1/04/2019

Polițiștii de frontieră ne verifică pașapoartele de fiecare dată când traversăm granița.

Ei sunt cei care luptă direct cu criminalitatea transfrontalieră.

RISE Moldova a încercat să-i cunoască mai bine, răsfoind peste cinci sute de declarații de avere și de interese personale.

Dincolo de hotarul integrității i-am surprins pe unii care își ascund companiile, declară automobile scumpe la prețuri mici, câștigă milioane la nunți și s-au băgat în buzunarul unor afaceriști conectați la oligarhul Vlad Plahotniuc.

politia-de-frontiera_risemoldova_iuriesanduta

Foto: RISE Moldova/Iurie Sanduța


ÎN SPATELE COMPANIILOR ASCUNSE


Pe urmele colonelul Briceag
Colonelul Vitalie Briceag lucrează în Ministerul de Interne de peste douăzeci de ani. O situație care i-a clătinat cariera s-a întâmplat în 2014. Atunci era șef de direcție în cadrul Inspectoratului Național de Investigații, iar superiorii săi au decis să-l sancționeze disciplinar cu „retrogradarea dintr-un grad special”. Mai exact i-au retras calitatea de colonel.

vitalie-briceag

Vitalie Briceag

Motivul oficial invocat de șefii lui Briceag a servit o listă lungă cu reproșuri, printre care și cooperarea inadecvată cu presa. În acest caz, Briceag s-a judecat aproape un an cu Inspectoratul General al Poliției și cu Ministerul de Interne. Într-un final, el a reușit să-și păstreze gradul de colonel. Detalii, AICI

În 2016, în urma unor modificări legislative, gradul de colonel a fost echivalat cu cel de „comisar-șef”. Noua titulatură s-a aplicat și în cazul lui Vitalie Briceag.

În prezent, el deține funcția de șef al Direcției urmărire penală din cadrul Poliției de Frontieră. Din această poziție a depus cel puțin patru declarații de avere și de interese personale. Ne-am uitat în declarația completată anul trecut și am observat că lipsesc două companii. Detalii, AICI

Prima este Iurvicom. Vitalie Briceag deține 50% din capitalul social, iar cealaltă jumătate din firmă îi revine fratelui său, Iurii Briceag, fost șef al Poliției Cahul. Această întreprindere este administrată de tatăl celor doi polițiști, Nicolae Briceag.

A doua companie care lipsește din declarația lui Vitalie Briceag se numește Ecvima-Grup, deținută în proporție de 100% de soția sa, Ecaterina. Detalii, AICI

Vila lui Briceag văzută de la bordul unei drone
Din declarația de avere a comisarului-șef Briceag aflăm că, în 2017, a primit de la tatăl său o casă cu piscină, estimată oficial la aproape două milioane de lei. Locuința este situată în suburbia Chișinăului, în localitatea Colonița, și are aproape 300 de metri pătrați.

drona-briceag

Conform datelor cadastrale, acest imobil i-a aparținut anterior lui Ruslan Bodișteanu, un sportiv de performanță la lupte libere care a reprezentat Republica Moldova la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) și de la Atena (2004).

Pe lângă casa de milioane, comisarul-șef a mai primit de la tatăl său două loturi pomicole. În 2017, averea acestui funcționar cu o funcție importantă în cadrul Poliției de Frontieră nu s-a rezumat doar la donații pe linia tată-fiu. Soția sa, Ecaterina, a scos din buzunar peste jumătate de milion de lei pentru a investi în două spații comerciale.

Tot la capitolul avere mai aflăm că Vitalie Briceag împreună cu soția conduc șapte automobile, dintre care două se află în proprietate, iar celelalte cinci sunt deținute prin diferite tipuri de contracte. Detalii, AICI

Acasă la comisarul-șef
La mijlocul lunii februarie am mers acasă la comisarul Vitalie Briceag cu o listă de întrebări. Acesta a deschis poarta cu telecomanda și a ieșit din ogradă la volanul unui Jeep. Am insistat să discutăm cu el, însă comisarul a evitat orice dialog.

De la casa sa din Colonița ne-am dus la sediul Poliției de Frontieră. Pe drum ne-am întâlnit de câteva ori cu Vitalie Briceag, iar când aceasta a ajuns la serviciu și ne-a văzut în fața instituției a întors Jeep-ul și a plecat.

Interesele și datoriile lui Briceag
Conform declarației de interese personale pe anul 2017, Vitalie Briceag a împrumutat 4 milioane de lei de la omul de afaceri Ghenadie Boleacu. El este proprietarul localului „Sala de Aur” – unde se organizează nunți și cumetrii. Boleacu este și deținătorul lanțului de magazine de mobilă – Ambianța.

Creditul încasat de comisarul Briceag de la acest om de afaceri a fost contractat pentru o perioadă de 10 ani, fără dobândă.

Reporterul RISE Moldova a sunat la Sala de Aur pentru a lua legătura cu Boleacu. „Nu știu dacă este în țără, dacă sincer. Încerc să-i dau un mesaj pe viber și vă zic”, ne-a răspuns Carolina, o angajată de la Sala de Aur.

_datorii-briceag-vitalie-5

În același an, sub aceleiași condiții de creditare, soția colonelului, Ecaterina Briceag, a împrumutat și ea aproape un milion de lei de la Dorin Pavelescu, o persoană-cheie din anturajul oligarhului Vlad Plahotniuc.

Dorin PAVELESCU, om de afaceri, directorul agenției de publicitate Casa Media: Nu vă supărați, sunteți… Poate mă verificați la Fisc dacă am eu milionul acesta sau nu. – Dar, Dvs. nu i-ați dat un milion de lei? – Nu contează ce am făcut eu. Este confidențial. Nu sunt persoană publică, nu sunt instituție bancară, nu raportez la bursă. Dvs. sunteți de la Fisc să mă verificați? Încă o dată, eu vă spun cu toată certitudinea: nu aveți voie să folosiți nicăieri această discuție.

În timpul acestei convorbiri telefonice l-am întrebat pe Dorin Pavelescu în ce relație este cu Vitalie Briceag și de ce i-a oferit un împrumut fără dobândă. Acesta ne-a răspuns că va reveni cu un apel: „Haideți că vă dau eu un telefon zilele ce urmează și mai vorbim”. Deocamdată nu am primit niciun apel de la omul de afaceri.

RISE Moldova a obținut mai multe documente care demonstrează că, Dorin Pavelescu, cot la cot cu speakerul Andrian Candu, au reprezentat prin procură mai multe companii străine conectate la afacerile lui Plahotniuc. Detalii, AICI


papuc-oleg

Oleg Papuc. Foto: via Facebook

Firma de detergenți a lui Papuc
Oleg Papuc este un alt angajat de la Poliția de Frontieră care nu a declarat nicio companie. Mai exact, din declarația de avere și interese personale lipsește firma deținută de soția lui, Diana. Întreprinderea se numește Dicomas Prim și a fost creată în 2013.

Încă de la fondare, Diana Papuc este și administratoarea firmei, însă și această calitate lipsește din declarația lui Oleg Papuc. Detalii, AICI

Oleg Papuc, angajat Poliția de Frontieră: Mai uitați-vă atent că figurează, cu certitudine. Figurează, a fost indicată așa cum se cuvine.

Reporter: Mă uit în declarația Dvs. pe care o am în față și aici este scris: salariu 17 mii de lei de la Dicomas Prim, dar nu este trecută calitatea de administrator și asociat. Aici mai jos scrie că dacă ai o companie trebuie să o declari.

Oleg Papuc: Păi dacă ai, corect. Deci, uitați-vă: Cota soției este de o sută de procente. Doar ea gestionează și se ocupă cu chestia respectivă. Doar soția.

Dicomas Prim deține o gheretă de detergenți în localitatea Vadul lui Vodă. Într-un anunț publicat în 2014 pe site-urile de recrutări, Oleg Papuc apare drept persoană de contact pentru doritorii de a se angaja la chioșcul din Vadul lui Vodă.

Oleg Papuc lucrează în cadrul Poliției de Frontieră din 2010. Trei ani mai târziu, el a fost sancționat disciplinar cu un „avertisment” pentru că nu și-a îndeplinit calitativ obligațiile de serviciu.

Pe acest caz, Papuc s-a dus în judecată și a cerut anularea ordinului prin care a fost pedepsit, însă a pierdut dosarul cu Poliția de Frontieră. Detalii, AICI

NUNTĂ LA FRONTIERĂ


Alina Ududovici lucrează la Poliția de Frontieră în Direcția cooperare internațională. În 2017, Alina s-a căsătorit, iar acest eveniment i-a adus o căruță cu bani. Aproape patru milioane de lei. Această sumă este 30 de ori mai mare decât a reușit proaspăta familie să câștige timp de un an din salarii. Detalii, AICI

ap

Alina Ududovici a declarat că strâns la nuntă 185.000 de Euro. Foto: via Facebook

Soțul Alinei, Dumitru Ududovici, deține 50% din compania Dovimar-Trans, care se ocupă în special cu exportul de fructe și legume. Detalii, AICI

Tot în 2017, această companie a câștigat un contract de achiziție în valoare de peste un milion de lei pentru a furniza „echipamente” către Regia Autosalubritate, Reparații și Amenajare din Hâncești. Detalii, AICI

Am încercat să obținem o reacție de la Alina Ududovici, însă ea ne-a răspuns prin intermediul unei rețele de socializare că nu ne oferă „informații personale”.

Tot în 2017 s-a mai măritat o polițistă de la Frontieră. Se numește la fel – Alina.

Numele complet – Alina Pascal, angajată în Direcția politici și proiecte de asistență a Poliției de Frontieră.

Ea a încasat la nuntă de 10 ori mai puțin decât colega sa, Alina Ududovici. Mai exact: 15 mii de euro. Detalii, AICI

AUTOMOBILELE IEFTINE


Din analiza declarațiilor de avere depuse de polițiștii de frontieră, pe parcursul ultimilor ani, am observat că unii angajați au indicat prețuri mici la automobilele pe care le dețin, indiferent de model, marcă sau anul fabricării.

De exemplu, Victoria Cebanița care lucrează în Serviciul integritate profesională din cadrul Poliției de Frontieră a indicat că și-a procurat un automobil Smart Forfour fabricat în 2005 la prețul de doar 1.000 lei, echivalentul a 50 de Euro. Detalii, AICI (Sumele indicate în lei au fost convertite în Euro la cursul mediu anual din 2017)

Eugen Levco, angajat în cadrul Serviciului tratate al Direcției cooperare internațională a procurat un automobil de model Renault, fabricat în 2007, cu suma de 500 de Euro. Detalii, AICI

Și Vasile Pîslaraș, șeful Secretariatului a Poliției de Frontieră a cumpărat un Nissan Qashqai din 2007 și o mașină mai mică de tip smart, fabricată în 2001, indicând prețul pentru fiecare de 500 de Euro. Detalii, AICI

Tot cu 500 de Euro și-a procurat un Volkswagen Passat din 2012 și Veaceslav Scurtu, angajat în Direcția generală control al Frontierei. Detalii, AICI

Laurențiu Moraru, șeful Serviciului evidență din cadrul Poliției de Frontieră a scris că a dat mai puțin de 500 de Euro pentru o Toyota din 2007 și că a plătit 250 de Euro pentru un Hyundai din 2010. Detalii, AICI

RISE Moldova a aflat că, anul trecut, Moraru și-a scos la vânzare automobilul Hyundai la un preț de 50 de ori mai mare decât cel indicat în declarația de avere. Detalii, AICI

moraru-3

Acest automobil de model Hyundai a fost indicat în declarația de avere a lui Moraru pentru anul 2017 că ar valora doar 250 de Euro. Însă, anul trecut, polițistul și-a scos mașina la vânzare cu 12.300 de Euro. Foto: 999.md

Cristina Țărnă, expertă anticorupție: Putem să ajungem și la absurdul când o să declare că costă și 50 de bani. Pentru că atâta timp cât nimeni nu ea în serios, pe bune, prețul de piață și prețul de vânzare-cumpărare real atunci putem să ajungem și la situații de absurd. Toată lumea înțelege că nu poate o mașină să coste atât. Pentru că, elementar mergi la piață, deschizi un ziar, un portal cu vânzări la așa gen de bunuri, și vezi că nu există așa prețuri, nu există.

BANI DIN DONAȚII


Am analizat și donațiile încasate în 2017 de polițiștii de frontieră.

Cel mai mult a încasat: Veaceslav Garștea, șeful-adjunct al Poliției de Frontieră. El a primit peste 85 de mii de euro de la sora sa din Spania. Detalii, AICI

Pe locul doi se situează: Nicolae Culeac, un subaltern de al lui Garștea. Acesta a încasat peste 40 de mii de euro de la sora și cumnatul său din România. Detalii, AICI

Contactat de RISE Moldova, polițistul Nicolae Culeac ne-a răspuns scurt cu trei întrebări: „Ce anume vă interesează? Și care ar fi motivul că vă interesați? Și ce ați văzut neclar?”. Ulterior, Culeac a evitat orice dialog.

FRONTIERA DINTRE CASE


Până anul trecut, Eduard Sibov a fost șeful secției 3 din cadrul Direcției investigații speciale a Poliției de Frontieră.

Înainte să plece din această funcție, Sibov și-a trecut dreptul de proprietate pe numele soției și a fiicei.

Mai exact, automobilul de model Toyota pe care l-a procurat în 2015, fabricat în același an, cu peste jumătate de milion de lei, l-a vândut fiicei sale la un preț simbolic de 25 mii de lei. Și partea sa din vila de la Durlești a tranferat-o pe numele soției.

Sibov s-a judecat mulți ani cu vecinii săi pentru că, în mod ilegal, a trecut hotarul casei sale și s-a extins abuziv pe terenul vecinului.

Dosarul a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție, iar magistrații l-au obligat să se retragă la locul lui, pe pământul lui.

Eduard Sibov: Noi ne-am judecat cu dl. Berdan din 2009 până în 2015. Prima instanță mi-a dat câștig de cauză, Curtea de Apel mi-a dat mie câștig de cauză, Curtea Supremă de Justiție a casat parțial hotărârea Curții de Apel și a decis strămutarea gardului. Și eu am demolat gardul și gardul a fost strămutat. Și cu asta litigiul s-a încheiat.

lecari

Fredolin Lecari. Foto: border.gov.md


Ne-am uitat și peste declarațiile de venit ale șefului de la Poliția de Frontieră, Fredolin Lecari. Acesta nu a declarat pentru anul 2012 și 2013 un apartament din centrul Chișinăului cu suprafața de 98 m.p. (Detalii, AICI și AICI) [în această perioadă era șef al Secţiei din cadrul Direcţiei cooperare internațională şi integrare europeană a MAI și șef al Centrului cooperare polițienească internațională din cadrul IGP].

Imobilul a fost înregistrat la Cadastru în 2011, proprietari fiind: Fredolin Lecari și soția, Valentina. Detalii, AICI

Tot pentru aceeași perioadă (2012-2013) din declarațiile de avere depuse de Lecari lipsește și un teren din localitatea Durlești, procurat în 2008. Detalii, AICI


I-am întrebat pe angajații responsabili de la Autoritatea Națională de Integritate dacă au verificat în ultimii doi ani declarațiile de avere și interese personale ale polițiștilor de frontieră. Iată ce au răspuns:

Sergiu Popov, șef Direcția juridică, Autoritatea Națională de Integritate: Din statisticile pe care le avem la moment, au fost examinate două sesizări de genul dat. În privința unei sesizări a fost emis procesul-verbal de clasarea cauzei și a doua sesizare este în lucru.

În loc de interviul cu șefii de la Poliția de Frontieră

13 Februarie 2019. RISE Moldova expediază Poliției de Frontieră o solitare pentru a realiza un interviu cu Fredolin Lecari, șeful Poliției de Frontieră, și cu adjunctul lui, Veaceslav Garștea.

15 Februarie 2019. Secția Relații Publice a Poliției de Frontieră ne oferă următorul răspuns:
[…] Conducerea Poliției de Frontieră acceptă să discute cu dvs. subiectul respectiv, însă intervalele menționate în care dvs. aveți posibilitatea să faceți filmările, se suprapun – din păcate – cu vizitele de serviciu în teritoriu (ședințe de bilanț al activității subdiviziunilor de frontieră), dar și cu alte evenimente de frontieră planificate din timp și care nu suporta amânare. Având în vedere această coincidență, șeful Poliției de Frontieră Fredolin Lecari își exprimă disponibilitatea și chiar onoarea să invite echipa Rise Moldova acasă la el, pentru a răspunde la toate întrebările care vă interesează. Or, Domnul Lecari considera că acesta va fi pentru el un bun prilej pentru a-i cunoaște pe jurnaliștii Rise, iar Dvs. veți avea ocazia să faceți inclusiv observații vizuale despre condițiile în care locuiește Domnia sa, fapt care tindem să credem ca va fi util și interesant pentru cititorii Dvs. În cazul în care acceptați propunerea și invitația domnului Lecari, filmările ar urma sa aibă loc weekendul ce urmează. […]

15 Februarie 2019. RISE Moldova expediază un mesaj pentru a concretiza locația, ziua și ora.

18 Februarie 2019. Pentru că nu am primit răspuns la mesajul din 15 februarie trimitem un mesaj repetat.

21 Februarie 2019. Expediem al doilea mesaj repetat.

21 Februarie 2019. Recepționăm următorul mesaj de la Serviciul Relații Publice a Poliției de Frontieră:
Bună seara, stimată redacție RISE Moldova!
Șeful Poliției de Frontieră acceptă întâlnirea cu dvs. în ziua de duminică, 24 februarie curent, însă privind ora va reveni ulterior însăși dumnealui, având numărul de telefon al redacției indicat în mesajele anterioare.
O noapte liniștită să aveți!

Până la publicarea acestui material șeful Poliției de Frontieră nu ne-a contactat.

Iurie SANDUȚA


Acest material a fost realizat cu suportul OPEN Media Hub din fondurile Uniunii Europene.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol