15/12/2020

Noul beneficiar majoritar al jocurilor loto din Republica Moldova a devenit, mai nou, un bancher arab. Acesta a fost conectat la proprietarul firmei care administrează „Cetățenia prin Investiție”, program pentru care fosta guvernare democrată a făcut lobby la greu.

Arabul a preluat afacerea de la bulgarul Vasil Bozhkov, alias „Craniul”, un magnat al jocurilor de noroc, vânat de autoritățile de la Sofia, inclusiv, pentru organizarea unui grup infracțional.

Autoritățile de la Chișinău spun că nu cunosc nimic despre acest schimb de putere. Iar în timp ce procurorii îi caută pe funcționarii care au „aranjat” transmiterea afacerii în mâini private, loteria a pompat „milioane” în televiziunile afiliate lui Vladimir Plahotniuc, „pentru a-și face publicitate”.

loteria-moldovei-grafic-rise-moldova

22 octombrie 2020. Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, anunță în cadrul unui briefing de presă că oamenii legii au inițiat un dosar penal în cazul „afacerii privilegiate” Loteria Națională a Moldovei.

Alexandr STOIANOGLO: Procuratura Generală a investigat […] traiectoria acțiunilor care au permis prejudicierea bugetului public ca urmare a transmiterii, prin diferite scheme dubioase, unor companii străine, a controlului în domeniul jocurilor de noroc.

Mai exact, Stoianoglo s-a referit la două parteneriate publice-private încheiate de Loteria Națională a Moldovei (LNM), o întreprindere controlată integral de stat. Cel mai vizibil dintre ele, „pentru sectorul loteriilor și pariurilor la competițiile sportive”, a fost semnat la 23 aprilie 2018 cu NGM SPC Limited din Dubai. Însă, realizarea parteneriatului a fost trecută în seama NGM Company SRL, o companie pe care firma din Dubai o fondase în Republica Moldova cu 11 zile mai devreme. Detalii, AICI

alexandr-stoianoglo

Alexandr Stoianoglo // Foto: Procuratura.md

Alexandr STOIANOGLO: Conform clauzelor contractuale, […], Loteria Națională a Moldovei urma să beneficieze de 75% din venituri, iar partenerul privat – 25%. În realitate, […] raportul de repartizare a profitului din activitatea de organizare și desfășurare a loteriei este de 11,4% – statul și 89,6% – partenerul privat.  

Pe de altă parte, Plamen Milanov, directorul NGM Company, susține că statul Republica Moldova nu a avut niciodată un așa venit din această activitate, precum cel încasat după semnarea parteneriatului.

Plamen MILANOV: Conform calculelor noastre, de la lansarea proiectului, acum doi ani, profitul total al statului și al partenerului privat s-a ridicat la aproximativ 109 milioane de lei. Din această sumă, statul a primit sub formă de profit și sub formă de venituri bugetare aproximativ 70%. În același timp, profitul partenerului privat a fost de aproximativ 30%.

NOUL BENEFICIAR 
Cu aproape cinci luni înainte de anunțul Procurorului General, firma din Dubai, proprietara NGM Company SRL, și-a schimbat atât directorii, cât și proprietarii. Astfel, din 2 iunie 2020, schema de proprietate NGM SPC Limited a devenit una destul de stufoasă. Detalii, AICI

Mai exact, NGM SPC a fost preluată de o firmă locală – Ayman Investments (SPC) Limited. Acesta, la rândul ei, este deținută de Ayman Holdings Limited – companie despre care autoritățile din Dubai nu specifică în ce țară a fost înregistrată. Detalii, AICI

În registrele internaționale publice, am identificat o singură companie cu acest nume. E vorba de Ayman Holdings Limited din Marea Britanie. A fost înregistrată în în iulie 2019 și are doi asociați: Mudasser Khan și Ammaar Khan. Iar pe 1 decembrie 2020, compania a anunțat că a inițiat procesul de lichidare. Detalii, AICI

Doar că, potrivit lui Plamen Stefanov Milanov, administratorul NGM Company din Republica Moldova, beneficiarul final al companiei din Dubai a devenit Samih Mohd Qadri Awadh Alla Abdulhai, un bancher de investiții din Emiratele Arabe Unite (EAU).

Plamen MILANOV: Un om cu o reputație impecabilă. El deține numeroase companii din EAU în domeniul tehnologiei, marketingului, dezvoltării infrastructurii.

Un raport recent al Grupului de acțiune financiară (FATF-GAFI) menționează că încercările EAU de a combate spălarea banilor și finanțarea terorismului este îngreunată de faptul că țara are o abordare haotică a modului de înregistrare a companiilor. Mai exact, în cele șapte Emirate funcționează 39 de registre comerciale diferite. Astfel, atât pentru oamenii legii, cât și pentru mass-media, este extrem de dificil să afle cine se află în spatele unei companii suspecte, înregistrate în EAU.

Totodată, experţii de la Transparency International sugerează într-un raportcă singurul sistem eficient pentru combaterea criminalității financiare este de a avea un registru unic și central”.

„CETĂȚENIE PRIN INVESTIȚIE”
Samih Abdulhai a fost, până nu demult, director la Capital and Equity Solutions Investments (CES Investments), companie la care preşedinte a fost şi Marwan Juma Abdulla Beyat Alfalasi. Detalii, AICI

samih-si-marwanteam-ces-web-webcache

Din octombrie 2018, Marwan Alfalasi era asociat al MIC (Moldovan Investment Company) Holding LLC, (Detalii, AICI) firmă selectată, în 2018, de fosta guvernare democrată, să implementeze Cetăţenie prin Investiţie, program criticat în repetate rânduri de societatea civilă și de partenerii externi ai Republicii Moldova și care a fost deja abrogat de către Parlament.

Am expediat o solicitare la CES Investments, prin care am întrebat dacă Samih Abdulhai într-adevăr este beneficiarul final al afacerii loto din Republica Moldova. Până la publicarea acestui text, nu am primit răspuns.

Datele din registrul comercial din Abu Dhabi, capitala EAU, arată că o persoană cu același nume (Samih Mohd Qadri Awadh Alla Abdulhai) apare ca director doar la Goldmark Ventures SPV LTD, firmă deținută de Suntrend Group LTD. În registrul din Ras Al Khaimah, un alt emirat din cadrul EAU, o astfel de companie apare ca radiată încă din septembrie 2020. Detalii, AICI

În acelaşi registru din Abu Dhabi, Marwan Alfalasi – fostul asociat la MIC (Moldovan Investment Company) Holding, apare ca asociat sau director la trei, unele dintre ele fiind inactive sau chiar radiate. Detalii, AICI

Alfalasi a mai fost asociat și la TGME Investments SPC Ltd din Dubai, dizolvată în martie 2020. Această companie i-a avut ca directori pe Sevinj Gasimzade și Stephanie Amabao. Anterior, ambii au fost directori și la Ayman Investments (SPC) Limited din Dubai, firma care, din iunie 2020, este singurul asociat la NGM SPC Limited din Dubai, proprietara NGM Company SRL din Moldova. În plus, până pe 4 iunie 2020, Stephanie Amabao a fost, alături de Plamen Milanov, director la NGM SPC Limited din Dubai.

La începutul lunii noiembrie 2020, atunci când l-am contactat pe Ghenadie Ţepordei, directorul Agenției Proprietăți Publice, acesta ne-a declarat că nu cunoaște nimic despre modificările operate în Dubai. „De la Dvs. aflu despre aceasta. O să mă documentez şi o să revin cu un răspuns”, a promis oficialul. Ulterior, Ţepordei a precizat că nu există o prevedere legală care să oblige compania să informeze agenția despre schimbarea asociaţilor.

vasil-bozhkov

Vasil Bozhkov // Foto: Novinite.com

„PARTICIPAŢIA NOASTRĂ A FOST CONFISCATĂ”
Bancherul arab, noul beneficiar din Dubai al loteriei din Republica Moldova, a preluat afacerea de la două companii bulgare: New Games AD şi National Lottery AD. Ambele sunt controlate de oligarhul Vasil Bozhkov, alias „Craniul”, un magnat al jocurilor de noroc din Bulgaria. Detalii, AICI

Schimbările în acționariatul NGM SPC Limited au avut loc la patru luni după ce Bozhkov a fost dat în căutare internaţională de Procuratura de la Sofia, care i-a înaintat mai multe capete de acuzare, inclusiv organizarea unui grup infracțional, tentativă de mituire a unui oficial și instigare la comiterea infracțiunilor. Acuzațiile i-au fost aduse în absență, Bozhkov fiind refugiat în Dubai. Detalii, AICI

Oficial, transferul de proprietate a companiei NGM SPC Limited a avut loc în iunie 2020. Însă Bozhkov a declarat pentru Bivol.bg, partenerul RISE în cadrul OCCRP, că nu mai deține control asupra loteriei din Republica Moldova încă „de la sfârșitul lunii ianuarie 2020”. Detalii, AICI

Vasil BOZHKOV: Participaţia noastră a fost confiscată cu ajutorul serviciilor bulgare și al parchetului. Nu am informații despre ce s-a întâmplat după aceea.

CUM A AJUNS LOTERIA LA BOZHKOV?
Gestionarea pariurilor și a loteriei din Republica Moldova au ajuns în anul 2018 pe mâna bulgarului Bozhkov după ce în 2016 oligarhul Vladimir Plahotniuc, pe atunci coordonator al coaliției de guvernare și prim-vicepreședinte al Partidului Democrat (PD), s-a arătat „îngrijorat” de piața jocurilor de noroc, iar autoritățile au ajuns practic să monopolizeze domeniul.

Astfel, „Ministerul Economiei și Infrastructurii a ‘aranjat’ condițiile tehnice […] pentru o companie concretă”, după care „au fost operate anumite modificări legislative” și „a fost aprobată toata baza normativă corespunzătoare”, astfel încât afacerea să fie preluată de un „cerc restrâns de persoane”, aveau să constate, ulterior, procurorii.

Contractul prin care compania din Dubai a obținut dreptul de a organiza loterii și pariuri în Republica Moldova are un termen de 15 ani (până în 2033) și prevede investiţii de circa 6 milioane de euro.

Deşi a pornit abia în toamna anului 2018, afacerea cu organizarea loteriilor – mediatizată pe larg la televiziunile afiliate lui Plahotniuc, care difuzează săptămânal și un show televizat – a generat profituri  de milioane de lei, potrivit Procuraturii Generale.

Acest lucru este confirmat şi de rapoartele financiare ale NGM Company. Spre exemplu, în 2018 firma a reuşit să obţină un profit de 10 milioane de lei, iar în 2019 – de circa 40 de milioane de lei. Detalii, AICI

„PARTENERI” NECUNOSCUȚI
După ce, în vara lui 2019, PD a pierdut guvernarea, Plahotniuc a părăsit Republica Moldova și a ajuns însuși să fie vânat de procurorii de la Chișinău, având la activ trei capete de acuzare: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, cât și interdicția de a intra pe teritoriul SUA și Elveției și Liechtenstein.

În discuția cu jurnaliștii de la Bivol.bg, Bozhkov a evitat să dezvăluie modul în care a ajuns în Republica Moldova ca investitor: „Este complicat și mult de povestit și deja nu mai contează pentru mine”. Totodată, el susține că „nu îl cunosc pe domnul Plahotniuc, iar contractele cu televiziunile din Moldova sunt încheiate pe piață de către conducerea locală”.

Mai mult, magnatul bulgar afirmă că nu îl cunoaște nici pe concetățeanul său Plamen Stefanov Milanov, cel care, din aprilie 2018, administrează NGM Company, iar o perioadă a figurat și unul dintre directorii NGM SPC Limited din Dubai.

MILANOV ȘI CONEXIUNEA „DOVERIE”
Plamen Stefanov Milanov se află de mai mulţi ani în Republica Moldova, controlând afaceri în domeniul farmaceutic. Mai exact, acesta este în prezent asociat sau beneficiar la patru companii şi administrator la patru.

plamen-milanov

Plamen Stefanov Milanov // Foto: InfoMarket.md

În cazul uneia – RAP Pharma International SRL, Milanov a fost, din 2017 și până în noiembrie 2019, partener cu grupul farmaceutic bulgar Sopharma, unul dintre acţionarii principali ai Doverie United Holding, care din martie 2019 este acționarul majoritar la Moldindconbank, a doua bancă ca mărime din Moldova. Detalii, AICI

Plamen MILANOV: Mi-am vândut cota la rugămintea colegilor din Bulgaria. Mi-au zis că pot să mă ocup de businessul din domeniul jocurilor de noroc, dar nu este acceptabil ca, în această situaţie, să mă ocup şi cu afaceri financiare, adică din domeniul bancar.

Asta pentru că, în martie 2019, cu trei luni înainte ca democrații să piardă guvernarea, Doverie a intrat pe piața bancară din Republica Moldova, cumpărând pachetul majoritar de acţiuni al Moldindconbank. E vorba de aceleași acțiuni pe care autoritățile le-au sechestrat de la Veaceslav Platon într-un dosar pornit pentru escrocherie și spălare de bani. Acum dosarul se află la rejudecare, pentru că „a fost falsificat în totalitate”, după cum a menționat anterior procurorul general Alexandr Stoianoglo.

Conexiunea Milanov → Sopharma → Doverie → Moldindconbank apare și într-o presupusă notă a serviciilor secrete moldovenești care a ajuns în posesia Bivol.bg, dar și RISE Moldova. Documentul sugerează că Milanov ar fi, de fapt, persoana de legătură dintre magnatul bulgar Bozhkov și noii proprietari ai Moldindconbank.

Cred că știți cât de veridice sunt datele din ancheta bulgară”, a replicat Bozhkov în discuția cu colegii de la Bivol.bg. O reacție, practic, similară a avut și Milanov.

Plamen MILANOV: Este o aiureală. […] Proprietarii Sopharma sunt persoane destul de bogate pentru a nu avea afaceri cu Bozhkov. […] Aşa s-a ajuns că eu eram liantul dintre cele două părţi, pentru că, la un moment dat, aveam legături şi cu unii, şi cu alţii.

Ion PREAȘCA

Editare: Nicolae CUȘCHEVICI 
Fact-checking: Inna CÎVÎRJIC 
Grafică: Roman FILIPPOV


Articol publicat în cadrul proiectului „Transparent government through strong independent media” realizat de RISE Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA în Moldova.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol