Partidul Democrat, controlat de Vlad Plahotniuc, a propus un controversat colonel de poliție, apropiat lui Renato Usatîi, în postul de director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Candidatul PD se numește Alexandru Jizdan și ultima sa funcție în stat a fost cea de șef al Departamentului de Servicii Operative (DSO) din cadrul ministerului de Interne. De aici, a fost destituit pe fondul scandalului “Pădurea Domnească”.
RISE Moldova publică un set de înregistrări audio în care politicianul pro-rus Renato Usatîi descrie în detalii relația sa pe bani cu ofițerii Alexandru Jizdan și Alexandru Pânzari. Cel din urmă a fost adjunctul lui Jizdan la DSO.
Înregistrările datează din iunie 2013 și au fost făcute în cursul investigației pentru filmul documentar „Asasin în Lege”. Reporterii RISE observau atunci legăturile subterane ale lui Renato Usatîi cu ofițeri de informații, șefi din poliție, procurori, politicieni și crima organizată.
Renato Usatîi povestește că polițiștii Jizdan și Pânzari îi prestează servicii private contra cost. Afirmațiile lui Usatii sunt susținute și de mesajele electronice prin care cei doi ofițeri îi trimiteau informații operative și administrative din Ministerul Afacerilor Interne.
Unul dintre aceste e-mail-uri dezvăluie că Alexandru Pânzari i-a trimis lui Usatîi un raport intern al ministerului chiar de pe adresa sa de serviciu. Un alt mesaj conține o notă informativă privind monitorizarea mai multor “hoți în lege” din regiune care ar fi trebuit să se întâlnească pe teritoriul Republicii Moldova (Detalii, AICI). La rândul său, Alexandru Pânzari este una dintre candidaturile politice pentru șefia Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP).
Numele lui Jizdan este indicat, în mod repetat, într-o notă inormativă că alături de alți colaboratori MAI și procurori estorcau bani de la deținuți în cadrul acțiunilor de urmărire penală pe dosarul penal „Makena”.
CONTROVERSE. Alexandru Jizdan a fost suspectat că ar fi interzis comisarului din Fălești să raporteze deja celebrul incident din Pădurea Domnească. Jizdan a respins atunci toate acuzațiile, dar și-a pierdut funcția de conducere a Serviciilor Operative din cadrul MAI. Pânzari l-a urmat.
În 2004, mai mulți înalți ofițeri de poliție au fost acuzați oficial de complicitate cu rețele transfrontaliere de crimă organizată. Alexandru Jizdan, Alexandru Pânzari, Ion Țurcan și Oleg Țurcan ar fi acordat protecție grupării de contrabandiști „Căciula”, potrivit documentelor intrate în posesia RISE și semnate de fostul ministru de interne comunist, Gheorghe Papuc.
Alexandru Jizdan a fost propus pentru sancțiuni disciplinare pentru încălcarea legilor privind combaterea corupției și protecționismului, dar el a solicitat să fie eliberat din funcție în octombrie 2004. Anterior, Jizdan împreună cu Alexandru Pânzari au fost sancționați disciplinar pentru obstrucționarea unui alt dosar grav de corupție: cazul „Gemenii-Maidan”.
Jizdan fiind întrebat de ce în situația în care nu se simțea vinovat și-a dat atunci demisia, evitând astfel sancțiunile, el a răspuns: „M-au rugat atunci colegii și prietenii mei să-mi dau demisia ca să nu aibă ei probleme, înțelegeți? Peste patru luni, m-am întors, după proces”. Detalii, AICI
„NU PUTEM SĂ DISCUTĂM LA MOMENT”
Potrivit Legii cu privire la Serviciul de Informații și Securitate, directorul Serviciului are directori adjuncţi, care sunt numiţi în funcţie de Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea șefului SIS.
Sursele RISE susțin că la rândul său, PLDM îl promovează în funcția de director adjunct al SIS pe procurorul Andrei Pântea.
Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt al președintelui Republicii Moldova, a declarat că „Despre o eventuală aprobare (a lui Jizdan – n.r.), planuri, nu putem să discutăm la moment”.
Deputatul PD, Sergiu Sîrbu, despre numirea lui Jizdan la SIS:
Nu cunosc, deoarece, decizia urmează a fi luată de către președintele țării. Nu cunosc detalii. Ține de competența comisiei de securitate a Parlamentului și Președintelui. Nu știu cât de implicate sunt aici partidele.
RISE l-a contactat pe Jizdan de mai multe ori, pe diferite numere de telefon, însă nu ne-a răspuns la apeluri.