22/09/2016

Sediul central din Chișinău al Partidului Socialiștilor a fost până anul trecut proprietatea unei companii din Cipru, ai cărei beneficiari finali se ascund în spatele a două companii offshore implicate în scandalul Panama Papers. În Moldova, compania cipriotă a fost reprezentată de familia deputatei Alla Dolință – una dintre persoanele de încredere ale candidatului pentru funcția de președinte, Igor Dodon.

Sediu-PSRM-Chisinau-01-RISE-Moldova

RISE Moldova © 2016

Sediul central al socialiștior e situat în inima Chișinăului, la 10 minute distanță de Președinție, și ocupă subsolul, parterul și primul etaj al unui bloc cu nouă etaje. De departe ne întâmpină steagurile roșii ancorate la intrare și afișele pre-electorale de pe fațada clădirii. Din interior se aud voci nervoase – participanții unei emisiuni la un post de televiziune rusesc se agită pe ecranul unui televizor agățat în sala de așteptare. La masă, o doamnă de aproape 60 de ani face notițe.

Banii socialiștilor – în buzunarul familiei Dolință
Socialiștii cheltuiesc peste un milion de lei pe an pentru închirierea celor 40 de sedii din țară în care se află filialele partidului. O parte din acești bani sunt destinați pentru chiria sediului central al socialiștilor de pe strada Serghei Lazo, care este cel mai mare și, implicit, cel mai costisitor oficiu. Cel puțin asta reiese din rapoartele financiare ale partidului depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC) în noiembrie 2014. Aici este menționat că închirierea sediului central i-a costat pe socialiști în perioada campaniei electorale peste 43.000 de lei.

La aceeași adresă de pe strada Lazo are adresa juridică și Fundația de binefacere „Soluția”, fondată de Igor Dodon în 2011, când încă era membru al Partidului Comuniștilor. De la înființare, fundația este condusă de Alla Dolință, care, după scrutinul din noiembrie 2014, a devenit membră a Parlamentului pe listele Partidului Socialiștilor.

Tot aici, din 2012, funcționează şi Asociația Obștească „Institutul de Modernizare a Moldovei”, fondată de Igor Dodon și alți membri de partid.

Alla-Dolinta

Alla Dolinţă. Sursa foto: www.socialistii.md

Sediul socialiștilor și compania offshore
În toamna anului 2011, Dodon s-a desprins din rândurile comuniștilor pentru a prelua conducerea Partidul Socialiștilor. A fost urmat de mai mulți adepți ai ideilor socialiste, printre care și Alla Dolință. În 2013 partidul și-a înregistrat noul statut, dar și noul sediu central de pe strada Lazo.

Imobilul de peste 800 metri pătrați, evaluat de Cadastru la șase milioane de lei, se afla în proprietatea familiei Dolință încă din octombrie 2007, prin intermediul companiei Foradex Plus. Detalii AICI și AICI 

În februarie 2009, Igor Dolință, fondatorul Foradex-Plus, decide să treacă biroul de pe strada Lazo în proprietatea companiei Vesma-Teh, al cărei unic fondator era atunci soția sa, Alla Dolință.

Însă, două luni mai târziu, în aprilie 2009, Alla Dolință cedează 99% din capitalul social al Vesma-Teh offshore-ului cipriot HB Strenton Limited. Compania cipriotă este fondată de alte două companii offshore: Stateco (Nominees) Limited şi Stateco (Trustees) Limited, care apar în documentele Panama Papers.

Nagacevschi, reprezentantul offshore-ului cipriot
În această tranzacție, HB Strenton a fost reprezentată de juristul Fadei Nagacevschi, fiul lui Vitalie Nagacevschi, ex-deputat PLDM și, ulterior, avocatul oligarhului democrat Vladimir Plahotniuc. După alegerile locale din 2015, Fadei Nagacevschi a devenit unul dintre juriștii Partidului Socialiștilor. El a reprezentat interesele formațiunii în cazul unor contestații depuse la CEC, dar și atunci când a cerut demisia președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Contactat de reporterul RISE, Fadei Nagacevschi confirmă că a reprezentat compania cipriotă în tranzacția din 2009, fără să dea mai multe detalii.

În incompatibilitate
Alla Dolință s-a aflat în incompatibilitate timp de câteva luni, din noiembrie 2014, când a devenit deputat, până în aprilie 2015. Motivul: încă din 2008 aceasta administra Vesma-Teh, compania de la care Partidul Socialiștilor închiriază sediul central. Prin urmare, timp de cinci luni, Alla Dolință a deținut funcția de director al unei companii, incompatibilă, potrivit legii, cu cea de deputat.

Acum, unic fondator al Vesma-Teh este fiica socialistei, Irina Dolință, 27 de ani, care a preluat acțiunile de la compania offshore HB Strenton Limited. Tranzacția a avut loc în aprilie 2015, iar interesele companiei cipriote au fost reprezentate deja de tatăl Irinei, Igor Dolință.

Conexiunea cu Ucraina
HB Strenton, firma cipriotă a căror interese au fost reprezentate în Moldova de familia Dolință, dar și de juristul Fadei Nagacevschi, a deținut până în mai 2014 şi 100% din acțiunile „Institut portfelynih investitii”, companie ucraineană care administrează mai multe firme în Ucraina. În 2012 compania și-a majorat capitalul social de patru ori, ajungând la 4,7 milioane de dolari. Pe 16 mai 2014, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare din Moldova, firma ucraineană își răscumpără 91% din acțiuni, transferând companiei cipriote 4 milioane de dolari. Detalii, AICI

Potrivit documentelor obținute de RISE, Alla Dolință a călătorit des în Ucraina și de fiecare dată a declarat poliției de frontieră din țara vecină că merge la acceași adresă din Kiev – un apartament de pe strada Eroii Stalingradului. Din 2011, apartamentul cu suprafața de peste 120 de metri pătrați este proprietatea fiicei deputatei, Irina. Detalii, AICI

Averea și interesele ascunse ale deputatei
În blocul în care se află sediul central al socialiștilor, Alla Dolință a mai deținut două apartamente: unul de 57 și celălalt de 132 metri pătrați, pe care le-a vândut în noiembrie 2015 și, respectiv, ianuarie 2016. Totodată, deputata deține mai multe terenuri agricole în preajma lacului Ghidighici, cumpărate în 2012, dar pe care nu le-a trecut în declarația sa de avere. Recent deputata a cerut primăriei satului Cojușna să schimbe destinația a trei terenuri agricole, de pe malul lacului, în terenuri pentru construcții. Detalii, AICI și AICI

În plus, în 2014, Alla Dolință a declarat că, pe lângă salariul de deputat, a fost remunerată și de patru companii, printre care se numără și Cooperativa de Construcții a Locuințelor 324. Firmă gestionează imobilul în care se află sediul partidului și este administrată de colega sa de partid, Djemma Rotari.

Afaceri cu bani din offshore
Celelalte trei companii care i-au rotunjit în 2014 veniturile deputatei sunt Foradex Plus, Vesma-Teh și Alighenix. Ca și în cazul Vesma-Teh, Alighenix a avut drept unic fondator, în perioada 2012-2015, firma cipriotă HB Strenton, ca ulterior să ajungă în proprietatea Irinei Dolință.

Și firmele Igalirix, Combar-Plus și Barcom – care, potrivit declarației de avere depusă în 2014, i-au plătit salariu soțului acesteia, sunt afaceri fondate tot de familia Dolință. Asta chiar dacă, în prezent, soțul deputatei mai este fondator doar la Igalirix, companie de la care în 2015 a încasat unicul său venit declarat de 1.200 lei.

Inițial, Igor Dolință a figurat la Combar-Plus ca unic fondator. În 2012 acesta își vinde afacerea offshore-ului cipriot Unitrees Investments, pe care însă a continuat s-o administreze până în 2015. Atunci, Igor Dolința, în calitate de reprezentant al companiei cipriote, vinde afacerea fiicei sale, Irina. Detalii, AICI

Și societatea Barcom a fost fondată de Igor Dolință. În 2011, el i-a vândut-o Djemmei Rotari, membră a Comisiei de control a Partidului Socialiștilor. Detalii, AICI

În declarația de venit pentru anul 2015, Alla Dolință mai declară că este fondatoarea unei întreprinderi individuale, iar soțul ei este acționar la Bas-Elit-Vin, o vinărie din Basarabeasca. Detalii, AICI

Donații partidului de 10 ori mai mare decât venitul anual
Alla și Igor Dolință nu sunt simpli membri, dar și unii dintre cei mai importanți finanțatori ai Partidului Socialiștilor. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, ei au finanțat campania electorală cu peste jumătate de milion de lei, în condițiile în care venitul declarat al familiei pentru anul 2014 a fost mai mic de 50.000 lei. Donații importante, de peste 76.000 de lei, a făcut și un angajat al Vesma-Teh.

Mai mult, deși, potrivit declarației de avere a deputatei Alla Dolință, venitul familiei este unul modest, aceasta deține două automobile de lux: o Toyota Cruiser, cumpărată în 2007, dar și un Porsche Cayenne, folosit prin mandat.

Potrivit, rapoartelor financiare depuse de partid, în 2015 și în primul semestru al acestui an, suma donațiilor făcute de familia Dolință către partid s-a redus considerabil. Astfel, în 2015, Alla Dolință a donat formațiunii politice doar 1.500 lei, iar în primele șase luni ale lui 2016 – 5.000 de lei.

Alla Dolință a refuzat să discute cu reporterul RISE pentru a explica din ce surse de venit a finanțat campania Partidului Socialiștilor din 2014, în urma căreia s-a ales cu fotoliul de deputat, și de ce a apelat la serviciile unor companii offshore.

Olga CEAGLEI


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

Comenteaza acest articol