Rise Moldova

24/10/2016

Candidata lui Ilan Șor, Inna Popenco, a fost exclusă din bătălia pentru prezidențiale pentru că a folosit în campanie bani nedeclarați la Comisia Electorală Centrală (CEC). Mai exact, Popenco a participat la „coruperea alegătorilor” prin distribuirea unor carduri de reducere la procurarea de produse în magazinele lui Șor. Nu în Duty Free, ci în magazinele pentru săraci. RISE a aflat că firma Magazine Sociale SRL, cea care a plătit cardurile de reduceri, a fost creată acum 14 zile, în plină campanie electorală, de către organizația „Pentru Orhei” – condusă de Ilona Șor, mama vitregă a primarului de Orhei Ilan Șor, anchetat penal în dosarul „Jaful Secolului”.

Inna Popenco pozează în fața unui magazin social. Foto: via Facebook.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR
26 septembrie 2016. CEC înregistrează candidatura Innei Popenco la fotoliul de președinte, desemnată de Mişcarea Social-politică „Ravnopravie” – condusă de Ilan Șor. Detalii, AICI

14 octombrie 2016. Popenco declară la CEC că în primele două săptămâni de campanie a cheltuit peste 2 milioane de lei. Asta din banii donaţi de Avantage SRL, DFI SRL și Dufremol SRL – toate trei companii fiind controlate de familia Șor. Detalii, AICI

Tot pe 14 octombrie, în Monitorul Oficial este publicat anunţul despre modificarea denumirii din Mişcarea Social-politică „Ravnopravie” în Partidul Şor.

18 octombrie 2016. Inna Popenco anunță pe site-urile de socializare: Astăzi am fost alături de echipa mea pentru a verifica procesul de înregistrare a cardurilor sociale și pregătirile pentru deschiderea primului magazin social în Chișinău. Înregistrarea cardurilor sociale, pentru beneficiarii primului magazin social orheian din Chișinău, este în toi!

19 octombrie 2016. Candidata la fotoliu de președinte, Silvia Radu, depune la CEC o contestație prin care solicită anularea înregistrării concurentului electoral Inna Popenco – pentru gravele încălcări ale legislației electorale ce ține de finanțarea campaniei electorale.

În contestație, Radu a indicat că, la 18 octombrie 2016, în sect. Rîşcani, reprezentanții şi persoanele de încredere ale concurentului electoral, Inna Popenco, au organizat un eveniment electoral în cadrul căruia erau chemați alegătorii şi înregistrați într-o bază de date, primind gratuit câte un card de reducere pentru magazinul social care urma să fie deschis la Chișinău.

Acțiunea electorală respectivă, a fost însoțită de multiple bannere electorale cu fotografia şi simbolul electoral al candidatului la funcţia de preşedinte, Inna Popenco, amplasate atât în exterior cât şi în interiorul încăperii”, se menționează în contestație.

De fapt, magazinul respectiv urma să fie inaugurat pe 28 octombrie, cu două zile înainte de alegerile prezidențiale.

20 octombrie 2016. CEC dă unde verde contestației depuse de Silvia Radu și solicită Curții de Apel Chișinău (CAC) anularea Hotărârii CEC prin care Popenco a fost înregistrată în bătălia pentru fotoliul de președinte.

Tot în această zi, Popenco anunță pe site-urile de socializare că proiectul „Magazine sociale” face parte din programul electoral. „Extinderea rețelei de magazine sociale este deja realizată. Până la sfârșitul acestei luni alte trei magazine sociale vor fi inaugurate: la Chișinău, Ceadîr-Lunga și în satul Ivancea, raionul Orhei”, a scris Popenco.

21 octombrie 2016. CAC admite cererea CEC-ului de a o scoate din cursă pe Inna Popenco.

22 octombrie 2016. Candidata exclusă face recurs la Curtea Supremă de Justiție. Totodată, la ora 14.00, atunci când începe ședința CSJ, Popenco organizează un protest în fața instanței.

22 octombrie 2016. Magistrații resping recursul declarat de Inna Popenco. Decizia este irevocabilă.

MOTIVAREA MAGISTRAȚILOR
Potrivit deciziei CSJ din 22 octombrie, judecătorii constată că Inna Popenco, în cadrul campaniei electorale a utilizat mijloace băneşti nedeclarate, fapt confirmat de însăși reprezentantul contestatarului Inna Popenco prin prezentarea copiei ordinului de plată Nr. 2673 din 20 octombrie 2016, potrivit căruia furnizorul cardurilor de membru este SC Melitax Grup SRL, acestea fiind achitate de Magazine Sociale SRL în cuantum de 25044,60 lei, sumă care nu a fost inclusă în raportul financiar.

„În această ordine de idei, instanța de recurs reţine drept corectă mențiunea primei instanțe cu referire la faptul că în scopul procurării cardurilor de membru, destinate pentru pensionari, veterani şi invalizi, candidatul electoral, Inna Popenco în perioada electorală nu a folosit mijloace financiare personale sau din „Fondul Electoral”, dar cele oferite de SRL Magazine sociale în cuantum de 25044,60 lei […]”, se arată în decizia judecătorilor.

MAGAZINE ELECTORALE
Reporterii RISE Moldova au aflat că, firma Magazine Sociale SRL a fost înregistrată la Camera Înregistrării de Stat pe 10 octombrie 2016, în plină campanie electorală. Fondator este Asociația Pentru Orhei, condusă de Ilona Șor, iar administrator – Alexandru Botnar. Detalii, AICI

Magazine Sociale SRL are sediul juridic în Chișinău, pe str. Tighina, 12. La această adresă sunt înregistrate mai multe companii controlate de Șor, inclusiv Dufremol SRL care deține cel mai mare lanț de magazine Duty Free.

Inna Popenco despre decizia CSJ: O astfel de decizie a instanței – este o insultă nu doar la adresa mea, dar și a tuturor orheienilor, la adresa tuturor celor care m-au susținut. Discutând, prin intermediul avocaților, cu liderul nostru, Ilan Șor, noi am decis să ne consultăm cu oamenii. Chiar acum eu mă voi îndrepta spre Orhei, unde mă voi întâlni cu activiștii noștri, cu locuitorii orașului, pentru a stabili acțiunile noastre de mai departe.

Inna Popenco a fost propusă la prezidențiale de primarul Ilan Șor, anchetat în dosarul „Jaful Secolului” privind dispariția a peste 13 miliarde de lei din sistemul bancar. Frauda a fost transformată în datorie de stat și pusă de actuala guvernare pe umerii cetățenilor. Detalii, AICI

Iurie SANDUȚA


Citește și:

Sateliții lui Șor din jurul candidatei Popenco

[FILAT-SHOR] Documentele afacerii cu petrol


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol