20/10/2020

RISE Moldova, în colaborare cu Centrul „Досье”, prezintă proiectul de investigație #Kremlinovici. Proiectul scoate la lumină conexiuni strânse dintre Igor Dodon, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, cu securitatea de la Moscova.

Kremlinovici este numele de utilizator pe care Dodon l-a folosit în discuții cu funcționari și politicieni moldoveni. Comunicarea avea loc prin intermediul unei aplicații criptate, instalată pe un telefon BlackBerry pe care Igor Dodon l-a utilizat până la mijlocul anului 2017. 

Reporterii RISE Moldova au ținut în mână acel telefon și i-a analizat conținutul. Informațiile extrase le-am completat cu date din „Arhiva lui Cernov” – un leaks din cancelaria așa-numitei „subdiviziuni moldovenești” din cadrul Administrației Președintelui Federației Ruse.

Coroborate, datele conturează un tablou în detalii a modului în care Moscova influențează politicul de la Chișinău. 

kremlinovici-story-1

În procesul de documentare a #Kremlinovici am aflat că în inima Chișinăului, la doar câteva sute de metri de Președinție, se află biroul unui grup de consultanți politici veniți de la Moscova. Pe la acest birou trec, periodic, deputați ai fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, dar și fostul asistent al prim-ministrului Ion Chicu.

Am mai aflat că unii politicieni de la Chișinău colaborează de ani buni cu astfel de consultanți ruși, iar Igor Dodon își coordonează până și discursurile de la forumurile internaționale cu autoritățile de la Kremlin. 

Uneori, Moscova pur și simplu expediază teze necesare de inclus în discursurile publice, cum s-a întâmplat în cazul Irinei Vlah, actualul bașcan al autonomiei găgăuze.

Mai mult decât atât, RISE Moldova a aflat că în cadrul Administrației Președintelui Federației Ruse funcționează o așa-numita „subdiviziune moldovenească”, structură condusă, conform datelor Centrului „Досье”, de colonelul Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, Igor Maslov. 

Subalternii lui Maslov elaborează constant note informative despre politicieni și activiști din Republica Moldova. Prin urmare, Kremlinul are la dispoziție „referințe obiective” (note biografice succinte) despre majoritatea politicienilor și demnitarilor de la Chișinău, inclusiv, despre conducătorii instituțiilor de forță.

 

KremlinoviciLeaks

La baza proiectului de investigație #Kremlinovici stau două seturi de informații pe care le-am verificat minuțios din alte surse independente.

„Arhiva lui Cernov” – conține o serie de fișiere care au intrat în posesia Centrului „Досье” în rezultatul unei scurgeri de informații din cancelaria așa-numitei „subdiviziuni moldovenești” din cadrul Administrației Președintelui Federației Ruse. 

Datele respective au fost colectate de către subalternii lui Igor Maslov, subordonat, la rândul său, lui Vladimir Cernov. Din anul 2012, Cernov conduce Departamentul pentru relațiile interregionale și culturale cu țările străine a Președintelui Federației Ruse. 

„Telefonul lui Dodon” – reprezintă o serie de date din telefonul BlackBerry pe care Igor Dodon l-a utilizat până la mijlocul anului 2017. Telefonul a fost transmis redacției RISE Moldova de persoane necunoscute, printr-un intermediar la fel necunoscut. 

În biletul de însoțire era indicat că avem la dispoziție câteva zile pentru a-l studia și a face poze cu informațiile care ar prezenta interes pentru noi. Ulterior, am returnat telefonul, la fel prin intermediarul necunoscut.

Analizând datele, am ajuns la concluzia că telefonul a fost utilizat de însuși Igor Dodon. Acesta era logat la două adrese personale de e-mail: igor@dodon.md și igordodon@gmail.com

Nu cunoaștem care sunt intențiile persoanei care ne-a oferit posibilitatea de a analiza conținutul telefonului. Precizăm că, la momentul primirii, telefonul conținea doar vreo 10 fișiere foto și video cu Igor Dodon și membri ai familiei sale în ipostaze private. Pentru că ele nu prezentau niciun interes public, nu le-am copiat. 

Am făcut poze doar cu acele informații care puteau prezenta interes pentru ancheta noastră: date de contact ale unor politicieni, activiști sau persoane publice, atât din Republica Moldova, cât și de peste hotare, precum și unele mesaje cu substrat politic. Totodată, am salvat mai multe notițe incluse în calendarul telefonului. 

Proiectul #KREMLINOVICI nu are limite temporale și poate fi completat pe parcurs, odată cu apariția unor date noi. Prin urmare, dacă dispuneți de informații relevante care prezintă interes public, vă încurajăm să le expediați echipei RISE Moldova, utilizând aplicația RISE Leaks.



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol