7/11/2022

Fiind în funcția de șef al statului, Igor Dodon și partidul său și-au construit unele campanii electorale pe teze precum că Republica Moldova e în pericol să fie capturată de străini. Totodată, insistau și asupra faptului că asociațiile obștești susținute financiar din exterior reprezintă o amenințare la adresa țării.

Doar că, după ce la sfârșitul anului 2021 Igor Dodon a pierdut întreținerea contribuabililor moldoveni, el însuși a trecut la „întreținerea” unei asociații obștești finanțate de oameni de afaceri apropiați Kremlinului. Mutarea a venit și cu o remunerație de zece ori mai mare decât cea pe care a avut-o în perioada în care a fost președinte de țară. Mai exact, 202 mii de lei pe lună, cuantum pe care singur și l-a aprobat. Banii au provenit inclusiv de la oameni de afaceri apropiați Kremlinului.

Jurnaliștii RISE Moldova, în parteneriat cu Centrul „Dossier”, au depistat șase transferuri bancare din Rusia destinate asociației obștești din Moldova condusă de fostul președinte socialist. Însumate, e vorba de peste 20 de milioane de ruble, echivalentul a circa 5 milioane de lei sau aproximativ 300 de mii de dolari.

OPONENȚII GUVERNĂRII EXTERNE
Miercuri, 30 iunie 2021, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din Moldova, presa de partid a Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor face un apel public prin care îndeamnă oamenii să participe la marșul „Iubesc Moldova”. La Chișinău au fost chemați toți cei „care doresc să trăiască într-o țară independentă, suverană și prosperă, unde statul funcționează în interesele cetățenilor Moldovei, și nu ale altor țări”.

Timp de câteva luni ale campaniei electorale, Igor Dodon și colegii săi din Partidul Socialiștilor au tot explicat electoratului că „cea mai mare amenințare pentru Moldova o constituie pierderea totală a independenței, trecerea țării sub control extern”.

Moldova este în pericol. Nu guvernării externe” – panourile Partidului Socialiștilor cu acest slogan puteau fi văzute pe străzile din Chișinău încă din luna mai 2021, aproximativ cu două luni înainte de alegerile parlamentare anticipate.

Încă pe când era în funcția de șef al statului, Dodon a considerat declarativ că cea mai mare amenințare în adresa țării o reprezenta influența externă exercitată prin intermediul organizațiilor neguvernamentale.

Ne vom transforma într-o republică bananieră în care stau câteva zeci de mii de ONG-uri care conduc Republica Moldova. De ce mai e nevoie în așa caz de Parlament, președinte? Vor fi câteva ONG-uri, vor primi bani de peste hotare și vor conduce totul aici…”, a declarat Dodon, cu un an înainte de marșul respectiv.

Anterior, încă în toamna anului 2020, deputatul socialist Bogdat Țîrdea a prezentat o carte despre organizațiile neguvernamentale și mass-media din Moldova care sunt susținute financiar din străinătate și care, potrivit afirmațiilor sale, se implică pe larg în treburile interne ale republicii.

OPERAȚIUNEA SECRETĂ „UAMR”
În aceeași zi de miercuri, 30 iunie 2021, în care socialiștii și comuniștii chemau oamenii la marșul „Iubesc Moldova”, a mai avut loc un eveniment despre care Dodon va informa publicul larg abia peste câteva luni. În acea zi, Agenția Servicii Publice din Moldova a eliberat certificatul de înregistrare a Asociației Obștești „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” (UAMR). Administrator (președinte) și beneficiar (!) – Igor Dodon.

La scurt timp, asociația lui Dodon începe să primească milioane din străinătate. Deocamdată, însă, liderul socialiștilor și anturajul acestuia evită să comenteze înregistrarea noii organizații.

Iar peste câteva zile, la marșul electoral „Iubesc Moldova”, desfășurat în fața Parlamentului și Președinției, Igor Dodon, proaspăt șef al asociației obștești, va cere „să fie eliminați [de la guvernare] trădătorii care s-au vândut altora, cei care lucrează împotriva poporului moldovenesc, împotriva statalității”.

