Prim-ministrul Pavel Filip a devenit vecin cu o companie.
Compania a cumpărat o casă spațioasă pentru care a plătit câteva milioane de lei.
RISE Moldova a aflat că această firmă de tip paravan, în spatele căreia se ascund adevărații beneficiari, îi aparține chiar familiei prim-ministrului.
Timp de mai mulți ani, afacerile și interesele lui Pavel Filip au fost guvernate de trei nepoți.
RISE Moldova vă prezintă cum au fost distribuite portofoliile în familie și în afaceri.
ANUNȚ
Casă. 3 etaje. Chișinău, str. Paris.
Suprafața – 400 m.p., teren – 6 ari.
Mobilat parțial. Încălzire autonomă. Parchet. Linie telefon. Gaz natural. Sistem centralizat de canalizare. Apeduct. Beci.
200.000 de euro.
Acest anunț a fost publicat pe un site de imobiliare pe 11 ianuarie 2018, zi în care la Guvern avea loc prima ședință a cabinetului de miniștri din acest an. „[…] Cu toții ne urăm mult succes în acest an. An în care trebuie să muncim cu o intensitate deosebită și atunci sunt sigur că agenda noastră de reforme care este foarte ambițioasă pentru anul 2018 va fi realizată”, spunea atunci premierul.
4 LUNI MAI TÂRZIU…
Agenda premierului Pavel Filip din 25 mai 2018 a fost încărcată cu deplasări în trei orașe. Dimineața a mers la Bălți ca să viziteze două fabrici de textile, apoi a discutat cu primarul de Bălți despre criza gunoiului. Detalii, AICI
De la Nord, Filip a luat-o la drum spre satul Drăgușeni din Strășeni, aflat la aproximativ 25 de km de localitatea sa de baștină. Aici, el s-a lăudat cu repararea a mai puțin de un kilometru de drum prin programul „Drumuri bune pentru Moldova”. Spre seară, oficialul s-a întâlnit cu mai mulți fermieri la o vinărie, situată într-o localitate din Ialoveni. Detalii, AICI
Tot în aceiași zi, la Chișinău, vânzătorul care publicase anunțul în ziua primei ședințe de Guvern din 2018, după mai multe luni de așteptare, a găsit un cumpărător pentru locuința sa, înregistrând oficial tranzacția de vânzare-cumpărare.
„PALATUL” DIN STRADA PARIS
Somptuoasă, locuința se evidențiază la exterior prin acoperișul argintiu din tablă de oțel zincat, etajat și înconjurat de mai multe cupole.
Imobilul cu o suprafață de 359 m.p. are două nivele și a fost construit în 1980.
Interiorul aurit se remarcă în special prin lustre mari și pereții încărcați cu elemente decorative.
Ușile din lemn care fac accesul dintr-o cameră în alta sunt mari, iar arcurile de deasupra lor sunt zugrăvite cu un material lucios. Tot din lemn este și scara care leagă parterul de etajul superior.
TRANZACȚIA
Proprietarul și-a scos casa la vânzare prin intermediul agenților imobiliari. Prețul cerut a fost de 200.000 de euro.
Însă, datele oficiale indică un preț mult mai mic decât cel de piață. Conform informațiilor cadastrale, în anul 2005 imobilul a fost estimat în scopul impozitării la 2,7 milioane de lei, astăzi echivalentul a 137 de mii de euro, adică cu 60 mii de euro mai puțin decât prețul cerut de proprietar.
„A fost vândută deja. (Din preț) a mai scăzut puțin”, ne-a spus agentul imobiliar Marcel Popovici.
Vânzătorul este vecin cu prim-ministrul Pavel Filip. Îi spune Ivan Drangoi, un bărbat care în ultimii ani a fost chemat de mai multe ori în judecată pentru datorii de către furnizorul de gaze naturale Moldovagaz, o companie de creditare și o persoană fizică care i-a împrumutat bani.
De fiecare dată, Drangoi a pierdut în instanță și a fost obligat să restituie banii împrumutați, iar executorii judecătorești i-au aplicat interdicții și sechestru pe imobilele din strada Paris – casă, bucătăria de vară și terenul aferent. Toate restricțiile au fost anulate chiar în ziua când acesta și-a vândut „Palatul” din strada Paris.
CUMPĂRĂTORUL
Este o firmă.
Firma se numește Vota SRL. A fost creată în 1992, iar în 2015 a fost achiziționată în totalitate de către Burex SRL (Detalii, AICI), companie controlată de cei doi copii ai prim-ministrului Pavel Filip: Iulian și Dumitru. Împreună aceștia au 99% din firmă, iar doar un procent îi revine lui Victor Filip, nepotul prim-ministrului.
Din luna mai, de când a procurat locuința, Vota SRL încă nu a trecut la „casă nouă” pe strada Paris. Această firmă de tip paravan își are sediul juridic în continuare pe bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, 133, din Chișinău, acolo unde se află unul din rețeaua magazinelor Ciocoville, aflat în proprietatea Burex SRL, care este specializată în cofetărie și patiserie. Detalii, AICI
BENEFICIARUL
RISE Moldova a studiat istoricul companiei Burex și a aflat ce rol a jucat fiecare membru al familiei prim-ministrului, dar și rudele sale.
Timp de mai mulți ani, Burex a fost controlată de nepoții lui Pavel Filip, iar în 2010 a avut loc un transfer de proprietate de la nepoți la copii. Mai mult, tot în acea perioadă, Pavel Filip i-a reprezentat prin procură pe copii, proaspeți asociați de firmă, ca să-și poată numi soția – administratoare Burex.
În prezent, firma este condusă de o nepoată a prim-ministrului, care se ocupă și de contabilitatea altor întreprinderi controlate de familia Filip.
STOP-CADRU ÎN ISTORICUL BUREX
1992. Burex este creată de doi parteneri de afaceri.
2003. Iceberg Limited, o companie offshore înregistrată în paradisul fiscal din largul coastelor continentului african în sud-vestul Oceanului Indian, cumpără 100% din capitalul social Burex. În relațiile juridice, Iceberg este reprezentată de avocatul Petru Rusu.
2005 (aprilie). Pavel Filip, în calitate de director general al întreprinderii de patiserie și cofetărie Bucuria SA (funcție deținută în 2001-2008), încheie un contract cu Burex SRL prin care îi oferă ultimei spațiu pentru sediu. Din partea Burex a semnat directorul Veaceslav Majeru, un personaj implicat în mai multe inginerii financiare. Detalii, AICI
2005 (Mai). Eugeniu Monul, nepotul lui Pavel Filip, devine asociat cu 50% la Burex.
2005 (Iulie). Burex o împuternicește pe Elena Filip, sora lui Pavel Filip, în calitate de contabilă, să reprezinte interesele companiei în toate organele administrative de stat. Cu această procură, Elena Filip a solicitat Camerei Înregistrării de Stat să-i elibereze un extras al companiei Burex SRL.
2007 (Februarie). Eleonora Sîrețanu, nepoata lui Pavel Filip, este desemnată administratoarea Burex. În cercul rudelor Filip, Eleonora este numită „Aliona”.
2007 (Aprilie). Eugeniu Monul deține deja 100% din Burex.
2010 (Septembrie). Copii lui Pavel Filip, Dumitru (19 ani) și Iulian (21 de ani) devin asociați majoritari cu câte 49,5% din capitalul social. Victor Filip, un alt nepot de al prim-ministrului este numit administrator și, totodată, se alege cu 1% din firmă pe care îl păstrează până în prezent.
În această perioadă, Pavel Filip plecase de la Bucuria SA și deja deținea funcția de director general al TUTUN-CTC (2008-2011).
2011 (Mai). Pavel Filip fiind de câteva luni ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, în baza unei procuri, semnează din numele copiilor ca soția, Tatiana, să fie numită administratoarea Burex.
2013 (August). Nepoata prim-ministrului Eleonora Sîrețanu revine în funcția de administratoare pe care o deține până în prezent.
2013 (Septembrie). Compania Interburex creată în 2008 și administrată de Eleonora Sîrețanu, cu un capital social de peste 27 de milioane de lei, fuzionează prin absorbție la Burex SRL. În urma acestui proces, toate activele din orașul Criuleni deținute de Interburex – terenuri, clădiri și depozite, trec în contul Burex. Detalii, AICI
2015 (Decembrie). Burex SRL, reprezentată de nepoata Eleonora Sîrețanu, achiziționează compania Vota SRL, iar administrator la Vota este numit nepotul Victor Filip (Detalii, AICI). Trei ani mai târziu, Vota cumpără casa de pe str. Paris din Chișinău.
NU LOCUIEȘTE NIMENI
Am contactat-o pe Eleonora Sîrețanu ca să aflăm mai multe detalii despre tranzacția imobiliară făcută de Vota, firmă aflată în proprietatea Burex.
Eleonora Sîrețanu, administratoarea Burex: […] Eu nu sunt la curent cu toate informațiile. Trebuie să mă documentez.
În schimb, nepotul lui Pavel Filip confirmă achiziția.
Reporter: Cine locuiește în casa de pe str. Paris?
Victor Filip, administrator Vota: Nu locuiește nimeni. Scopul încă nu a fost determinat.
Reporter: A fost procurată așa fără niciun motiv?
Victor Filip: Motive sunt, dar pe voi ce vă interesează motivul?
Reporter: Vota este deținută de Burex.
Victor Filip: Când va fi… ceva comercial o să decidem. La moment nu locuiește nimeni și atât.
După această discuție cu nepotul prim-ministrului, pe 29 noiembrie 2018, reporterii RISE Moldova au mers pe str. Paris, 23, pentru o documentare pe teren.
Ograda pare pustie. Un scaun stă aruncat pe terasă, iar altul – lăsat lângă bucătăria de vară. Pe scări se observă puțină zăpadă însă nici urmă de om.
Poarta veche de culoare verde este închisă, iar într-un colț stau prinse mai multe facturi la utilități pe numele fostului proprietar.
Un vecin care descarcă câteva cutii dintr-o mașină ne spune că, în casa cu acoperișul din tablă au locuit niște romi, iar acum dacă vrem să știm cine este proprietar să-l întrebăm pe Pavel Filip. „Du-te la Pavel Filip să-l întrebi”, ne-a sugerat vecinul său.
DE UNDE VIN BANII ÎN FAMILIA FILIP
În ultimii șase ani, familia prim-ministrului a înregistrat un venit total de 5,1 milioane de lei. Din declarațiile de venit reiese că peste un milion de lei provine de la stat din salariile lui Pavel Filip pentru funcțiile deținute: prim-ministru (2016-2018), ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (2011-2016) și deputat (decembrie 2014- februarie 2015). Detalii, AICI
În aceiași perioadă, soția, Tatiana, a încasat de la Burex peste 700 de mii de lei sub formă de salarii, iar restul banilor, peste trei milioane de lei, au intrat în casa familiei Filip printr-un contract de arendă cu Burex SRL, vânzarea unei locuințe și a unui automobil.
CORTINA DINTRE CASE
Oficial, prim-ministrul Pavel Filip deține în proprietate o singură căsuță de 54 m.p., moștenită de la părinți. Imobilul este situat în localitatea sa de baștină, Pănășeşti, situată la 30 km de Chișinău. Detalii, AICI
În 2001, Pavel și Tatiana Filip au cumpărat o vilă în centrul Chișinăului, puțin mai mare decât cea din Pănășești, și au vândut-o în 2014.
Începând cu anul următor, în declarațiile de venit și interese ale lui Pavel Filip apare o nouă locuință, de cel puțin trei ori mai mare decât cea vândută în 2014.
Imobilul de lux este situat pe str. Vasile Pogor din sectorul Buiucani, care este paralelă cu strada Paris. Filip menționează în documentul depus la Agenția Națională de Integritate (ex-CNI – n.r.) că nu este proprietarul casei, însă locuiește acolo în baza unui contract de comodat (împrumut făcut pentru o folosință curentă – n.r.).
Această vilă îi aparține oficial fiului mai mic, Dumitru, care a ajuns proprietar la 20 de ani, în timp ce era student la o universitate prestigioasă din Olanda. Conform datelor cadastrale, locuința are 316 m.p. și a fost anterior estimată la 3,4 milioane de lei.
Între timp, premierul Pavel Filip a trecut și cu viza de domiciliu în casa fiului mai mic. Astfel, din acest an, el a devenit vecin cu firma Vota SRL, paravanul care desparte cele două case alăturate de același beneficiar.
CE SPUNE PRIM-MINISTRUL
Reporter: Cine este beneficiarul real al locuinței de pe str. Vasile Pogor? La moment, Dvs. locuiți în această casă?
Pavel FILIP, prim-ministru: Am răspuns de mai multe ori public la această întrebare, iar informația se află și în declarația de avere. Reamintesc că această casă a fost construită în anul 2010, perioada în care nu activam în politică și tot atunci, împreună cu soția, am decis ca această casă să aparțină fiului nostru, Dumitru. Însă până va veni el să locuiască acolo, urma să o utilizam noi. Pentru a evita orice interpretări eronate, am făcut și în declarația de avere mențiunea că, în prezent, locuiesc acolo.
Reporter: Din ce resurse financiare a fost construită/procurată casa de pe str. Vasile Pogor, ținând cont că la acel moment, fiul Dvs. Dumitru, avea 20 de ani?
Pavel FILIP: A fost construita din economiile familiei, după ani mulți de activitate, dar și din moșteniri primite de la părinți, atât de către mine, cât și de către soția mea. De asemenea, am avut un apartament în orașul Bender (moștenire de la părinții soției). Am vândut și un apartament cu 3 odăi pe care îl dețineam în Chișinău, iar ulterior am vândut casa din Chișinău, de pe strada V. Alecsandri, în care am locuit.
Reporter: În ce relație sunteți cu noua Dvs. vecină, Vota SRL, firmă procurată de Burex? În realitate, cu ce scop a fost procurată locuința de pe str. Paris 23, înscrisă pe numele companiei Vota SRL?
Pavel FILIP: La Burex SRL copii mei sunt fondatori, iar aceasta firmă deține Vota SRL. Au achiziționat imobilul în scop investițional.
Iurie SANDUȚA