19/10/2015

RISE Moldova prezintă documentele pentru care omul de afaceri Ilan Shor declară că i-a dat o mită de jumătate de milion de dolari fostului premier Vlad Filat. O hotărârea de Guvern, aprobată în 2010, îi garanta actualului primar de Orhei o afacere cu petrol în regim duty-free, la punctele de trecere a frontierei de stat.

  CRONOLOGIA EVENIMENTELOR
27 OCTOMBRIE 2010. În urma unei înțelegeri a controversatului businessman Ilan Shor cu premierul Vlad Filat, cabinetul de miniștri modifică „Regulamentul de aplicare a destinațiilor vamale”, prin hotărârea de Guvern nr. 1007.

Punctul 364 din Regulament: „Mărfurile admise la vânzare în magazinele duty-free pot fi comercializate numai în cantităţi destinate uzului personal”, a fost completat la final cu textul „iar produsele petroliere – în limitele capacităţii rezervorului mijlocului de transport cu care se traversează frontiera de stat”.

Modificările efectuate îi permit lui Shor să-și lanseze afacerea cu petrol la frontieră, în regim preferențial.

Pentru acest serviciu, Shor susține că Filat i-a cerut un milion de dolari. Jumătate din această sumă „i-am transmis-o personal în biroul său din clădirea Guvernului, iar restul banilor urmau să-i fie achitați după inaugurarea stațiilor PECO”, afirmă Shor în denunțul făcut acum o săptămână în fața procurorilor anticorupție. Detalii, AICI

29 OCTOMBRIE 2010. Este înregistrată compania Grand Petrol SRL (Detalii, AICI), în care asociat unic figurează firma offshore Delot Assets LLP din Marea Britanie. Detalii, AICI

Grand Petrol SRL – administrată de Valerii Romanov, omul de încredere a lui Ilan Shor, își are sediul juridic pe str. Tighina 12 din Chișinău. La această adresă sunt înregistrate mai multe companii controlate de Shor, inclusiv Dufremol SRL – care deține un lanț de magazine Duty Free în zonele de frontieră. Detalii, AICI


Ilan Shor, martor în „Dosarul Filat”: Pentru a garanta plata, ne-am înțeles și am creat firma Grand Petrol SRL, (…) care aparține 50% (din capitalul social – n.r.) reprezentantului lui Filat, Ion Rusu. Vlad Filat urma să iasă din lista fondatorilor după ce îi plăteam întregul milion (de dolari – n.r.).

14 MARTIE 2011. Grand Petrol SRL încheie un contract cu Serviciul Vamal prin care ia în arendă un teren cu suprafața de 773 de ari, situat lângă punctul de frontieră cu Ucraina: Tudora-Starokazacie. Destinația terenului era construcția unei stații PECO care să funcționeze în regim duty-free. Detalii, AICI

Potrivit datelor cadastrale, la același punct de frontieră, firma lui Shor, Dufremol, deține un magazin duty-free. Anul trecut, imobilul a fost gajat la Banca de Economii pentru un credit de 2,4 milioane de euro. Ulterior, datoria a fost stinsă.

CADASTRU-TUDORA13 DECEMBRIE 2012. Guvernul Filat modifică hotărârea cabinetului de miniștri din 2010, care-i permitea companiei Grand Petrol să facă comerț cu petrol în zona duty-free. Asta după ce Ilan Shor ar fi refuzat să răscumpere credite ale Băncii de Economii, în valoare de un miliard de lei.

Mai exact, prin hotărârea din 13 decembrie, Filat modifică punctul 364 din „Regulamentul de aplicare a destinațiilor vamale”, prin care exclude textul referitor la comercializarea petrolului în regim duty-free (Detalii, AICI). Tot atunci, a modificat și Anexa 28 din Regulament, prin care, produsele petroliere au fost incluse în lista mărfurilor interzise la comercializare în regim duty-free.


Ilan Shor: (…) Filat mi-a propus să răscumpăr creditele Băncii de Economii pe suma de circa un miliard de lei și mi-a promis că va rezolva problemele referitor la vamă și stațiile PECO). (…) Ulterior, Vlad Filat a început să facă presiuni asupra mea, amenințându-mă că va anula hotărârile Guvernului în privința stațiilor PECO și insinuând că ar putea să-mi înrăutățească situația în afacerea Dufremol.

Ilan SHOR

FILAT ARESTAT
13 OCTOMBRIE 2015. Ilan Shor face un denunț prin care îl acuză pe Vlad Filat de mai multe episoade de luare de mită.

15 OCTOMBRIE 2015. La solicitarea procurorului general, Parlamentul îi ridică imunitatea deputatului Vlad Filat. Procurorii şi ofițerii CNA l-au reţinut pe Filat pentru 72 de ore, într-un dosar de corupție. Deputatul este bănuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la Ilan Shor mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 000 000 de dolari, în schimbul diferitor servicii. Drept replică la acuzațiile aduse, Filat declară că în spatele acestei rețineri ar sta Vladimir Plahotniuc.

18 OCTOMBRIE 2015. Judecătorii decid ca Vlad Filat să rămână în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Avocații lui Filat anunță că vor contesta decizia la Curtea de Apel și că politicianul a făcut o plângere penală pe numele lui Ilan Shor, acuzându-l de declarații false.

Iurie SANDUȚA


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol