27/10/2016

[:ro]

• ÎN PRIMELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI de CAMPANIE, nouă din cei 12 candidați înscriși în cursa electorală au raportat cheltuieli totale de peste 28 de milioane de lei.

• 10,7 milioane de lei (circa 40% din fondurile electorale) au fost virați în conturile trustului General Media Group Corp. al lui Vladimir Plahotniuc, pentru publicitate la Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.

Aproape 2 milioane de lei au încasat pentru publicitate electorală Exclusiv Media SRL (NTV Moldova) și Telesistem TV SRL (Accent TV), implicate în „Operațiunea rusească Bahamas”. Lista este completată de un alt post TV cu capital rusesc, RTR Moldova.

prezidentiale-2016-beneficiari-tv-rise-moldova

Marian Lupu, Silvia Radu, Inna Popenco și Iurie Leancă sunt cei patru candidați la fotoliul de președinte al Republicii Moldova, care, împreună, au virat în conturile trustului General Media Group Corp., aproape 11 milioane de lei. Trustul este controlat de viceprim-președintele PDM Vladimir Plahotniuc și deține Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Banii au ajuns în trustul lui Plahotniuc în doar două săptămâni, potrivit primelor rapoarte financiare depuse de candidați la Comisia Electorală Centrală.

Milioanele lui Lupu în conturile televiziunilor lui Plahotniuc
Campania lui Marian Lupu, candidatul Partidului Democrat din Moldova, este de departe cea mai costisitoare, conform acelorași rapoarte. În primele două săptămâni de campanie, democrații au cheltuit pentru promovarea candidatului Lupu peste 15 milioane de lei. Din această sumă, peste 12 milioane de lei au fost cheltuiți pentru plasarea spoturilor electorale la TV.

marian-lupu-si-vladimir-plahotniuc

Marian Lupu și Vladimir Plahotniuc // Foto: Captură video Privesc.eu

Astfel, 7,6 milioane de lei (reprezentând 60% din banii destinați pentru promovarea candidatului democrat pe micile ecrane) au fost virați în conturile trustului General Media Group Corp. Iar aproape 200.000 lei au fost transferați pentru publicitatea la radio Maestro FM, Publika FM și Muz FM care aparțin lui Plahotniuc, prin intermediul firmei Radio Media Group INC SRL.

Peste 1 milion de lei i-a costat pe democrați publicitatea la NTV Moldova, post deținut de Exclusiv Media SRL, firma deputatului socialist Corneliu Furculiță.

O sumă importantă, de peste 600.000 lei, au ajuns și la TV-Comunicații Grup SRL (RTR Moldova). Compania are printre fondatori o asocieație necomercială de media din Federația Rusă – Rosmediacom (НП РОСМЕДИАКОМ – denumire originală). Asociația are printre fondatori cea mai mare bancă rusescă Sberbank și Vnesheconombank, dar și compania rusă de stat de radio și televiziune (VGTRK). Detalii, AICI

De asemenea, democrații au transferat peste jumătate de milion de lei în conturile ÎCS Pro Digital SRL, care deține postul Pro TV. Compania cu capital străin este deținută de firma olandeză CME Media Enterprises B.V. Detalii, AICI

Radu, Leancă și Popenco – în topul cheltuielilor de publicitate
Candidatul independent Silvia Radu a cheltuit aproape toți banii raportați la CEC pentru publicitate TV. Și ea a folosit o mare parte din fondurile electorale – 1,1 milioane lei – pentru a se promova prin intermediul televiziunilor democratului Vladimir Plahotniuc. Alți peste 300.000 de lei i-a cheltuit pe publicitatea la Pro TV. Asta, în condițiile în care bugetul de publicitate TV al candidatei Radu a fost de 1,5 milioane de lei.

Un alt candidat generos cu presa controlată de Plahotniuc este Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European. Acesta a cheltuit aproape 2 milioane de lei pentru a-și face publicitate la televiziunile și radiourile mogulului media. Suma constituie 2/3 din bugetul total alocat pentru două săptămâni de campanie a candidatului Leancă.

Inna Popenco, candidata de la Orhei a cărei campania a fost finanțată de firmele primarului Ilan Șor, a cheltuit pentru publicitate TV peste jumătate de milion de lei. Din această sumă, aproape 80.000 lei au fost cheltuiți pentru promovare la televiziunile aceluiași Plahotniuc. Restul banilor au fost folosiți pentru a achita plasarea spoturilor la televiziunea publică Moldova 1, RTR Moldova, Pro TV etc. Totuși, cei mai mulți bani – aproape 800.000 de lei – au fost alocați de Inna Popenco publicității stradale.

Publicitatea lui Dodon și operațiunea rusească „Bahamas”
În primele două săptămâni de campanie, socialiștii au cheltuit peste 2 milioane de lei, destinați aproape în totalitate serviciilor de publicitate. Cei mai mulți bani, aproximativ 1,4 milioane de lei, au fost virați către televiziuni.

Astfel, aproape jumătate din bugetul campaniei candidatului Igor Dodon alocat publicității TV (peste 700.000 lei) a ajuns în conturile Exclusiv Media SRL și Telesistem TV, societăți implicate în „Operațiunea rusească Bahamas”.

Mai exact, socialiștii au cheltuit peste 600.000 lei pentru publicitatea la postul NTV Moldova. Licența de retransmitere a postului rusesc NTV este deținută de Exclusiv Media SRL. Compania este controlată de deputatul socialist Corneliu Furculiță.

igor-dodon-facebook

Igor Dodon // Foto: via Facebook.com

Peste 100.000 lei au ajuns în conturile Telesistem TV SRL, pentru publicitatea la postul Accent TV. Telesistem TV SRL este fondată de Media Invest Service (Медиа Инвест Сервис OOO – denumire originală), înregistrată în Federația Rusă și este deținută de afaceristul moldovean Vadim Ciubară, unul dintre consilierii din umbră ai lui Dodon.

TV-Comunicații Grup SRL, care are licența de retransmitere a postului rus RTR, a primit de la socialiști peste 400.000 lei pentru difuzarea spoturilor electorale. Alți aproape 300.000 lei au fost cheltuiți pentru publicitatea la televiziunea publică Moldova 1.

De asemenea, ziarul de partid, „Socialiștii”, a primit peste 100.000 lei pentru servicii de publicitate, iar alți 5.000 de lei au fost transmiși ziarului „Argumenti i fakti”, deținut tot de firma lui Corneliu Furculiță – Exclusiv Media SRL. De altfel, cele două publicații au beneficiat de 2/3 din banii destinați promovării lui Igor Dodon în presa scrisă.

Firma unui fost viceministru al Educației și pliantele Maiei Sandu
Maia Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, nu a cheltuit niciun leu pentru publicitate la TV, la radio sau în presa scrisă. Din cei peste 80.000 de lei pe care aceasta i-a plătit în primele două săptămâni de campanie, circa 60.000 au ajuns în conturile editurii Epigraf, pentru tipărirea pliantelor electorale. Fondatorul editurii este Oleg Bujor, fost viceministru al Educației în primul Guvern al Republicii Moldova.

maia-sandu

Maia Sandu // Foto: via Facebook.com

Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, în perioada în care Maia Sandu a fost ministru al Educației, Epigraf SRL a câștigat două licitații organizate de minister, în valoare totală de peste 2 milioane de lei, pentru tipărirea manualelor școlare. Acestea sunt și cele mai mari contracte publice câștigate de editura lui Bujor în ultimii cinci ani (Detalii, AICI). Contactat de RISE, Oleg Bujor susține că firma sa nu a fost favorizată, iar licitațiile au fost câștigate pentru că a oferit cel mai bun preț.

În fine, restul fondurilor alocate campaniei electorale de Maia Sandu, peste 17.000 lei, au fost cheltuite pentru tipărirea unui banner și pentru transmisiuni în direct pe portalul privesc.eu.

Totodată, Andrei Năstase, candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, care s-a retras din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu, a raportat la Comisia Electorală Centrală, că nu a cheltuit niciun leu în primele două săptămâni de campanie.

Ca și în cazul lui Năstase, Ana Guțu (Partidul Dreapta) și Maia Laguta (candidat independent) au declarat la CEC că nu au cheltuit niciun leu pentru a-și promova imaginea.

Publicitate în ziarul de partid și la televiziunea lui Usatîi
În schimb, Dumitru Ciubașenco, candidatul Partidului Nostru condus de primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, a cheltuit în două săptămâni de campanie peste 4 milioane de lei. Jumătate din acești bani reprezintă bugetul pentru publicitate TV.

dumitru-ciubasenco

Dumitru Ciubașenco și Renato Usatîi // Foto: via Facebook.com

Aproape 600.000 de lei au fost transferați în conturile TV-Comunicații Grup SRL care deține licența pentru retransmiterea postului rusesc RTR, iar aproximativ 300.000 lei au ajuns în conturile postului public de televiziune Moldova 1.

Totuși, o analiză amănunțită a raportului financiar arată că o parte importantă din banii cheltuiți de Dumitru Ciubașenco au ajuns în conturile ziarului Partidului Nostru „Puterea e în adevăr” (peste 800.000 lei), iar alți 100.000 lei au fost transferați companiei Euroshow Grup (RU TV Moldova), deținută de liderul partidului, Renato Usatîi.

Ghimpu, peste un milion de lei pentru pliante
Mihai Ghimpu, candidatul Partidului Liberal, a cheltuit în primele două săptămâni de campanie, 2,5 milioane de lei. Din acești bani, aproape un milion de lei au ajuns, printr-un singur transfer bancar, în conturile companiei Baster-Media SRL, pentru tipărirea pliantelor electorale. Compania este deținută de Adrian Țurcan.

Restul – 1,5 milioane de lei au fost folosiți pentru promovarea în mass-media, atât la TV, cât și la radio, dar și în ziarele locale.

La rândul lui, candidatul independent Valeriu Ghilețchi a cheltuit toate fondurile de campanie – peste 20.000 de lei – pentru a se promova on-line. Banii au fost transferați ID Media Grup SRL, firma omului de afaceri Iurie Șalaru.

Olga CEAGLEI


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

[:ru]ЗА ПЕРВЫЕ ДВЕ НЕДЕЛИ ИЗИБИРАТЕЛЬНОЙ КАМПАНИИ 9 из 12 кандидатов на пост президента отчитались в своих финансовых отчётах о расходах. Общая сумма потраченных средств превышает 28 млн. леев.

Свыше 60% (более 16 млн. леев) из потраченных на предвыборную кампанию денег досталось телеканалам. Из них 10,7 млн. леев (около 40% избирательных фондов) поступили на счета медиа-холдинга General Media Group Corp (принадлежащему вице-председателю Демпартии Владу Плахотнюку) за показ рекламы на телеканалах Prime TV, Publika TV, Canal 2 и Canal 3.

Около 2 млн. леев за предвыборную рекламу получили Exclusiv Media SRL (НТВ Moldova) и Telesistem TV SRL (Accent TV), известные своим участием в операции «Багамский европровод социалистов Додона». Еще 1,7 млн. потрачено на РТР Moldova, – телеканал, 50% которого принадлежит российским компаниям.

prezidentiale-2016-beneficiari-tv-grafic-rise-moldova-version-ru

Кандидаты на пост президента Мариан Лупу, Сильвия Раду, Инна Попенко и Юрий Лянкэ в общей сложности перечислили на счета General Media Group Corp около 11 млн. леев.

Миллионы Лупу на счетах телеканалов Плахотнюка
Согласно тем же финансовым отчётам, самую затратную кампанию провёл кандидат от Демократической партии Мариан Лупу. Причем демократы тратят на избирательную кампанию не первый год и, согласно тенденции, последние годы большая предвыборных бюджетов уходит на телеканалы Плахотнюка Подробности: ЗДЕСЬ.

Не исключением стала и предвыборная кампания ДПМ 2016 года. За первые две недели избирательной гонки демократы потратили на продвижение своего кандидата более 15 млн. леев. Из этой суммы более 12 млн. пошло на размещение предвыборных роликов на телеканалах .

Так, 7,6 млн. леев (60% от средств, потраченных за показ рекламы Лупу на телеэкранах) было перечислено General Media Group Corp. Ещё около 200 тыс. леев пошло на размещение рекламы на радиостанциях Maestro FM, Publika FM и Muz FM, которые также принадлежат Плахотнюку через фирму Radio Media Group INC SRL.

Более 1 млн. леев стоила демократам реклама на NTV Moldova – телеканале, принадлежащем фирме Exclusiv Media SRL, учреждённой депутатом-социалистом Корнелиу Фуркулица.

Значительную сумму, в более чем 600 тыс. леев, получил из избирательного фонда демократов и телеканал РТР Moldova, принадлежащий  TV-Comunicații Grup SRL. Одним из учредителей данной компании является российская некоммерческая организация НП РОСМЕДИАКОМ, занимающаяся проектами в сфере медиа и массовых коммуникаций. Ее основателями являются крупнейшие в России финучреждения «Сбербанк» и «Внешэкономбанк», а также Всероссийская государственная телерадиокомпания (ВГТРК). Подробности: ЗДЕСЬ

Кроме того, демократы перечислили более полумиллиона леев на счета ÎCS Pro Digital SRL, которая владеет телеканалом Pro TV в Молдове. Данная компания с иностранным капиталом принадлежит голландской фирме CME Media Enterprises B.V. Подробности: ЗДЕСЬ

Раду, Лянкэ и Попенко – в числе лидеров по расходам на рекламу
Независимый кандидат Сильвия Раду почти все свои отчётные деньги потратила на телерекламу. Она не стала исключением и также использовала большую часть своего предвыборного фонда – 1,1 млн. леев – на продвижение себя на телеканалах Владимира Плахотнюка. Ещё более 300 тыс. леев стоила Сильвии Раду реклама на Pro TV. При этом общий её бюджет для рекламы на телевидении составил 1,5 млн. леев.

Другим «щедрым», для контролируемых Плахотнюком СМИ, кандидатом является лидер Европейской народной партии Юрий Лянкэ. Для продвижения своей кандидатуры на ресурсах медиа-магната он потратил почти 2 млн. леев или примерно 2/3 от общего бюджета своей избирательной кампании за две недели.

Кандидат из Оргеева Инна Попенко, чья избирательная кампания финансировалась  фирмами оргеевского примара Илана Шора, потратила на телерекламу более полумиллиона леев. В частности, около 80 тыс. леев стоила реклама на телеканалах Плахотнюка. Остальные средства пошли на размещение предвыборных роликов на Moldova 1, РТР Moldova, Pro TV и т.д. Однако, самая большая  статья расходов кандидата Попенко составили траты на уличную рекламу, на которую она потратила около 800 тыс. леев.

Реклама Додона и операция «Багамский европровод»
За первые две недели избирательной гонки социалисты потратили более 2 млн. леев, которые пошли почти на все виды рекламных услуг. Но самая большая часть, около 1,4 млн. леев, была потрачена на телерекламу.

Почти половина бюджета кандидата Партии социалистов, предназначенного для рекламы на телевидении (более 700 тыс. леев), переведено на счета Exclusiv Media SRL и Telesistem TV, замешанных в операции «Багамский европровод социалистов Додона» (операция «Bahamas»).

В частности, социалисты потратили более 600 тыс. леев на рекламу на НТВ Moldova. Лицензия на ретрансляцию российского телеканала НТВ принадлежит компании Exclusiv Media SRL, владельцем которой является депутат-социалист Корнелий Фуркулицэ.

Ещё более 100 тыс. леев поступило на счета Telesistem TV SRL за рекламу на принадлежащему этой фирме Accent TV. Учредителем Telesistem TV SRL является российская фирма OOO Медиа Инвест Сервис, владельцем которой является молдавский бизнесмен Вадим Чубара, известный также как один из «теневых советников» Додона.

TV-Comunicații Grup SRL, обладающая лицензией на ретрансляцию российского телеканала РТР, получила от социалистов за показ их предвыборных роликов более 400 тыс. леев. Остальные примерно 300 тыс. леев были потрачены на рекламу на общественном телеканале Moldova – 1.

В свою очередь, партийная газета ПСРМ «Социалисты» получила за рекламные услуги более 100 тыс. леев, а 5 тыс. леев досталось газете «Аргументы и факты», также принадлежащей фирме Фуркулицэ Exclusiv Media SRL. Оба издания заработали в общей сложности 2/3 средств из бюджета, выделенного на рекламу Додона в печатной прессе.

Фирма экс-замминистра образования и листовки Майи Санду
Кандидат от Партии «Действие и солидарность» Майя Санду не потратила на рекламу на телевидении, радио и печатных СМИ  ни одного лея. Из 80 тыс. леев, что она потратила в первые две недели кампании, около 60 тыс. были перечислены типографии Epigraf за печать предвыборных листовок. Владельцем этой типографии является Олег Бужор, который в первом молдавском правительстве занимал пост первого заместителя министра образования.

По данным Агентства по государственным закупкам, в период, когда Майя Санду работала министром образования, Epigraf SRL выиграла два тендера, организованных её министерством. По заказу возглавляемого Санду ведомства типография напечатала школьные учебники на 2 млн. леев. Это самый крупный контракт, который заключала фирма Бужора за последние 5 лет. В беседе с репортёром RISE владелец типографии заявил, что его фирма не получала никаких привилегий,  а тендеры были выиграны по причине самых выгодных предложений.

Наконец, оставшаяся часть избирательного фонда Майи Санду, более 17 тыс. леев, была потрачена на изготовление баннера и на оплату онлайн трансляции на сайте privesc.eu.

Что касается кандидата от Платформы «Дотоинство и правда» Андрея Нэстасе, который снялся с выборов в пользу Майи Санду, то, если верить его отчёту в ЦИК, он не потратил за первые две недели ни одного лея.

Об отсутствии расходов на избирательную кампанию сообщили в своих финансовых отчётах и Анна Гуцу (Партия «Правые») и Майя Лагута (независимый кандидат).

Реклама в партийной газете и на телеканале Усатого
В свою очередь, Дмитрий Чубашенко, участвующий в выборах от возглавляемой примаром Бельц Ренато Усатым «Нашей партии», за первые две недели кампании потратил более 4 млн. леев, из которых половина ушла на телерекламу.

Около 600 тыс. леев было перечислено на счета TV-Comunicații Grup SRL, которая по лицензии ретранслирует российский телеканал РТР. Ещё около 300 тыс. леев досталось телеканалу Moldova1.

Внимательно проанализировав финансовый отчёт кандидата Чубашенко, можно увидеть, что заметная часть средств (более 800 тыс. леев) пошла на оплату рекламы в газете «Нашей партии» «Сила в правде», а ещё 100 тыс. леев было перечислено компании Euroshow Grup (телеканал RU TV Moldova), принадлежащей лидеру «нашистов» Ренато Усатому.

Миллион за листовки с Гимпу
Кандидат от Либеральной партии Михай Гимпу, за первые две недели кампании, потратил 2,5 млн. леев. Из этой суммы около одного миллиона либералы заплатили компании Baster-Media SRL, принадлежащей Адриану Цуркан, которая изготовила агитационные листовки с Гимпу.

Остальные полтора миллиона были потрачена на рекламу в СМИ, как на телеканалах, так и на радио и в местных газетах.

В свою очередь, независимый кандидат Валериу Гилецки весь свой избирательный фонд, – более 20 тыс. леев,  – потратил на рекламу в интернете. Деньги за эти услуги получила фирма ID Media Grup SRL, принадлежащая предпринимателю Юрию Шалару.

Олга ЧАГЛЕЙ


ЧИТАЙТЕ ЕЩЁ:

„Багамский европровод” социалистов Додона

„Золото партии”, возглавляемой Лупу, достается телеканалам Плахотнюка


Переопубликование статей с www.rise.md допускается, но объемом не более 1.000 символов. В обязательном порядке необходимо цитировать источник и автора информации, а в случае переопубликования информации веб-порталами необходимо проставлять и прямую гипер-ссылку на цитируемую на rise.md статью. Полное переопубликование возможно только при условии соглашения, заключенного с RISE Moldova. Материалы on-line платформы www.rise.md защищены Законом 139 об авторском праве и смежных правах, а также Деонтологическим кодексом журналиста Республики Молдова.

[:]

Comenteaza acest articol