26/11/2018

În prima jumătate a anului 2018, partidele parlamentare au acumulat în bugetele proprii un total de aproape 8,7 milioane de lei. Și asta doar din donații culese de la persoane fizice.

RISE Moldova a mers la sediul Comisiei Electorale Centrale și a analizat listele nedepersonalizate ale donatorilor și prezintă topul celor mai generoase persoane care și-au scuturat buzunarele în numele partidelor parlamentare.

Printre sponsori se regăsesc deputați care au făcut voluntariat luni de zile, primari care au jertfit pe altarul partidelor practic salariul anual și zeci de angajați de la anumite instituții de stat.

DONATORII PARTIDELOR [II]: „Sunt permanent monitorizat”

donatii-caricatura-1


În toate democraţiile partidele politice beneficiază de donaţii din partea businessului şi a cetăţenilor. Republica Moldova nu este o excepţie la acest capitol, doar că aici, în condiţiile în care salariul mediu pe economie de-abia ajunge la 6.000 de lei pe lună, și o donație de 10.000 de lei presupune o curățenie generală prin buzunare.
Conform datelor Agenției Servicii Publice, în Registrul de stat al persoanelor juridice sunt înregistrate 61 de partide și organizații social-politice, dintre care doar 38 au prezentat rapoarte financiare pentru prima jumătate a acestui an. Din cele 38, doar 13 partide au completat lista donațiilor primite de la persoane fizice, în timp ce majoritatea au indicat valoarea „0”.

PDM // CASH „DE PESTE HOTARE”

pdm

Vlad Plahotniuc (c), liderul PDM // Foto: www.pdm.md

În primul semestru al anului 2018 cei mai mulți donatori s-au înghesuit la ușa Partidului Democrat (PDM). În număr de circa o mie de persoane, aceștia au virat în bugetul democraților un total de peste 5,6 milioane de lei. Toți banii au venit în formă de cash.

De menționat că, în perioada de referință, omul de afaceri Vlad Plahotniuc, liderul PDM, n-a cheltuit oficial niciun leu pentru finanțarea partidului. Și, în general, în lista donatorilor lipsesc cu desăvârșire nume grele din conducerea de vârf a formațiunii, cum ar fi premierul Pavel Filip, spicherul Andrian Candu, deputații Dumitru Diacov și Marian Lupu sau fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari.

La schimb în top găsim primari și chiar medici care au donat formațiunii mai bine de jumătate din venitul oficial.

Locul întâi e împărțit între Vladislav Rusu și Valeriu Boișteanu, care au virat în favoarea partidului de guvernământ câte 55.000 de lei, sumă echivalentă cu aproape nouă salarii medii pe economie în 2018. Cu Rusu, care se prezintă drept angajat al unei subdiviziuni din Hâncești a Agenției Servicii Publice, nu am reușit să luăm legătura, iar pentru Boișteanu, care e primar în s. Tomai din r. Leova, donația respectivă înseamnă aproape 70% din venitul declarat în 2017.

Valeriu BOIȘTEANU: Pe mine mă ajută rudele de peste hotare, iar eu, la rându-mi, ajut partidul. […] În schimb aștept, de exemplu, drumuri reparate. Da, eu sunt conștient că drumurile nu sunt construite de partid din banii proprii, ci de Guvern, din impozitele contribuabililor. Totuși anume democrații au venit cu inițiativa „Drumuri bune pentru Moldova”.

Anatolie Ceban, primarul s. Pererâta din r. Briceni, a jertfit partidului 50.000 de lei, o sumă echivalentă cu salariul său pentru 10 luni. În discuţia cu reporterul RISE Moldova acesta, la fel, a dat asigurări că „nu erau doar banii mei. O parte din bani i-am primit de la prietenii de peste hotare”.

Anatolie Guțu, medicul-șef al Spitalului raional Edineț, a renunțat la salariul său pentru aproape trei luni pentru a fi în stare să pună la dispoziția PDM suma de 40 de mii de lei. La schimb „nu aștept nimic… aștept ca totul să fie bine. […] Și în general, știți ce – am donat și Dumnezeu cu dânșii”.

Printre donatorii democraților se regăsesc numeroși angajați de la diverse instituții de stat. De la Moldtelecom, spre exemplu, zeci de salariați au fost dispuși să doneze partidului între 1.000 și 30 de mii de lei.

.


PSRM // VOLUNTARIAT PRO-RUS

psrm

Zinaida Greceanîi, lidera PSRM // Foto: www.socialistii.md

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), în frunte cu Zinaida Greceanîi, a acumulat aproape 3 milioane de lei de la peste 200 de persoane. Ca și în cazul democraților, toate donațiile încasate de socialiști au venit în formă de bani cash.

Cel mai important donator al socialiștilor s-a dovedit a fi deputatul Vladimir Odnostalco. Titlul i-a fost asigurat de 41 de mii de lei pe care i-a transferat în fondul partidului în prima jumătate a anului 2018. Suma e echivalentă cu două salarii de deputat, ceea ce presupune că Odnostalco a fost voluntar la Parlament timp de două luni.

De altfel, topul donatorilor PSRM este constituit exclusiv din parlamentari. La fel ca și Odnostalco, majoritatea dintre aceștia au fost nevoiți să slujească poporul voluntar timp de cel puțin două luni de zile pentru a-și susține financiar partidul.

Socialista Elena Hrenova, spre exemplu, a virat în fondul PSRM aproape 39 de mii de lei, echivalentul a șase salarii medii pe economie.

Elena HRENOVA: Am donat și voi dona. La revedere!

Deputatul Anatolie Labuneț a donat PSRM 38 de mii de lei. În rezultat acesta așteaptă ca formațiunea „să acceadă la guvernare și să modifice vectorul de dezvoltare al Moldovei, adică să-l orienteze nu doar spre Europa, dar și spre Rusia”.

În total, 38 de deputați și diverși angajați ai Parlamentului au umplut bugetul socialist cu peste 900 de mii de lei, ceea ce reprezintă aproape o treime din suma tuturor donațiilor acumulate de partid în primele șase luni ale lui 2018.


PLDM // TOȚI OAMENII PARTIDULUI

pldm

Alexandru Fetescu (s), secretarul general al PLDM, și Tudor Deliu (d), actualul lider PLDM // Foto: www.ld.md

Aflat în opoziţie parlamentară, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) nu se mai bucură de afluxul de donaţii de care beneficia pe vremea când se afla la guvernare. Conform listelor depuse la CEC, în prima jumătate din 2018 în pușculița liberal-democrată au intrat doar 25.770 de lei. Detalii, AICI

Donatorii, în număr total de șapte, sunt în majoritate oameni de-ai partidului. Cea mai mare contribuţie – 6.000 de lei – a venit de la Alexandru Fetescu, secretarul general al PLDM. E urmat în top de Viorel Cibotaru, preşedintele partidului din acea perioadă, care a jertfit 5.200 de lei.

Fetescu susţine că are suficiente venituri pentru a contribui la bugetul partidului, ridicând salariu şi de la PLDM, şi de la secretariatul Parlamentului.

Alexandru FETESCU: Toate aceste venituri au fost declarate şi nu am ce ascunde. Pot să vă expediez declaraţiile.

Cât despre faptul că lumea nu se avântă să susțină financiar PLDM, Fetescu spune că acest lucru nu e întâmplător, în condiţiile în care partidul se află în opoziţie, şi precizează că, din 2015, formaţiunea nu a mai avut donaţii de la companii şi oameni de afaceri. „Nici nu mai ţin minte cum arată ei”, recunoaşte secretarul de partid.

De altfel, în 2017 PLDM nu a primit niciun leu sub formă de donaţii de la persoane fizice din afara partidului sau de la companii.


PPEM // „NU ȘTIU DACĂ MAI ARE ȘANSE”

ppem

Daniela Morari (s), secretar de stat la ministerul de Externe, și Iurie Leancă (d), liderul PPEM // Foto: www.gov.md

Reprezentat în Parlament de un grup de deputați desprinși din fracțiunea PLDM, Partidul Popular European din Moldova (PPEM) nu a beneficiat de donații importante în prima jumătate a anului 2018.

Potrivit datelor prezentate Comisiei Electorale Centrale (CEC) formațiunea a încasat aproape 77 de mii de lei de la 16 persoane. (Detalii, AICI) Pe site-ul CEC, însă, este indicat că au donat doar 12 persoane. Reprezentanții PPEM ne-au explicat diferența prin faptul că în versiunea scanată prezentată la CEC a fost omisă o pagină.

Analiza datelor PPEM arată că toți cei 16 donatori sunt membri de partid. Cinci dintre ei au jertfit câte 5.000 de lei, iar alți șase, inclusiv liderul partidului Iurie Leancă, vicepremier în Guvernul Filip, au contribuit cu câte 4.900 lei.

Deputatul Simion Grişciuc, membru al Biroului Politic al PPEM, a donat 5.000 de lei, chiar dacă nu vede mari perspective pentru formaţiunea pe care o reprezintă.

Simion GRIŞCIUC: Sunt membru al acestui partid din 2015 şi am trecut cu toată organizația de la Străşeni a PLDM la PPEM… Am găsit aici o echipă de băieți de treabă, competenți. Eu am mizat şi încă mai mizez pe acest partid, cu toate că în sondaje a căzut la un procent. Nu știu dacă mai are șanse și perspective partidul, dar eu încă mai cred în el.


PL // PARTIDUL UNUI SINGUR DONATOR

pl

Valeriu Munteanu, vicepreședintele PL // Foto: www.facebook.com/PartidulLiberal

Datele CEC arată că Partidul Liberal (PL) a primit o singură donație în prima jumătate a anului 2018. (Detalii, AICI) Suma de 600 de lei a venit de la Călin Dicusar, iar din cei aproape 21.000 de membri cât are formațiunea, doar 57 de persoane au achitat cotizația. De pe urma lor liberalii au mai încasat 465 de lei.

Și în 2017 PL a avut tot un singur donator, când Eugen Beșliu, șeful de cabinet al fracțiunii liberale din Parlament, a lăsat în vistieria partidului 7.700 lei.

Valeriu Munteanu, vicepreședintele PL, explică această situație prin faptul că liberalii au acum suficiente resurse, provenite din contul subvențiilor de la bugetul de stat, pentru a-și desfășura activitatea.

Valeriu MUNTEANU: Până la finanţarea partidelor politice de către stat existau emoţii că trebuia să găseşti cine să îţi doneze bani şi, respectiv, să întreţii cumva partidul. Banii din subvenţii sunt suficienţi pentru activităţile curente ale partidului. Noi nu avem cheltuielile PDM sau ale PSRM-ului… Puteţi să vedeţi în timp că şi în 2009, şi în 2010, şi în 2011, noi nu am avut cheltuieli mari şi în campaniile electorale un vot dat pentru noi a fost extrem de ieftin, în comparaţie cu ceilalţi. Noi nu avem televiziuni, chestii, americani, lobby etc.


PCRM // SALVAȚI DE SUBVENȚII

pcrm

Vladimir Voronin, liderul PCRM // Foto: RISE Moldova

Spre deosebire de liberali, comuniștii n-au încasat nici măcar un leu din donații. (Detalii, AICI) În schimb în primele șase luni din 2018 Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), condus de ex-președintele țării Vladimir Voronin, a reușit să adune circa 85.000 de lei din contul cotizațiilor de membru.

Elena BODNARENCO, secretarul PCRM: Partidul și-a desfășurat activitatea din contul cotizațiilor de membru și a transferurilor din Bugetul de stat (2,8 mln. de lei – n.r.). Nu am beneficiat de careva donații din partea persoanelor fizice. Oare nu știți că suntem „sub microscop”? Dacă oamenii ne ajută, ei imediat sunt supuși controalelor, verificărilor etc.

Vladimir THORIK, Ion PREAŞCA
A contribuit: Liuba ȘEVCIUC


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului „Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections” implementat de RISE Moldova în baza unui grant oferit de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe și National Endowment for Democracy. Opiniile exprimate în această publicație aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Ministerului sau a National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul investigațiilor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