Anchetele RISE din acest an au generat: subiecte de discuție și dezbateri la Președinție, Parlament și Guvern; demisia unui șef de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor; arestarea și condamnarea definitivă la cinci ani de închisoare a unui lider interlop; dosare penale pe numele unor persoane și companii vizate în articolele noastre; inițierea mai multor controale CNI privind afacerile ascunse ale politicienilor.
Mai jos prezentăm Top 5 cele mai citite articole din acest an, conform datelor Google Analytics.
1. PlahotniucLeaks
RISE Moldova a analizat peste o mie de documente, adrese de IP, servere și adrese de E-mail care demonstrează conexiunile deputatului și influentului om de afaceri Vladimir Plahotniuc cu trustul „General Media Group”, din care fac parte Publika TV, Prime TV, Canal 3 și Canal 2. Detalii, AICI
REACȚII
- Președintele Parlamentului Andrian Candu, vizat în anchetă, a cerut Serviciului de Informații și Securitate, Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Generale și Centrului Național de Integritate, să verifice informațiile publicate de RISE.
„[…] În timpul cel mai scurt posibil, cele 4 instituții să vină cu rezultatele investigațiilor”, a declarat Andrian Candu, acum 8 luni, fără a mai reveni la acest subiect. Tot atunci, Președintele Parlamentului a afirmat că va demisiona dacă informațiile din ancheta RISE se confirmă.
- Pe 17 decembrie, Centrul pentru Jurnalism Independent ne-a oferit premiul pentru „cea mai bună investigație jurnalistică – PlahotniucLeaks”.
2. Țara lui Raket
O scrisoare clasificată „strict confidențial” demonstrează subordonarea directă a procurorilor în fața oligarhului Vlad Plahotniuc. Documentul a fost redactat de Ivan Diacov, procurorul-șef al mun. Chișinău, acuzat, la rândul lui, de rakeții din brigada înarmată Iujnaia că ar fi încasat șpagă de la ei. Detalii, AICI
REACȚII
- Site-ul nostru a fost supus unui atac cibernetic masiv de tip DdoS, exact la ora la care am publicat articolul.
- După publicarea anchetei, procurorul Ivan Diacov a negat existența scrisorii sale către Vlad Plahotniuc. Asta în condițiile în care echipa RISE a obținut scrisoarea confidențială chiar de la Ivan Diacov.
Cum și când? Luni, 24 august 2015, procurorul de Chișinău a transmis stick-ul său de memorie unui reporter RISE, pe care se afla un document electronic despre un deținut, martor în „Dosarul Makena”. „Ai flash? Ia și copie și mi-l aduci mâine că eu lucrez cu el. Mâine îl aduci!”, a repetat Diacov.
Pe stick-ul de memorie erau stocate mai multe documente cu antetul procuraturii și semnătura lui Diacov, CV-ul său, dar și scrisori adresate lui Vlad Plahotniuc, Vladimir Voronin, Mihai Balan de la SIS și lui Corneliu Gurin, procurorul general.
3. Clienți VIP pe credite
RISE Moldova a documentat afacerea controversată cu produse cosmetice „Desheli” și a aflat cine sunt afaceriștii, lanțul de companii și rețeta secretă care îi aruncă pe oameni, fără voia lor, în brațele companiilor de microfinanțare. Detalii, AICI
REACȚII
- Direcția Generală Urmărire Penală din cadru IGP a inițiat o cauză penală prin care anchetează activitatea companiei „Monte de Farm” SRL.
4. Omul lui Usatîi, propus de Plahotniuc adjunct la SIS
Partidul Democrat, controlat de Vlad Plahotniuc, a propus un controversat colonel de poliție, apropiat lui Renato Usatîi, în postul de director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Candidatul PD se numește Alexandru Jizdan și ultima sa funcție în stat a fost cea de șef al Departamentului de Servicii Operative (DSO) din cadrul ministerului de Interne. Detalii, AICI
REACȚII
- Deși informațiile despre candidaturile lui Alexandru Jizdan la SIS și a lui Alexandru Pânzari la DIP s-au confirmat, ultimul ne-a atras într-un proces de judecată.
5. [DOCUMENTE SECRETE] Șpagă pentru droguri
Autoritățile ruse susțin că unul dintre șefii poliției din Republica Moldova ar fi luat o șpagă de 250.000 de dolari de la un traficant internațional de droguri, originar tot din Moldova. Detalii, AICI
REACȚII
- Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI și Procuratura Generală s-au autosesizat în urma anchetei RISE și au pornit o cauză penală pentru a afla cine este șeful din poliție care a luat șpaga.
- Angajații SPIA au încercat să afle de la reporterii RISE care sunt sursele noastre și cum am obținut documentul secret din Rusia. În acest sens, RISE menționează că își protejează sursele de informații dintotdeauna.
Echipa RISE Moldova le mulțumește tuturor cititorilor care au fost alături de noi.