19/05/2022

Aparent un anonim, Alexandr Okulov – primul businessman moldovean sancţionat de SUA pe fundalul atacului Federației Ruse asupra Ucrainei – are o istorie ciudată pe alocuri.

Originar din satul Răuţel, raionul Făleşti, el a ajuns să deţină companii în Republica Moldova, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite și Federația Rusă, dar şi o reţea globală de distribuţie de tehnică şi echipamente militare.

RISE Moldova a reconstituit o parte din povestea lui Alexandr Okulov, cel pe care autoritățile americane îl prezintă parte dintr-o „rețea de influență malignă condusă de oligarhul rus Konstantin Malofeev”.

okulov_cover

Ilustrație foto: Roman Filippov/RISE Moldova; Foto: Globalgroup.one, LinkedIn/AlexandrOkulov

La 20 aprilie 2022, la aproape două luni de la invazia Ucrainei de către Federația Rusă, Trezoreria SUA l-a inclus în lista persoanelor sancționate pe moldoveanul Alexandr Okulov. Drept motiv a servit faptul că acesta a acționat sau a pretins că acționează în numele unei organizaţii controlate de oligarul rus Konstantin Malofeev, sancționat de SUA încă în 2014 pentru finanțarea separatismului în Ucraina.

„Malofeev s-a bazat pe cetățeanul moldovean și rus Aleksandr Okulov, membru al consiliului de supraveghere al IASD [International Agency of Sovereign Development], care a călătorit în Africa ca parte a delegațiilor IASD cu Malofeev. Okulov este asociat cu mai multe companii situate în Orientul Mijlociu”, susține Trezoreria SUA.

International Agency of Sovereign Development (orig. în rusă – Международное Агентство Суверенного Развития; rom. – Agenția Internațională pentru Dezvoltare Suverană) este o organizație non-guvernamentală din Federația Rusă înființată în 2019 (dar înregistrată oficial în mai 2020). Detalii, AICI
Fondator al agenției figurează Victor Lobay, dar numele lui nu apare nici în lista persoanelor sancționate de SUA, și nici măcar pe pagina web a organizației. La fel, nu apare în listă nici numele administratorului Anton Serazhim.
Pe de altă parte, într-un interviu publicat în octombrie 2019, Malofeev declara în numele agenției că principalii ei clienţi sunt guvernele țărilor în curs de dezvoltare din Africa și că organizaţia oferă consiliere privind reformele economice și restructurarea activelor la nivel de sector.

De asemenea, sancţiunile Trezoreriei americane vizează şi patru companii din Chișinău controlate de Okulov. Astfel, el a devenit primul om de afaceri din Republica Moldova sancţionat de SUA pentru implicare „în tentative de a evita sancțiunile impuse Rusiei de către Statele Unite și partenerii săi internaționali”, ca urmare a invaziei ruseşti în Ucraina.

Am reușit să discutăm cu Okulov personal încă la finele lunii noiembrie 2021, când venise în Moldova pentru a participa la Adunarea Generală a Comitetului Național Olimpic și Sportiv, în cadrul căreia a fost aleasă o nouă conducere, el reprezentând Federația de Hochei pe Gheață din Moldova.

Pe atunci noi verificam nişte informaţii privind presupuse legături ale lui Okulov cu organizația paramilitară rusă Wagner. La fel, mai verificam și informaţia privind colaborarea lui cu un grup de companii ruse care încercau să îşi extindă afacerile în Africa.

alexandr-okulov

Alexandr Okulov. Chișinău, noiembrie 2021 // Foto: Ion Preașca/RISE Moldova

ASISTENT AL OLIGARHULUI MALOFEEV?
Imediat după anunțul autorităților americane, Okulov și-a închis paginile personale de pe Facebook și LinkedIn și nu ne-a mai răspuns la apelurile telefonice și la mesajele în care l-am întrebat despre includerea lui în lista persoanelor sancționate de SUA, precum și despre faptul că este prezentat ca un colaborator apropiat al lui Malofeev.

Până acum, mass-media franceză și de pe continentul african îl menţiona cel mai des pe Okulov drept asistent sau partener de afaceri al oligarhului rus Malofeev. Într-o analiză dedicată artizanilor diplomației africane a Kremlinului, publicaţia franceză Jeune Afrique îl menţionează pe Alexandr Okulov ca „partener pentru Africa”, atunci când descrie rolul lui Malofeev în extinderea influenţei ruse pe acest continent, şi în special în state precum Niger sau Togo. O altă publicaţie, Africa Intelligence, îl descrie drept consilier al lui Malofeev. (Între timp, numele lui Okulov a dispărut din unele articole – n.r.)

„AM FOST ÎNTR-O DELEGAȚIE ÎN AFRICA”
În discuția pe care am avut-o cu Okulov în noiembrie 2021, el a negat că ar fi partener cu Malofeev şi că l-ar fi ajutat pe acesta în desfăşurarea afacerilor pe continentul african.

„Am fost într-o delegație în Africa, unde a fost o întâlnire oficială, și eu am fost ca ajutor. Am tradus… Dacă e să luăm persoana dată (Malofeev – n.r.), ea nu are nimic în Africa. El doar de câțiva ani încearcă diferite acțiuni. […] A creat o agenție (referire la IASD – n.r.) care cred că avea planuri să desfășoare careva activități în Africa. […] Încearcă să intre pe continent, dar nu e atât de ușor”, explică Okulov.

La fel, Okulov a negat și faptul că ar fi în relaţii apropiate cu oligarhul rus sau cu structurile create de acesta, inclusiv IASD. Dar zice că ei au un prieten comun – Gheorghii Romanov, unul din urmaşii dinastiei ţariste a Romanovilor. În toamna lui 2021, Romanov s-a căsătorit la Sankt Petersburg, oligarhul Malofeev fiind printre principalii oaspeţi ai ceremoniei fastuoase.

Pe lângă Africa, Okulov l-a însoțit pe Kirsan Iliumjinov și la întrevederi cu şeici din Emiratele Arabe Unite. În discuția cu noi, însuși Okulov a recunoscut, fără a oferi detalii, că astfel de deplasări au fost, de fapt, mult mai multe.

Iliumjinov, fost președinte al Federației Internaționale de Șah (1995-2018), are o pagină web proprie unde apar multe poze și cu Okulov, doar că numele moldoveanului nu este menționat niciodată.

kirsan-iliumjinov-s%cc%a6i-alexandr-okulov-februarie-2020-kirsan-today

Kirsan Iliumjinov și Alexandr Okulov // Foto: Kirsan.today

„Kirsan Iliumjinov e mai bine implantat [în Africa]. Din câte știu, când el a venit la Federația Internațională de Șah, în Africa nu era nicio federație creată. Pe perioada lui, din propriii bani, el a deschis federațiile de șah din Africa”, explică Okulov interesul şi influenţa lui Iliumjinov pe teritoriul african.

LUPTĂTORUL
Pasionat de sport, la 13 ani Okulov ajunge la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău, pe care îl absolveşte în 2000. „Eram deja triplu campion național la lupte libere”, povestește el.

În același an a intrat la Universitatea Liberă Internațională, de unde, în scurt timp, a plecat în Franța, într-un club sportiv din prima divizie, devenind campion la lupte libere al acestei ţări, cu noua sa echipă.

În 2006, după cinci ani de aflare în Franţa, unde îşi câştiga existenţa luptând şi muncind, revine în Moldova. Încearcă să facă afaceri, dar fără mare succes, aşa că pleacă la muncă la Moscova.

INTERMEDIARUL
Schimbarea guvernării la Chișinău în toamna lui 2009 îl prinde iarăși în Franţa, de unde încearcă să revină şi să intermedieze intrarea în Moldova a unor corporaţii franceze. Zice că nu a reuşit mare lucru.

În octombrie 2011, îl va însoţi la întâlnirea cu premierul Vlad Filat pe Robert Franchitti, şeful şi patronul corporației franceze MagForce, un mare producător şi furnizor de echipamente militare.

img_2445

Foto: old.gov.md

Alexandr Okulov a fost până în 2021 administrator al firmei Magforce International, subsidiara din Moldova a grupului francez. Cu ea a încercat să câştige contracte de livrare de uniforme pentru poliţie, pompieri şi armată, dar fără succes, susține el. Firma, însă, a fost fondată mai devreme cu un alt nume.

AFACERILE DIN MOLDOVA
În Republica Moldova, Okulov deţine patru companii faţă de care SUA a aplicat sancţiuni: Lider Asig SRL, Lider Leasing SRL, OKAF Trading SRL și Project Invest SRL.

Lider Asig este o companie de asigurare care și-a desfășurat activitatea în perioada 2013–iunie 2018, potrivit unui răspuns oferit de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF).

„Începând cu 22.01.2019, toți agenții de asigurare aveau obligația legală de a se înregistra în Registrul agenților de asigurare și agenților bancassurance […]. În sensul normelor citate, menționăm că Agentul de asigurare „Lider Asig” SRL nu este și nu a fost înregistrat în Registrul prenotat”, explică CNPF.

Cât despre Lider Leasing, acesta este o organizaţie de creditare nebancară. La mijlocul lunii martie, Okulov a decis să suspende activitatea companiei pe jumătate de an, până pe 16 septembrie 2022.

Nu știm motivele acestei decizii, dar, conform datelor CNPF, Lider Leasing, specializată în leasing financiar pentru procurarea de automobile de lux, a încheiat anul 2021 cu doar 4 clienţi, pierderi de 1,35 milioane de lei şi capital propriu negativ de 3,88 milioane de lei.

În acelaşi timp, ca urmare a sancțiunilor SUA, însăși CNPF a decis să suspende activitatea Lider Leasing pe un termen de 3 ani, interzicându-i încheierea a noi contracte. CNPF a mai precizat că, în cazul în care sancțiunile internaționale în privința companiei vor fi în vigoare la expirarea termenului de suspendare a activității, instituția va acționa potrivit cadrului legal corespunzător.

Din celelalte două afaceri ale lui Okulov din Moldova – OKAF Trading, companie cu activități în diverse domenii, inclusiv furnizarea de echipamente militare civile şi neofensive, și Project Invest, companie imobiliară, doar prima a avut o activitate ce a lăsat urme.

Astfel, OKAF Trading, care, până în 2022, se numea Proglobal Work, a câştigat în anii 2017-2019 câteva contracte de livrare de echipamente şi mijloace speciale de apărare activă, pasivă și auxiliară, pentru poliţie, carabinieri şi penitenciare. Detalii, AICI

Ca urmare a sancțiunilor anunțate de autoritățile americane, ne-am adresat şi autorităţilor de la Chişinău. Astfel, pe lângă CNPF, am primit răspuns de la Fisc, Procuratură, Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informaţii şi Securitate.
Serviciul Fiscal de Stat spune că nu a recepționat nicio solicitare de aliniere la sancțiunile aplicate în privința lui Alexandr Okulov și a companiilor acestuia. Totodată, Fiscul precizează că Okulov şi companiile sale „nu au fost supuse controalelor fiscale și, respectiv, față de aceștia nu au fost aplicate sancțiuni fiscale”.
Centrul Național Anticorupție ne-a informat că „resursele Registrului de Informaţie Criminalistică şi Criminologică, completate şi de Centrul Naţional Anticorupţie, nu atestă informaţii despre faptul că cet. Okulov Aleksandr şi/sau companiile deţinute de ultimul ar fi fost vizate în careva proces/cauză penală instrumentate de Centru”.
Procuratura Generală a răspuns că Alexandr Okulov „nu are şi nici nu a avut statut procesual în vreo cauză penală”. La fel şi în cazul companiilor lui Okulov, incluse de SUA în lista de sancţiuni, „nu au fost înregistrate sesizări cu privire la infracţiune şi nu a fost pornită urmărirea penală de către Procuratură”. Procuratura mai precizează că „nu s-a autosesizat referitor la decizia autorităţilor SUA adoptat în coraport cu Okulov Alexandr”.
Iar Serviciul de Informaţii şi Securitate a precizat că, în contextul mediatizării deciziei autorităţilor din SUA și în scopul asigurării securităţii naţionale, „exercită toate măsurile adecvate de culegere, prelucrare verificare şi valorificare a informaţiilor în privinţa cetăţenilor Republicii Moldova, în acţiunile cărora există indici de prejudiciere a intereselor statului”.

DAT ÎN CONSEMN DE KAZAHI
Comparativ cu situația din Moldova, activitatea lui Okulov peste hotare pare mai prodigioasă. Am identificat că el a fondat, împreună cu o femeie de afaceri din Guineea, o companie în Federaţia Rusă şi că a figurat administrator şi fondator la două companii din Kazahstan, care au fost deja lichidate. Detalii, AICI

Extrasele din registrele comerciale din Kazahstan arată că una din firmele lui Okulov (General Company inc.) a rămas cu datorii faţă de companii din Kazahstan. Mai mult, însuşi Okulov figura cu interdicţia de a părăsi Kazahstanul, pentru că nu a plătit pensia alimentară stabilită de o instanţă încă în anul 2015. Detalii, AICI 

UPDATE: Însă, conform documentelor prezentate ulterior de Okulov, firma a fost lichidată fără a avea restanțe.

A doua companie din Kazahstan – Global Group Inc. înregistrată şi apoi lichidată, a dat numele unui impunător site administrat de Okulov din Emiratele Arabe Unite.

RAMIFICAȚIILE GLOBAL GROUP
Globalgroup.one este site-ul de bază al Global Group – o companie cu sediul principal în paradisul fiscal Dubai din Emiratele Arabe Unite -, și este administrat de Alexandr Okulov. De această pagină web este conectat și okaf.one, un alt site care împarte același server cu mai multe domenii conectate la Okulov. Detalii, AICI

Global Group se prezintă ca un grup de companii ce deţine o listă extinsă de parteneri din Europa, Asia și Africa, care oferă numeroase servicii și mărfuri și care participă la proiecte din diverse domenii.

În catalogul de mărfuri al companiei sunt listate și produse militare, începând cu uniforme și terminând cu mașini blindate. Însă Okulov neagă orice legătură cu vânzarea de armament, afirmând că firma livrează doar anumite echipamente militare, iar mașinile blindate ar fi pentru persoane VIP.

„Cu elicoptere avem cooperare cu Ucraina”, exemplifică Okulov. „Sunt dealer oficial la Motor Sich, uzină oficială din Ucraina. Lucrez cu guvernul lor foarte bine. E companie de stat.”

Nu am reușit să luăm legătura cu reprezentanții uzinei, pentru a verifica cele declarate de Okulov. De menționat că Motor Sich – un important producător de motoare pentru avioane și elicoptere, este amplasată în Zaporojie, oraș din sud-estul Ucrainei, nu departe de linia frontului.

ÎN AFRICA, DUPĂ AUR ŞI DIAMANTE
În toamna anului 2021, publicația Africa Intelligence scria că Okulov și Global Group mai dezvoltă afaceri în domeniul farmaceutic – în Republica Centrafricană și mineritului – în Guineea Bissau.

Okulov ne-a confirmat că desfășoară afaceri de minerit în Guineea și în Sierra Leone, fiind vorba de mine de aur și diamante, dar zice că o face personal prin intermediul companiei sale OKAF Resources FZ LLC.

OKAF Resources FZ este înregistrată în Emiratele Arabe Unite și, potrivit extraselor, este specializată atât în comerțul cu autovehicule noi pentru pasageri, piese de schimb și componente, cât și în comerțul cu perle și pietre și metale prețioase. Detalii, AICI

O altă firmă controlată de Alexandr Okulov, OKAF Trading LLC, este înregistrată tot în Emiratele Arabe Unite și este specializată în comerțul cu ridicata cu textile, lenjerie de pat și articole de mercerie. Detalii, AICI

Îmbinarea de litere OKAF, care se regăsește în denumirele mai multor firme și site-uri web deținute de Okulov, pare să fie un acronim de la numele, prenumele și patronimicul său: OKulov Alexander Fiodorovich.

Deși, în luna septembrie 2021, în Guineea a avut loc o lovitură de stat și președintele Alpha Condé a fost înlăturat de la putere, Okulov spune că, reieșind din experiența sa, mult mai riscant e să faci afaceri în țări precum Republica Moldova.

„Acolo, [în Africa] se întâmplă [lovituri de stat] o dată în 20 de ani. Dar aici, e suficient să activezi în Republica Moldova, să ai un contract, că peste doi ani se schimbă [guvernarea] și te doare capul, de nu mai vrei nimic. Riscul aici e mult mai mare ca-n Africa”, ne-a declarat Okulov în timpul discuției pe care am avut-o la finele lunii noiembrie 2021.

Ion PREAȘCA

Editare: Nicolae CUȘCHEVICI 
Fact-checking: Dumitru STOIANOV


Articol publicat în cadrul proiectului „Enhanced accountability of justice system representatives through investigative reporting” realizat de RISE Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA în Moldova.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol