11/05/2023

După o epopee de aproape 10 ani de aflare în concesiunea Avia Invest SRL, pe 28 martie 2023, Aeroportul Internaţional Chişinău a revenit din nou în gestiunea statului.

Dar aceasta nu este singura schimbare din ultima perioadă în dosarul concesionării aeroportului. Din februarie 2023, unul dintre beneficiarii acestei scheme – un fost angajat al Serviciului Federal rus de Securitate – a ajuns pe lista sancţiunilor UE.

Beneficiarii Avia Invest SRL, fosta concesionară a Aeroportului Internaţional Chişinău


SENATORUL DE HERSON
În decembrie 2022, în Consiliul Federaţiei Ruse apar şase noi senatori, numiţi ca să reprezinte regiunile Ucrainei anexate ilegal de ruşi, în urma agresiunii asupra ţării vecine. Sunt câte doi de la regiunile Lugansk şi Doneţk şi câte unul de la regiunile Herson şi Zaporojie, teritoriul cărora parţial sau aproape complet este ocupat de armata rusă. 

Konstantin Basiuk şi Vladimir Saldo // Foto: kherson-news.ru

Unul dintre cei şase este Konstantin Basiuk (Basyuk), în vârstă de 56 de ani, absolvent al Şcolii Superioare a KGB în 1987, fost colaborator al FSB şi consilier al aşa-zisului guvernator ad interim al regiunii Herson, Vladimir Saldo.

Pe lângă noua sa funcţie, Basiuk a fost desemnat şi membru al Comitetului pentru Apărare și Securitate a Consiliului Federației și s-a remarcat cu vizite pe teritoriul ocupat de Rusia, declaraţii belicoase la adresa Ucrainei şi a statelor care susţin ţara vecină, dar şi cu un proiect de lege cu privire la pensiile persoanelor care au activat în armată, poliţie şi alte structuri, inclusiv în afara Rusiei

La finele lunii februarie 2023, Basiuk a fost inclus în lista celor 87 de persoane din cel de-al zecelea pachet de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană în legătură cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În replică, senatorul rus s-a declarat mândru de faptul că se alătură „clubului de elită al rușilor sancționați”. 

PROPRIETAR DE AEROPORT
Noul senator rus este de aproape 10 ani şi unul dintre beneficiarii Avia Invest, firma din Moldova care, în 2013, a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău. Dar dacă despre beneficiarii în acte ai asociatului majoritar al Avia Invest, Komaksavia Airport Invest LTD din Cipru – bulgarul Marin Mihov Tenev (inclus în schemă în 2016) și milionarul rus Andrey Goncharenko (apărut în documente în 2019 ), s-a scris mult, atunci Konstantin Basiuk, beneficiarul Societății pe acțiuni „Habarovsky Aeroport” (Aeroportul Habarovsk) – asociatul minoritar al Avia Invest, a fost pomenit doar în treacăt, iar numele lui practic a fost dat uitării. Însă rolul acestuia nu poate fi neglijat, inclusiv pentru că el a fost parte de la început în schema concesionării Aeroportului Chişinău şi este singura persoană care a rămas în acte până în prezent.

Datele din registrele ruse arată că Basiuk este un prosper om de afaceri şi deţine cote, direct sau indirect, în capitalul a unui grup de peste zece companii din Rusia. Detalii, AICI

Cea mai cunoscută afacere este Habarovsky Aeroport, companie prin care, în august 2013, a participat la fondarea firmei Avia Invest SRL. Este adevărat că, dacă atunci el avea o cotă de 50%, acum acesta deţine doar 5% din capitalul Avia Invest. 

Basiuk deţine în prezent direct doar patru acţiuni din capitalul companiei Habarovsky Aeroport, la restul de 99,99% fiind beneficiar prin Kvarts-Invest SA, o firmă din Moscova la care este asociat unic. În extrasele oficiale nu mai apare numele său şi nici a altei persoane, iar locul unde trebuie să fie indicat numele proprietarului este gol. În rapoartele mai vechi ale Kvarts-Invest, de până la 2022, numele lui este prezent.

Afaceri noi şi vechi ale lui Basiuk

În afară de firmele ce au sau au avut conexiuni cu Republica Moldova, senatorul rus mai deţine în Rusia câteva afaceri legate de transport, servicii aeroportuare, inclusiv un complex de realimentare de pe Aeroportul Vladivostok, o firmă de catering în Habarovsk, precum și alte companii. Dacă companiile specializate în gestiunea activelor se află în Moscova, restul afacerilor se află în Orientul Îndepărtat al Rusiei, în regiunile Habarovsk, Vladivostok şi pe insula Sahalin. 
Până în 2022, cea mai mare afacere era Habarovsky Aeroport, ajuns sub controlul lui Basiuk încă în anul 2012. Aeroportul, care este cel mai mare din acea parte a Rusiei, a ajuns la circa 2 milioane de pasageri în 2022 şi a avut, în 2021, o cifră de afaceri de circa 2,3 miliarde de ruble (circa 31 milioane de dolari). 
În mai 2022, însă, Basiuk a dat lovitura, preluând de la gigantul petrolier Rosneft o firmă locală – VNP Vostoknefteprodukt. Compania administrează circa 100 de benzinării în Orientul Îndepărtat. Vostoknefteprodukt a avut venituri de 83,7 miliarde de ruble (1,3 miliarde de dolari) în 2019 și 46 de miliarde de ruble (636 de milioane de dolari) în anul pandemic 2020. (Datele pentru 2021 şi 2022 nu sunt disponibile.) Rosneft a argumentat vânzarea prin necesitatea de demonopolizare a pieţei, deşi a recunoscut că va continua să livreze produse petroliere firmei Vostoknefteprodukt.

INVITAŢIA DE LA GUVERNUL MOLDOVEI
Faptul că a participat la fondarea Avia Invest nu este singura conexiune a lui Basiuk cu Aeroportul Chişinău. Firma rusă UK Komaks, la care el deţine în prezent 99% din capital şi a cărui administrator a fost până în ianuarie 2023, este una din cele șapte companii căreia însăși Comisia de concurs fondată de Guvernul Republicii Moldova i-a trimis, în iunie 2013, invitaţie de participare la concursul închis de selectare a concesionarului. Și acum, ca și atunci, UK Komaks are statutul de companie de administrare a Habarovsky Aeroport, controlat de același Basiuk.

UK Komaks a dat curs invitației de la Chișinău și s-a înscris în concurs. Dar nu de una singură, ci în asociere cu Habarovsky Aeroport SA, Kolomensky Zavod SA şi Avia Invest SRL din Chişinău (cu denumirea generală – Asociaţia Persoanelor Juridice Avia Invest). Iar în august 2013, oferta Asociaţiei Persoanelor Juridice Avia Invest, care prevedea preluarea controlului asupra Aeroportului Chișinău pe o perioadă de 49 de ani, adică până în 2062, a fost declarată câştigătoare.

Însă șase ani mai târziu, în 2019, timp în care guvernarea de la Chișinău s-a schimbat de câteva ori, o comisie de anchetă creată de Parlament a invocat necesitatea rezilierii contractului de concesiune, inclusiv şi prin faptul că Asociaţia Persoanelor Juridice Avia Invest nu a fost invitată la concurs, la fel cum nici Habarovsky Aeroport și Kolomensky Zavod. 

Aeroportul Habarovsk, controlat de Konstantin Basiuk // Foto: khv.aero

„Comisia de anchetă consideră că introducerea companiei „UK KOMAKS”, alături de „Habarovsky Aeroport”, s-a efectuat cu scopul de a induce în eroare membrii Comisiei de concurs, care urmau să aprobe oferta, iar mai târziu să fie aprobate rezultatele concursului de către Guvern, creând impresia unei pretinse «legalități»”, susţinea Comisia de anchetă, insistând pe faptul că, în acest fel, concursul „a fost viciat” și că de acest lucru se face vinovat Tudor Copaci, directorul Agenției Proprietății Publice (APP) la acel moment.

Tudor Copaci respinge aceste acuzaţii şi susţine că, la selectarea câştigătorului concursului, Comisia s-a ghidat de caietul de sarcini, cadrul legal şi documentele prezentate. „Daţi să vă spun eu adevărul, că sunt tare multe interpretări: UK Komaks este administratorul aeroportului din Habarovsk… Aşa e legislaţia în Federaţia Rusă şi [UK Komaks] are dreptul la semnătură şi reprezentare a aeroportului… În plus, şi hotărârea guvernului (de la Chișinău, prin care s-a aprobat rezultatele concursului de concesionare – n.r.) a acceptat participarea la concurs şi Asociaţia de persoane juridice”, explică fostul șef al APP.

Cât despre Basiuk, Copaci spune că nu l-a văzut niciodată şi nu îşi aduce aminte despre rolul implicarea acestuia în concesionarea Aeroportului Chișinău. Pe de altă parte, reprezentanţii Habarovsky Aeroport au fost prezenți, pe 30 august 2013, la conferinţa de presă organizată cu prilejul semnării contractului de concesiune şi au fost în permanenţă parte din Consiliul de Administraţie al Avia Invest.

Opt foşti înalţi funcţionari sunt învinuiți că, „în perioada anului 2013, folosind intenționat situația de serviciu, au pregătit și concesionat propriu-zis Întreprinderea de Stat «Aeroportul Internațional Chișinău»”. Despre aceasta a anunțat, la 2 mai, Procuratura Anticorupție.
Printre învinuiți se numără fostul premier Iurie Leancă, fostul Ministru al Economiei – Valeriu Lazăr, fostul director al APP – Tudor Copaci și fosta lui adjunctă – Angela Susanu, precum și fostul director general interimar al Aeroportului Chișinău – Petru Jardan, în prezent deputat din partea Partidului „ȘOR”. Potrivit procurorilor, aceștia au acționat în interesul unei grupări criminale, prejudiciind statul cu peste 392 de milioane de lei.
Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, mai precizează Procuratura Anticorupție.

ÎN OFFSHORE, LA MOSCOVA ŞI INVERS
30 august 2013. Chiar în ziua semnării contractului de concesiune, la Avia Invest intervine o nouă schimbare. Unul dintre fondatori, Kolomensky Zavod, îşi vinde cota de 50% din acțiuni. Noul proprietar devine TB Team Management LLP, o companie din Marea Britanie cu doi fondatori din zone offshore: Valtara AVV din Aruba, o insuliță din Caraibe, şi Dylox United Ltd din Insulele Virgine Britanice. 

În anii următori, acționariatul Avia Invest a suferit mai multe modificări, dar Basiuk a rămas permanent în ecuație, ajungând chiar, la un moment dat, să fie singurul beneficiar al Aeroportului Chișinău. 

Konstantin Basiuk // Foto: council.gov.ru

CREDITOR AL KOMAKSAVIA AIRPORT INVEST
Deşi, din 2016, deţinea oficial doar o cotă nesemnificativă în capitalul Avia Invest, legătura lui Basiuk cu Aeroportul Chişinău este mai strânsă decât s-ar părea. Cel puţin asta arată documentele la care am avut acces. Detalii, AICI

De exemplu, pe 11 octombrie 2019, când Komaksavia Airport Invest LTD deja de o lună şi jumătate avea ca proprietar în registrele din Cipru firma NR Investments Ltd din paradisul fiscal Guernsey, controlată de baronul britanic Nathaniel Rothschild, a avut loc adunarea asociaţilor Avia Invest. Însă reuniunea nu a avut loc nici în Moldova, nici în Cipru, nici în Marea Britanie, ci în capitala Federației Ruse, într-un imobil de pe strada Gagarinskiy Pereulok 25. Adresa coincide cu sediul juridic a unor firme deţinute de Basiuk, precum UK Komaks şi Kvarts-Invest

Conform procesului-verbal al adunării asociaților Avia Invest, Komaksavia Airport Invest LTD, asociatul majoritar (95%), a fost reprezentată de Modris Karklins, un cetățean rus care apare în schema cesionării Aeroportului Chișinău din 2016, iar Habarovsky Aeroport (5%) – de Victoria Sudakova. În cazul ultimei, procura a fost emisă două luni mai devreme, fiind semnată de Basiuk.

La acea adunare, asociații au decis încetarea anticipată a atribuțiilor de membru al Consiliului pentru Ilan și Ilona Șor, Viorel Melnic, Petru Jardan, Boris Salov, Tatiana Semenova şi Iaroslav Ashirov şi numirea unor membri noi. Printre ei nu s-au mai regăsit deja nici Șor, nici Melnic și nici Jardan.

PE BANII BĂNCII DE ECONOMII
Una din condiţiile impuse la concursul de concesionare a Aeroportului Chişinău era ca firma câştigătoare să dispună de un capital minim de 5 milioane euro. Astfel, pe 28 august 2013, cu două zile înainte de a semna contractul, fondatorii Avia Invest i-au majorat capitalul până la 85 de milioane de lei (5 milioane de euro la cursul de atunci). Garanţia bancară a fost emisă de Unibank, una din cele trei bănci implicate în „Furtul miliardului”. 

Doi ani mai târziu, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării de Bani din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) a pus la îndoială contribuţia fondatorilor la capitalul Avia Invest. „Una din versiuni este că aceste mijloace financiare provin din banii sustraşi din băncile problematice gestionate de către Ilan Şor”, se arată într-o notă informativă a CNA. Dar sechestru pe capitalul social al Avia Invest a fost pus abia în august 2019 și a fost menținut până în martie 2023, când banii au fost confiscați. 

