25/05/2016

Rudele de la Chișinău ale fostului ambasador al SUA la București, Mark Gitenstein, au apelat la serviciile casei de avocatură Mossack Fonseca pentru a-și ascunde proprietăți și companii cu venituri de milioane. Printre acestea, firma Euro-Alco, o afacere cu alcool pusă pe roate după ce familia Ghitenștein a preluat active importante ale întreprinderii de stat Aroma.

RISE a analizat dosarul companiei Euro-Alco, în care apar și numele lui Oazu Nantoi, politician și analist politic, Iurie Filip, vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, dar și Denis Ulanov, avocatul lui Ilan Shor.

EuroAlco-WEB

Sofia Ghitenștein și mama acesteia, Larisa Krasnicova, se numără printre cei 40 de cetățeni moldoveni prinși în scandalul #PanamaPapers. Cele două dețin în Insulele Virgine Britanice (BVI) două companii offshore, înființate de avocații Mossack Fonseca: Terano Prospectors Ltd și Vik-Profit International Ltd.

Terano Prospectors Ltd Si Vik Profit International Ltd BVI (Text)

Cunoscută până acum pentru actele de caritate făcute pentru comunitatea evreiască din Republica Moldova prin Fundația Dor le Dor – pe care o conduce din fotoliul de președinte, Sofia Ghitenștein este verișoara lui Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA la București. Mark Gitenstein este încă un personaj extrem de influent în România, prin poziția pe care o ocupă în conducerea Fondului Proprietatea, acționar și administrator al celor mai importante companii energetice românești.

Relația de rudenie dintre diplomatul american și Sofia Ghitenștein a fost dezvăluită chiar de fostul ambasador încă acum șase ani. „Am găsit rude în Republica Moldova. Am fost la Chişinău de două ori şi m-am întâlnit cu membri ai familiei Ghitenștein. Este vorba despre o tânără, o verişoară îndepărtată. […] Se numeşte Sofia Ghitenștein, are 30 de ani şi se ocupă de cimitirul evreiesc de acolo şi conduce o organizaţie care protejează cimitirul acesta. L-am cunoscut şi pe tatăl ei, care este de vârsta mea. Se numeşte Danil Ghitenștein. În mod clar ne înrudim, pentru că nu sunt prea mulţi Gitenstein în lume. Iar noi provenim din Chişinău”, declara Mark Gitenstein, într-un interviu acordat Mediafax în iunie 2010.

Afaceri și proprietăți ascunse în offshore
Potrivit documentelor Mossack Fonseca, Sofia Ghitenștein este director al companiei Terano Prospectors Ltd al cărei acționar unic este mama acesteia, Larisa Krasnicova. Sofia controlează, din poziția de acționar unic, și Vik-Profit International Ltd.

Casa-familiei-Ghitenstein-ChisinauCasa în care locuiește familia Ghitenștein este din 2007 proprietatea Vik-Profit International Ltd. Detalii, AICI

Cealaltă companie offshore, Terano Prospectors Ltd, deține în Republica Moldova patru firme și mai multe proprietăți, printre care câteva apartamente de peste 170 metri pătrați, într-un bloc din spatele hotelului Național din Chișinău. Detalii, AICI

Cea mai importantă firmă controlată de familia Ghitenștein prin offshore-ul Terano Prospectors Ltd este întreprinderea mixtă Euro-Alco. Compania, specializată în producerea și exportul băuturilor alcoolice, a avut în 2012 un venit de peste 30 milioane de lei. Detalii, AICI

Bunuri publice, cadou prin hotărâre de Guvern
Euro-Alco a fost fondată în anul 1995, cu denumirea Aroma-Plus – o întreprindere moldo-cipriotă creată printr-o hotărâre a Guvernului Sangheli. Hotărârea a fost semnată fără ca reprezentanții Executivului să justifice de ce statul ar trebui să facă afaceri cu un offshore din Cipru.

Atunci statul a cedat companiei nou-create secţia de îmbuteliere a fabricii de coniacuri Aroma de pe str. Bucuriei din Capitală. „Se permite AP Aroma să participe, cu cota-parte a statului în valoare de 1.577.714 lei (6% din fondurile fixe ale AP Aroma), la crearea întreprinderii mixte Aroma-Plus cu firma cipriotă G.M.V. Co Ltd”, se menționează în hotărârea de Guvern. De cealaltă parte, firma cipriotă s-a angajat să contribuie la fondarea Aroma-Plus cu peste 70 mii de dolari, dar și cu utilaje moderne, în valoare de peste jumătate de milion de dolari.

HG-Nr-711-Din-23-10-1995 (Text)

Astfel, statul s-a ales cu o cotă-parte de 32% din acțiuni în Aroma-Plus, iar firma cipriotă cu restul 68%. Într-un raport al Curții de Conturi din 1998, auditorii au constat că statul a obținut doar o treime din capitalul social al Aroma-Plus deoarece clădirea secției de îmbuteliere a fost subevaluată.

Familia Ghitenștein, în offshore-ul cipriot, reprezentată de Nantoi
Reprezentantul G.M.V Co Ltd în Republica Moldova, „împuternicit pentru tratative cu Guvernul în problema constituirii întreprinderii mixte moldo-cipriote” era Oazu Nantoi. Acesta a admis că în spatele firmei cipriote se afla familia Ghitenștein.

Oazu NantoiOazu Nantoi: Pe atunci era o legislație permisivă, care favoriza investițiile străine și, respectiv, banii veneau din offshore-uri, fiind mai protejați în raport cu investițiile autohtone. Atunci am fost contactat fie de Igor… , nu-mi amintesc exact numele de familie, sau de Danil Ghitenștein, pentru a mi se propune funcția de administrator al unei companii mixte. Fiind șomer, am acceptat.

Urmarea: Nantoi a fost numit președintele consiliului de administrare al Aroma-Plus, funcție pe care a deținut-o până în 1998. El a fost și cel care s-a ocupat de înregistrarea și de obținerea licențelor de care avea nevoie Aroma-Plus pentru a-și începe activitatea.

Decizii în defavoarea statului
Iar subevaluarea secției de îmbuteliere a fabricii Aroma nu a fost singura decizie în defavoarea statului luată în perioada în care Oazu Nantoi a administrat compania moldo-cipriotă Aroma-Plus (Euro-Alco, din 1997 – n.r. ), după cum notează auditorii Curții de Conturi în raportul din 1998. Detalii, AICI

De exemplu, în 1996, şeful Direcţiei Generale Viticultură şi Vinificaţie a Ministerului Agriculturii, Gheorghe Cozub, a semnat în numele statului o hotărâre privind introducerea unor modificări în structura investițiilor pe care firma cipriotă G.M.V. Co Ltd era obligată să le facă în calitate de co-fondator. În baza deciziei, offshore-ul a transmis în proprietatea Aroma-Plus doar o parte infimă din utilajele promise. S-a angajat să compenseze diferența cu investiții bănești. În schimb, utilajele necesare pentru ca Aroma-Plus să-și poată desfășura activitatea au rămas în proprietatea offshore-ului cipriot. Ulterior, aceștia le-au dat cu chirie tot Aroma-Plus, compania în care co-fondator era statul. Altfel spus, firma cipriotă a încasat de la stat o parte din banii pentru chiria utilajului.

În 1997-1998, întreprinderea de stat Aroma a vrut să-și recupereze secţia de îmbuteliere a coniacurilor. Atunci, de comun acord cu reprezentanții statului, s-a luat decizia de a vinde partenerului cipriot baza de producţie de pe str. Petricani, cu o suprafaţă totală a clădirilor de 6 mii de metri pătrați, cu staţie de transformatoare şi cu linie secundară de cale ferată. Prețul: doar 1 milion de lei. La schimb, offshore-ul cipriot trebuia să returneze fabricii Aroma secţia de îmbuteliere a coniacurilor, de pe str. Bucuriei.

Pentru că acest lucru nu a fost menționat expres în contractul de vânzare-cumpărare, Aroma a rămas şi fără secţia de îmbuteliere, şi fără baza de producţie de pe str. Petricani, vândută la un preț mult sub valoarea reală, potrivit Curții de Conturi.

Până să reprezinte interesele familiei Ghitenștein, Oazu Nantoi a deținut funcția de șef al direcției Analiza Politică pe lângă fostul președinte al Republicii Moldova Mircea Snegur. Acum, Nantoi este analist politic și membru al Consiliului municipal Chișinău din partea Partidului Popular European, condus de Iurie Leancă.

Iurie Filip (Foto: Andrei Boguș / Tribuna.md)

Conexiunea Filip – Ghitenștein
În 1997, Aroma-Plus și-a schimbat denumirea în Euro-Alco. După ce și-a legalizat dreptul de proprietate asupra bazei de producție de pe str. Petricani, firma cipriotă a vândut cota-parte din Euro-Alco firmei Triada-Holding.

Triada-Holding este o societate pe acțiuni de tip închis din Republica Moldova, controlată tot de familia Ghitenștein. În perioada 1994-2001, administrator al companiei a fost Iurie Filip, care deținea și o cotă-parte de 5% din acțiuni. Detalii, AICI

Din 2011, Filip este membru al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), iar din 2013 ocupă funția de vicepreședinte al CNPF.

Avocatul lui Șor
În 2010, Euro-Alco (fosta Aroma-Plus) devine în totalitate afacerea familiei Ghitenștein. Pe de o parte Triada-Holding își vinde cota-parte de 68% din Euro-Alco companiei offshore Terano Prospectors, înființată de Mossack Fonseca pentru familia Ghitenștein. Motivul tranzacției ar fi fost, potrivit documentelor, stingerea unei datorii pe care societatea din Republica Moldova ar fi contractat-o de la o altă companie offshore – Marion Consult. Pe de altă parte, statul îi cedează partea sa – 32% din acțiuni – Larisei Krasnocova.

Oficiul-Dor-le-Dor-ChisinauReprezentantul legal al Marion Consult, offshore-ul de la care Triada-Holding s-ar fi împrumutat, este Igor Shnaider, unul din partenerii de afaceri ai familiei Ghitenștein. Iar Denis Ulanov – avocatul lui Ilan Șor în dosarul intentat pe marginea fraudelor de la Banca de Economii – a oferit servicii juridice atât Triada-Holding, cât și Marion Consult.

Denis Ulanov, avocat: Am reprezentat interesele companiilor (Triada-Holding și Marion Consult -n.r.) în diferite procese, care nu au nicio legătură unul cu celălalt. Nu putem vorbi despre un conflict de interese, în ceea ce mă privește.

Mai mult, atât firma de avocatură Legalarte, fondată de Denis și Svetlana Ulanov, cât și reprezentanța în Moldova a companiei offshore Hilden Trade Incorporated Ltd (BVI), administrată de Igor Shnaider, funcționează la sediul Fundației Dor le Dor, condusă de Sofia Ghitenștein. Din 2008, oficiul este proprietatea Terano Prospectors.

Sofia Ghitenștein nu a putut fi contactată de reporterii RISE. La sediul Fundației Dor le Dor, angajatul organizației, Ilia Mariaș, ne-a transmis doar că Sofia Ghitenștein ajunge rar la birou și că îi va comunica că am căutat-o.

Olga CEAGLEI


RISE este partenerul pentru Republica Moldova al proiectului de investigație global #PanamaPapers, coordonat de The International Consortium of Investigative Journalists. Documentele secrete aparțin casei de avocatură Mossack Fonseca, una dintre cele mai mari creatoare de companii paravan și structuri offshore în spatele cărora se ascund adevărații beneficiarii și bunurile lor. Astfel de companii sunt principalele instrumente folosite pentru spălare de bani, evaziune fiscală, mită și multe alte inginerii financiare.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
КОММЕНТИРУЙ ЭТУ СТАТЬЮ