Nu avem nevoie ca cineva din alte state să ne aducă valorile sale. Acele valori nu sunt ale noastre!”, îi va ține isonul colega sa de partid Zinaida Greceanîi, la acel moment speakerul Parlamentului.

Totuși „valorile din străinătate” vor veni. Ce-i drept, mai târziu și direct pe contul bancar al asociației lui Dodon. Și practic fiecare tranșă va fi însoțită de noi declarații anti-occidentale ale fostului președinte al Moldovei și ale colegilor lui.

Iulie 2021. La marșul electoral „Iubesc Moldova”, desfășurat în fața Parlamentului și Președinției, Igor Dodon, proaspăt șef al asociației obștești, va cere „să fie eliminați [de la guvernare] trădătorii care s-au vândut altora, cei care lucrează împotriva poporului moldovenesc, împotriva statalității”.

ONG PENTRU APĂRAREA INTERESELOR RUSIEI
Prima informație oficială despre lansarea noii asociații a apărut discret pe site-ul „Delovaia Rossia” la 5 iulie, adică a doua zi după marșul „Iubesc Moldova”, organizat în centrul Chișinăului.

Intitulat – „«Delovaia Rossia» a devenit cofondator al Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse”, comunicatul menționează că „apărarea drepturilor și intereselor legale” ale antreprenorilor din Rusia și din Moldova se află pe primul loc printre activitățile de bază ale asociației.

Iar primul cuvânt, în comunicat, i-a fost oferit lui Igor Chaika, prezentat drept ambasador de afaceri al „Delovaia Rossia” în Republica Moldova și Transnistria și președinte al Consiliului public din cadrul Rossotrudnicestvo.

Potrivit datelor Centrului „Dossier”, organizația „Rossotrudnicestvo” reprezintă motorul principal de promovare a intereselor Kremlinului prin așa-numita metodă a „forței blânde”, ea având reprezentanțe în 134 de țări ale lumii, iar sub „umbrela” ei activând ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) și ai Serviciului de Informații Externe.

Comunicatul „Rossotrudnicestvo” îl citează și pe Igor Dodon, în calitate de președinte al asociației obștești. „Federația Rusă este partenerul strategic al Republicii Moldova, de aceea, dezvoltarea cooperării multilaterale, în primul rând, în domeniul economic și al afacerilor, a fost și va fi prioritatea mea”, a declarat Dodon.

De menționat că mass-media afiliată socialiștilor a evitat să distribuie comunicatul „Rossotrudnicestvo”, iar însuși Dodon va anunța oficial abia peste trei luni și jumătate despre faptul că noua asociație obștească își începe activitatea.

INTERESELE DE AFACERI RUSEȘTI ALE FAMILIEI DODON
Igor Chaika, cel prezentat drept ambasadorul de afaceri al „Delovaia Rossia”, este fiul mai mic al lui Iurii Chaika, procurorul general al Rusiei în 2006-2020. Fratele său mai mare, Artiom, și el om de afaceri, a fost inclus de SUA, în decembrie 2017, în „lista Magnițki”, pe motiv că „a folosit poziția tatălui său și capacitatea acestuia de a-și recompensa subalternii, ca să obțină pe nedrept bunuri de stat, ca să câștige contracte publice și să facă presiune asupra concurenților de afaceri”.

SUA l-au inclus pe Igor Ceaika (în dreapta) în lista persoanelor supuse sancţiunilor, pe motiv că, în operaţiunile Kremlinului, „companiile lui Ceaika erau folosite pe post de paravan pentru pomparea banilor către partidele politice moldoveneşti care colaborau cu acesta”, iar „unele din mijloacele ilegale ale campaniei erau destinate pentru oferire de mită şi fraude în cadrul alegerilor [din Moldova]”.  // Foto: Россотрудничество

Igor Chaika poate fi considerat partenerul de afaceri strategic al familiei Dodon. Încă în perioada în care Igor Dodon era președintele Republicii Moldova, fratele lui, Alexandr, s-a asociat cu Igor Chaika în două companii din Moscova. Una este specializată în construcții și darea în arendă a imobilelor (Arhplay Development OOO), iar alta colectează deșeuri nepericuloase (OОО “ПЭО”).

În luna octombrie 2022, Chaika, ca și alți trei „polit-tehnologi” din Rusia (Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin) au fost incluși în lista sancțiunilor SUA pentru implicarea în operațiunile Kremlinului în Moldova. DOC

Chaika a intermediat o alianță între susținătorii lui Ilan Șor și Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM), reprezentat de Igor Dodon (Dodon), fost președinte al Republicii Moldova care a fost recent pus sub acuzare pentru corupție de către autoritățile Republicii Moldova. În schimbul promisiunii de sprijin din partea Rusiei în alegeri, Chaika a obținut susținerea legislației preferate de Kremlin, inclusiv a unei legi care să deposedeze președintele Republicii Moldova de controlul asupra serviciului de informații al țării. GFR a folosit companiile lui Chaika ca paravan pentru a canaliza bani către partidele politice colaboraționiste din Moldova. O parte din aceste fonduri de campanie ilicite au fost alocate pentru mită și fraudă electorală”, se arată într-un comunicat de presă emis de Trezoreria de Stat a SUA.

FINANȚARE DIN EXTERIOR
Jurnaliștii RISE Moldova, cu sprijinul Centrului „Dossier”, au obținut acces la un extras privind circulația fondurilor financiare prin contul bancar al „Delovaia Rossia” din Sberbank, în anii 2021 și 2022.

Datele analizate arată că, din octombrie 2021 și până în aprilie 2022, adică în doar 7 luni, pe contul moldovenesc al asociației obștești condusă de Igor Dodon au intrat peste 20 de milioane de ruble rusești (aproximativ cinci milioane de lei).

5 octombrie 2021, Chișinău. Fiind deja deputat, Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor, distribuie un apel al formațiunii prin care cere șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, precum și altor diplomați străini, „să nu intervină în treburile interne ale statului”.

Constatăm încercări coordonate ale diplomaților și reprezentanților organizațiilor neguvernamentale din Occident, care sunt finanțate din exterior, de a face presiune asupra justiției și procuraturii Republicii Moldova suverane, cu scopul de a promova oameni loiali în funcții-cheie în sistemul judecătoresc și de a stabili un control extern asupra acestuia”, se menționa în apelul formațiunii condusă de Dodon.

În aceeași zi, pe contul rusesc al „Delovaia Rossia” intră 2,8 milioane de ruble (aproximativ 700 de mii de lei). Expeditorul – Igor Chaika, fiul fostului procuror general al Rusiei și partenerul de afaceri al familiei Dodon.

Iar a doua zi, Igor Dodon era deja la Moscova, la o întrevedere cu Dmitrii Kozak, șeful adjunct al administrației președintelui rus Vladimir Putin, unde a mers „în calitate de președinte al Comisiei Interparlamentare pentru cooperare dintre Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Federală a Federației Ruse și de membru al grupului parlamentar de prietenie cu Rusia”.

 

Am stabilit importanța asigurării unei dinamici pozitive pe pozițiile în care avem interese reciproce”, a menționat public Dodon, fără să exemplifice zonele de interes comun.

În aceeași zi, Igor Dodon semnează un acord cu Pavel Titov, președintele „Delovaia Rossia”, pentru obținerea unei donații de 2,8 milioane de ruble. Altfel spus, exact aceeași sumă pe care, în ajun, Igor Chaika a transferat-o în contul organizației ruse.

Și tot în acea zi, Partidul Socialiștilor îndeamnă moldovenii să iasă la un protest împotriva suspendării din funcție a procurorului general Alexandr Stoianoglo. „În această situație, când guvernarea nu poate propune pâine, propune un show de prost gust”, a declarat Vlad Batrîncea, unul dintre fruntașii socialiștilor, în cadrul briefingului la care s-a anunțat protestul.

CUM A FOST ÎNREGISTRATĂ ASOCIAȚIA LUI DODON
Alături de „Delovaia Rossia”, fondator la Asociația Obștească „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” figurează și o asociație afiliată socialiștilor denumită „Pentru dezvoltarea economiei Moldovei EUR-ASIA-Moldova”.

Decizia „EUR-ASIA-Moldova” de a participa la fondarea unei noi asociații a fost luată în cadrul unei ședințe la care Vlad Batrîncea a fost secretar general, iar socialista Alla Dolința a fost delegată să reprezinte asociația în procesul de înregistrare a „Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse”.

Vladimir Putin și Pavel Titov // Foto: Kremlin.ru

Un an mai târziu, în iulie 2022, Dolința își va anunța plecarea din partid. Motivul declarat l-a constituit dezacordul cu poziția socialiștilor față de războiul Federației Ruse cu Ucraina.

La adunarea constitutivă pentru înființarea asociației „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, „Delovaia Rossia” a fost reprezentată de președintele acesteia, Pavel Titov – fiul lui Boris Titov, unul dintre fondatorii organizației, pe care Vladimir Putin l-a numit, în anul 2012, reprezentant pe lângă președintele Rusiei pentru apărarea drepturilor antreprenorilor.

PLECAREA DIN PARLAMENT DE DRAGUL RELAȚIILOR „MOLDO-RUSE”
Peste trei luni și jumătate de la înregistrarea asociației „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, deputatul Igor Dodon anunță public implicarea în activitatea noii organizații. Ba mai mult, liderul socialiștilor declară că își depune mandatul de deputat și că, peste două luni, va renunța și la funcția de președinte al partidului. Totul pentru a se consacra „consolidării relațiilor moldo-ruse”.

20 octombrie 2021. Președintele „Delovaia Rossia”, Pavel Titov, se vede nevoit să semneze o scrisoare oficială în care să explice proveniența unui transfer de 2,8 milioane de ruble. Demersul este adresat unei bănci din Moldova în care asociația condusă de Igor Dodon și-a deschis conturile bancare.

ВEximbank Окт ДР RISE by VladimirThoric

Proveniența legală a acestor mijloace financiare este urmărită de către banca contribuabilului, ceea ce exclude ilegalitatea operațiunii solicitate”, susține Titov în scrisoare.

FOSTA CONSILIERĂ A ADMINISTRAȚIEI PREȘEDINTELUI
RISE Moldova a obținut de la surse din anturajul lui Dodon formularul acordului prin care „Delovaia Rossia” a donat voluntar Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse suma de 5,6 milioane de ruble.

Nazik Kagramanean

În calitate de reprezentant al „Delovaia Rossia”, în documentul de donație este menționat „N.S. Kagramanean”, șefa Comitetului executiv al organizației. Timp de aproape 12 ani, Nazik Kagramanean a fost consilieră în administrația președintelui rus (Departamentul pentru cooperarea cu organizațiile publice și religioase, partidele politice și mass-media). Din anul 2012, este vicepreședinta „Delovaia Rossia”.

30 noiembrie 2021. Pe site-ul socialiștilor apare o știre scrisă în baza unor declarații de-ale lui Dodon precum că „partidul de guvernământ [Partidul Acțiune și Solidaritate] pierde rapid din creditul de încredere”. În aceeași zi, Igor Chaika transferă pe contul „Delovaia Rossia” alte peste 2,8 milioane de ruble.

În ziua următoare, Dodon iese cu noi critici publice în adresa guvernării de la Chișinău, afirmând că „niciun nene de dincolo de cordon nu este interesat ca moldovenii să trăiască mai bine”. Peste câteva zile, „Delovaia Rossia” transferă Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse o nouă tranșă de 2,8 milioane de ruble.

În perioada următoare, Dodon a ținut-o în același glas. „[Noi] Trebuie să comunicăm cu rușii… Îi sugerez președintelui să uite de vanitatea sa și să solicite o întrevedere cu Vladimir Putin”, o îndemna el pe Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, propunându-i insistent să inițieze un dialog cu Federația Rusă, „pentru ca oamenii să trăiască mai bine”.

SALARIU PENTRU PREȘEDINTE
În ultimele trei luni ale anului 2021, Asociația „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” a primit peste 9 milioane de ruble din Rusia (peste 2,3 milioane de lei). Nu știm dacă din această sumă i-a revenit ceva și președintelui asociației, Igor Dodon, în schimb știm ce salariu au fost stabilit.

În anul 2021, veniturile oficiale ale familiei Dodon au constituit 410 mii de lei. Soția sa, Galina, a adus cei mai mulți bani din această sumă (296 mii de lei). La rândul său, Dodon nu a declarat deocamdată niciun leu primit de la Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă, la conducerea căreia se află din iunie 2021.

Însă în primăvara anului 2022, RISE a intrat în posesia unei liste de cheltuieli ale Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. Conform documentului, toate cheltuielile organizației planificate pentru cinci luni a anului 2021 trebuiau să constituie peste 2,7 milioane de lei.

În ce privește anul 2022, bugetul asociației deja constituie peste 37,5 milioane de ruble (peste 9 milioane de lei). De notat că în buget există o rubrică specială semnată „Fondul de rezervă pentru realizarea proiectelor de importanță socială și de caritate”. În acest scop, se preconizau cheltuieli de 2,1 milioane de ruble (506 mii de lei).

De asemenea, bugetul include o sumă care depășește planul asociației de jumătate de milion prevăzut pentru caritate pe întreg anul 2022. Este vorba de rubrica „Salariul Președintelui asociației obștești”.

Pentru salariul anual al lui Igor Dodon, în bugetul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse a fost planificată suma de 1,6 milioane de lei (6,7 milioane de ruble). Deci, câte 135 de mii de lei lunar. Însă, pe lângă salariul de bază, Dodon și-a aprobat un premiu suplimentar în mărime de 50 la sută din salariul de bază, adică plus 67.500 de lei lunar. Astfel, în 2022, veniturile lunare planificate ale lui Igor Dodon constituie 202 mii de lei lunar (840 mii de ruble).

RISE are la dispoziție confirmări precum că Dodon a participat personal la aprobarea salariului său și a sporului financiar. Conform documentului, salariul lui Dodon pentru anul 2022 constituie 202.500 de lei lunar. Suma reprezintă echivalentul a circa 20 de salarii medii lunare pe economie sau aproape 90 de pensii minime.

Dodon-Zarplata-salariu-NGO by VladimirThoric

COORDONATORII DIN RUSIA
Finele 2021: până la Revelion mai sunt zile numărate. La 27 decembrie 2021, Dodon felicită „Delovaia Rossia” cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la fondare. Iar Igor Chaika mai transferă pe contul „Delovaia Rossia” niște bani „pentru donații speciale”. Acum e vorba de 4 milioane de ruble (circa 1 milion de lei).

A doua zi, practic aceeași sumă – 3,9 milioane de ruble – pleacă în Moldova, pe contul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. Jurnalistul RISE a solicitat de la „Delovaia Rossia” un comentariu, însă organizaţia n-a dat curs solicitării.

Pe lângă bani, în acea perioadă din Rusia „este trimisă” o persoană care să ocupe funcția de adjunct al lui Dodon în asociația pe care o conduce. Îl cheamă Vadim Iurcenko, iar doi interlocutori ai RISE din serviciile speciale l-au numit „agent” al FSB sau apd-ist (abrevierea expresiei „aparatul personalului detașat”) – așa sunt numiți ofițerii serviciilor de securitate care sunt atașați unei persoane sau organizații, pentru a executa controlul din partea serviciilor speciale.

Vadim Iurcenko, 39 de ani, a ocupat diferite funcții, de la specialist până la adjunctul directorului în instituții ruse de stat de genul Serviciului Federal al Penitenciarelor, întreprinderilor din cadrul holdingului „Rostec” (înființat de Putin), precum și corporației Inter RAO EES (proprietara Moldgres din Transnistria) și „MRSK Centru”.

Vadim Iurcenko. El au fost coleg cu Iurii Gudilin, unul dintre consultanții ruși care i-a ajutat pe socialiști la prezidențialele din 2020.

În demersul oficial al RISE, adresat lui Vadim Iurcenko, ne-am interesat inclusiv despre implicarea acestuia în activitatea FSB, dar încă nu am primit un răspuns.

Trebuie remarcat faptul că la „MRSK Centru”, o companie specializată pe rețele electrice, a lucrat oficial și Iurii Gudilin, unul dintre consultanții ruși care i-a ajutat pe socialiști la prezidențialele din 2020. O sursă RISE apropiată de Partidul Socialiștilor susține că Gudilin și Iurcenko s-au întâlnit și în Moldova.

În luna octombrie 2022, Iurii Gudilin și alți doi „polit-tehnologi”, Olga Grak și Leonid Gonin, au fost incluși în lista sancțiunilor SUA pentru implicarea în operațiunile Kremlinului în Moldova. Detalii, AICI

În asociația moldo-rusă condusă de Igor Dodon mai sunt persoane care au interacționat cu grupul secret de consultanți ruși desantați în Moldova la alegerile prezidențiale din 2020.

Nicolae Fomov, 30 de ani, este un jurist din Moldova. În 2020, a reprezentat în Comisia Electorală Centrală interesele staff-ului electoral al lui Dodon. Tot atunci, Fomov a interacționat cu Serghei Galiev, un jurist din enclava rusă Kaliningrad care a făcut parte din același grup secret de consultanți ruși. Detalii, AICI

Iunie 2021. Nicolae Fomov este împuternicit să depună la Agenția Servicii Publice actele pentru înregistrarea unei asociații obștești – „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, la conducerea căreia a venit ulterior Dodon. În aceeași perioadă, Fomov lucrează și în campania electorală pentru alegerile parlamentare, în calitate de reprezentant al Blocului electoral al socialiștilor și comuniștilor în Comisia Electorală Centrală.

Iuri Gudilin (pe care SUA îl califică ca fost ofiţer FSB), la sediul Partidului Socialiştilor, în timpul campaniei electorale pentru prezidențialele din toamna lui 2020. La acel moment, el figura angajat într-o firmă din Moscova la care vicedirector era rusul Vadim Iurcenko, actualul locţiitor al lui Dodon în cadrul Asociației „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” // FOTO: Vladimir Thorik / Arhiva RISE Moldova

RĂZBOI ȘI PRIETENIE CU PUTIN
22 februarie 2022. 6,1 milioane de ruble (1,4 milioane de lei) pleacă din Rusia pe contul asociației conduse de Igor Dodon. În aceeași zi, fondatorii Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse susțin în Chișinău o conferință de presă în cadrul căreia prezintă organizația.

Igor Dodon a chemat reprezentanții cercurilor de afaceri din cele două țări, interesați de stabilirea și dezvoltarea relațiilor de parteneriat, să se implice mai productiv în activitatea uniunii”, se spune în comunicatul de presă al „Delovaia Rossia”.

În mai puțin de două zile, Rusia va declanșa un război la scară largă cu Ucraina și, nici două luni mai târziu, Sberbank – instituția care transfera banii pentru asociația condusă de Dodon, va fi inclusă de Uniunea Europeană și SUA în lista persoanelor sancționate „pentru atrocitățile regimului lui Putin (parte a căruia este Sberbank, ca cea mai mare instituție financiară din Rusia) din Ucraina, inclusiv din Bucha”. Detali, AICI

Însă Dodon a continuat să-l susțină declarativ pe Putin, îndemnând cu insistență guvernarea Moldovei la un dialog cu Kremlinul în privința cooperării comerciale și a prețurilor la gazele naturale rusești. Iar pe site-ul asociației vor apărea chiar și unele acuzații în adresa Ucrainei.

Ultimul transfer, din 19 aprilie, a fost de 2,6 milioane de ruble (circa 600 de mii de lei). În aceeași zi, Dodon a publicat pe rețelele sociale un apel repetat către simpatizanții săi, îndemnându-i să vină de 9 mai, la Marșul Victoriei, cu panglica Sf. Gheorghe, interzisă de autoritățile moldovenești ca reacție la agresiunea rusească asupra Ucrainei.

Doar că, peste câteva zile de la transferul din Rusia a celor 2,6 milioane de ruble, o bancă din Moldova va returna banii expeditorului – „Delovaia Rossia”, cu formularea: „conform politicii interne” a băncii moldovenești. Iar în luna mai, „Delovaia Rossia” va redirecționa banii în contul personal al lui Igor Chaika.

Cu trei săptămâni înainte de apariţia acestui articol, jurnalistul RISE i-a transmis lui Igor Dodon (prin intermediul e-mailurilor Partidului Socialiştilor şi a ONG) nişte întrebări referitoare la activitatea Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. În particular ne-am interesat de angajamentele sale faţă de Ceaika în schimbul donaţiilor oferite UAMR. Solicitările au rămas fără răspuns.

Jurnalistul RISE a încercat să obţină un comentariu telefonic și de la Ceaika, însă fără succes.

ASOCIAȚIA PUTINOFILILOR
La mijlocul lunii mai, Pavel Titov și Nazik Kagramanean, președintele și, respectiv, șefa Comitetului executiv al „Delovaia Rossia”, au fost decorați prin decretul lui Putin cu medalia „Pentru serviciile aduse Patriei”. În partea motivațională a documentului se menționează faptul că înalta distincție de stat este acordată „pentru merite în realizarea proiectelor de importanță socială și pentru activitate publică”. Detalii, AICI

O săptămână mai târziu, la Chișinău, oamenii legii percheziționează casa lui Igor Dodon, fostul președinte ajungând să fie învinuit pe patru capete de acuzare: „corupere pasivă”, „acceptarea finanțării partidului politic de la o organizație criminală”, „îmbogățire ilicită” și trădare de patrie”.

Deja în luna iulie, în timp ce se afla în arest la domiciliu, Igor Dodon a continuat să-i ia apărarea lui Putin: „Știu că acum mulți consideră că e la modă să fii împotriva Rusiei. Acestui trend i s-a alăturat și conducerea Moldovei, care acuză de toate Rusia și Putin. Nu este corect. Opinia mea e că trebuie să fim prieteni cu Rusia. Parteneriatul strategic trebuie dezvoltat”.

Și chiar dacă asociația pe care o conduce cu asta și se ocupă oficial, iar Dodon și-a făcut un credo din „dezvoltarea cooperării multilaterale, în primul rând, în domeniul economic și al afacerilor„, realitatea sugerează altceva.

Peste o jumătate de an de la conferința de presă la care fondatorii Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse și-au anunțat oficial lansarea, am încercat să aflăm cât de receptivi sunt reprezentanții ei față de doritorii „de a se include în activitatea uniunii”. Astfel, un jurnalist RISE a pretins că este om de afaceri și a transmis mai multe mesaje electronice, solicitand asistență la efectuarea unor exporturi în Federația Rusă. Însă așa și nu a primit niciun răspuns de la asociația condusă de Igor Dodon.

Vladimir THORIK (RISE Moldova), Serghei KANEV (Centrului „Dossier”)

Au contribuit: Marcela ZĂMOSTEANU

Editare: Nicolae CUȘCHEVICI


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

Comenteaza acest articol