7/04/2016

Familia Stati a jonglat în industria petrolieră internațională cu peste 50 de companii offshore. Cele mai multe au fost înregistrate în paradisurile fiscale din Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Belize și Luxemburg. RISE Moldova a analizat în ultimii doi ani peste 10 000 de documente care arată cum magnatul Anatolie Stati a folosit scheme fiscale pentru a crea propria infrastructură petrolieră. Potrivit actelor consultate de noi, angajații unor companii afiliate grupului ASCOM, controlat de familia Stati, discută în mod deschis circumstanțele în care i-au mituit pe funcționari în Africa, solicitând conducerii companiei să le deconteze banii dați cu titlu de mită.

Gabriel-Stati

#PANAMAPAPERS
RISE Moldova este partenerul pentru Republica Moldova al proiectului de investigație global #PanamaPapers, coordonat de ICIJ. O parte din documentele folosite în această anchetă, care arată că familia Stati este beneficiară în peste 20 de companii din Insulele Virgine Britanice, aparțin casei de avocatură Mossack Fonseca, una dintre cele mai mari creatoare de companii paravan și structuri offshore în spatele cărora se ascund adevărații beneficiarii și bunurile lor. Astfel de companii sunt principalele instrumente folosite pentru spălare de bani, evaziune fiscală, mită și multe alte inginerii financiare.

#STATILEAKS
Este o altă scurgere de date în volum de peste 30 GB, obținute exclusiv de RISE Moldova. Documentele demonstrează relațiile juridice dintre compania Ascom și un șir de societăți offshore, controlate de Stati.   


PROIECTUL AFRICA
Pe continentul african familia Stati a început operațiunile petroliere în 2005, când a semnat primul contract cu Sudanul de Sud, o regiune din Sudan care a devenit independentă în 2011.

Un rol cheie în afacerile petroliere și transportul de mărfuri din Kenya, Congo, Uganda și din Sudanul de Sud l-a avut Casco Petroleum Overseas Ltd, companie offshore fondată pe 10 decembrie 2005 în Insulele Virgine Britanice. Acțiunile au fost împărțite între firma East-West International SA (80%), reprezentată de Anatolie Stati, și Gabriel Stati (20%). Detalii, AICI, AICI și AICI

MITA
În mai multe note de serviciu obținute de RISE, angajații de la Casco Petroleum Overseas Ltd îi raportau directorului companiei, Eugen Ungureanu, situațiile în care i-au mituit pe funcționarii africani.

Primul document datează din 20 mai 2008. Atunci, Igor Garbuz, administratorul bazei Juba, cel mai mare oraș din Sudanul de Sud, i-a scris lui Ungureanu că un avion care transporta piese de schimb pentru Casco și a decolat de pe aeroportul din Nairobi (Kenya) cu destinația Juba avea o parte din marfă nesigilată. Acest aspect a atras atenția ofițerilor vamali care au verificat marfa. Rezultatul – informațiile din invoice nu coincideau cu marfa transportată, o parte fiind confiscată. „După ce i s-a dat mită în mărime de 200 paunzi sudanezi (200 de lire sud-sudaneze, echivalent a peste 30 USD), ofițerul vamal a eliberat marfa confiscată. Rog ca suma de 200 paunzi sudanezi achitată ofițerului vamal ca mită să fie casată”, subsemnează Garbuz.

Șase luni mai târziu, alți doi angajați de la Casco, Vasile Pascari și Vladimir Nesterenco îl informează pe Ungureanu despre un alt transport cu marfă pe ruta Kenya – Sudanul de Sud. Pentru că autocamionul care livra „oxigen” și mărfuri de uz casnic avea un tonaj mai mare decât cel permis de autoritățile kenyene, o instanță locală le-a aplicat șoferului, proprietarului mărfii și transportatorului o amendă de 246 mii KES (moneda kenyană – aproximativ 2400 dolari).

După ce a fost plătită mita de 12 000 KES, suma a fost redusă la 30 000 (pentru fiecare persoană implicată în transport – n.r.), ceea ce constituie 90 mii KES, care a fost achitată de urgență pentru a nu reține transportul dat. Pentru reamplasare și divizarea mărfurilor au fost plătite suplimentar 9,5 mii KES. Deci suma totală este de 111 500 KES. Venim cu rugămintea de a deconta această sumă de 90 000 KES de pe Pascari și suma de 21 500 KES de pe Nesterenco, din cauză că nu am fost la curent cu modificările în legislația kenyană în privința folosirii drumurilor naționale”, susțin cei doi manageri de la baza din Nairobi.NOTA--de--serviciu-90-mii-kesÎn martie 2010, directorul de la Casco Petroleum Overseas Ltd a primit o altă notă de serviciu de la un manager din baza Kampala (Uganda), prin care este informat că angajații de la Casco au mituit poliția rutieră ugandeză, deoarece un camion care făcea un transport intern avea anvelopele în stare avansată de degradare și circula fără asigurare. Poliția a sechestrat camionul, iar după ce a fost achitată mita, acesta a fost lăsat să-și continue drumul. Detalii, AICI

EVITAREA TAXELOR ȘI SALARII FICTIVE
Valeriu Ojog, jurist la Casco Petroleum Overseas Ltd, redactează în 2010 o notă de serviciu prin care îi informează pe superiori despre neachitarea impozitului pe venit pe teritoriul Sudanului de Sud pentru 900 de muncitori străini şi locali, angajați ai companiilor Ascom Sudd Operating Company Ltd, Casco Petroleum Overseas ltd şi Gabycon Civil Works Ltd (documentele care demonstrează că familia Stati este beneficiar real la Gabycon, AICI).

Juristul a propus mai multe variante de a evita plata taxelor, inclusiv „stabilirea unui salariu fictiv, mai mic decât cel real, la angajații din salariul cărora se propune de a se reține şi a achita impozitul pe venit. Acest salariu trebuie să fie estimat în „pounds Sudaneji”, iar valoarea lui să constituie o cifră credibilă pentru organele fiscale. Cu aceşti angajaţi este necesar de încheiat contracte de muncă din numele companiei Gabycon Civil Works Ltd care să conţină salariul fictiv a acestora”. Detalii, AICI și AICI

Printr-o altă notă de serviciu, vicepreședintele Ascom Grup SA, Andrei Baștovoi, judecat în prezent pentru spălare de bani, a primit două propuneri de a evita plata impozitelor în sumă de peste 5.000 de dolari datorate autorităților kenyene pentru închirierea a două automobile care aparțineau firmei offshore Casco Petroleum Overseas ltd. Detalii, AICI

AFACERI CU FRATELE PREȘEDINTELUI DIN UGANDA
Generalul Salim Saleh, 56 de ani, este un funcționar de rang înalt, dar și fratele președintelui Ugandei, Yoweri Museveni. Încă din 2010, Salim a intrat în relații de afaceri cu firme afiliate grupului Ascom.

Salim-Saleh

(d) Generalul Salim Saleh, fratele președintelui Ugandei, Yoweri Museveni.

Potrivit unei corespondențe electronice din 7 mai 2010 purtată între Salim Saleh și Albert Vartic, angajat Casco, generalul ugandez îi spune lui Vartic să compare prețurile de transport pe care le oferă Casco în raport cu alți prestatori de servicii. Câteva zile mai târziu, compania generalului Salim, Akiba Products Ltd, eliberează un invoice pentru livrarea a peste 400 tone de produse agricole (boabe de porumb, fasole, ulei vegetal și sare) care urma să fie realizată de Casco. Detalii, AICI

Pe 9 martie 2011, Andrei Baștovoi, la acea dată fiind coordonatorul proiectului Sudan, îi anunță pe doi subalterni despre o afacere intermediată de Salim. „Stimați Domni, la inițiativa Gen. Salim Saleh (fratele Președintelui din țara vecină) am avut o întâlnire cu Directorul companiei al cărui profil îl aveți în anexă. Mi-a făcut o impresie bună, din anexă veți vedea care este domeniul lor de activitate și contractele realizate. Ce le lipsește lor, echipamentul nostru. Ei ar fi foarte bucuroși, inclusiv Generalul, dacă am putea crea un gen de asociere, de orice natură pentru a putea lucra pe teritoriul Ugandei…”. Detalii, AICI și AICI

INTERESUL LUI ILAN SHOR PENTRU AFRICA
În octombrie 2008, doi juriști din grupul Ascom discută prin e-mail despre interesul omului de afaceri Ilan Shor de a-și extinde afacerea duty free pe continentul african.

La cererea vicepreședintelui Ascom, Gabriel Stati, am avut acu vreo două săptămâni o întâlnire cu dl. Ilan Shor, președintele companiei Dufremol. Cel din urmă era interesat de comercializarea mărfurilor în regim duty-free în Sudan prin intermediul magazinelor duty-free în zonele de frontieră și a magazinelor pentru reprezentanții misiunilor diplomatice în interiorul țării și ruga să-l ajutăm în acest sens. Eu i-am descris pe scurt situația din Sudanul de Sud, caracterizată prin dificultatea determinării unui cadru legal aplicat (sau aplicabil) în Sudanul de Sud în domeniul vamal și i-am promis să-i oferim careva detalii care le putem afla de pe loc cu privire la reglementarea acestui domeniu de activitate crezând că ajung în curând în teren. Cum deplasarea mea s-a cam reținut, te rog să încerci tu să afli ceva informație la tema data, de dorit cu ceva suport documental. O sursa ar putea fi același broker vamal cu care colaboram la Juba sau chiar ofițerii de la vama din Juba” îi scrie fostul jurist Lilian Perecheatco lui Victor Neaga, un alt jurist.

Intalnire-cu-Shor-2La câteva zile de la această corespondență, Neaga revine la Perecheatco cu un mesaj prin care îi expediază un raport prealabil referitor la condițiile legale de activitate pentru magazinele duty free în Sudanul de Sud. În document se menționează: „Ministrul finanțelor nu era la curent cu prevederile Customs Act. Pe teritoriul Sudanului de Sud nu activează în prezent vreun magazin duty free și respectiv nici precedent în acest sens nu există. Instituțiile eliberate de plata taxelor vamale, Organizațiile Internaționale și Corpurile diplomatice se aprovizionează individual, fiind scutite de plata drepturilor de vamă. La prima discuție Ministrul auzind de implicarea companiei ASCOM în proiectul respectiv, a promis să elibereze autorizația respectivă fără careva dificultăți” (Detalii, AICI și AICI). Într-un final, Shor nu a mai ajuns să facă afaceri pe pământul african.

RETRAGEREA
În 2013, în Sudanul de Sud a izbucnit un conflict armat între forțele armate sudaneze și grupurile insurgente. Pe fondul acestei crize, compania Ascom Grup și-a retras angajații din Sudanul de Sud și din Kenya cu ajutorul Ministerului de Externe al Republicii Moldova. Detalii, AICI

Un an mai târziu, Gabriel Stati se retrage din Casco Petroleum Overseas ltd, iar reprezentant al firmei este numit Gheorghe Ciobanu, o persoană interpusă, asociat într-o companie din Republica Moldova cu fosta soție a lui Gabriel Stati, Natalia – fiica deputatului PD, Dumitru Diacov.

Pe 14 februarie 2014, Ciobanu a confirmat printr-un document expediat către Mossack Fonseca, influenta firmă de avocatură și de servicii juridice, cu sediul central în Panama, că firma Casco Petroleum Overseas Ltd nu va fi folosită în activități ilegale și frauduloase. Detalii, AICI

La sfârșitul anului 2014, Ciobanu a confirmat că este beneficiarul real al Casco Petroleum Overseas Ltd, declarând că firma offshore își desfășoară activitatea în Africa, Irak, Kazahstan și România. Detalii, AICI

PROIECTUL KAZAHSTAN
În 1999 compania offshore Tristan Oil Ltd, fondată de Anatolie Stati, a preluat pachetele majoritare de acțiuni în două firme petroliere din Kazahstan – Tolknynneftegaz și Kazpolmunay. Tristan Oil, prin cele două companii subsidiare, a exploatat zăcămintele de petrol şi gaze naturale din Borankol şi Tolkyn.

La sfârșitul anului 2008 Stati a intrat în conflict cu autoritățile din Kazahstan. În urma verificărilor făcute de organele de control, Tolknynneftegaz și Kazpolmunay au fost învinuite de încălcarea legislației fiscale.

Problemele din Kazahstan l-au determinat pe Stati să se împrumute. Detaliile unui credit de milioane de dolari au fost scoase la iveală de #PanamaPapers.

GARANȚII DE LA STATI
La 11 iunie 2009, compania offshore Laren Holdings Ltd a luat un credit de 60 de milioane de dolari cu garanția lui Anatolie Stati și a opt firme controlate de omul de afaceri. Împrumutul a fost oferit de un grup de creditori cu participarea fondului de investiții Renaissance Securities Limited (Cipru).

