27/12/2019

Andrey Goncharenko, noul beneficiar final al companiei cipriote care controlează Aeroportul Chișinău, a început să-și extindă relația de afaceri cu Republica Moldova încă pe timpul fostei guvernări democrate.

Prin intermediari și firme-paravan, conexiunile lui Goncharenko duc la câteva proprietăți de milioane care au aparținut fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, fugit din țară în vara lui 2019.

O altă conexiune a afaceristului rus duce la AIR Moldova, compania aeriană de stat privatizată, în octombrie 2018, în regim de urgenţă şi în condiţii suspecte, de Guvernul democratului Pavel Filip.

Mai mult, pe lângă faptul că a depus cerere ca să obțină cetățenia Republicii Moldova, Goncharenko o vânează și pe cea a Ciprului, conform documentelor obținute de RISE Moldova.

grafic-andrey-goncharenko-conexiuni-moldova

22 DECEMBRIE 2019. Aproape de miezul nopții, compania NR Investments Ltd din paradisul fiscal Guernsey, controlată de baronul britanic Nathaniel Rothschild, anunță că nu mai este proprietara Komaksavia Airport Invest LTD. Compania cipriotă este cea care deține 95% din Avia Invest SRL, firmă din Republica Moldova care, în 2013, a luat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău pe un termen de 49 de ani.

Plecarea lui Rothschild are loc la nici patru luni de la preluare, pe fundalul schimbării puterii de la Chișinău și fuga din Republica Moldova a fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc, și a lui Ilan Șor, fostul primar din Orhei condamnat, în primă instanță, în dosarul „Furtul Miliardului”.

23 DECEMBRIE 2019. Compania Avia Invest SRL confirmă public că noul beneficiar al Komaksavia Airport Invest din Cipru, respectiv cel care controlează Aeroportul Internațional Chișinău, este omul de afaceri rus Andrey Goncharenko.

Dar în extrasele din Registrul Comercial din Cipru nu găsim nici pomină de Goncharenko. Din documente reiese că off-shore-ul lui Rothschild a cedat acțiunile Komaksavia Airport Invest înapoi bulgarului Marin Mihov Tenev, de la care le-a și preluat în august 2019. UPDATE [6 noiembrie 2023]

Boris SALOV, administratorul Avia Invest SRL: Nu cunosc cine figurează la compania din Cipru. Tot ce pot să vă zic e că asociații companiei Avia Invest sunt Komaksavia Airport Invest și Aeroportul din Habarovsk. În scurt timp informația despre beneficiarii finali va fi prezentată autorităţilor din Moldova.

La câteva zile de la discuția noastră cu Salov, Avia Invest a precizat public că numele lui Andrey Goncharenko în calitate de beneficiar al Komaksavia Airport Invest abia urmează să fie inclus oficial în Registrul Comercial al Ciprului, menționând că afaceristul rus „demult era interesat de Aeroportul Internațional Chișinău”.

De altfel, Goncharenko a și promis deja investiții de 200 milioane de euro în dezvoltarea aeroportului și majorarea numărului anual de pasageri la 5 milioane. Detalii, AICI

CONEXIUNEA CU GBC-UL LUI PLAHOTNIUC
Înainte de a se afișa public drept beneficiar al companiei care controlează Aeroportul Internațional Chișinău, Andrey Goncharenko și-a setat conexiuni la trei imobile deţinute de Finpar Invest SRL – cea mai veche companie a familiei oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Afacerea de peste jumătate de miliard de lei, care a inclus o vilă urbană de lângă Parlament, un teren de 10 hectare din preajma Autogării Nord și deja celebrul Global Business Centre, a avut loc în iulie 2018. Atunci Finpar a vândut cele trei proprietăți, pe care mai întâi le-a inclus în capitalul social al Real Concept Imobil SRL, unui off-shore din Gibraltar. Detalii, AICI

Extrasele din Gibraltar arătau că noul proprietar al Real Concept Imobil, Querious Holdings LTD, era deținut de Redmount Nominees LTD, o companie paravan tot din Gibraltar, parte din grupul Redmount, specializat în servicii de optimizare fiscală şi gestionare de active.

1405200315020_image_galleryimage_09_07_14_pic_shows_the_ho

Casa din Londra pe care Andrey Goncharenko a cumpărat-o printr-o fimă din Gibraltar gestionată de grupul Redmount // Foto: Dailymail.co.uk

La câteva zile după ce a cumpărat Real Concept Imobil și, implicit, cele trei proprietăți, Querious Holdings și-a cedat cota unei alte firme din Gibraltar – Eastern Holdings LTD, care avea acționari nominali tot din cadrul grupului Redmount.

Iar grupul Redmount reprezintă o piesă importantă în relațiile de afaceri ale lui Goncharenko. O investigaţie din 2014 a publicaţiei britanice The Daily Mail relata că Goncharenko a cumpărat în Londra patru case de lux pentru care urma să plătească uriașa sumă de 250 milioane de lire sterline. Iar una dintre case a fost cumpărată prin intermediul unei companii din Gibraltar gestionată direct de grupul Redmount.

MCA Shipping din Gibraltar îl arată pe Andrey Goncharenko ca acționar. Printre directori se numără Redmount Management Services care, la rândul său, îi are ca secretari pe Redmount Corporate Services”, nota The Daily Mail.

Totodată, publicaţia britanică menționa că documentele separate dezvăluiau faptul că grupul Redmount era conectat și la celelalte trei imobile de lux din Marea Britanie cumpărate de Goncharenko.

COLEGA LUI GONCHARENKO, ŞEFĂ DE COMPANIE ÎN MOLDOVA
O altă conexiune cu Moldova şi fostele active ale lui Plahotniuc apare prin Yulia Rogozhina (în extrasele din Republica Moldova figurează Iuliia), administratoarea Real Concept Imobil, firma în care Global Business Centre, vila de lângă Parlament şi terenul de lângă Autogara Nord au fost incluse în capitalul social.

Femeia de 38 ani, cetățeancă a Federației Ruse, a activat în cadrul Gazpromstroyinginering, o subsidiară a gigantului rus Gazprom și care, din anul 2009, a fost redenumită în Gazprom Invest Yug, în prezent fiind în procedură de lichidare. Tot la Gazpromstroyinginering, apoi la Gazprom Invest Yug, a activat până în anul 2013, în calitate de manager, și Andrey Goncharenko.

Am încercat să obținem o reacție de la Yulia Rogozhina, dar aceasta nu a răspuns la apelurile noastre. Anterior, Rogozhina a refuzat să dea detalii despre adevărații proprietari şi planurile acestora referitoare la cele trei imobile cumpărate de la firma lui Plahotniuc.

Yulia ROGOZHINA: Nu vă pot spune nimic despre planurile investitorilor, nici cine sunt ei… Reprezentantul meu poate că va lua legătura cu Dvs. şi vă va oferi detalii la acest subiect.

air-moldova

Foto: Airport.md

URME ÎN PRIVATIZAREA AIR MOLDOVA
A altă conexiune a lui Goncharenko cu Republica Moldova apare în cazul privatizării Air Moldova. Amintim că cea mai mare companie aeriană din țară a fost vândută în octombrie 2018, în regim de urgență, de Guvernul democratului Pavel Filip, pentru doar 50 de milioane de lei.

Pe acest caz, la finele lunii iulie 2019, după ce democrații au pierdut puterea, oamenii legii au pornit o urmărire penală în cadrul căreia încearcă să afle proveniența celor 50 de milioane de lei plătiți pentru Air Moldova. Bănuiala lor e că în spatele tranzacției de privatizare a fost orchestrat un caz de spălare de bani.

Astfel, una dintre versiunile provenienței banilor plătiţi pentru Air Moldova duce spre Style Design Imobil SRL, o companie din Republica Moldova administrată și deținută de Roman Mishchenkov din Federația Rusă.

Mishchenkov este numele de fată al actualei soții a lui Andrey Goncharenko, Anna. Ambii, Roman și Anna, au același patronimic și, până în anul 2016, au fost asociați în două companii din Moscova. (Detalii, AICI) Mai mult, conform datelor din Registrul rus al companiilor, Roman Mishchenkov administrează și OOO „Russkomoldavski Torgovy Dom”, firmă în care Andrey Goncharenko este asociat unic. Detalii, AICI și AICI

andrey-goncharenko

Andrey Goncharenko // Foto: Ngv.ru

ÎN AȘTEPTAREA CETĂȚENIEI MOLDO-CIPRIOTE
În aceeași zi de 23 decembrie 2019 în care Goncharenko a fost recunoscut drept noul beneficiar final al Aeroportului Chișinău, TV8 a publicat un document din care reiese că acesta, împreună cu mai mulți membri ai familiei sale, a depus cerere de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție.

Informația a fost ulterior confirmată de președintele Igor Dodon. Într-un interviu pentru Europa Liberă, șeful statului a sugerat că cererea a fost depusă încă pe când la guvernare erau democrații, cei care au și insistat pe modificarea Legii cetățeniei, în pofida criticilor din partea societății civile și a partenerilor externi.

Igor DODON: Eu cred că în timpul apropiat o să iasă mai multă informație referitor la legăturile lui [Andrey Goncharenko] cu fosta guvernare. [El este] O persoană care are probleme în Federația Rusă, care a încercat să obțină cetățenia Republicii Moldova prin programul cetățenie prin investiții, care a fost stopat. Apropo, cererea lui nici nu a ajuns la președinție, ea a rămas la Guvernul Filip.

Doar că, pe lângă cetățenia Republicii Moldova, Goncharenko își dorește s-o obțină și pe cea a Ciprului, tot printr-un program de investiție. Potrivit documentelor obținute de RISE Moldova, Andrey Goncharenko și soția sa Anna, au depus cerere la autoritățile cipriote în 2018.

Ion PREAȘCA
A contribuit: Stelios ORPHANIDES (Cipru)
Grafică: Roman FILIPPOV


Acest material a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Fostering Accountability through Investigative Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

Articole la subiect:
Cash din Emiratele Arabe pentru Air Moldova
De la Plahotniuc la Moldasig, via Gibraltar
GBC – din offshorul lui Plahotniuc în Gibraltar
Noul stăpân al Aeroportului Chişinău – un offshore din Cipru


RISE LEAKS


Comenteaza acest articol