5/10/2016

[:ro]

Compania fondată de Mihai Ghimpu vrea să ridice o clădire cu birouri și spații comerciale în centrul istoric al Chișinăului. Documentele obținute de RISE Moldova arată că blocul cu cinci etaje va fi construit după demolarea clădirii existente, fost monument istoric, radiat prin decizia Consiliului Municipal Chișinău.

fostul-sediu-pl-bucuresti-87

Fostul sediu al Partidului Liberal de pe str. București din Chișinău // Foto: RISE Moldova © 2016

Strada București 87, Chișinău. În apropierea intersecției cu str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni se află o casă veche, cu un etaj, acoperită cu foi uzate de ardezie. Tencuiala de pe pereții vopsiți în albastru verzui stă să cadă. Ușa din fier e împodobită cu un abțibild, scrijelit cu grijă de foștii locatari.

Aici, într-un apartament de 31.8 metri pătrați, a funcționat, până în 2010, sediul Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu. Imobilul este proprietatea companiei Eurosim SRL, fondată de Mihai Ghimpu (34% din capital) și de partenerii săi de afaceri – Iurie Arama (33%) și Veaceslav Ceban (33%) care deține și funcția de director. Detalii, AICI

Eurosim a intrat în posesia apartamentului în mai 2013, după ce l-a cumpărat de la Parstar Petrol SRL, compania lui Iurie Arama. Această societate achiziționase locuința în 2003 de la o persoană fizică. Detalii, AICI

Monument istoric, scos din circuit
Istoria clădirii din strada București 87 începe în prima jumătate a secolului XIX. În 1828 proprietar al imobilului (o vilă urbană) era secretarul gubernial Petru Krîjanovsky. În 1891 casa a fost cumpărată de Ecaterina Popovici, soţia unui preot din Chișinău.

În ianuarie 1995, Primăria Chişinău a inclus clădirea în Registrul monumentelor de importanţă naţională şi municipală.

Peste 15 ani, în 2010, aceeași instituție, condusă de liberalul Dorin Chirtoacă, nepotul candidatului la președinție, a decis să reactualizeze Registrul monumentelor. Licitația pentru elaborarea noului registru a fost câștigată de întreprinderea municipală Chișinăuproiect, care a propus ca 271 de monumente istorice să fie excluse din registrul din 1995. În „lista neagră” a fost inclus și fostul sediul PL de pe strada București 87.

În același timp, la comanda companiei Eurosim SRL, proiectantul Grigore Burciu a depus la Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii (CNMI) o schiță de proiect. Astfel, firma fondată de Ghimpu și-a exprimat intenția de a demola clădirile existente pe strada București 87 ca să ridice o clădire administrativ-comercială cu cinci etaje.

CNMI a dat aviz negativ. Motivul – clădirea este inclusă în Registrul monumentelor de importanţă naţională şi municipală.

În decembrie 2014, ca urmare a recomandărilor elaborate de Chișinăuproiect, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat un nou Registru al monumentelor istorice de categorie locală. De această dată, fostul sediu PL este exclus oficial din Registrul monumentelor. Detalii, AICI

Deja în iulie 2016, proiectantul Grigore Burciu a depus o cerere repetată la Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice, prezentând aceeași schiță de proiect care, anterior, fusese respinsă.

Grigore BURCIU, proiectant: Ideea de a construi aici (pe strada București – n.r.) o clădire administrativ-comercială a apărut acum 3-4 ani. Atunci Consiliul (Naţional al Monumentelor Istorice – n.r.) ne-a refuzat pe motiv că imobilul avea statut de monument istoric și putea fi doar restaurat, dar nu demolat. Dar acum clădirea este exclusă din registru. Există un registru nou, aprobat de Consiliu (Consiliul Municipal Chișinău – n.r.). De aceea, am depus din nou schița de proiect.

Proiect imobiliar cu probleme
RISE Moldova a obținut schița de proiect prezentată de Eurosim spre avizare Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice. Potrivit documentelor, firma propune demolarea clădirilor existente pe strada București 87 și ridicarea unui centru de business.

Construcția ar urma să fie amplasată în imediata apropiere și, prin urmare, în zona de protecție a monumentelor istorice de însemnătate locală de pe străzile București 83 și Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni 14. Clădirile datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Arhitectura lor este eclectică, cu reminiscenţe clasiciste și elemente baroce.