Ilan Șor şi Viorel Bîrcă, președintele interimar al Băncii de Economii, în timpul unei conferinţe de presă. Septembrie 2014 // FOTO: Ion Preașca

Procurora Mariana Botezatu argumenta, într-o ordonanţă din 20 august 2019, că „cele 5 milioane euro sunt produs infracțional”, pe motiv că banii transferați de companiile Habarovsky Aeroport și Kolomenskii Zavod în august 2013 proveneau, de fapt, de la Banca de Economii (BEM). În consecinţă, instanţa a aprobat aplicarea sechestrului în scopul confiscării speciale a cotei de 95% a Komaksavia și 5% a Habarovsky Aeroport la Avia Invest”

În ordonanţă este descris pe larg cum a avut loc această operaţiune. Astfel, firma Sisteme Informaționale Integrate SRL, „beneficiar efectiv al căreia era Ilan Șor”, a împrumutat 50 de milioane de dolari de la compania Reghionalinaia Finansovaia Kompania din Federația Rusă și i-a depus la BEM. Cu ajutorul lor, inițial compania și-a majorat substanțial „cota în capitalul social al SA Banca de Economii (de la 10% la aproape 33,8% – n.r.)

Ulterior, pe 22 august 2013, din cele 50 de milioane de dolari au fost scoase echivalentul a circa 6,5 milioane de euro și mutate prin conturile de la banca ABLV din Letonia a unei companii din Marea Britanie și două din Belize, toate având același beneficiar efectiv – Ilan Șor. 

În aceeași zi, prin două tranzacții a câte 2,5 milioane euro, banii au ajuns pe conturile de la Eurobank Cyprus LTD ale unei companii din Insulele Virgine Britanice. Destinația transferului: acordarea creditului de 2,5 milioane euro către Kolomenskii Zavod, cu conturi la banca rusească VTB. 

Într-un final, Kolomenskii Zavod „transferă suma de 2.500.000 euro la contul Avia Invest de la Unibank, având ca destinație – plata pentru includerea în capitalul social, în conformitate cu protocolul ședinței acționarilor din 21.08.2013”.

În ordonanţă sunt descrise şi alte operaţiuni cu banii de la BEM şi cu alte firme din Marea Britanie, Rusia şi Moldova, iar concluzia procurorii este că, în rezultatul acestor acțiuni, „Ilan Șor, utilizând mijloace bănești sustrase din cadrul SA Banca de Economii și mijloace bănești din cadrul Unibank, a devenit beneficiar efectiv al SRL Avia Invest”.

COMPENSAȚII PENTRU BASIUK?  
Pe 28 martie 2023, ora 00:00, în baza unui ordin semnat de Alexandru Musteaţă, şeful Agenţiei Proprietăţii Publice (APP), compania Avia Invest a fost înlăturată de la gestiunea Aeroportului Internaţional Chişinău, printr-o procedură unilaterală. 

Decizia a survenit după ce, în septembrie 2019, executivul de la Chișinău, condus de actuala președintă Maia Sandu, a anulat patru hotărâri de Guvern privind concesionarea Aeroportului Chișinău, iar APP a obținut în instanță recunoașterea nulității contractului de concesiune.

Dmitri Lunga, avocatul Avia Invest SRL, spune că procedura de preluare unilaterală este una abuzivă şi că, de fapt, a avut loc o confiscare a averii companiei, pentru că ea nu prevede careva compensaţii băneşti. În consecinţă, reprezentanţii Avia Invest, care pretind că au investit circa 100 de milioane de euro în modernizarea Aeroportului Chişinău, acuză autorităţile de expropriere şi susţin că firma şi proprietarii ei vor continua lupta în instanţe şi nu exclud că se vor adresa şi la CEDO, pentru că, potrivit legislaţiei, „rezilierea sau modificarea unilaterală a contractului de concesiune este lovită de nulitate absolută”. 

Acest lucru înseamnă că, în cazul obținerii unor compensații în instanță, autoritățile de la Chișinău vor trebui să despăgubească toți asociații Avia Invest, inclusiv firma lui Basiuk.

Menţionăm că am expediat solicitări de comentarii şi informaţii, atât în adresa lui Konstantin Basiuk, cât şi la UK Komaks şi Habarovsky Aeroport, dar nu am primit nicio reacţie.

Ion PREAȘCA
A contribuit: Vladimir THORIK

Editare: Nicolae CUȘCHEVICI
Fact-checking: Dumitru Baciu
Grafică: Roman FILIPPOV 


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol