18/07/2018

O anchetă de interes public despre banii din jurul lui Igor Dodon, înainte de a deveni președintele Republicii Moldova, l-a deranjat pe liderul socialiștilor și ne-a trimis pe mâna judecătorilor.

Apoi am ajuns să fim judecați chiar de magistrați care au fost promovați în funcție de președintele țării, iar când procesul încă se afla la etapa de examinare Dodon lăsa să se înțeleagă în fața camerelor TV că deja a câștigat dosarul. Într-un final, judecătorii i-au admis cererea, parțial.

Partea bună este că, în timpul procesului, am mai aflat ceva. Firma media a omului de încredere a președintelui Dodon, prin care au trecut banii socialiștilor, era vizată într-un dosar penal pentru spălare de bani, deschis înainte de scrutinul prezidențial. Mai jos publicăm documentele confirmative.

Igor Dodon


FILMUL EVENIMENTELOR


1 iulie 2016. Centrul Național Anticorupție pornește o cauză penală conform semnelor infracțiunii pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, cauză în care figurează și Exclusiv Media SRL.

28 septembrie 2016. RISE Moldova publică „Banii lui Dodon din Bahamas”, anchetă care îl vizează pe candidatul la prezidențiale Igor Dodon.

Acest articol de interes public conturează schema prin care socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul Partidului Socialiștilor de la alegerile locale din 2015.

Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, prin firma Exclusiv Media SRL. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. Unii dintre ei sunt politicieni și au urcat pe muntele Athos alături de liderul lor, Igor Dodon, candidatul cotat cu cele mai mari șanse la fotoliul de președinte. Citiți articolul, AICI


RISE Moldova publică documente care au stat la baza documentării acestui articol:


30 octombrie 2016. Primul tur al alegerilor prezidențiale. Igor Dodon, candidatul socialiștilor, și Maia Sandu, candidata PAS, obțin cele mai multe voturi și acced în turul II.

4 noiembrie 2016. Cu câteva zile înaintea turului II, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) – condus de Igor Dodon – acționează RISE Moldova în judecată.

4 noiembrie 2016. Exclusiv Media SRL, compania deputatului PSRM Corneliu Furculiță, dar și firma care a angajat-o pe soția lui Igor Dodon, acționează RISE Moldova în judecată.

13 noiembrie 2016. Turul II al agerilor prezidențiale. Dodon câștigă alegerile.

23 decembrie 2016. Igor Dodon este investit în funcția de președinte al Republicii Moldova.

Pe rol se află în examinare două procese separate: PSRM vs RISE Moldova și Exclusiv Media vs RISE Moldova.

22 februarie 2017. Judecătoarea Zinaida Talpalaru admite parțial acțiunea înaintată de Exclusiv Media față de RISE Moldova și autorul investigației.

Trei luni mai târziu, Președintele Igor Dodon dă acordul pentru transferul magistratei Talpalaru la Judecătoria Chișinău, după lichidarea Judecătoriei Comerciale de Circumscripţie.

12 mai 2017. Emisiunea InPROfunzime. Deși dosarul PSRM vs RISE Moldova încă se afla la etapa de examinare în prima instanță, Dodon a declarat în cadrul emisiunii că „[…] până la urmă au fost, din câte cunosc eu, decizie de judecată care au impus pe RISE să dezmintă acest lucru și să-și ceară scuze”. [1:00:26 – 1:00:48]

5 iunie 2017. CNA confirmă pentru RISE Moldova că firma Exclusiv Media SRL figurează într-o cauză penală începută la 1 iulie 2016, adică cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale.


DEZMINȚIREA


21 decembrie 2017. În celălalt proces din prima instanță, judecătorul Victor Sandu admite parțial cererea de chemare în judecată a PSRM-ului și obligă RISE să publice o dezmințire, așa cum a sugerat anterior președintele Igor Dodon în cadrul emisiunii InPROfunzime.

Recunoaștem că afirmațiile și/sau informațiile răspândite despre Partidul Socialiștilor din Republica Moldova privind finanțarea acestuia din fonduri externe, precum și privind finanțarea de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a campaniei electorale a candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, din fonduri externe, răspândită prin intermediul paginii web: www.rise.md, la 28 septembrie 2016, sunt lipsite de substrat factologic și nu corespund realității”.

[Extras din decizia judecătorului Victor Sandu de la Judecătoria Chișinău (sediul Centru) din 21 decembrie 2017.]


21 decembrie 2017. Procuratura Anticorupție confirmă că, pe 1 iulie 2016, CNA a pornit cauza penală conform semnelor infracțiunii pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, cauză în care figurează și Exclusiv Media SRL.

27 decembrie 2017. RISE Moldova face Apel la hotărârea emisă în favoarea PSRM.

18 aprilie 2018. Un complet de trei judecători resping apelul depus de RISE Moldova împotriva deciziei emise de judecătorul Victor Sandu, iar ulterior și CSJ a respins recursul. Detalii, AICI


JUDECĂTORII DE LA APEL CARE AU RESPINS APELUL RISE MOLDOVA


Vladislav Clima – a fost promovat pe 20 februarie 2017 în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău printr-un decret semnat de președintele Igor Dodon, la solicitarea CSM. Detalii, AICI

Comunicatul Președinției:

Astăzi, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a semnat un Decret prin care a numit în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău următoarele persoane: Vladislav Clima, Aliona Danilov, Alexandru Gafton, Ludmila Ursu.

În cadrul ședinței cu judecătorii promovați, a avut loc o discuție cu privire la situația actuală din sistemul judecătoresc, despre și lacunele existente și necesitatea promovării unor reforme calitative în domeniu.

Șeful statului a atenționat judecătorii promovați asupra responsabilității directe pe care o poartă în fața cetățenilor. Igor Dodon i-a îndemnat să se conducă în activitatea lor doar de Lege, să o aplice în mod egal, indiferent de apartenența sau convingerea politică a persoanelor care se află în fața lor și să nu admită orice act de presiune politică sau de alt gen asupra lor.


Ala Malîi – a fost promovată în funcție la Curtea de Apel Chișinău prin decretul președintelui Igor Dodon din 12 martie 2018, adică exact în perioada în care se examina Apelul depus de RISE Moldova. Peste o lună, magistrata a făcut parte din completul de judecători care a respins Apelul RISE Moldova în dosarul cu PSRM.

Ecaterina Palanciuc, vizată de RISE într-un subiect de interes public despre magistrații care au obținut apartamente la preț redus. Detalii, AICI


31 Mai 2018. În celălalt proces Exclusiv Media SRL vs RISE Moldova, Curtea de Apel Chișinău a admis Apelul RISE prin casarea deciziei din prima instanță, cu retrimiterea dosarului la rejudecare. Detalii, AICI

Iurie SANDUȚA


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.


RISE LEAKS

Comenteaza acest articol