Laren Holdings Ltd a fost înregistrată în Insulele Virgine Britanice la 10 iunie 2009, cu o zi înainte de a semna contractul de credit. Adevărații proprietari ai Laren se ascund în spatele unei companii de trust specializată în managementul firmelor offshore.

TRANZACȚII CONTROVERSATE
Laren Holdings intenționa să folosească cei 60 de milioane de dolari în două scopuri. Astfel, 27 milioane de dolari urmau să fie folosiți pentru a credita compania offshore Montvale Invest Ltd, administrată de Anatolie Stati. La rândul ei, Montvale urma să transfere acești bani altei firme afiliate lui Stati – Tristan Oil – pentru a achita impozitul pe profit datorat autorităților din Kazahstan.

Alte 30 de milioane de dolari urmau să fie achitate de Laren companiei Stichting Security Trustee (Olanda) pentru a procura titluri de valoare de la Tristan Oil la un preț de patru ori mai mic.

În iunie 2009, Financial Times a catalogat decizia Tristan Oil de a vinde titluri de valoare la preț redus drept una „controversată”. În plus, investitorii Tristan Oil au contestat în instanță decizia companiei de a emite noi titluri de valoare și a le vinde ieftin.

STATI RĂU-PLATNIC
Laren Holdings s-a obligat să restituie creditul de 60 de milioane de dolari nu mai târziu de 11 decembrie 2009. Firma a înapoiat la termen mai puțin de 10 milioane dolari. Anatolie Stati a explicat creditorilor că plățile întârzie din cauza litigiilor pe care le are cu guvernul kazah. În discuțiile purtate de reprezentantul Renaissance Securities, Stati a promis că Laren își va onora angajamentele imediat ce problemele din Kazahstan vor fi rezolvate.

În iulie 2011, creditorii au aflat că firma Komet Group SA, deținută de Anatolie Stati (Detalii, AICI), a vândut britanicilor de la Afren plc 60% din câmpul petrolier Barda Rash (Kurdistan). Suma tranzacției – circa 400 milioane de dolari. La 25 august 2011, reprezentantul Renaissance Securities l-a contactat pe Anatolie Stati pentru a discuta tranzacția Afren și posibilitatea achitării datoriei.

„Faptul că Renaissance cunoștea detalii despre tranzacția Afren l-a dezarmat pe dl Stati. (…) El nu a dorit să discute tranzacția Afren. În schimb, el a insistat ca creditorii să aștepte rezultatul decizia Curții de Arbitraj din Stockholm (Stati a cerut Curții să recunoască că guvernul kazah a încălcat prevederile tratatului internațional Carta Energetică – n.r.). (…) Începând cu 25 august 2011 dl Stati nu a mai putut fi contactat pe căile obișnuite….”, se menționează în plângerea creditorilor.

Creditorii au fost alarmați de reacția lui Anatolie Stati. La 20 septembrie 2011, ei i-au trimis o notificare oficială, cerându-i să semneze o declarație prin care să confirme că va achita suma restantă a creditul, plus dobânzile, în total peste 93 milioane de dolari din contul banilor obținuți din tranzacția Afren. Anatolie Stati nu a reacționat în nici un fel la solicitarea creditorilor care, au decis să-și revendice drepturile în instanță.

INTERDICȚIE DE ÎNSTRĂINARE
La 26 septembrie 2011, Curtea Supremă a Caraibelor de Est a emis o interdicție de înstrăinare pe activele Ascom Oil Company Ltd (proprietar – A. Stati) și ale lui Anatolie Stati în sumă de 90 milioane de dolari aflate pe Insulele Virgine Britanice. Instanța a luat această decizie în urma examinării plângerii depusă de companiile Renaissance Securities Limited, Atlas Global Asset Holdings și Stichting Security Trustee împotriva Ascom Oil Company Ltd, Anatolie Stati și Laren Holdings Ltd.

Ascom-OILLa 3 octombrie 2011, avocatul lui Stati și Ascom Oil i-a informat pe creditori că tranzacția Afren a fost închisă, însă nu a fost dusă la bun sfârșit. „Plăți în sumă de aproximativ 188 milioane de dolari au fost făcute. Plăți în sumă de circa 200 milioane de dolari urmează a fi făcute în primul trimestru al anului 2012. Plățile au fost făcute prin transfer bancar. Beneficiarul plăților este Komet Group SA”, se precizează în document.

Avocatul a declarat că Stati și Ascom Oil nu intenționează să retragă active în sumă de 90 milioane de dolari de pe Insulele Virgine. Detalii, AICI

La 12 octombrie 2011, Mossack Fonseca a eliberat un certificat pe Ascom Oil Company care confirmă că firma „este curată”.

RISE i-a contactat pe Anatolie și Gabriel Stati, în mod repetat, însă cei doi nu ne-au răspuns la apeluri. Ulterior, am luat legătura cu secretara Ascom-Grup, care ne-a spus că: „Domnul Stati este plecat din țară”.

AFACERILE ȘI PROPRIETĂȚILE DIN MOLDOVA
Familia Stati deține în Republica Moldova mai multe afaceri și proprietăți, în mod direct, pe numele membrilor de familie, dar și prin intermediul unor companii offshore.

Anatolie STATI are 64 de ani și este unul dintre cei mai bogați moldoveni. În 1994 a fondat grupul financiar Ascom-Grup, care are la activ un capital social de peste patru milioane de lei și deține peste 20 de terenuri și oficii. Detalii, AICI

Sediul Ascom se află într-o clădire-palat de pe str. Mateevici, 75, din Chișinău. Imobilul, estimat în 2009 la peste 70 milioane de lei, este deținut de societatea pe acțiuni Novitas, fondată de Anatolie, Larisa și Gabriel Stati.

Clădirea ASCOMDe-a lungul anilor, la Ascom, Anatolie Stati i-a avut în subordine pe Iurie Leancă – fost premier, Eugen Carpov – fost vice-premier pentru Reintegrare și pe Anatol Șalaru – actualul ministru al Apărării.

În Republica Moldova, magnatul mai este asociat unic în compania de comerț Adamant SRL (Detalii, AICI), și administrează Reprezentanța la Chișinău al East-West International din Luxembrug (Detalii, AICI). În 2014, East-West International a luat în locațiune mai multe imobile situate pe teritoriul „Castelului Stati” din comuna Trușeni.

Tot în Trușeni, el are în proprietate peste 1 000 de terenuri.

Larisa STATI, soția magnatului, are 58 de ani. Este asociată cu 40% în compania Sand Explorer SRL, specializată în extragerea substanțelor minerale, îmbutelierea apelor minerale și naturale potabile. Detalii, AICI

Gabriel STATI (fiul) are 39 de ani și este vicepreședinte la Ascom. El figurează ca asociat în companiile petroliere Stati Oil (100%) și Stati&Company (100%), Agenția de securitate Gast-Grup (99%), Agenția Pronationalsport (90%), Firma GI-Marketing SRL (100%) și Tipografia „PRAG-3″ (30%). Detalii, AICI

Prin intermediul companiei offshore Hanwell Group LTD din Insulele Virgine Britanice, Gabriel a fondat la Chișinău firma Stal-Petrol, care deține un capital social de aproape 40 milioane lei (Detalii, AICI). La rândul său, Stal-Petrol este proprietar al mai multor imobile de pe teritoriul Republicii Moldova.

Conform informațiilor cadastrale, Gabriel Stati este proprietarul terenului de la Trușeni pe care a fost construit „Castelul Stati”. De asemenea, acesta este proprietarul unei case de lux din sect. Buiucani. Detalii, AICI

În 2010, Gabriel a intrat în politică și a fost candidat independent la alegerile parlamentare din același an, însă nu a reușit să intre și în Parlament pentru că nu a acumulat suficiente voturi.

Nicoleta STATI (fiica) are 35 de ani și deține firma de publicitate Nicomedia SRL (Detalii, AICI). Ea este pictoriță, directoarea Liceului academic de arte plastice „Igor Vieru” și fondatoarea Academiei de Pictură „Stati Art”. În 2011, Saif Gaddafi, fiul fostului dictator libian, a venit la Chișinău la invitația Nicoletei Stati pentru a participa la o expoziție de pictură.

Castelul din Trușeni, deținut de nepotul lui Anatolie Stati.

Dumitru STATI (nepot) are 14 ani și este fiul Nicoletei Stati. În 2014, la vârsta de 12 ani a devenit proprietarul „Castelului Stati” din Trușeni, prin intermediul firmei Vila Demetra SRL, în care este asociat unic. Detalii, AICIși AICI

Iurie SANDUȚA, Dumitru LAZUR


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol