2/07/2021

RISE Moldova publică o nouă serie de mesaje din telefonul BlackBerry al fostului președinte Igor Dodon, pe care l-a utilizat până la mijlocul anului 2017.

Comunicarea purtată printr-o aplicație criptată cu mai multe persoane publice dezvăluie relația veche dintre Gheorghe Cavcaliuc, liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE) și Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM).

Dodon folosea numele de utilizator: „#Kremlinovici”, iar Cavcaliuc, din poziția de șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, se ascundea sub nickname-ul: Goțman.

La alegerile din 11 iulie ambii se bat pentru fotolii parlamentare, alături de alți lideri de partid.

gotman-cavcaliuc-cover-2a1

Salut dl. Președinte!
Reporterii RISE Moldova au consultat chat-ul secret din „telefonul lui Dodon” și au observat că fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, în perioada 2015-2016, când era deputat și lider PSRM, a primit frecvent informații importante direct de la conducerea de vârf a poliției de la Chișinău. Totul se făcea neoficial, printr-o aplicație criptată, instalată în mai multe telefoane.

Din mesajele analizate reiese că Gheorghe Cavcaliuc era persoană de încredere pentru Igor Dodon, din moment ce îl felicita regulat cu ocazia diferitor evenimente politice, îi expedia fotografii personale din deplasări de serviciu peste hotare, discutau despre politică și alți lideri de partide, dar îi trimitea liderului socialist și note de informare despre activitate poliției.

gotman-kremlinovici-1De regulă, Goțman începea discuțiile cu „Salut dl. Președinte!”.

Pe 28 octombrie (2015 – reiese din documentarea noastră – n.r.) Goțman îi expediază lui Kremlinovici două fotografii cu un carnet de partid al unui membru PSRM, în care se regăsesc mai multe date personale, și l-a întrebat: „Îl cunoașteți?”

– Kremlinovici: Nu prea.
– Goțman: A fost reținut pentru viol la Bălți și se prezintă ca membru de partid și amenință că toți vor avea probleme. Vina este dovedită.
– Kremlinovici: Transit [SiC]

În aceeași zi, între cei doi a avut loc și un schimb de apeluri. Ulterior, Goțman i-a spus lui Kremlinovici să verifice notificările de pe aplicația Viber.

Omul despre care întreba Cavcaliuc se numește Dumitru Tudoroi. După discuția cu Dodon, acesta a fost condamnat la 3 ani și două luni de închisoare pentru viol și furt. Detalii, AICI

„Goțman” și Cavcaliuc, în aceeași fotografie din Lituania
Luna următoare, în noiembrie 2015, au fost publicate mai multe sondaje despre liderii politicieni aflați în topul încrederii sau pe cine ar alege oamenii în calitate de președinte al R. Moldova. Dodon era clasat pe poziția a doua sau pe a treia, după Renato Usatîi și Maia Sandu.

Kremlinovici și Goțman au remarcat rezultatele acestor sondaje.

– Goțman: Salut dl. Președinte! Felicitări cu rezultatul sondajului și a barometrului.
– Kremlinovici: Muncim…
– Goțman: Se vede rezultat. Ce se aude în MD? Eu am plecat în Lituania într-o deplasare importantă de vreo câteva zile și deja mi-i dor de casă.

În continuare, în chat apar două fotografii din Lituania. În una dintre ele figurează Gheorghe Cavcaliuc, aflat la o tribună a poliției lituaniene.

După cele două fotografii expediate, Goțman îi mai trimite lui Kremlinovici un mesaj: „Cu mare greu, dar am reușit să semnez un memorandum important de colaborare între poliția RM și a Lituaniei”.

Pornind de la discuția de pe acest chat, RISE Moldova a verificat comunicatele Inspectoratului General al Poliției și a constat că, pe 24 noiembrie 2015, IGP a anunțat public vizita de lucru al lui Cavcaliuc în Lituania.

cavcaliuc-in-lituania

Kremlinovici nu a reacționat la ultimul mesaj al lui Goțman.

Însă, ulterior, cei doi au mai discutat codificat despre politicieni și alte evenimente politice dar și despre activitatea poliției.

Prezentăm mai jos câteva capturi făcute din „telefonul lui Dodon”. Redacția RISE Moldova a primit telefonul BlackBerry anul trecut de la persoane necunoscute.

gotman-kremlinovici-1gotman-kremlinovici-2gotman-kremlinovici-3gotman-kremlinovici-4gotman-kremlinovici-5gotman-kremlinovici-6gotman-kremlinovici-7gotman-kremlinovici-8gotman-kremlinovici-9-vertgotman-kremlinovici-10-vertgotman-kremlinovici-11-vertgotman-kremlinovici-12gotman-kremlinovici-13

RISE Moldova l-a contactat pe Gheorghe Cavcaliuc în mod repetat, însă liderul PACE nu ne-a răspuns la telefon.

Ulterior, prin intermediul serviciului de presă, i-am transmis lui Cavcaliuc următoarele întrebări:

Întrebările RISE Moldova:

1. Există o relație de prietenie între dvs. și Igor Dodon?

2. De ce ați preferat ca, din funcția de șef-adjunct al IGP, să-i solicitați unele informații de serviciu despre membrii de partid pe cale neoficială, în loc să faceți un demers oficial?

3. Nu considerați că este ilegal ca, în mod neoficial, să trimiți datele personale ale unui membru de partid către un politician?

4. Referitor la nickname-ul pe care l-ați folosit: de ce Goțman? De unde v-ați inspirat cu acest nickname?

5. Din informațiile noastre, dvs. ați comunicat cu dl. Dodon de pe un telefon BlackBerry? De unde aveți acest telefon?

Serviciul de presă al PACE ne-a expediat poziția lui Cavcaliuc, însă nu ne-a răspuns la niciuna dintre întrebările adresate.

Mai mult, acesta ne-a sugerat să documentăm alte subiecte și a lansat mai multe acuzații, fără a prezenta probe.

Răspunsul lui Cavcaliuc:

photo_2021-04-27-12-16-52

Gheorghe Cavcaliuc. Foto: pacepentru.md

Vă rugăm să publicați poziția lui Gheorghe CAVCALIUC integral, fără a scoate ceva din context.
1. În ultimul timp, am prezentat informații despre contrabandă cu țigări de milioane, în care sunt implicați politicieni de rang înalt. Am făcut dezvăluiri și despre scheme de corupție legate de licitații publice în Bălți, dar și în primăriile controlate de oamenii lui Renato Usatîi. Este vorba despre zeci de milioane de lei din bugetul public. Atrag atenție că am transmis toate detaliile despre aceste abuzuri instituțiilor responsabile, deoarece este vorba despre fapte, nu vorbe: cifre concrete, denumiri de companii, nume de funcționari, inclusiv candidatul pentru funcția de deputat al PAS Boris Marcoci.

Cu regret, niciuna dintre aceste teme nu a trezit interesul Rise. Presa de investigații le-a trecut cu vederea, fără să reflecte schemele de corupție în sumă de zeci de milioane de lei.

2. În data de 16 iunie, într-un interviu pentru Unimedia, am anunțat că Renato Usatîi a plătit 10 mii de euro unui jurnalist de la Jurnal TV pentru o pretinsă investigație pe baza unor capturi de ecran înscenate de pe telefon, în care ”protagoniștii” își scriau invenții.

Am reușit să aflu mai târziu că administrația postului TV a aflat despre această ”tranzacție” dintre reporter și Usatîi și s-a încheiat cu un scandal intern. Pentru a evita prejudicii de imagine, Jurnal TV a refuzat să mediatizeze acest fals.

3. Aveam informații că după ce a fost refuzat de Jurnal TV, Usatîi a dublat bugetul și a oferit 20 000€ doar să răspândească acest fals despre mine și a găsit un alt canal pentru a-și lansa făcătura. Este vorba despre o sursă de informare în masă pe care nu o interesează investigarea schemelor de corupție de zeci de milioane de lei, dar care ”investighează” falsurile din capturi de ecran.

Și am și eu o întrebare pentru voi, o faceți așa fără scrupule, chiar dacă conștientizați că este un fals?

4. În perioada în care am fost adjunct al șefului Inspectoratului General de Poliție, aveam un singur număr oficial de telefon – 078 71X XXX (numărul de telefon a fost depersonalizat – n.r.).

5. Comunicăm exclusiv folosind acest număr de telefon. ”Discuțiile” la care faceți referință sunt un fals care nu are nimic în comun cu mine. Acest lucru poate fi demonstrat ușor.
6. Vă recomand să solicitați o descifrare a tuturor abonaților cu care am comunicat la telefon sau prin mesagerie.

7. Am acum și eu o întrebare: ați făcut demers la Serviciul Vamal al României în legătură cu TIR-ul plin cu țigări de contrabandă? Dacă nu, de ce nu vă interesează contrabanda de milioane, în spatele căreia stau funcționari de rang înalt?

În aceeași zi, câteva ore mai târziu, Gheorghe Cavcaliuc a mers în studioul televiziunii N4 și a atacat redacția RISE Moldova.

Din poliție în politică
Gheorghe Cavcaliuc a intrat în poliție în 2003, în calitate de inspector la Strășeni, și a urcat rapid în scara ierarhic superioară. În 2009 era deja comisar adjunct pentru lucrul operativ în cadrul Comisariatului General al Poliției mun. Chişinău.

În 2014 a fost promovat în funcția de șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, funcție din care își dă demisia în iunie 2019. Acest eveniment din cariera lui Cavcaliuc a coincis cu plecarea Partidului Democrat de la guvernare.

Tot atunci, Cavcaliuc se retrage din poliție.

Un an mai târziu, fondează Partidului „Acasă Construim Europa” și se lansează în politică, fiind președintele formațiunii. La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, PACE s-a înregistrat în cursa electorală, iar Gheorghe Cavcaliuc se găsește pe poziția a cincea în listă.

Declarația de avere depusă recent la Comisia Electorală Centrală, arată că în ultimii doi ani, 2019 și 2020, Cavcaliuc a obținut un venit de peste o jumătate de milion de lei din salariul, pensia și indemnizațiile plătite de Inspectoratul General de Poliție.

După plecarea sa din poliție, colonelul Cavcaliuc s-a angajat pe post de șef al departamentului de securitate al Komet Grup SA, o firmă controlată de Anatolie Stati (Detalii, AICI). Noua funcție i-a adus un venit de 198.000 USD, echivalentul a peste 3,4 milioane de lei (la cursul mediu al anului 2020 – n.r.).

Familia Cavcaliuc a vândut două apartamente, în ultimii doi ani, ambele fiind înregistrate pe numele copiilor minori. În urma tranzacției, ei au obținut 116 mii de euro. RISE Moldova a scris anterior despre unul dintre apartamentele vândute. În 2017, când imobilul a fost primit drept moștenire de unul dintre fiii lui Gheorghe Cavcaliuc, șeful-adjunct al IGP nu l-a declarat. Tot atunci nu declarase și un alt apartament moștenit de celălalt fiu al său, donat de bunic – Petru Cavcaliuc, pe care trei luni mai târziu, familia l-a vândut.

Președintele PACE locuiește într-o vilă de 180 m.p., din suburbia Chișinăului. Potrivit declarației de avere, casa a fost obținută printr-un contract de donație, iar valoarea declarată e de circa 229 de mii de lei (11.000 EUR).

Iurie SANDUȚA, Marcela ZĂMOSTEANU, Vladimir THORIC

A contribuit: Nicolae CUȘCHEVICIPreluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