În dreapta este Franța. În stânga – Elveția.
Din spate vine ploaia, iar în față mai sunt vreo 2 km până la vilă.
Casa pe care o căutăm se află în localitatea Les Mermes, Veigy-Foncenex, Franța. Curtea este păzită, marcată cu semne „proprietate privată” și însoțită de mai multe imagini cu câini.
De câteva ori, am înconjurat complexul “Les jardins d’Hermance”. La intrarea în curte, un detaliu important ne-a atras atenția.
Rosca A. scrie pe o căsuță poștală. Numele complet este Ana Roșca, iar după căsătorie – Ana Budilivschi. Ea este fiica fostului secretar general al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Victor Roșca, fostul cumnat al lui Vladimir Filat.
În spatele cutiei poștale se ascunde un dosar de corupție și spălare de bani.
Am început documentarea acestei anchete în 2016. Atunci, am aflat că fostul prim-ministru Vladimir Filat ar fi obținut o casă în Franța de la o corporație străină. Informațiile apăruseră în urma perchezițiilor la sediul IPTEH, făcute în cadrul dosarului „Furtul Miliardului”. Astfel, am creat în calculator un dosar electronic cu denumirea generică: „Monaco – Filat”.
Mai târziu am obținut detalii noi: persoanele de legătură în acest caz au fost Ana Roșca și Ion Rusu, fostul naș al lui Filat. Ulterior, am intrat în posesia unei copii a contractului de vânzare-cumpărare a imobilului din Franța, am avut acces la tranzacții bancare, email-uri și alte documente importante care ne-au ajutat să localizăm vila din Les Mermes.
Între timp, o parte dintre informațiile despre tranzacția vilei au fost publicate și de către alte instituții media, asta după ce fostul avocat al lui Filat a făcut publice mai multe date, fiind în conflict deschis cu fostul său client.
Acest text conține informații actuale pe care le-am obținut din surse diferite, atât din Moldova cât și din Franța.
Mulțumesc tuturor surselor care ne-au oferit informații importante pentru acest subiect de interes public.
Susține activitatea noastră, AICI
* * *
✔️Abonează-te la canalul nostru de Telegram
Îți mulțumim!
CALENDARUL NOROCULUI
Vladimir Filat a devenit prim-ministru în 2009, păstrându-și fotoliul până în 2013.
Mai jos vă prezentăm evenimentele cheie din acea perioadă și scoatem în evidență interesul personal al lui Filat pentru cea de-a 371-a hotărâre de guvern din 2011, an în care cabinetul de miniștri condus de fostul lider PLDM a aprobat peste o mie de hotărâri.
22 Februarie 2011. La Chișinău este creată compania cu capital străin Amaya Group SRL. Fondatoarea ei este o firmă canadiană – Amaya Gaming Group Inc., înființată în 2004 și care între timp și-a schimbat denumirea de șapte ori.
24 Mai 2011. Trei luni mai târziu, guvernul condus de prim-ministrul Vladimir Filat aprobă o hotărâre de guvern prin care schimbă jocul norocului în Moldova. Este creată Loteria Națională a Moldovei (LNM) care are monopolul statului în jocurile de noroc – o societate pe acțiuni, deținută exclusiv de Ministerul Finanțelor. Detalii, AICI
Reporter: Propunerea de a crea LNM a venit de la Dvs., de la Filat sau de la alte persoane?
Veaceslav Negruța, fost ministrul al Finanțelor (actual consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul economic). […] Dacă nu greșesc era un demers/indicație de la Cancelaria de stat sau de la Curtea de Conturi, prin care se atrăgea atenția că statul nu-și exercita dreptul de monopol prevăzut în lege. Respectiv, a fost creata o întreprindere – SA Loteria Națională a Moldovei, prin Hotărâre de Guvern pentru a exercita dreptul statului de monopol pe acel segment prevăzut de Lege. Nu a fost propunerea mea sau a ministerului, dar procedural Ministerul Finanțelor era responsabil de monitorizarea domeniului respectiv, la acel moment […].
Reporter: Dvs. știați despre contractul dintre LNM (fondator cu 100% fiind Ministerul Finanțelor) și firma Amaya Group (societate cu capital canadian)?
Veaceslav Negruța: LNM avea ca fondator Ministerul Finanțelor atunci (100%), iar conducerea și monitorizarea acesteia se face în baza legii cu privire la societățile pe acțiuni (SA), cu delegarea respectivă a persoanelor în consiliul de administrare. Deciziile manageriale se iau de conducerea SA, unele competențe le revin consiliilor. Despre contracte cu companii terțe pentru organizarea loteriilor naționale am aflat mult mai târziu. Personal nu am avut acces și nici competențe asupra deciziilor conducerii și nici la contractele semnate de LNM.
Reporter: Ați avut întâlniri cu reprezentanții Amaya? Dar cu Ion Rusu pentru a discuta despre contractul dintre Amaya și LNM? Dacă da, v-au făcut anumite oferte, inclusiv de ordin financiar, legat de contractul cu LNM?
Veaceslav Negruța: Nu, nu i-am cunoscut și nu am avut întrevederi sau discuții cu reprezentanți ai acestei companii canadiene. La fel, nici cu Rusu nu am avut întrevederi sau discuții privind contractele sau activitatea LNM. Respectiv, nici despre oferte financiare nu putea fi vorba.
19 August 2011. Loteria Națională a Moldovei, întreprinderea nou-înființată, încheie fără concurs public un contract de colaborare cu Amaya Gaming Group, specializată în administrarea platformelor electronice cu jocuri de noroc. Înțelegerea a fost de 50 la 50 din profitul direct obținut din jocurile de noroc.
VLAD, PM, BIG PARTNER
Începând cu luna următoare, au loc un schimb de e-mail-uri între Ion Rusu, fostul naș al lui Filat, și David Baazov, directorul Amaya Gaming Group. Din corespondența celor doi reiese că discută despre transferuri de sute de mii de euro, despre o posibilă vizită în Canada, fiind menționate și cuvintele „Vlad”, „PM” – (posibilă abreviere de la Prim-ministru) și „Big Partner”.
De fapt, unele mesaje erau redactate mai întâi în limba română apoi traduse în engleză.
„Referitor la vizita mea cu Vlad în Canada vă anunț că nu reușim să ajungem în perioada 1-15 decembrie. Azi am avut o întâlnire cu PM referitor la …”, așa începe unul dintre mesajele expediate de Ion Rusu către David Baazov. În varianta engleză a aceluiași mesaj cuvântul „PM” este înlocuit cu „Big Partner”.
Bună Ion,
Nu am pus condițiile. Este pentru Brian să discute cu el. Sunt sigur că va fi corect.
Sunt acum în Las Vegas și mă întorc joi. Cei 250.000 de euro vor fi trimiși vineri unei noi companii. Ca să știi.
Va trebui să semnăm acorduri pentru a explica de ce am trimis banii. Voi trimite contractele pentru asta deoarece sunt acorduri de consultanță.Cum merg lucrurile? Te rugăm să obții aprobarea loteriei prin SMS, astfel încât să putem începe rapid. De asemenea, pregătim lista mare de jocuri pentru aprobare.
Toate cele bune pentru tine și familia ta.
David
Documentele obținute de RISE Moldova, arată că firma din Canada – Amaya Gaming Group Inc, a transferat 750 de mii de euro către o companie cu acționariat opac – Earlsford Finance LTD, cu sediul în Belize. La rândul său, această firmă offshore avea contract cu o altă societate, cu sediul în Marea Britanie, ca să procure un imobil în Europa cu banii încasați de la Amaya.
Compania britanică se numește Superkey Gronit LLP și a fost creată la scurt timp după ce Amaya și Loteria Națională a Moldovei au încheiat contractul de colaborare. La mai puțin de doi ani de la înființare aceasta a fost lichidată.
Începând cu toamna anului 2011, Superkey Gronit LLP a încasat în total 1,3 milioane de euro, în mai multe tranșe.
750 de mii de euro au intrat pe cont de la Amaya Gaming Group și alții 550 de mii de la Kapital Invest Kompany SRL, controlată de fostul prim-ministru Vlad Filat.
Ulterior, banii au fost virați pe contul unei companii notariale franceze care a autorizat vânzarea vilei din Les Mermes, Veigy-Foncenex.
STUDENTĂ, CU VILĂ DE PESTE UN MILION DE EURO
Contractul de vânzare-cumpărare a locuinței a fost încheiat între Ana Roșca și foștii proprietari, o familie din Emiratele Arabe Unite. RISE Moldova a aflat că o copie a acestui acord a fost găsită de procurorii moldoveni în urma perchezițiilor efectuate la sediul IPTEH SA din Chișinău.Vila a costat 1,24 milioane de euro, însă, plus taxe, suma a urcat la 1,33 milioane de euro.
În perioada tranzacției de peste un milion de euro, Ana Roșca avea 25 de ani și era studentă în Elveția. Ea le-a prezentat notarilor francezi o adresa de domiciliu din Chișinău, fiind de fapt casa părinților ei, Victor și Rada Roșca.
GRĂDINELE HERMANCE
Ghidați de coordonatele GPS și informațiile cadastrale obținute de la autoritățile franceze, am reușit în această vară să ajungem la vila din Franța. Imobilul face parte dintr-un complex de vile din regiunea Lacului Leman din Geneva. Proiectul a fost numit „Les jardins d’Hermance” și a fost finalizat în 2010.Denumirea complexului este legată de râul Hermance care trece chiar pe lângă vila familiei Roșca, și se varsă în Lacul Leman.
Pe site-ul companiei care a construit complexul este menționat că: „Proiectul a fost un succes instantaneu și ne-a accelerat afacerile cu Orientul Mijlociu. Acest lucru ne-a permis să introducem o nouă ramură de servicii pentru clienți, numită LB Privilege services. Obiectivul principal a fost gestionarea tuturor celor 40 de vile în lipsa proprietarilor acestora. Serviciile LB Privilege oferă soluții personalizate pentru a satisface cerințele proprietarilor, care includ gestionarea postului proprietarului, declarația fiscală, utilitățile și buna întreținere a caselor”.
Casele de aici seamănă una cu alta, iar gardurile fiind înalte ne-a luat ceva timp ca să identificăm care dintre ele este cea pe care o căutăm.
Are două nivele. Acoperită cu tencuială decorativă, în partea de deasupra poate fi observat finisajul din lemn. Locuința este compusă din două părți fiind semidetașată.
Pe interior, la fiecare dintre cele două părți, se află la parter un coridor care face accesul spre living și bucătărie, un WC, un garaj și o terasă acoperită. La etaj sunt trei dormitoare, un duș, un WC și o cameră care se poate utiliza ca mezanin sau dormitor.
Potrivit documentelor cadastrale, noua proprietară a vilei este deja o altă persoană. Se numește Svetlana Roșca. Cu toate acestea, pe căsuța poștală de la intrarea în curte am găsit numele Anei Roșca.
Recent, am contactat-o pe Ana Roșca pe un număr de telefon elvețian. Se afla în Italia.
Ana Roșca: „Bună ziua! Eu știu la ce vă referiți. E ok dacă ne înțelegem să discutăm luni seara? Acum sunt în Milano, în metrou. Nu pot să mă concentrez ca să discut cu Dvs. mai detaliat. Putem vorbi luni seara după 7-8 sau marți. Putem și duminică doar că atunci o să fiu în tren”.
Ulterior, am contactat-o pe Ana Roșca, mai multe zile la rând, însă a ignorat să mai discute cu reporterul RISE Moldova. I-am expediat o listă cu întrebări, le-a citit și atât.
PLECAREA
În 2015, Vladimir Filat a fost arestat într-un dosar de corupție și, ulterior, condamnat la 9 ani de închisoare. În același an, Amaya Gaming Group rupe contractul cu Loteria Națională și se retrage de pe piața din Moldova.Doi ani mai târziu, Consiliul Concurenței a constatat că, Ministerul Finanțelor a oferit unele privilegii neprevăzute de lege companiei canadiene Amaya Gaming Group Inc. la încheierea contractului pentru activități în domeniul jocurilor de noroc prin intermediul societății pe acțiuni Loteria Națională a Moldovei. Detalii, AICI
RISE Moldova i-a contactat și le-a expediat mai multe mesaje lui Vladimir Filat și David Baazov însă aceștia nu ne-au oferit răspunsuri la întrebările noastre.
Contactați de RISE Moldova, procurorii Anticorupție susțin că pe acest caz au pornit un dosar penal în 2015 pentru infracțiuni de spălare de bani. Patru ani mai târziu, au deschis un nou dosar pentru acte de corupție, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică. Ambele au fost conectate într-o singură cauză. În calitate de bănuit a fost recunoscut Ion Rusu, nașul fostului prim-ministru Vladimir Filat. Însă urmărirea penală în cazul lui a încetat din motiv că „bănuitul a decedat”.
Vladimir Rusu, fiul lui Ion Rusu ne-a spus:
„Nu cunosc nimic legat de acest subiect”.
Procurorii anticorupție au făcut mai multe comisii rogatorii. În Franța, aceștia le-au cerut autorităților să aplice sechestru asupra casei pentru o eventuală confiscare specială.
Iurie SANDUȚA
Fact-checking: Inna CÎVÎRJIC
Acest material jurnalistic a fost realizat cu sprijinul International Media Support (IMS).
Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
RISE LEAKS