Protecția acestor case-monument este unul dintre motivele pentru care experții recomandă construcții cu maxim trei etaje în nucleul istoric al Capitalei. Eurosim nu se oprește însă la cele cinci etaje prevăzute în proiect. Vrea ca rezalitul (porțiunea de zid ieșită din linia fațadei – n.r.) și scările viitorului său bloc de birouri să fie amenajate pe trotuar, adică pe spațiul public.

Pe 28 iulie curent, după ce au examinat proiectul, membrii Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice i-au cerut proiectantului Grigore Burciu și beneficiarului Eurosim SRL să reducă înălțimea clădirii până la trei etaje (plus subsol și parter), să retragă rezalitul în corpul clădirii și să prevadă amenajarea scărilor pe terenul proprietate privată, și nu în spațiul public. De asemenea, Consiliul a obligat compania să prezinte un proiect al soluțiilor de protecție a clădirilor adiacente, cu statut de monument.

Potrivit legii, în cazul construcțiilor în nucleul istoric al Chișinăului, solicitanții trebuie să prezinte schiţa de proiect avizată de Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice pentru a obține certificatul de urbanism pentru proiectare.

Ion ȘTEFĂNIȚĂ, membru al Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice: Compania Eurosim este obligată să țină cont de recomandările Consiliului și să prezinte o nouă schiță de proiect. Sigur, dacă nu este de acord cu decizia Consiliului, firma poate să se adreseze în instanța de judecată. (…) Eurosim trebuie să elaboreze și proiectul soluțiilor de protecție a clădirilor adiacente cu statut de monument, pentru a nu le pune în pericol. Este un risc mare. Dacă e sezon de ploi și se lucrează la groapa de fundament, evident că monumentele sunt în situație de risc. Trebuie să fie luate toate măsurile de securitate.

Grigore BURCIU, proiectant: La ședința Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice din 28 iulie am participat doar eu, nu și beneficiarul. Eu, încă, nu am adus la cunoștința beneficiarului decizia Consiliului. Beneficiarul era plecat din țară. În timpul apropiat urmează să discut cu ei. Dacă vor decide să continue, eu voi reface schița de proiect. Dacă nu, atunci nu…

Ionel PUȘCAȘ, ofițer de presă la PL: Domnul președinte Ghimpu este fondator al companiei Eurosim, dar el nu ia decizii. El nu stă să discute cu partenerii săi ce proiecte facem azi și ce proiecte facem mâine. El nu are ștampilă, nu participă la licitații etc. Compania are un administrator. Domnul Ghimpu primește doar dividende și veniturile sunt impozitate. Asta e important să înțeleagă lumea.

mihai-ghimpu-lansare-campanie-prezidentiala

Lansarea oficială a liderului PL în campania prezidențială, 2 octombrie 2016 // Foto: www.pl.md

Afacerea de milioane a liderului liberal
Mihai Ghimpu și partenerii săi de afaceri, Iurie Aramă și Veaceslav Ceban, au fondat compania Eurosim în noiembrie 2000. Firma este specializată în vânzarea carburanților.

În 2002, Eurosim a închiriat de la Primăria Chişinăului un teren de peste 12 ari pe bd. Dacia 54/1, la ieșirea din oraș înspre aeroport (Detalii, AICI). Un an mai târziu, compania a construit aici o benzinărie, funcțională și acum. Totodată, în februarie anul trecut, Eurosim a semnat cu autoritățile publice locale un nou contract de închiriere pentru un teren de aproximativ 13 ari, situat în imediata apropiere a benzinăriei. Detalii, AICI

În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală, președintele liberalilor a uitat să menționeze că este asociat la Eurosim. Afacerea cu carburanți îi aduce venituri de sute de mii de lei. Doar în 2014-2015, Mihai Ghimpu a încasat de la Eurosim dividende în sumă de 1.180.820 de lei. Detalii, AICI

La profitul companiei acestuia au contribuit și contractele cu instituții de stat. Astfel, potrivit Agenției de Achiziții Publice, în 2011, Ministerul Tineretului și Sportului, condus pe atunci de liberalul Ion Cebanu, a cumpărat de la Eurosim produse petroliere în valoare de 135.000 de lei. În același an, Eurosim a livrat carburanți și pentru Agenția Turismului, în sumă de 78.000 de lei.

Contracte de milioane cu statul
Și alte companii fondate și administrate de partenerii de afaceri ai candidatului liberalilor la fotoliul de președinte, Iurie Arama și Veaceslav Ceban, au obținut, în ultimii opt ani, contracte de milioane de lei cu instituții de stat. În special, cu instituții conduse de membri și simpatizanți ai Partidului Liberal. Este vorba despre firmele Parstar Petrol SRL și Get Premium SRL, ambele specializate în vânzarea carburanților.

Parstar Petrol, cu sediul în orașul Cimișlia, a fost fondată în 1997 de șapte persoane fizice și juridice, printre care și Iurie Arama și Veaceslav Ceban, ultimul fiind atunci director al companiei. În timp, acționariatul s-a schimbat de câteva ori. Astăzi, Parstar Petrol este deținută de Ion Putină (30.50% din capital) și Iurie Arama (69.49%), acesta fiind și director. Detalii, AICI

În octombrie 2013, adunarea generală a asociaţilor Parstar Petrol a decis reorganizarea companiei prin transmiterea unei părţi din patrimoniu către Get Premium SRL, fondată, cu doar câteva luni înainte de acestă decizie, de Veaceslav Ceban. În același timp, capitalului social al companiei a fost redus de la aproximativ 10,3 milioane de lei la 6,1 milioane de lei, diferența fiind transferată în conturile Get Premium SRL. Detalii, AICI

Un raport al Curții de Conturi arată că, în 2009-2010, întreprinderea municipală „Parcul urban de autobuze” a cumpărat carburanți de la Parstar Petrol, în valoare de peste 60,7 milioane de lei. Firma partenerului de afaceri al lui Mihai Ghimpu a câștigat licitațiile publice, deși alți agenţi economici din Chișinău au propus prețuri mai mici. Decizia de atribuire a contractului a generat cheltuieli suplimentare de la bugetul instituției, în sumă totală de peste 800.000 de lei, se arată în documentele Curții de Conturi.

În 2011, și Administratia de Stat a Drumurilor a cumpărat produse petroliere de la Parstar Petrol. Valoarea contractelor a fost de 19 milioane de lei.

Get Premium a reușit rapid să intre și ea în grațiile instituțiilor publice. În mai puțin de trei ani de la înființare, compania a semnat contracte de achiziții publice în valoare totală de aproximativ 15 milioane de lei. Cel mai important dintre acestea, de peste 13 milioane de lei, a fost încheiat la sfârșitul anului trecut cu întreprinderea municipală Regia Autosalubritate.

Dumitru LAZUR


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

[:ru]

Фирма, учреждённая главой Либеральной партии и кандидатом в президенты Михаем Гимпу намерена возвести в историческом центре Кишинёва новое здание с офисами и коммерческими помещениями. Документы, оказавшиеся в распоряжении RISE Moldova, показывают, что строительство пятиэтажного бизнес-центра предполагает снос уже существующего здания, бывшего памятника истории, который лишился этого статуса по решению муниципального совета Кишинёва.

fostul-sediu-pl-bucuresti-87

Бывший офис либеральной партии по ул. Букурешть в центре Кишинева // Фото: RISE Moldova © 2016

Улица Букурешть, 87 молдавской столицы. Центр Кишинева. Рядом с пересечением улиц Бэнулеску-Бодони и Букурешть находится старый одноэтажный дом, покрытый ветхим шифером. Обшарпанная, настенная штукатурка окрашена в зелено-голубой цвет. Железная дверь украшена наклейкой, тщательно стёртой бывшими жильцами.

Здесь, в квартире площадью 31,8 кв. метров, до 2010 года располагался офис Либеральной партии Михая Гимпу. Данная недвижимость принадлежит компании Eurosim SRL, учреждённой Гимпу (он владеет долей в 34%) и его бизнес-партнёрами – Юрием Арама (33%) и Вячеславом Чебан (33%). Последний также занимает и должность директора. Подробности: ЗДЕСЬ

Eurosim приобрела эту квартиру в мае 2013 года у компании Юрия Арама Parstar Petrol SRL, которая, в свою очередь, купила её в 2003 году у частного лица. Подробности: ЗДЕСЬ

Памятник истории вычеркнули из Реестра
У здания по адресу Букурешть, 87 – двухвековая история, начавшаяся в первой половине XIX века. В 1828 году владельцем этой недвижимости (городской виллы) был губернский секретарь Пётр Кржановский. В 1891 году дом приобрела супруга кишинёвского священника Екатерина Попович.

В январе 1995 года примэрия Кишинёва внесла здание в Реестр памятников местного (муниципального) и национального значения.

Через 15 лет, в 2010 году тот же орган власти, под руководством вице-председателя Либеральной партии Дорина Киртоакэ (однопартийца и племянника кандидата в президенты Гимпу), решил обновить Реестр памятников. Тендер на разработку нового реестра выиграло муниципальное предприятие Chișinauproiect, предложившее исключить из старого списка исторических памятников 271 здание. В «чёрном списке» оказался и бывший офис ЛП по Букурешть, 87.

Тем временем, компания Eurosim SRL заказала проект строительства нового здания, предварительный вариант которого разработчик Григорий Бурчу подал в Национальный совет по памятникам истории при Министерстве культуры (НСПИ). Из представленного проекта следовало, что фирма, учреждённая Гимпу, намерена снести комплекс зданий по Букурешть, 87 и построить на этом месте пятиэтажное торгово-административное здание.

НСПИ дал отрицательное заключение по причине того, что здание внесено в Реестр памятников, местного и национального значения.

В декабре 2014 года, после рекомендаций, выработанных фирмой Chișinauproiect, муниципальный совет Кишинёва утвердил новый Реестр исторических памятников местного уровня. На этот раз бывший офис ЛП был официально исключён из списка памятников. Подробности: ЗДЕСЬ

Уже в июле 2016 года Григорий Бурчу подал повторное заявление в НСПИ, представив тот же план проекта, что ранее был отклонён.

Григорий Бурчу, разработчик проекта: Идея построить здесь (на улице Букурешть, – прим. ред.) торгово-административное здание появилась 3-4 года назад. Тогда Совет (Национальный совет по историческим памятникам, – прим. ред.) отказал нам по той причине, что недвижимость имела статус памятника истории и её нельзя было сносить, а только реставрировать. Но сейчас здание исключено из реестра. Теперь есть новый реестр, утверждённый Советом (Муниципальным советом Кишинёва, – прим. ред.). Поэтому я заново подал план проекта.

Проблемный проект недвижимости
RISE Moldova удалось изучить план проекта, представленного Eurosim для утверждения НСИП. Согласно документам, фирма предлагает снос существующих зданий по улице Букурешть, 87 и возведение на их месте нового бизнес-центра.

Строительство должно вестись в непосредственной близости, а, значит, в охраняемой зоне памятников истории местного значения, расположенных по улице Букурешть, 83 и Митрополита Бэнулеску-Бодони, 14. Эти здания построены во второй половине XIX века и имеют эклектичную архитектуру с напоминаниями классических форм и элементами барокко.

Защита этих зданий-памятников является одной из причин, почему эксперты рекомендуют ограничивать новострои в историческом сердце Кишинёва максимум тремя этажами. Однако, проект Eurosim противоречит нормам по высоте строительства. Согласно проекту, ризалит (часть стены, выступающей за основную линию фасада, – прим. RISE Moldova) нового здания вместе со ступеньками должны быть построены на тротуаре, то есть, на месте общественного пространства.

28 июля нынешнего года, после изучения проекта члены Национального совета по памятникам истории попросили разработчика Георгия Бурчу и заказчика в лице Eurosim снизить высоту здания до трёх этажей (плюс подвал и партер), убрать ризалит и обеспечить расположение ступенек на территории частной собственности, а не на общественном месте. Кроме того, Совет обязал компанию представить проект решений по защите соседних зданий, имеющих статус памятников.

Согласно закону, в случае проведения строительных работ в историческом центре Кишинёва, заявитель должен представить в НСПИ план проекта строительства для получения сертификата урбанизма для проектирования.

Ион Штефаницэ, член НСПИ: Компания Eurosim обязана учесть рекомендации Совета и представить новый план проекта. Если фирма не согласна с решением Совета, она, конечно же, может обратиться в суд. (…)Eurosim должна также разработать проект решений по защите соседних зданий, которые имеют статус памятников, что бы не подвергать их опасности. Это большой риск. Если идёт сезон дождей и роется котлован, очевидно, что памятники будут подвергаться риску. Поэтому должны быть предприняты все меры безопасности.

Григорий Бурчу, разработчик проекта: На заседании НСПИ 28 июля заказчик не присутствовал, участвовал только я. О решении Совета заказчику я ещё не сообщил, он был за рубежом. В ближайшем времени мы с ними обсудим это. Если решат продолжать, я переделаю план проекта. Если же нет – то нет.

Ионел Пушкаш, пресс-секретарь ЛП: Господин Гимпу является учредителем компании Eurosim, но не он принимает решения. Он не обсуждает со своими партнёрами, какие проекты делаем сегодня, какие – завтра. У него нет печати на руках и он не участвует в тендерах. У компании есть руководитель, а господин Гимпу лишь получает дивиденды, из которых платит налоги. Важно, что бы люди это понимали.

Миллионный бизнес главного либерала
Компания Eurosim была учреждена Михаем Гимпу и его бизнес-партнёрами Юрием Арама и Вячеславом Чебан в ноябре 2000 года и специализируется на продаже топлива.

mihai-ghimpu-lansare-campanie-prezidentiala

Михай Гимпу на официальном начале его президентской кампании, 2 октября 2016 // Фото: www.pl.md

В 2002 году Eurosim арендовала у примэрии Кишинёва участок площадью более 12 соток по бульвару Дачия, 54/1, на выезде из города в сторону аэропорта. Спустя год компания построила там АЗС, которая работает и сегодня. Вместе с тем, в феврале прошлого года Eurosim заключила с местными властями новый контракт об аренде участка площадью около 13 соток, расположенного в непосредственной близости с автозаправкой.

В декларации об имуществе, которую Михай Гимпу подал в ЦИК, лидер либералов забыл указать, что является одним из владельцев Eurosim. Между тем, торговля топливом приносит ему сотни тысяч леев дохода. Только в 2014-2015 годах Гимпу получил от Eurosim дивиденды на сумму 1 млн. 180 тыс.820 леев.

Прибыльными для его компании оказались и контракты, заключенные с госучреждениями. Так, по данным Агентства по государственным закупкам, в 2011 году Министерство молодёжи и спорта, возглавляемое на тот момент либералом Ионом Чебан, закупило у Eurosim нефтепродукты на сумму 135 тыс. леев. Ещё на 78 тыс. леев было поставлено топливо Агентству туризма.

Миллионные контракты с государством
За последние восемь лет были и другие компании, учрежденные партнерами претендента на президентский пост, которые заключали миллионные контракты с государственными структурами, в особенности с теми, которые возглавлялись членами Либеральной партии. В частности, речь идёт о фирмах, специализирующихся на продаже топлива Parstar Petrol SRL и Get Premium SRL, к созданию и руководству которой имели отношение Юрий Арама и Вячеслав Чебан.

Parstar Petrol, с юридическим адресом в Чимишлии, была основана в 1997 году. Компания была учреждена семью физическими и юридическими лицами, в числе которых были Арама и Чебан, последний при этом являлся на тот момент её директором. Со временем состав акционеров несколько раз менялся. На сегодняшний день Parstar Petrol принадлежит Иону Путинэ (30,50% акций) и Юрию Арама (69,49%), который занимает должность директора. Подробности: ЗДЕСЬ

В октябре 2013 года общее собрание акционеров Parstar Petrol приняло решение о реорганизации компании через передачу части собственности компании Get Premium SRL, созданной Вячеславом Чебан всего за несколько месяцев до этого решения. Кроме того, размер уставного капитала компании был снижен с суммы 10,3 млн. леев до 6,1 млн. леев, а разница была перечислена на счета Get Premium SRL. Подробности: ЗДЕСЬ

Отчёт Счетной палаты показывает, что в 2009-2010 годах муниципальное предприятие «Городской автобусный парк» закупил у Parstar Petrol топливо на сумму более 60,7 млн. леев. Фирма партнера Михая Гимпу выиграла публичный тендер несмотря на то, что другие экономические агенты предлагали более низкие цены. Решение о заключении данного контракта привело к дополнительным тратам из бюджета учреждения на сумму более 800 тыс. леев, отмечается в документах СП.

В 2011 году топливо у Parstar Petrol закупила и Государственная администрация автомобильных дорог РМ. Стоимость контракта тогда составила 19 млн. леев.

Get Premium тоже смогла быстро наладить «выгодное сотрудничество» с госучреждениями. Менее чем за три года своего существования компания заключила договоры о публичных закупках на сумму около 15 млн. леев. Один из главных контрактов, на более чем 13 млн. леев., был заключён в конце прошлого года с муниципальным предприятием Regia Autosalubritate.

Думитру ЛАЗУР

[:]

Comenteaza acest articol