс леев.

Адвокат адвокатского кабинета Filipov Vadim Вадим Филипов тоже муниципальный советник от ПСРМ. На последних парламентских выборах он пожертвовал партии 228,3 тыс леев. Согласно контракту от 23 марта 2016 года, он одолжил у Exclusiv Media SRL 500 тыс леев.

Другой член ПСРМ Артур Борш в марте 2015 года одолжил 500 тыс леев у Exclusiv Media SRL. Согласно данным ЦИК, в 2014 году он пожертвовал партии 76 тыс леев.

Василе Порубин пожертвовал ПСРМ на прошлых парламентских выборах 76,1 тыс леев. Тогда он указал, что является сотрудником Vesma-The SRL, компания депутата-социалистки Аллы Долинца, которая владеет зданием, где расположен офис Партии социалистов (Подробности: ЗДЕСЬ). В апреле 2016 года и он одолжил 500 тыс леев у Exclusiv Media SRL.

Доходы и платежи партии

Согласно финансовому отчету ПСРМ за 2015 год, Партия собрала за прошлый год 27 млн леев. Большая часть денег – 21,5 млн леев – это взносы членов партии, а 5,6 млн леев – пожертвования. Деньги были потрачены в том же году. Подробности: ЗДЕСЬ

Во время избирательной кампании на местных выборах 2015 год ПСРМ официально потратила 18,5 млн леев – сумму, сопоставимую с полученной в банке в этом году администратором Exclusiv Media SRL Петру Бурдужа и распределенной в виде займов большинству спонсоров партии.

Юрие САНДУЦА


Переопубликование статей с www.rise.md допускается, но объемом не более 1.000 символов. В обязательном порядке необходимо цитировать источник и автора информации, а в случае переопубликования информации веб-порталами необходимо проставлять и прямую гипер-ссылку на цитируемую на rise.md статью. Полное переопубликование возможно только при условии соглашения, заключенного с RISE Moldova. Материалы on-line платформы www.rise.md защищены Законом 139 об авторском праве и смежных правах, а также Деонтологическим кодексом журналиста Республики Молдова.

[:]

Comenteaza acest articol