2/07/2019

Lovitură de teatru pentru capul de afiș al democraților. Mai multe proprietăți înregistrate pe Finpar Invest SRL, companie de bază în imperiul imobiliar a lui Vladimir Plahotniuc, au fost sechestrate de oamenii legii în cadrul unui dosar pornit pentru spălare de bani.

Miza în scenă a fost pusă de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale pe 26 iunie curent, la două săptămâni de la plecarea subită din țară a liderului democrat.

RISE Moldova a reușit să identifice câteva dintre proprietățile sechestrate. Printre ele se numără hotelul de lux Nobil și studiourile în care activează posturile TV: Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3.

vladimir-plahotniuc-via-facebook

Vladimir Plahotniuc în timpul unei manifestații „pentru apărarea integrității Republicii Moldova” organizată de Partidul Democrat în Piața Marii Adunări Naționale pe 9 iunie 2019, ca reacție la formarea coaliției de guvernare PSRM și ACUM // Foto: Facebook/Vladimir Plahotniuc

8 IUNIE 2019. Deputații din Partidul Socialiștilor și Blocul electoral ACUM trag cortina crizei politice și formează o coaliție, alegând conducerea Parlamentului și investind Guvernul Sandu.

14 iunie 2019. După un antract de aproape o săptămână, timp în care a refuzat să cedeze puterea noii coaliții, Partidul Democrat (PD) anunță că cedează guvernarea și trece în opoziție. În aceeași zi, Vladimir Plahotniuc, liderul PD, iese tăcut din scenă și părăsește Republica Moldova.

24 iunie 2019. Vladimir Plahotniuc declamă pe Facebook că și-a depus „mandatul de președinte al partidului și […] am decis să nu mai candidez […] pentru vreo funcție în partid.”

26 iunie 2019. În scenă intră Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), o subdiviziune din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) specializată pe investigații financiare paralele și identificarea bunurilor obținute pe căi ilegale. Instituția emite actul nr. 21/1-3645 prin care pune sechestru, pe o perioadă de 15 zile, pe mai multe proprietăți deținute de compania Finpar Invest SRL.

Serghei CARAPUNARLÎ, şeful ARBI: Tot ce pot să vă zic e că agenția într-adevăr acordă asistenţă [..] în baza delegației parvenite de la organul de urmărire penală. […] Acordăm această asistență […] în vederea identificării şi indisponibilizării activelor. […] Mai mult nu vă pot spune.

27 iunie 2019. În scenă își fac apariția și ofițerii CNA. Aceștia obțin mandat judecătoresc și aplică și ei sechestru pe bunurile Finpar, conform extraselor cadastrale. Angela Starinschi, purtătorul de cuvânt al CNA, a declarat pentru RISE că sechestrul a vizat nu doar imobilele Finpar, dar și conturile companiei, măsurile respective fiind luate în cadrul unui dosar penal pentru spălare de bani.

Angela STARINSCHI: Au fost aplicate sechestre pe bunurile mai multor persoane juridice. Ulterior se va veni cu o informație mai detaliată.

DE LA NOBIL LA TELEVIZIUNI
RISE Moldova a reușit să identifice câteva dintre proprietățile înregistrate pe Finpar și sechestrate la cererea ofițerilor CNA. Acestea au o valoare totală de circa 100 de milioane de lei.

Hotelul Nobil – afacere despre care Plahotniuc a recunoscut public că „este una dintre investițiile cu care mă mândresc.” Este amplasat în centrul Chișinăului, are 5 stele, o suprafață de 3.500 de metri pătrați și o valoare cadastrală de 40 de milioane de lei, cu tot cu teren.

hotel-nobil-via-facebook

Hotelul Nobil // Foto: Facebook/Nobil Luxury Boutique Hotel

A fost construit în 2008 de Moldconstruct Market, companie care a câștigat mai multe licitații publice în perioada guvernării comuniste și la care Oleg Voronin, fiul președintelui de atunci, a figurat ca economist.

Alte bunuri Finpar care au intrat în vizorul oamenilor legii sunt amplasate practic în aceeași curte cu hotelul Nobil. Este vorba de un apartament și câteva spații comerciale, totul cu o suprafață de circa o mie de metri pătrați.

N-au scăpat de sechestru nici studiourile General Media Group de pe teritoriul Moldexpo, care găzduiesc posturile TV: Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3, dar și posturile de radio: Publika FM și Muz FM. Detalii, AICI

Studiourile se întind pe o suprafață de aproape opt mii de metri pătrați și valorează circa 30 de milioane de lei. Terenul de peste un hectar pe care sunt amplasate nu îi aparține Finpar, dar compania se judecă cu Agenția Proprietății Publice pentru privatizarea lui.

„NU AM VĂZUT NICIUN SECHESTRU”
Într-o discuție cu reporterul RISE, Mihai Pocnea, administratorul companiei Finpar Invest, a negat informația respectivă și spune că nu a primit niciun document în acest sens.

RISE: Vă sun în legătură cu sechestrul aplicat de CNA pe activele Finpar.
M.P.: Eu nu ştiu nimic despre ce vorbiţi Dumneavoastră!
RISE: Dvs. sunteţi administrator şi nu ştiţi despre sechestru?
M.P.: Nu cumva m-aţi sunat de dimineaţă să-mi ţineţi morală?!
RISE: Eu doar întreb. Mi se pare straniu.
M.P.: M-aţi întrebat, eu v-am spus. Eu nu ştiu. Dumitale, dacă cunoşti, intresează-te la CNA. Eu nu am văzut niciun sechestru pe nimic. Poate că Dvs. sunteți administrator la Finpar şi vi se înmânează dumitale…

Finpar Invest SRL a fost fondată în 1993 și avea inițial denumirea de Centrul de profilaxie a infracțiunilor MINOR. Printre asociații inițiali s-au numărat Oxana Childescu și Vera Morozan – fosta soție și, respectiv, sora lui Vladimir Plahotniuc.

Ulterior Finpar a fost preluată de companii din zone offshore, dar care erau reprezentate prin procură de persoane din anturajul lui Plahotniuc, inclusiv Andrian Candu, fostul speaker al Parlamentului. Detalii, AICI

Am încercat să obținem o reacție și de la Vladimir Plahotniuc, dar fără succes. La telefon acesta nu a răspuns, iar pagina sa de Facebook pe care și-a făcut publice ultimele reacții, nu are opțiunea de a expedia mesaje.

VÂNZĂRI PE BANDĂ RULANTĂ
De-a lungul anilor Finpar și-a crescut un capital social de aproape jumătate de miliard de lei și a devenit o piesă de bază în imperiul imobiliar a lui Vladimir Plahotniuc. După debutul lui Plahotniuc pe scena politică și preluarea șefiei PD, compania a vândut pe bandă rulantă mai multe dintre ele.

2015. Finpar vinde șapte benzinării – trei amplasate în or. Chișinău, două în s. Țânțăreni, r. Anenii Noi, și două în s. Peresecina, r. Orhei -, unei companii conectate la Lukoil și cu proprietari reali ascunși în spatele unor interpuși din Cipru.

2016. Finpar vinde o construcție de cultură şi agrement amplasată pe malul lacului din Parcul „Valea Trandafirilor” din Chișinău, cu o suprafață de aproape 600 de metri pătrați. Cumpărătorul a fost o companie conectată la Ilan Șor, fostul primar de Orhei, și cu beneficiari reali ascunși în paradisul fiscal Belize.

2016. Finpar vinde băncii Moldova Agroindbank hotelul Codru. Noul proprietar a fost nevoit să-l demoleze, pentru a amenaja aici viitorul său oficiu central. Lucrările de construcție sunt efectuate de Stayer SRL, firma lui Vladimir Baldovici, fost ministru în perioada comunistă și fost șef de agenție în cadrul guvernului condus de democratul Pavel Filip.

teren-10-ha-finpar

Terenul de 10 hectare din preajma Autogării Nord din Chișinău, vândut de Finpar Invest în 2018 // Foto: RISE Moldova

2017. Finpar vinde fosta cafenea Guguță, amplasată în imediata apropiere a clădirii Parlamentului și pe locul căreia a încercat, fără succes, să ridice un complex hotelier. Cumpărătorul a fost o companie de-a lui Ceslav Ciuhrii – unul dintre dezvoltatorii Kaufland în Republica Moldova.

2017. Finpar vinde sediul companiei sale de pază particulară Argus-S SRL. Clădirea are o suprafață de peste 500 de metri pătrați și a fost cumpărată de Serghei Plahotniuc.

2017. Finpar vinde fostul restaurant Ghiocel Dalb, de aproape două mii de metri pătrați, amplasat în Parcul „La izvor” din capitală. Cumpărătorul este firma Trade Town SRL.

2018. Finpar vinde la pachet trei proprietăți cu o valoare totală de peste 600 de milioane de lei. Cea mai renumită dintre ele este Global Business Centre de pe bd. Dimitrie Cantemir din capitală, clădire care a fost ani la rândul reședința de afaceri a lui Plahotniuc.

O alta proprietate parte din tranzacție a fost și o vilă urbană cu statut de monument istoric de pe str. Sfatul Țării, în imediata apropiere a Parlamentului.

Însă cea mai valoroasă proprietate din pachetul celor trei a fost un teren de peste 10 hectare cuprins în perimetrul AutoGării de Nord, CET-1, piaţa de pe Calea Basarabiei şi str. Tudor Vladimirescu.

Cumpărătorul a fost o companie din paradisul fiscal Gibraltar, cu beneficiari reali ascunși în spatele unor firme-paravan.

Ion PREAȘCA
A contribuit: Nicolae CUȘCHEVICI


Acest material a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Fostering Accountability through Investigative Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

Citiți mai jos și alte articole la acest subiect:
PlahotniucLeaks
Culisele afacerii imobiliare Voronin-Plahotniuc
Palatul de la intersecția Shor-Plahotniuc
Tranzacția și interesele din spatele „Casei Albe”
[VIDEO] Paradisul oligarhului
GBC – din offshorul lui Plahotniuc în Gibraltar
De la Plahotniuc la Moldasig, via Gibraltar


RISE LEAKS


Comenteaza acest articol